Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Τα κρίσιμα ερωτήματα: Πόσο πρέπει να μας απασχολούν οι μεταλλάξεις τελικά και γιατί; Του Γιώργου Σαχίνη


Τα κρίσιμα ερωτήματα

Η ιχνηλάτηση, η γονιδιακή επιτήρηση, οι αναλύσεις και η εγκληματική έλλειψη ενεργειών της Πολιτείας για τη δημόσια υγεία

Όπως φαίνεται το ερώτημα αυτό έχει ήδη απαντηθεί. Η πληθώρα των επιστημονικών μελετών, τα επιδημιολογικά δεδομένα, οδηγούν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας στο συμπέρασμα ότι οι μεταλλάξεις καθορίζουν πλέον την εξέλιξη της πανδημίας.

Ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καινούργια πραγματικότητα, όπου όλα δείχνουν ότι είναι σαν να έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν ενισχυμένο ιό.

Ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν δυσάρεστο και σκληρό απολογισμό. Τι διδαχθήκαμε εμείς από αυτή τη μάχη στην οποία ο ιός φαίνεται να βγαίνει προς το παρόν τουλάχιστον περισσότερο κερδισμένος, αντλώντας την ισχύ του από τη βιολογική ρουλέτα και ενδεχόμενα από τα δικά μας λάθη.

Τι συμβαίνει με τα εμβολιαστικά προγράμματα;

Το εμβόλιο που φάνταζε πριν από μήνες σαν σανίδα σωτηρίας, μοιάζει σήμερα με μια ολισθηρή σανίδα που βολοδέρνει πάνω στα αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα και που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και ευλυγισία προκειμένου να μην γκρεμοτσακιστεί και να μην πνιγεί κανείς στα βαθιά νερά του ωκεανού των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί μέσα σ ένα χρόνο πανδημίας.

Και το ερώτημα είναι αν και κατά πόσον διαθέτει μια τουλάχιστον από αυτές τις δύο δεξιότητες η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο επιστημονικός  περίγυρος, που παλεύει περισσότερο  να στηρίξει τις επιλογές της, παρά το ευάλωτα οχυρωματικά έργα, που πρόταξε απέναντι στη λαίλαπα της πανδημίας.

Οι μεταλλάξεις φαίνεται να μην βρίσκουν αντίσταση από τα τρία εμβόλια, που μονοπωλούν την ελληνική αγορά. Η αυξημένη μεταδοτικότητα καθιστά τα νέα στελέχη τόσο γρήγορα που ξεπερνούν σε ταχύτητα το ...πολυδιαφημισμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο αν και ευκίνητο λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων, σαφώς μικρότερων από εκείνες που είχαν παρουσιασθεί ως θεία δώρα, πέρυσι  τις παραμονές των εορτών, καθυστερεί αγκομαχώντας στην ανηφόρα λόγω επανειλημμένων επεισοδίων, θεωρητικώς μεν ισχαιμικών, πρακτικώς δε θρομβωτικών.

Από την άλλη οι «έξυπνες» αλλαγές στην ακίδα και στα δυο - ανεξάρτητα από εθνικότητα - στελέχη αποδεικνύονται πολύ πιο «έξυπνα» από τα μέτρα των στελεχών της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας τους την διαφυγή από τα αντισώματα με τη μέθοδο της παραλλαγής, χωρίς όμως την παραμικρή λούφα.

Συνεπώς αυτό δυσκολεύει τα εμβόλια, να υπηρετήσουν με αποτελεσματικό τρόπο την «επιχείρηση ελευθερία», μετά την αποτυχία του «φιλότιμου», το οποίο είχε προηγηθεί και που παρά την πλεονέκτημα της εθνικής ονομασίας προέλευσης, δεν κατάφερε να στηρίξει την θερινή εκστρατεία που απ’ ό,τι φαίνεται το μόνο που κατάφερε ήταν να προσελκύσει τη «διασπορά», όχι όμως της ομογένειας, αυτή τη φορά!

Περιορίζοντας tests-ιχνηλατήσεις-απομονώσεις κρουσμάτων και επαφών

Η αντιμετώπιση στο θέμα των μεταλλάξεων δεν θα μπορούσε να ξεφεύγει από τα όρια της γενικότερης στρατηγικής που κινούνταν στα πλαίσια της συγκράτησης. Της συγκράτησης του αριθμού των διενεργούμενων test στην κοινότητα, στις ιχνηλατήσεις και στις απομονώσεις επαφών και κρουσμάτων, της συγκράτησης γενικά των «ελεγχόμενων» δεικτών, με στόχο να απεικονίζουν «τάσεις» και παίρνοντας αποστάσεις από τα κρούσματα, τις εισαγωγές, τους διασωληνωμένους και φυσικά τους θανάτους, εξηγώντας πάντα ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι μοιραίο, αλλά στο κάτω κάτω είναι το μικρότερο κακό από αυτό που συμβαίνει σε άλλες, που μαστίζονται από τη παγκόσμια συμφορά.

Όλα αυτά έδιναν αντίθετα την ευχέρεια στην αισιοδοξία, να μην εμφανίζεται «συγκρατημένη», αφού και μέτρα υπήρχαν και το εμβόλιο είχε ήδη φτάσει με σκοπό να «ξεπαγώσει», όπως και το ίδιο, την γενικότερη ατμόσφαιρα!

Η αλήθεια για την «εμβληματική δράση» της γονιδιακής επιτήρησης

Επιστρατεύθηκε λοιπόν – και πάλι – το ένα σκέλος της περυσινής πρωθυπουργικής έμπνευσης, «εμβληματικής δράσης», αυτό της γονιδιακής επιτήρησης, μιας και το άλλο εκείνο της επιδημιολογικής επιτήρησης είχε ήδη αποδείξει τις αρετές του, εξακολουθώντας μέχρι σήμερα να παραμένει σε αυστηρά πλαίσια «εγκράτειας», όπως άλλωστε προσδιορίζουν με απόλυτη ακρίβεια και τα δυο μοντέλα, τόσο αυτό της Βόρειας Ελλάδας εγκατεστημένο στη συμπρωτεύουσα, όσο κι εκείνο της Νότιας, εγκατεστημένο στην Κρήτη, προκειμένου να υπάρχει σφαιρική εικόνα, απαραίτητη για ακριβείς προβλέψεις.

Έτσι λοιπόν φθάνουμε στην επανενεργοποίηση του «εμβληματικού» σκέλους της γονιδιακής επιτήρησης, κατ’ επιταγήν των περιστάσεων, το οποίον μην νομίσετε ότι μέχρι τότε βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη. Κάθε άλλο όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρατίθενται στη συνέχεια.

Η χώρα βρίσκεται σε πολύ «καλή» – από τον πάτο - θέση στη διεθνή κατάταξη, όσον αφορά τη γονιδιακή επιτήρηση!


επίσης κι εδώ:



Ίσως ακόμη πιο ενδεικτικοί είναι ο πίνακας που ακολουθεί:


Στο πάτο της κατάταξης για την «εμβληματική δράση»
Η χώρα εκτός από την «εμβληματική» θέση του πάτου στην κατάταξη, παρουσιάζει και το εξαιρετικά «υψηλό»  ποσοστό γονιδιωματικών αναλύσεων, της τάξης του 0,6 τοις χιλίοις !!!Μιλάμε για κόλαφο.

Αφορά την περίοδο μέχρι 23 Ιανουαρίου 2021.

Η «πατρίδα» κατά τον εθνικό λοιμωξιο – επιδημιολόγο καθ. Κο Τσιόδρα,  είχε διενεργήσει περί τους 2000 αναλύσεις αυτού του είδους, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Δηλαδή 2000 αναλύσεις μέσα σε μια χρονική περίοδο, όπου υπήρχαν τουλάχιστον 2.989.339 κλινικά δείγματα, από τα μοριακά tests, που είχαν διενεργηθεί μέχρι τότε.

Αυτό θα πει συστηματική γονιδιακή επιτήρηση και μάλιστα «εμβληματική»!

Ας δούμε όμως σήμερα ποια είναι η εικόνα της χώρας στον τομέα αυτό σύμφωνα με την πλέον γνωστή και έγκυρη βάση δεδομένων Nextstrain, που παρακολουθείται απ’ όλα τα ερευνητικά κέντρα, τα οποία καταθέτουν σε αυτή τα αποτελέσματα των ερευνών τους, αφού αποτελεί κέντρο αναφοράς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που μας δίνει η διεθνής αυτή  βάση δεδομένων:


Οι κουκίδες δείχνουν το χρόνο, που τα ερευνητικά κέντρα και οι ερευνητές από τη χώρα μας καταθέτουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους με τη μορφή δεδομένων και μελετών (μέχρι σήμερα στις 29 Μαρτίου 2021).

Το πλαίσιο πάνω στο οποίο διακρίνονται οι κουκίδες αντιστοιχεί – ανάλογα με την επιλογή – στις συγκεκριμένες αλληλουχίες του γονιδιώματος.

Και για να είμαστε πιο σαφείς ας δούμε πότε και τι κατέθεσε η χώρα μας, τουλάχιστον τη μια από τις δύο τελευταίες φορές.

Η συγκεκριμένη κουκίδα αφορά, όπως φαίνεται, εκτός από τη συγκεκριμένη ημερομηνία  και τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, δηλαδή τη Β.1.1.7.


Μάλιστα η πιο πρόσφατη ενημέρωση της βάσης δεδομένων από τη χώρα μας, είναι η «εμβληματική» ημερομηνία 30/12/2020 και αφορά, όπως είπαμε τη βρετανική μετάλλαξη.

Τώρα για να αντιληφθεί ο αναγνώστης περί τίνος ακριβώς πρόκειται και τι εννοούμε όταν λέμε ενημέρωση, μιας διεθνούς βάσης δεδομένων, από μια χώρα, θα παραθέσουμε την παρακάτω εικόνα, στην οποία έχουμε προσθέσει την Γαλλία, ώστε να μπορεί να γίνει η απαραίτητη σύγκριση.


Προφανώς γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η εικόνα γέμισε κουκίδες που αφορούν τόσο στις διαφορετικές χρονικές περιόδους, όσο και στις διαφορετικές θέσεις του γονιδιώματος !!!

Δεν θα ασχοληθούμε το πως και το γιατί. Ο νοών νοείτω!

Τα Κρίσιμα Ερωτήματα
Ωστόσο προκύπτει ένα μείζον ερώτημα: Τι συμβαίνει στην «πατρίδα»; Δεν έχουμε μεταλλάξεις; Έχουμε; ποιες; πόσες; που και από πότε;

Προφανώς έχουμε.

Αλλά αυτές αναφέρονται μόνον όποτε χρειάζονται για να χρησιμεύσουν ως άλλοθι, προκειμένου να δικαιολογήσουν, άλλοτε τον αιφνιδιασμό, όπως για παράδειγμα το φιάσκο της Θεσσαλονίκης. Άλλοτε πάλι για να δικαιολογήσουν το εγκληματικό έλλειμμα ενεργειών της πολιτείας όσον αφορά τη Δημόσια Υγεία, την έλλειψη στοιχειώδους επιδημιολογικής επιτήρησης, την έλλειψη του testing, της ιχνηλάτησης, της απομόνωσης των κρουσμάτων και των επαφών τους,  την απουσία πρόβλεψης, πρόνοιας και πρόληψης, ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός και να αποφευχθούν οι νεκροί, που καταλήγουν μετά από τον μαρτυρικό κύκλο της ταλαιπωρίας και του μαρτυρίου, στοιβαγμένοι στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία, άλλοι μέσα στις ΜΕΘ κι άλλοι εκτός ΜΕΘ σε μακάβριες αναλογίες!

Δυστυχώς «κάποιοι» το ‘χουν τούμπανο κι ο κοσμάκης κρυφό καμάρι ότι:

Η αυξημένη διασπορά του βρετανικού στελέχους ευθύνεται για την δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Πάνω από το 50% των θετικών κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα το τελευταίο διάστημα, αφορούν στην Αττική, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, αλλά κυρίως επειδή διαρκώς εισέρχονται και αναδύονται και εξαπλώνονται στην κοινότητα νέα στελέχη με ιδιαιτέρως αυξημένη μεταδοτικότητα, όπως το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7, το οποίο  από την αρχή του έτους, έχει επικρατήσει στην Αττική σε ποσοστό άνω του 90% επί του συνόλου των κρουσμάτων που αναλύονται.

Άραγε αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στην Αττική έχουν ανιχνευθεί τα 2/3 του συνόλου των βρετανικών στελεχών που υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα;

Μήπως θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία η αυξανόμενη παρουσία του στελέχους Β.1.1.318, γιατί όπως λένε οι κακές γλώσσες εμφανίζεται μόνο στην Αττική;

 -Μεταλλάξεις vs εμβολιασμών και φυσικής ανοσίας

Κυκλοφορούν μήπως και άλλα στελέχη, όπως  τα R.1, A23.1 (UGANDA) και Β.1.525 τα οποία φέρουν την μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεϊνική ακίδα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που δημιουργούνται μετά από τον εμβολιασμό ή τη φυσική ανοσία;

Γιατί άραγε τώρα τελευταία υπάρχουν εμβολιασμένοι πολίτες, οι οποίο εξακολουθούν να μολύνονται με το βρετανικό στέλεχος;

Πως εννοεί η κυβέρνηση και τα συνοδά επιστημονικά επιτελεία αυτή τη περιβόητη γονιδιακή επιτήρηση;

Αληθεύουν μήπως τα νούμερα για μερικές μόνο εκατοντάδες αναλύσεις (800) ανά εβδομάδα;

Κι αν ναι, τι σημαίνει πρακτικά αυτό σε πραγματικούς αριθμούς;

Τον περασμένο μήνα με τέσσερις εβδομάδες είχαμε δηλαδή 4 x 800 = 3.200 αναλύσεις;

Τότε, εφ’ όσον μέσα στο περασμένο μήνα έγιναν 468.183 μοριακά test, το ποσοστό ανίχνευσης των μεταλλάξεων είναι: 0,68 %;

Αν είναι αλήθεια – που είναι φυσικά αλήθεια – ότι οι μεταλλάξεις  θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή/και την ειδικότητα των δοκιμασιών ταχείας ανίχνευσης του ιού, δηλαδή των rapid test, τότε γιατί:

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτήν την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ των οικιακών αυτοδιαγνωστικών self rapid tests;

Ποιόν επιχειρεί να εξοντώσει με αυτόν τον τρόπο;

Για ποιον αλήθεια ενδιαφέρεται;

Μετά απ’ όλα αυτά εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: Σε τι αποβλέπει η επονομαζόμενη εντατικοποίηση του προγράμματος γονιδιωματικής επιτήρησης;

Στην προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών ή μήπως  στην προετοιμασία  για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής περιόδου, ενός τομέα, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία;

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.