Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Προκλήσεις Ερντογάν: Έτοιμα να πλεύσουν τα πλοία μας στην Κύπρο – Μπορούμε να κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου


Στο δρόμο των λεκτικών προκλήσεων επανέρχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ΥΠΕΞ της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. 

Ο Ερντογάν σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. 

Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. 

Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. 

Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. 

Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Καθημερινής Μανώλη Κωστίδη.
 
Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε σκληρή στάση και στο ζήτημα της Κύπρου: 
Υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. 
Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες,αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Ελληνικό μπλόκο στο τουρκολιβυκό σύμφωνο
Η Αθήνα από την πλευρά της, όπως είχε γράψει νωρίτερα το Newpost, έχει ως προτεραιότητα τη μη κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου από την λιβυκή Βουλή και η έναρξη διαπραγματεύσεων για κοινή ΑΟΖ μεταξύ των Ελλάδας – Λιβύης. Το ενδεχόμενο αυτό είναι πλέον στο τραπέζι. 

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπά δήλωσε στην Τρίπολη ότι ενδιαφέρεται η χώρα του για μια κοινή ΑΟΖ στα νότια της Κρήτης και επανέλαβε την ίδια θέση σήμερα εδώ στην Αθήνα και ο Αλ Μένφι. 

Θα είναι δύσκολο να αποσυρθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά πλέον μπαίνει στο παιχνίδι δυναμικά και η Ελλάδα έστω κι αν η παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη είναι δεκαετής. Μια κοινή ΑΟΖ Κρήτης – Λιβύης στην ουσία ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο γι αυτό και δημιουργεί νέα δεδομένα ακόμη και η συζήτηση που μόλις άρχισε.
 
«Χαιρετίζω την πρόθεση τη δική σας αλλά και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, η χώρα σας να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Αλ Μένφι. 
«Πάντα ενδιαφερόμαστε για τη φιλία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» απάντησε ο Λίβυος αξιωματούχος. 
«Φροντίζουμε για την εξέλιξη των σχέσεων, φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. 

Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες.»

Η διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση των μισθοφόρων και των άλλων ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη είναι στις προτεραιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης και αυτός ο στόχος αφορά και την Τουρκία η οποία μεγάλη ανάμειξη.
 
Η ανοικοδόμηση της Λιβύης μετά από τον άγριο δεκαετή εμφύλιο, δημιουργεί πεδίο ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων με μια χώρα με την οποίαν επί δεκαετίες η ελληνική παρουσία ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα ήταν πολύ δυναμική. 

Σύντομα θα επισκεφτεί τη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης που ήταν παρών και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλ Μένφι στο Μαξίμου.

Το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ένα σημαντικό αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα τεθεί στο τετ-α-τετ Δένδια – Τσαβούσογλου αύριο στην Άγκυρα. 

Η συνάντηση ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά ανεβλήθη μετά από τηλεφωνική συνεννόηση των δύο αντρών, λόγω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ για την ρωσο-ουκρανική κρίση το απόγευμα της Τετάρτης.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν ιδιαίτερα δύσκολη την αποστολή Δένδια στην Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα ανάμεσα στις δύο χώρες μετά από μία πολύμηνη κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας. 

Προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας είναι να ζητήσει και να πάρει εγγυήσεις από την τουρκική πλευρά ότι δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές και άλλες προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ξανά το Oruc Reis με πολεμικά πλοία στην ελληνική ΑΟΖ.

Πυρά και κατά του Ντράγκι
Κατά την ίδια συνάντηση ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΚΤ για το sofagate, όταν και χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας «δικτάτορα».

«Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού καταδεικνύουν μια παντελή αναίδεια και χυδαιότητα», είπε ο Ερντογάν «Ενώ ελπίζαμε ότι θα οδηγούσαμε τις σχέσεις μας σε πιο προχωρημένο επίπεδο, αυτός ο τύπος που αποκαλείται Ντράγκι, τους επέφερε πλήγμα», πρόσθεσε.
 
Αφορμή για την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης στάθηκε το λεγόμενο Sofagate, την περασμένη εβδομάδα. 

Όταν η φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ έγιναν δεκτοί από τον Ερντογάν, εκείνη αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν καναπέ, καθώς υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες, τις οποίες κατέλαβαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η Τουρκία απέρριψε τις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι απλώς ακολούθησε τις οδηγίες που της έδωσαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες τήρησης του πρωτοκόλλου. Αντιδρώντας όμως σε αυτό το επεισόδιο και στη συμπεριφορά που επιφύλαξε στην φον ντερ Λάιεν, ο Ντράγκι κατήγγειλε τον Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη, αποκαλώντας τον «δικτάτορα».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.