Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Ποια είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Swiss Med που πήρε ανάθεση 20 εκατ. ευρώ για προμήθεια rapid test

Ποια είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Swiss Med που πήρε ανάθεση 20 εκατ. ευρώ για προμήθεια rapid test (https://swissmedpc.com/)
Πώς μια εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από επτά μήνες από άτομα που δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο κατάφερε να κερδίσει δύο αναθέσεις, μία από τον ΕΟΔΥ και μία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την προμήθεια συνολικά 6 εκατ. κιτ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού;


Πώς μια εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από επτά μήνες από άτομα που δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο κατάφερε να κερδίσει δύο αναθέσεις, μία από τον ΕΟΔΥ και μία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την προμήθεια συνολικά 6 εκατ. κιτ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού;

SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΚΕ είναι μία ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας παραφαρμακευτικών προϊόντων. Στελεχώνεται από έμπειρα στελέχη με πολυετή πείρα στον κλάδο της υγείας, αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους με διεθνή, πολυετή δραστηριότητα που ξεκίνησε από τον κλάδο τροφίμων και έκτοτε διευρύνουν διαρκώς τα πεδία δράσης τους».

Αυτό διαβάζουμε στην προσφάτως τεθείσα σε λειτουργία ιστοσελίδαSWISS MED PC της εταιρείας που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την προμήθεια 3 εκατ. rapid test σε διαγωνισμό του ΕΟΔΥ που έχει κολλήσει λόγω προσφυγών και την Τρίτη 6 Απριλίου υπέγραψε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) την προμήθεια ισόποσων τεμαχίων self test. Αθροιστικά και οι δύο αναθέσεις ξεπερνούν τα €20 εκατομμύρια. Η προμήθεια του ΕΟΔΥ έχει κοστολογηθεί στα €10.140.000, ήτοι €3,38 ανά κιτ και η ανάθεση της ΓΓΠΠ ανέρχεται στα. . .

€10.080.000 (€3,36 ανά κιτ).

Εταιρεία επτά μηνών

Η SWISS MED είναι μία νέα εταιρεία στον χώρο. Ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα με κεφάλαιο €30.000. Πέρα από τρεις μικρές συμβάσεις που έχει υπογράψει από την αρχή του έτους με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας για την προμήθεια χειρουργικών γαντιών και μέσων ατομικής προστασίας, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τα €29.000, δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς.

Πάντως, στον διαγωνισμό-εξπρές της ΓΓΠΠ με προθεσμία μόλις τεσσάρων ημερών (μετρώντας και την αργία της 25ης Μαρτίου), σε σύνολο πέντε αναδόχων που ανέλαβαν αθροιστικά την προμήθεια 10.000.000 self test, η Swiss Med κατάφερε να προσφέρει συγκριτικά τη μεγαλύτερη ποσότητα, με ασφυκτική προθεσμία παράδοσης το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, ξεπερνώντας ακόμη και γνωστές εταιρείες του χώρου όπως η ROCHE DIAGNOSTICS, η οποία προσέφερε 1,9 εκατ. τεμάχια. Πλην της ROCHE, η SWISS MED και άλλες τρεις προσέφεραν self test της ίδιας κατασκευάστριας εταιρείας, της κινεζικής JOYSBIO (με τα προϊόντα της έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ εδώΤα υπερτιμολογημένα rapid test της Περιφέρειας Αττικής και εδώΤρεις φορές πιο φθηνά τα rapid test σε διαγωνισμό του ΙΦΕΤ από εκείνα της Περιφέρειας Αττικής), με σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές – από τα €2,29 της εταιρείας ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ για 2,5 εκατομμύρια τεμάχια, μέχρι ένα ευρώ παραπάνω (€3,36) που προσέφερε η SWISS MED για 3 εκατομμύρια κιτ.

168972101_251588293372734_7070862897811895029_n.jpg

Ο Δημήτρης Πιπερίδης (αριστερά) εκ των συνιδρυτών της Swiss Med μαζί με τον Τάσο Μαυρομιχελάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας στα γραφεία της ΓΓΓΠ. [instagram]

Ρωτήσαμε γραπτώς την εταιρεία αν έχει γίνει η εισαγωγή της ζητούμενης ποσότητας και αν θα παραδοθεί εγκαίρως. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «επειδή βρισκόμαστε σε πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου παραγωγής και παράδοσης βάσει της υπογραφείσας Σύμβασης δεν είναι δόκιμο να προχωρήσουμε σε δηλώσεις. Θεωρούμε ότι η κατάλληλη απάντηση είναι η πραγματοποίηση της εν λόγω παράδοσης παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά».

Στον προηγηθέντα διαγωνισμό του ΕΟΔΥ, η SWISS MED προσέφερε το rapid test «2019-nCoV Antigen Test (Lateral Flow Method)» της κινεζικής WONDFO. Κατά της απόφασης ανάθεσης έχουν κατατεθεί προσφυγές από τη ROCHE DIAGNOSTICS και την ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, που επικαλούνται διάφορους τυπικούς και τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με έγγραφα του φακέλου και τις προδιαγραφές του rapid test. Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του, σε απαντητικό έγγραφο απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς και η έκβαση του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από την κρίση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Ζητήσαμε από την SWISS MED να τοποθετηθεί επί του θέματος, αλλά περιορίστηκε στην απάντηση που παραθέσαμε παραπάνω.

Οι τρεις ιδρυτές και τα καφέ-μπαρ σε Κολωνάκι και Μύκονο

H SWISS MED έχει τρεις εταίρους οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν «πολυετή πείρα στον κλάδο της υγείας», όπως διαβάζουμε στο site της. Το 15% της εταιρείας κατέχει η Ελένη Ιωάννα Καλλία, η οποία μαζί με συγγενικό της πρόσωπο διατηρεί από τον Απρίλιο του 2019 φαρμακείο στον Χολαργό (με καθαρό τζίρο €228.620) και είχε συμμετάσχει με ποσοστό 50% σε εταιρεία που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση στα τέλη του 2017 με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος. Το υπόλοιπο 85% της SWISS MED μοιράζεται σε δύο αδέρφια, τον Δημήτρη Πιπερίδη και την Ελένη Πιπερίδου (45% και 40% αντίστοιχα).

Μαζί με την αδερφή τους Γεωργία Πιπερίδου κατέχουν αθροιστικά το 49,8% (από 16,6% έκαστος) στην ετερόρρυθμη εταιρεία GIALOS POWER TEAM, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με κεφάλαιο €20.000 που καταβλήθηκε από κοινού με άλλους εταίρους. Έχει έδρα στην οδό Ομήρου 62 στο Κολωνάκι και σκοπό τη δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η εταιρεία έχει υπό την ομπρέλα της σειρά πολυτελών εστιατορίων και καφέΝice n Easy Group σε Αθήνα και Μύκονο, όπως το Nice n Easy. Ο Δημήτρης Πιπερίδης δραστηριοποιείται από πιο παλιά στον ίδιο χώρο. Τον Οκτώβριο του 2015 απέκτησε ποσοστό (το οποίο το 2016 αύξησε στο 70%) στην T-S-F IKE, με έδρα την Τσακάλωφ 2 (εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το all-day Μεσογειακό bistro ZingleeNice n Easy Brands - Zinglee – πρώην Pepe Aperitivo) με σκοπό επίσης την ίδρυση, εκμετάλλευση και λειτουργία επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, καφέ, μπαρ και παντός είδους χώροι ψυχαγωγίας.

Όπως προκύπτει από αναρτήσεις του ιδίου στα social media, ρόλο στο Zinglee (και προηγουμένως στο Pepe Aperitivo) έχει ο πατέρας του, Παύλος.

 

 

Ο Παύλος Πιπερίδης φαίνεται επίσης να έχει τακτική ενασχόληση και με τη SWISS MED, αφού στις αναρτήσεις του μπορεί να βρει κανείς αρκετές φωτογραφίες μέσαΠοστ στο instagram ή έξωΠοστ στο instagram από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Αρδηττού 16.

Μία από τις ερωτήσεις προς τον Δημήτρη Πιπερίδη και τη SWISS MED ήταν τι τον ώθησε να δραστηριοποιηθεί και στον χώρο των ιατρικών συσκευών και αναλώσιμων και δη των rapid και self test. Ρωτήσαμε επίσης πόσο κόσμο απασχολεί η SWISS MED και αν ο πατέρας του Παύλος έχει κάποιον ρόλο στην εταιρεία. O κ. Δ. Πιπερίδης αποκρίθηκε: «Με την ολοκλήρωση της παράδοσης την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας που σχετίζονται με την εταιρεία μας».

Χρέη εκατομμυρίων σε εφορία

Ο πατέρας του Δημήτρη Πιπερίδη, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο ίδιος στα social media αλλά και βίντεο που τον δείχνει να ανοίγει την πόρτα του «αφεντικού», φαίνεται να έχει ενεργό (άτυπο) ρόλο στην SWISS MED, στην οποία έχουν ανατεθεί προμήθειες self και rapid test άνω των €20 εκατομμυρίων.

Ο Παύλος Πιπερίδης γεννήθηκε το 1958 στο Καζακστάν και μαζί με τον κατά έναν χρόνο μικρότερο αδερφό του Χριστόφορο, στο παρελθόν έχουν ιδρύσει δύο εταιρείες περιορισμένης ευθύνης: την PIPER (2003) και τη ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (2004). Παρότι ενεργές έως σήμερα, δεν έχουν ακόμη απογραφεί ως οφείλουν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο – και στο Εθνικό Τυπογραφείο το μόνο που βρήκαμε ήταν τα ΦΕΚ της σύστασής τους. Σκοπός και των δύο είναι η «ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση επιχειρήσεων με δραστηριότητα την παρασκευή και εμπορία ειδών εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, κοσμικών κέντρων ψυχαγωγίας, καφετεριών και μπαρ καθώς και η παροχή υπηρεσιών των ανωτέρω προϊόντων».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story, παρότι από τις φωτογραφίες του στα social media δείχνει να ζει πολυτελή βίο, ο Παύλος Πιπερίδης έχει κριθεί «πτωχός» με απόφαση πρωτοδικείου. Ταυτόχρονα φυσικό πρόσωπο με το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο εμφανίζεται στις λίστες μεγαλοοφειλετώνΣκοτάδι στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (επικαιροποίηση 10/07/2019Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000€ - Φυσικά πρόσωπα) χρωστάει στο Δημόσιο περισσότερα από €500.000.

Ταυτόχρονα το νομικό πρόσωπο «ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ», με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΑΑΔΕ (επικαιροποίηση 04/12/2019Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000€ - Νομικά πρόσωπα) οφείλει στο Δημόσιο περισσότερα από €5,3 εκατομμύρια.

Έδρα και των δυο ΕΠΕ, PIPER και ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ, σύμφωνα με τα ΦΕΚ σύστασης, είναι η Βασιλέως Κωνσταντίνου 2, στην Αθήνα. Περάσαμε χθες Τετάρτη από εκεί αλλά δεν εντοπίσαμε ίχνος της παρουσίας τους στο κτίριο. Η ίδια οδός και αριθμός αναγράφεται σε ΦΕΚ του 2004 και ως τόπος κατοικίας του Παύλου Πιπερίδη. Το κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 2 έχει χρησιμοποιηθεί ως έδρα αρκετών εταιρειώνΤο χρυσωρυχείο του telemarketing και ο Φίλιππος Βρυώνης συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη. Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζΟ καναλάρχης του inside story, σε αυτή τη διεύθυνση θυροκολλούνταν οι κοινοποιήσεις της εφορίας κατά του Βρυώνη.

UPDATE 08/04/2021: Τα χρέη βασικού συνεργάτη της SWISS MED

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο φαίνεται να έχει και εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στην οποία μετείχε ως διαχειριστής και εταίρος ένα άτομο που φαίνεται να είναι βασικός συνεργάτης της Swiss Med. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Λιάσσα, το όνομα του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες του inside story αναφέρεται στα έγγραφα του φακέλου της προσφοράς της Swiss Med στον διαγωνισμό της ΓΓΠΠ. Το e-mail liassaspan@____.__ (στο οποίο επίσης κοινοποιήσαμε τις ερωτήσεις μας) είναι η δηλωμένη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των Δημήτρη Πιπερίδη και Έλενας Πιπερίδου στο έγγραφο σύστασης της Swiss Med.

Με βάση ΦΕΚ του 1997 ο οικονομολόγος Παναγιώτης Λιάσσας, με συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Λαμπρινής Καλλία Φωτεινοπούλου, ανέλαβε τη διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας «ΤΡΟΦΟΠΗΓΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» με σκοπό –μεταξύ άλλων– τη λειτουργία super market τροφίμων. Ταυτόχρονα ο ίδιος και μια άλλη (διεγραμμένη πλέον) ΕΠΕ συμφερόντων ιδίου και συγγενών του, αγόρασαν την εταιρεία. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ (2019), η «ΤΡΟΦΟΠΗΓΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» χρωστάει στο δημόσιο 6,9 εκατ. ευρώ.


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.