Αν το στρες που σας δημιουργεί ή εντείνει η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα να τρίζετε ή να σφίγγετε τα δόντια σας, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι
– Τι αναφέρουν οι ειδικοί και τι προτείνουν για να προστατεύσουμε τη στοματική μας υγεία
Μία από τις απροσδόκητες προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, είναι η αύξηση των περιστατικών βρυγμού των δοντιών όπου οι άνθρωποι τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους.
«Παρατηρούμε μία αύξηση στον αριθμό των ασθενών που κλείνουν ραντεβού για να επιδιορθώσουν σφραγίσματα, τα οποία είτε τα έσπασαν είτε τα κατάπιαν», αναφέρει ο Δρ. Leopoldo Correa, από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts.
Το ακούσιο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών (ο βρυγμός των δοντιών) μπορούν να προκαλέσουν ράγισμα στα δόντια, στα σφραγίσματα και στα εμφυτεύματα, πόνο στο πρόσωπο, τον λαιμό και τη γνάθο, ακόμα και ημικρανίες και άλλα είδη κεφαλαλγίας.
«Μπορεί να επιλύσετε μια αγχωτική κατάσταση βραχυπρόθεσμα ή να τη διαιωνίσετε και να εξελιχθεί σε χρόνιο στρες, το οποίο θα επιφέρει συμπτώματα όπως κόπωση, αυξημένη μυική ένταση, κατάθλιψη, διαταραχές του ύπνου και βρυγμό», αναφέρει ο Δρ. Correa και συμπληρώνει:
«Σύμφωνα με κάποια δεδομένα, η ποσότητα της πίεσης που δημιουργούμε όταν σφίγγουμε τα δόντια μας είναι περίπου 136 κιλά. Πέντε έως 10 λεπτά ασκήσεων στο πρόσωπο και το σαγόνι ημερησίως είναι αρκετά για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση».
Η άσκηση που προτείνει ο ειδικός για τους ανθρώπους που βιώνουν αυτό το πρόβλημα, είναι:
να κρατούν τα δόντια τους μακριά, να λυγίσουν τα δάχτυλά τους και να τα τοποθετήσουν στις δύο πλευρές του προσώπου, κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ και πιέζοντας προς τα κάτω.Ο Δρ. Correa συστήνει αυτή η άσκηση των 5-10 λεπτών να γίνεται το πρωί, αλλά κυρίως το απόγευμα ή μετά το τέλος της δουλειάς, όταν οι μύες είναι πιο κουρασμένοι.
Προσθέτει, τέλος, ότι ίσως χρειαστεί ένα στοματικό προστατευτικό που θα χωρίζει τα δόντια, βοηθώντας στην πρόληψη του σπασίματος των δοντιών. Το προστατευτικό αυτό, μάλιστα, είναι πιθανό να μειώσει και τον πόνο στο πρόσωπο και το σαγόνι. Για την επιλογή και την τοποθέτησή του πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.
Διαβάστε επίσης
Οι καλές και υγιεινές τροφές που «χαλάνε» τα δόντια
Έτσι θα νικήσετε το στρες – Τι να κάνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.