Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Εμπόριο ελπίδων με πατέντα! - Γιατί μιλάνε για προσωρινή άρση στις πατέντες για τα εμβόλια;

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις πατέντες των εμβολίων θα μπορούσε να είναι ουσιαστική εάν δεν ήταν υποκριτική. 


Σε διεθνές επίπεδο εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δηλώνουν, μετά από ένα χρόνο και αρκετούς μήνες πανδημία, υπέρ μιας προσωρινής άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Κατά κύριο λόγο η πρόταση φέρεται να είναι του «καλού» Μπάιντεν στην οποία συμφωνεί και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, αφού αποκαλύπτει αντιθέσεις και συμφέροντα χωρών, φαρμακοβιομηχανιών, κέρδη από τα εμβόλια αλλά και απώλειες (από κέρδη) από τη στασιμότητα και την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας που έχει φέρει η υγειονομική κρίση. 

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει το ηχηρό «όχι» της Γερμανίας, μέσω της Άγκελα Μέρκελ, αλλά κι εντός Αμερικής υπάρχουν κάθετες διαφωνίες. Παράλληλα, η θέση των φαρμακοβιομηχανιών εκφράζεται ανοιχτά από την Pfizer και τον εκτελεστικό διευθυντή της Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δηλώνει ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.

Υπάρχει το αυτονόητο (αλλά όχι δεδομένο αφού πολλοί το ξεχνάνε) ερώτημα γιατί δεν μπήκε η συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι έναν χρόνο τώρα. 

Γιατί χρειάστηκε να ξεπεράσει ο πλανήτης τα 3 εκατομμύρια θύματα από την πανδημία, για να δηλωθεί η συγκεκριμένη πρόθεση, έστω σε επίπεδο δηλώσεων;

Μέχρι τώρα ήταν «φυσιολογικό» οι φαρμακευτικές εταιρείες να βγάζουν υπέρογκα κέρδη από την παρασκευή και τη διανομή των εμβολίων. 

Το «φυσιολογικό» δεν θα ήταν η σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη των εμβολίων να διατεθεί για σωθούν ζωές από την πανδημία; 

Αντίθετα, μέχρι τώρα έχουν πωληθεί, με κόστος, τα διαθέσιμα εμβόλια, κυρίως στις χώρες του ανεπτυγμένου (καπιταλιστικά) κόσμου. Δεκάδες άλλες χώρες έχουν παραλάβει ελάχιστα εμβόλια. 

Εάν, πάντως, δεν πρόκειται για «πυροτέχνημα», τότε υπάρχουν τρόποι να νομιμοποιηθεί η πλήρης κατάργηση της πατέντας, στις χώρες που παράγονται τα εμβόλια (από τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ μέχρι τη Ρωσία). 

Όταν, πάντως, θέλουν να βρούνε «ομοφωνίες» (ή και να τις προσπεράσουν) τα καταφέρνουν οι χώρες της «πολιτισμένης» Δύσης. Ας θυμηθούμε μόνο και μόνο τους πολέμους των πρόσφατων δεκαετιών (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιρακ κ.α). 

Εκεί, βέβαια, το «δίκαιο»είναι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τα τερατώδη οικονομικά συμφέροντα. Κι ας πούμε ότι τώρα έγινε αντιληπτή η ανάγκη να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. 

Γιατί μιλάνε για προσωρινή άρση στις πατέντες για τα εμβόλια; Μήπως, άραγε, δεν γνωρίζουν, όσοι πετάνε στον αέρα αυτή την πρόταση, ότι χρειάζονται διαπραγματεύσεις και ομοφωνίες για να προχωρήσει ακόμα κι αυτή η περιορισμένη άρση στις πατέντες;

Το ερώτημα είναι απλό: Πουλάνε ελπίδες (ακοστολόγητες) για ένα πρόσωπο ανθρωπισμού; Εάν δεν μπει ευθέως το ζήτημα της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και της δημόσιας Υγείας, τότε, ναι: 

Πουλάνε ελπίδες, ανοίγοντας μια κουβέντα που θα χρειαστεί διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων και για χρόνια.

Και κάτι ακόμα: Δεν έγιναν ξαφνικά ήρωες του αλτρουισμού οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν πόλεμο εντυπώσεων στη λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων, όπου συγκρούονται κέρδη επί κερδών. 

Όσο για τη χώρα μας, που η συζήτηση έχει μεταφερθεί σε ένα επίπεδο επαρχίας του κόσμου, δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τι είναι πιο υποκριτικό: 

Η γελοιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ που ειρωνευόταν ανοιχτά κάθε σκέψη για κατάργηση της πατέντας των εμβολίων γιατί έπληττε την «αγορά» ή οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ που όταν ήταν στην κυβέρνηση λειτούργησε και με το παραπάνω εκπροσωπώντας τη λογική κόστους- οφέλους στα φάρμακα και στη δημόσια Υγεία. 

Κι επειδή ορισμένοι εμφανίζονται και ως κάτοχοι της «ιδέας» για κατάργηση της πατέντας να θυμίσουμε ότι από την αρχή της πανδημίας δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο είχαν θέσει το ζήτημα. 

Τότε, βέβαια, δεν είχε ξεκινήσει το «χοντρό παζάρι» και η ανάγκη «επανεκκίνησης» της (καπιταλιστικής) οικονομίας. https://www.imerodromos.gr/emporio-elpidon-me-patenta/

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.