Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Σωτήρης Γλυκοφρύδης: Τσικνοπέμπτη. Ας μιλήσουμε για κρεοφαγία

Ο άνθρωπος είναι παμφάγο ον. Από τα πιθηκοειδή που κατάγεται είναι το μόνο υποείδος που καταναλώνει σε τόσο μεγάλες ποσότητες ζωική πρωτεΐνη. Η ζωική πρωτεΐνη είναι ο ανώτερος τύπος της, καθώς περιέχει στοιχεία και ουσίες που βρίσκονται σε ίχνη μόνο ή και καθόλου στις φυτικές πρωτεΐνες, όπως, υψηλής ποιότητας σίδηρος, εξελιγμένο ιώδιο, Ω3 λιπαρά, βιταμίνες Β12 και D3, καρσιτίνη, κρεατίνη, ταυρίνη, είναι μερικές από αυτές. Τα κρέατα και τα θαλασσινά προκύπτουν οι αναντικατάστατες πηγές τους.

Υπάρχουν ικανές ενδείξεις πως άνθρωπος έγινε αυτό που είναι από την κατανάλωση κρέατος. Το υποστηρίζουν θερμά οι βιολόγοι, επικεντρούμενοι στο ανεπαρκές του γονίδιο της ουρικάσης, μιας ουσίας που υπάρχει έντονα στα σαρκοφάγα ζώα, η οποία μετατρέπει τις πουρίνες, τοξικές ουσίες που προέρχονται από διάσπαση της ζωικής κυρίως πρωτεΐνης να απεκκριθούν από το σώμα με μορφή αμμωνίας. Ο άνθρωπος δεν ισχυροποίησε το γονίδιο αυτό ή το υποβάθμισε κατά την εξελικτική διαδρομή του, πιθανόν επιστρέφοντας στην εποχή των παγετώνων πίσω στην Αφρική.

Είναι σε ισχύ η θεώρηση ότι σε περιόδους πείνας κάποιοι ¨πίθηκοι¨ στράφηκαν στις ζωικές πρωτεΐνες, και αυτό τους έδωσε κάποιο επιβιωτικό πλεονέκτημα. Άσχετα σε ποια προανθρώπινη φάση αυτό συνέβη, δεν μπόρεσαν λόγω έλλειψης στον οργανισμό τους του ενζύμου της ουρικάσης, να παράγουν στις απεκκρίσεις τους την τελική διύλιση, όπως συμβαίνει στα σαρκοφάγα, και αυτή έμεινε στο στάδιο παραγωγής κρυσταλλικού ουρικού οξέος στα ούρα. Η εμφάνιση του οξέος αυτού στον άνθρωπο σηματοδοτεί το ανεπαρκές ή απολεσθέν γονίδιο της ουρικάσης.

Γενικώς ισχύσει και στη φύση το ¨ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό¨. 
Η αύξηση του ουρικού οξέος επέφερε στον άνθρωπο, καθώς δεν μπορεί να το διασπάσει, ένα είδος ¨ντοπαρίσματος¨ ...του αίματος με σίδηρο, αλλά καθώς υφίσταται με μορφή μικροκρυστάλλων, και ερεθισμό του εγκεφάλου του, με απώτερο το ντοπάρισμα όλου του νευρικού συστήματος. Όμως, καθώς το ουρικό οξύ προκύπτει και ισχυρό αντιοξειδωτικό, θεωρείται πως συνετέλεσε στην αύξηση του προσδόκιμου του χρόνου της ζωής.

Ο ερεθισμός του εγκεφάλου και το κυνήγι για κρεοφαγία, πιστεύεται συμμετείχε καθοριστικά, εκτός από την εγκεφαλική διέγερση, και στη διαμόρφωση της γλώσσας και του λόγου, ως ομιλία, αιτία και αναλογία. Και το γεγονός αυτό συνδυάστηκε με την ιδιαίτερη χρήση των δακτύλων. Κατά κάποιο τρόπο είμαστε ευφυές στοματοδακτυλικό είδος, και αυτό ίσως οφείλεται ή συντέλεσε καθοριστικά, το κρέας.

Τα φυτοφάγα όντα χαρακτηρίζονται από ηρεμία, βραδύτητα της σκέψης ή τις κινήσεις τους. Οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι κυριάρχησαν γιατί είχαν γρήγορα αντανακλαστικά. Η ζωική πρωτεΐνη, παρότι δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ισχυρά ότι παράγει υψηλότερο δείκτη ευφυίας, επιφέρει τεκμηριωμένα υψηλότερη ταχύτητα νευρικής ώσης, για αυτό και συνιστάται πλέον σαν φάρμακο σε καταπτωτικές παθήσεις του Ν.Σ, όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Χάντιγκτον (νευροεκφυλισμός), κατάθλιψη, κ.α, εκτός από τις κλασικές περιπτώσεις της σιδηροπενικής αναιμίας και της έλλειψης βιταμίνης Β12 και D.

Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί, πρέπει να μιλήσουμε και για τα άσχημα της κρεοφαγίας. Παραβλέπω το γεγονός ότι δημιουργεί διέγερση και ντοπάρισμα, ενεργώντας σαν την καφεΐνη, με την οποία χημικά μοιάζει, γιατί αυτό μπορεί να είναι και θετικό και αρνητικό, ειδικά στη φαντασία. 

Το δυσμενές που προκύπτει είναι ότι η αύξηση του ουρικού οξέος δείχνει πως βρίσκονται σε αδυναμία τα νεφρά, με επίπτωση εμμέσως και αλλού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η τοξιναιμία, κατά την οποία ο οργανισμός εναποθέτει τους κρυστάλλους της περίσσειας του ουρικού οξέος στον άκρο πόδα, και ιδίως στον μεγάλο δάκτυλο, στην πρώτη φάλαγγα. Ισχυρός πόνος εκεί και φλεγμονή (ποδάγρα) είναι alarm ουρικού οξέος, πράγμα που με τη σειρά του παρέχει ενδείξεις προς υπέρταση, καρδιοπάθεια, σάκχαρο, παχυσαρκία, και μελλοντική επικινδυνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων.

Συνοπτικά, η κρεοφαγία πρέπει να είναι τόση όση ο οργανισμός μπορεί να αντέξει χωρίς προβλήματα. Οι ανώτερες θεωρούμενες τιμές ουρικού παραγόντων σε άντρες και γυναίκες είναι απλώς ενδεικτικές. Η μέχρι των ορίων παραγωγή των υποπροϊόντων της προκύπτει ενισχυτική του οργανισμού, ιδίως του νευρικού συστήματος και αίματος, ή πέραν των ορίων, καταπτωτική των νεφρών και της καρδιάς. Οι θεωρήσεις ότι ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε να τρώσει κρέας, το οποίο βλάπτει την υγεία μας συντελώντας σε καρκίνο ή ακόμη πως η κρεοφαγία δεν είναι πράξη ηθική, σηκώνουν συζήτηση.

Τα δόντια του ανθρώπου και ο πεπτικός σωλήνας του δείχνουν πως είναι ον με ιδιαίτερη προσέγγιση στο ψημένο κρέας. Το ότι η κρεοφαγία δεν είναι ηθική, ας μην ξεχνάμε πως ήθος σημαίνει συνήθεια, και καθώς η βρώση κρέατος ακολουθεί προγονική διαδρομή, και λυπόμαστε για το θάνατο του ζώου αλλά μας ευχαριστεί μια καλή ψητή μπριζόλα, η ανηθικότητα δομικά δεν ευσταθεί. 

Το ότι το κρέας προκαλεί ορισμένους καρκίνους, ευθύνονται περισσότερο οι ετεροκυκλικές ενώσεις του κάρβουνου, ενώ από την άλλη μεριά, πολλές μορφές καρκίνου αλλά και αυτοάνοσα δείχνουν βελτίωση με κρεοφαγία. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από το ότι η κατανάλωση του κρέατος εμφανίζει τις λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι έχει καλή οργανική αποδοχή.

Και για να κλείσουμε με την ΤσικνοΠέμπτη από την οποία ξεκινήσαμε, προκύπτει αρχέγονη ανιμιστική γιορτή, όπου ο άνθρωπος μέσω της κρεοφαγίας θεώρησε πως αναβαθμίστηκε, πηγαίνοντας πιο κοντά στη φύση. Αναγεννήθηκε, αποκτώντας ιερή μανία, στοιχείο διονυσιακό, εξού και η γιορτή αυτή στην αρχαία Ελλάδα τοποθετήθηκε στο μήνα Ανθεστηριώνα (τέλος Φλεβάρη – αρχές Μάρτη), στα μικρά προς μεγάλα Διονύσια. 

Με ευωχίες, κοψίδι και καλό κρασί. Και χρήση προσωπίδων, αυτών που μέσω και της διατροφής ο καθένας εκφράζει, κι ευχές, οι άντρες να έχουν πρότυπο τη ζωή του λύκου και την αναπαραγωγική του τράγου. Η τσίκνα, στοιχείο ευχαριστιών προς τους θεούς.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.