Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Το «τυρί» το είδαμε, την ενδεχόμενη «φάκα» στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο;


Διόρθωση στα Ανατολικά, αλλά το «τριγωνάκι» στα Δυτικά επί της Ελληνικής ΑΟΖ;

Εντάξει και εγώ διαβάζω τα διθυραμβικά σχόλια για το ταξίδι αστραπή του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο και την «διόρθωση» του «λάθους» που έκανε αμέσως η Αίγυπτος με την προκήρυξη των θαλασσοτεμαχίων εγγύς στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και την προσαρμογή τους με αυτήν.

Μήπως το ορθότερο θα ήταν πως «σώθηκε» κάπως η «παρτίδα»;

Χρειάστηκε βέβαια  πρώτα κάποιοι ειδικοί αναλυτές στην Ελλάδα και ελάχιστα ΜΜΕ να δείξουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτή την προκήρυξη των Αιγυπτίων, για να αρχίσουν τα τρέχουν οι θεσμοί…

Αλλά «τεχνικό λάθος» λες και επρόκειτο για μαθητές δημοτικού, όταν μιλάμε για την πλέον έμπειρη χώρα σε προκηρύξεις θαλασσοτεμαχίων με εμπειρία δεκαετίων , όπως και στις οριοθετήσεις ΑοΖ.

Σύμφωνα με την διαρροή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, λιγότερο από 24  ώρες μετά την επίσκεψη Δένδια στο  Κάιρο , το  υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου κατά τα συμφωνηθέντα με την ελληνική πλευρά. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά :

«Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-18, (σσ τρίτο από αριστερά) εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι χθες, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε αυθαιρέτως κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019 όπως φαίνεται στον χάρτη. H απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες εμπειρογνώμονες, νομικοί και εκπρόσωποι της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού που συνόδεψαν τον κ. Δένδια στην επίσκεψή του στο Κάιρο, συνεργάστηκαν με Αιγυπτίους συναδέλφους τους ώστε να καθοριστούν νέες συντεταγμένες και ένα μικρότερο «οικόπεδο»…».

Βέβαια μέχρι στιγμής , ο «διορθωμένος»  χάρτης φαίνεται να έχει δοθεί  στην Ελληνική πλευρά, αλλά επισήμως στο Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου την ανάρτηση του δεν την έχει κάνει στους ιστότοπους του, ούτε η εταιρεία, ούτε στο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου μέχρι αυτή την ώρα , βρήκαμε κάτι σχετικό. Προφανώς όμως η Ελληνική πλευρά δεν θα διακινδύνευε μια τέτοια σχεδόν επίσημη «διαρροή» , άρα κατά 99% ας θεωρήσουμε ότι έτσι είναι και η διόρθωση έγινε.

Στο κάτω μέρος ο «διορθωμένος» χάρτης, στο πάνω μέρος ο προηγούμενος χάρτης

https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1608374/to-turi-to-eidame-tin-endehomeni-faka-stin-aoz-me-tin-aigupto/

====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.