Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Μπιλ Γκέιτς: Ετοιμάζει πείραμα για να «σκοτεινιάσει» ο ήλιος με... σκόνη κιμωλίας


Ένα αερόστατο θα απογειωθεί στη Σουηδία το καλοκαίρι, κοντά στην πόλη Κιρούνα, στην Αρκτική- και όταν φτάσει σε ύψος 19 χλμ θα πραγματοποιήσει μια δοκιμή σχετικά με το αν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως «κρύβοντας» τον Ήλιο.



Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times, το αερόστατο θα απελευθερώσει ανθρακικό ασβέστιο (στην πράξη σκόνη κιμωλίας) για να εξεταστεί εάν η αποδέσμευσή του στη στρατόσφαιρα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκλαση ενός μέρους της ενέργειας του Ήλιου, μειώνοντας τις θερμοκρασίες στον πλανήτη μας.

Το εγχείρημα αυτό χρηματοδοτείται από ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, γνωστός «στόχος» των συνωμοσιολόγων, και έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις: 

Οι επικριτές κάνουν λόγο για ένα σχέδιο «ηλιακής γεωμηχανικής» αμφίβολης αποτελεσματικότητας και άγνωστων συνεπειών, που θα μπορούσε, σε κάθε περίπτωση, να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για πολιτικούς που θέλουν να καθυστερήσουν τις μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος ο Φρανκ Κέουτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που είναι ένας από τους επικεφαλής του συγκεκριμένου project, θεωρεί πως το να χρειαστεί να καταφύγουμε σε ένα εγχείρημα γεωμηχανικής τόσο μεγάλης κλίμακας θα ήταν...

«τρομακτικό»
- και ως εκ τούτου φαίνεται πιθανό πως μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πράξη μόνο σε ακραίες συνθήκες, εάν σημαντικά τμήματα της Γης καταστούν υπερβολικά θερμά για να μπορούν να κατοικηθούν.

«Θα έπρεπε να υπάρχει ένα μορατόριουμ για τη χρήση αυτής της τεχνικής» είπε ο Σερ Ντέιβιντ Κινγκ, πρώην επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης που ηγείται πλέον ενός κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το οποίο διερευνά πώς θα μπορούσαν να αντιστραφούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως πρόσθεσε, το «θάμπωμα» του Ήλιου θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα καιρικά συστήματα, ωστόσο τόνισε πως τάσσεται υπέρ πειραμάτων για τη συλλογή δεδομένων, επειδή «κάποια ημέρα μπορεί να χρειαστεί να το δοκιμάσουμε».

Στο πλαίσιο του πειράματος, ένα αερόστατο θα υψώσει επιστημονικά όργανα συνολικού βάρους 600 κιλών στη στρατόσφαιρα. 

Εάν όλα πάνε καλά, θα απελευθερώσει ένα κιλό σκόνης για να δημιουργήσει ένα «σύννεφο» μήκους λίγων χιλιομέτρων, που είναι πολύ μικρό για να επηρεάσει την ένταση του Ήλιου.

Ακολούθως θα συγκεντρωθούν δεδομένα ως προς το πώς «συμπεριφέρονται» τα σωματίδια της σκόνης και πώς αντιδρούν χημικά με τον αέρα. Τα δεδομένα αυτά θα διοχετευτούν σε μοντέλα για να προβλεφθεί τι θα γινόταν σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας εγχειρημάτων γεωμηχανικής. 

Ο Κέουτς είπε ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του είναι πως τα υπάρχοντα μοντέλα είναι πολύ αισιόδοξα, και ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη συγκεκριμένη τεχνική να φαντάζει ως ελκυστική επιλογή.

Ο Ντέιβιντ Κιθ, καθηγητής του Χάρβαρντ και ένας από τους επικεφαλής του πειράματος, είπε ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά σε άλλα μέτρα, προκειμένου πχ να κερδηθεί χρόνος για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 

Σημειώνεται πως, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γινόταν σε μεγάλη κλίμακα, αφ’ενός θα άλλαζε το χρώμα του ουρανού, αφ’ετέρου σε περίπτωση που η γεωμηχανική παρέμβαση σταματούσε, θα ακολουθούσε απότομη και καταστροφική αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως.

Newsbomb.gr.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.