Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

H Tουρκία υπνοβατεί σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας



Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι εκείνη που εξισορροπεί τη θέση της μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς να ευθυγραμμίζεται απολύτως με καμία από αυτές, ανέφερε ο Dimitar Bechev σε ένα άρθρο για το Carnegie Moscow Center.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε να παραιτηθεί από την κλήση προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Bechev γράφει ότι οι λόγοι είναι δύο: 
μια ιδεολογική απροθυμία να μιλήσουμε με τους ηγέτες στο εξωτερικό και μια συνειδητή μετατόπιση σε μια πιο συναλλακτική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας.
 
Ο Μπάιντεν προηγουμένως χαρακτήρισε τον Ερντογάν «αυτοκράτορα» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για πρόεδρος και έχει ήδη δείξει την προθυμία του να επιπλήξει ακόμη και αυτούς που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman (MbS). 

Ο Bechev  δήλωσε: “δίνει στην Τουρκία μια γεύση από το δικό της φάρμακο” αλληλεπιδρώντας μαζί της όταν είναι απαραίτητο και όταν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να το πράξουν.

“Δεδομένου ότι επί του παρόντος η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν δίνει προτεραιότητα ούτε στη Μέση Ανατολή ούτε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, οι υπηρεσίες του Ερντογάν δεν απαιτούνται”, δήλωσε ο Bechev στο άρθρο του.
 
Μετά τα εγκαίνιά της στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση του Μπάιντεν ζήτησε κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και οι βουλευτές του το έθεσαν σε κάθε αλληλεπίδραση με τους Τούρκους ομολόγους τους. Οι αναγνώσεις κλήσεων ή συναντήσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ παραλείπουν πάντοτε οποιαδήποτε αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δύο μοιράζονται ορισμένες κοινές θέσεις, δηλαδή την αντίθεση της ρωσικής επιθετικότητας απέναντι στην Ουκρανία και τη φιλοξενία των Τουρκικών ειρηνευτικών συνομιλιών στο Αφγανιστάν, αλλά η διοίκηση του Μπάιντεν δεν έχει μειώσει την εστίασή της σε ζητήματα της σχέσης. Για παράδειγμα, η διοίκηση δεν έχει απορρίψει το αίτημά της για την Τουρκία να εγκαταλείψει το πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία εάν επιθυμεί την ανακούφιση από κυρώσεις.
 
Ο Bechev εκτιμά ότι χωρίς πιθανή επαναφορά των σχέσεων με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν “δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να μείνει κοντά στη Ρωσία”. Τα σχόλιά του στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky που στόχευαν στην ανακούφιση των ρωσικών ανησυχιών σχετικά με τη συνεργασία της Τουρκίας με το Κίεβο έδειξαν την απροθυμία του Ερντογάν να προκαλέσει τη Ρωσία αυτή τη στιγμή.

Στο τέλος, ο Bechev  αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει πιθανώς μια «εξωτερική πολιτική πολλαπλών φορέων» με άλλες δυνάμεις και ότι αυτός ο προσανατολισμός «θα πρέπει να είναι απολύτως άνετος για τη ρωσική ηγεσία».

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

=====================΄
  "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.