Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Ερρίκο Μαλατέστα: ο αναρχικός που πολέμησε την πανδημία - EMA and ECDC update on COVID-19


Ερρίκο Μαλατέστα: ο αναρχικός που πολέμησε την πανδημία
Η πραγματική αιτία της χολέρας –η φτώχεια– μας έδειξε και τη μοναδική θεραπεία – την κοινωνική επανάσταση Μήνυμα των Ιταλών αναρχικών στην εφημερίδα Le Révolté (1884).
====================================
Ταξιδεύουμε στη Νάπολη του 1884 και σπάμε το λοκντάουν μαζί με κάτι αναρχικούς.

Παρακολουθούμε τον Ερρίκο Μαλατέστα να παίζει κορώνα-γράμματα τη ζωή του και την ελευθερία του για να πολεμήσει την πανδημία της χολέρας.
Υποπτευόμαστε ότι η Νάπολη θα θρηνούσε χιλιάδες θύματα και το 1973, εάν δεν είχαν εργαστεί παράλληλα το Κομμουνιστικό Κόμμα κι ο αμερικανικός Έκτος Στόλος για να εμβολιάσουν άμεσα τον πληθυσμό.
(αποτελεί απόσπασμα από την εκπομπή της 15ης Μαΐου 2021)

Ιταλοί αναρχικοί του 19ου αιώνα θυσίασαν τις ζωές τους για να βοηθήσουν τα θύματα της χολέρας στη Νάπολη. Πώς θα αντιδρούσαν σήμερα στην επιδημία του κορονοϊού;

To 1884 η Νάπολη, τότε η πολυπληθέστερη και φτωχότερη πόλη της Ιταλίας, μπήκε σε αυστηρό λοκντάουν αφού χτυπήθηκε από πανδημία χολέρας. Οι Αρχές ήταν αμείλικτες με τους παραβάτες, τους οποίους τιμωρούσαν με εξοντωτικά μέτρα και ισχυρές δόσεις αστυνομικής βίας. Μια ομάδα αναρχικών όμως αποφάσισε να σπάσει το λοκντάουν μπαίνοντας στην αποκλεισμένη πόλη.

Στόχος τους δεν ήταν να κατεβούν στις πλατείες για να απολαύσουν τις «περιπτερόμπιρες» της εποχής ούτε να αμφισβητήσουν την ύπαρξη και τις τρομακτικές επιπτώσεις της χολέρας. Ηθελαν να στήσουν δίκτυα αλληλοβοήθειας προκειμένου να σώσουν τον πληθυσμό, τον οποίο είχε εγκαταλείψει το κράτος. Γνωστοί αναρχικοί, όπως ο Ρόκο Λομπάρντο και ο Αντόνιο Βαλντρέ, προσβλήθηκαν και πέθαναν σε αυτή την ηρωική αποστολή αυτοκτονίας.

Ανάμεσα στους επιζήσαντες ξεχώριζε η θρυλική μορφή του Ερρίκο Mαλατέστα. Κυνηγημένος σε κάθε γωνιά της Ευρώπης για την επαναστατική του δράση, βρισκόταν προσωρινά ελεύθερος αναμένοντας την εκδίκαση έφεσης για ποινή τριετούς φυλάκισης. Παραβιάζοντας, λοιπόν, το λοκντάουν άφηνε στον εαυτό του μόνο δύο εναλλακτικές: ή να πεθάνει από την πανδημία ή να περάσει πολύ περισσότερα χρόνια στη φυλακή. . .
Παρά το γεγονός ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του στην Ιατρική λόγω των συνεχών διώξεων, ήταν πάντα ταγμένος στο πλευρό της επιστήμης. Σε αντίθεση με τους «αρνητές» της εποχής του, ο Μαλατέστα κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι η χολέρα θα μεταφερόταν σύντομα στις πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της Νάπολης λόγων των μεγάλων μετακινήσεων ευρωπαϊκών στρατευμάτων που συμμετείχαν σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην Ασία και την Αφρική.

Γνώριζε επίσης ότι η πανδημία θα χτυπούσε σκληρότερα τα εξαθλιωμένα φτωχότερα στρώματα της πόλης, όπου κυριαρχούσαν η ανεργία και η ολοκληρωτική διάλυση ακόμη και του στοιχειώδους συστήματος υγείας της εποχής.

Σε πείσμα των ακραίων συνθηκών φρίκης, που θύμιζαν σκηνές από την Κόλαση του Δάντη, ο Μαλατέστα όχι μόνο επιβίωσε της χολέρας αλλά παρασημοφορήθηκε για τους χιλιάδες ανθρώπους που βοήθησε συντονίζοντας τα δίκτυα διανομής τροφίμων και φαρμάκων – διάκριση την οποία προφανώς αρνήθηκε να δεχτεί.
Σχεδόν ενάμιση αιώνα αργότερα αρκετοί ερευνητές αναζήτησαν τον απόηχο της αυτοθυσίας αυτών των αναρχικών σε ομάδες αυτοοργάνωσης και αλληλοβοήθειας που δημιουργήθηκαν σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού – από τις φαβέλες του Ρίο ντε Ζανέιρο μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, από τον Μάιο του 2020, εντόπιζε ψήγματα αναρχικής σκέψης στα δίκτυα αλληλοβοήθειας (όρο, που παρεμπιπτόντως εισήγαγε ο Κροπότκιν) των ΗΠΑ. 

Την ίδια περίοδο η καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας Ρουθ-Ελεν Κίνα χρησιμοποιούσε τις θεωρίες του Κροπότκιν ενάντια στον κοινωνικό δαρβινισμό για να εξηγήσει καθημερινά φαινόμενα όπως οι τεχνητές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε αντισηπτικά και σε χαρτί υγείας. 

Κυρίως όμως ανέτρεχε στο βιβλίο του μεγάλου αναρχικού «Αλληλοβοήθεια: 
Ενας παράγοντας της εξέλιξης» για να εξηγήσει τη δομή των σύγχρονων ομάδων αλληλεγγύης, που, όπως σημείωνε και ο Κροπότκιν, χαρακτηρίζονται από αυθορμητισμό αλλά και από εξαιρετική οργανωτική ικανότητα.

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο οι καθηγητές Φιλοσοφίας, Νάθαν Τζουν και Μαρκ Λανς, από το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον επιχείρησαν να συνδέσουν τα μεγάλα αναρχικά κινήματα αλληλοβοήθειας του 19ου αιώνα με ομάδες όπως το δίκτυο DC Mutual Aid, που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ όταν η κυβέρνηση Τραμπ έχανε ολοκληρωτικά τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας.

Πέρα από τις προφανείς ομοιότητες στα στοιχεία της δράσης οι δύο καθηγητές εντόπισαν στη συγκεκριμένη ομάδα και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η καταδίκη της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης αλλά και η απαγόρευση συνεργασίας με αστυνομικούς, εν ενεργεία στρατιωτικούς κ.ο.κ. 

«Δεν πιστεύουμε ότι η Αστυνομία μπορεί να μας προστατεύσει» αναφέρει η ομάδα στον πρώτο όρο που πρέπει να αποδεχτείς για να εγγραφείς στη σελίδα της στο Facebook. 

Οπως παρατηρούσαν οι δύο καθηγητές, ολόκληρο το εγχείρημα στηρίζεται στην ισχυρή πίστη στα πορίσματα της επιστήμης, ακόμη και όταν ασκείται κριτική σε ορισμένες προτροπές της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία (είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του δικτύου δεν διστάζουν να διαγράφουν από τη σελίδα τους στο Facebook τα μηνύματα κάθε είδους «αρνητών» και συνωμοσιολόγων).

Προφανώς κανένας από τους ερευνητές δεν υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι ομάδες ασπάζονται συνειδητά τις αρχές της αναρχικής σκέψης. Είναι όμως πολύ πιθανό ότι οι πατέρες της αναρχίας θα ήταν υπερήφανοι για το έργο τους.

Πώς θα συμπεριφερόταν λοιπόν στη σημερινή πανδημία ένας αναρχικός σαν τον Μαλατέστα; Θα παραβίαζε το λοκντάουν; 

Και αν ναι, για ποιο λόγο; Θα αποδεχόταν την ύπαρξη του κορονοϊού και την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού ή θα μιλούσε για το απαραβίαστο δικαίωμα «αυτοδιάθεσης» του σώματός του και θα αποκαλούσε όσους υπερασπίζονται τα εμβόλια «πληρωμένους υπαλλήλους του Μπιλ Γκέιτς και των φαρμακοβιομηχανιών;».

Μια σύντομη απάντηση επιχείρησε να δώσει προ ημερών στον λογαριασμό του στο Facebook ο Νώντας Σκυφτούλης (από τον οποίο «κλέψαμε» και την ιδέα για το σημερινό άρθρο). 

«Οσο μανιασμένος μικροαστός και αν είναι κάποιος» έγραψε, δεν θα τολμούσε να πει «ξες Ερρίκο με το εμβόλιο υπάρχει περίπτωση θρόμβωσης ή αλλοίωσης του DNA… Αν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον μεγάλο πρόγονό μας θα μας έλεγε. 1. 

Εμείς να γίνουμε πειραματόζωα για το ανθρώπινο γένος όπως γίναμε εμείς οι αναρχικοί από όλη την Ιταλία που μπουκάραμε στη Νάπολη της χολέρας. 2. Μόνο αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια και όχι φέρετρα για τους εργάτες και 3. Οχι πατέντες στα εμβόλια.

Ετσι δεν είναι αξιοσέβαστε σύντροφε Ερρίκο?

===========================================


Πλήρεις σειρές μαθημάτων εμβολιασμού ζωτικής σημασίας για μέγιστη προστασία

Ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα καλύτερα προστατευτικά μέτρα κατά του COVID-19. Υπάρχουν συστάσεις για εμβολιασμό σε όλα τα κράτη μέλη και συνεχίζεται η εφαρμογή του εμβολιασμού. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προτρέπουν τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τον προτεινόμενο αριθμό δόσεων. 1 Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID-19), την ανάγκη προστασίας των πολιτών, ιδίως εκείνων που κινδυνεύουν από σοβαρό COVID-19, και την επιθυμία να ανοίξτε τις κοινωνίες μας και χαλαρώστε τους περιορισμούς.

Τρέχουσα κατάσταση COVID-19 στην ΕΕ

Η παραλλαγή Delta (B.1.617.2) είναι μια παραλλαγή ανησυχίας που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από την προηγούμενη έκδοση Alpha (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή Delta μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή Delta θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης δεύτερων δόσεων όπου συνιστάται, και να κλείσουν τα κενά και τις ευκαιρίες ανοσίας για περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό.

Σημασία της ολοκλήρωσης των προτεινόμενων μαθημάτων εμβολιασμού

Η συμμόρφωση με τη συνιστώμενη πορεία εμβολιασμού, 1  σύμφωνα με τις πληροφορίες του προϊόντος , είναι ζωτικής σημασίας για να επωφεληθείτε από το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τον ιό. Καθώς η παραλλαγή Delta εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, υπογραμμίζεται η σημασία της ολοκλήρωσης των προτεινόμενων μαθημάτων. Προκαταρκτικά στοιχεία 2  υποδηλώνουν ότι χρειάζονται και οι δύο δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 2 δόσεων όπως Comirnaty, Spikevax ή Vaxzevria για την παροχή επαρκούς προστασίας έναντι της παραλλαγής Delta.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θνησιμότητας που προκαλείται από το COVID-19 είναι μεγαλύτερος για ηλικιωμένες ομάδες και για άτομα με άλλες υποκείμενες καταστάσεις, τονίζοντας την ανάγκη τους να ολοκληρώσουν τα προτεινόμενα μαθήματα εμβολιασμού. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν 10 χώρες ΕΕ / ΕΟΧ όπου σχεδόν το 30% ή περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη συνιστώμενη πορεία εμβολιασμού, σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού του ECDC .

Παρομοίως, για την προστασία αδύναμων και ηλικιωμένων ατόμων σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως νοσηλευόμενοι ασθενείς ή κάτοικοι σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, απαιτείται περαιτέρω εργασία σε ορισμένες χώρες για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του προσωπικού τέτοιων ιδρυμάτων. Το EMA και το ECDC ενθαρρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας να κάνουν προσφορές εμβολιασμού το συντομότερο δυνατό, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και εκείνους με τους οποίους εργάζονται και φροντίζουν.

Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες και να αυξήσουν την κάλυψη του εμβολιασμού, οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, για παράδειγμα σχετικά με το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και την κυκλοφορία των παραλλαγών, και τις εξελισσόμενες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι παραλλαγών.

Χρήση διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση

Μια άλλη τέτοια προσαρμογή είναι ότι εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τα προγράμματα εμβολιασμού σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη αποφάσισαν, ενόψει των εθνικών τους καταστάσεων, να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά εμβόλια για τη δεύτερη δόση από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη δόση. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες μπορεί να προσφερθεί στους ανθρώπους μια δεύτερη δόση εμβολίου mRNA όπως το Comirnaty ή το Spikevax μετά από μια πρώτη δόση του εμβολίου αδενοϊού φορέα, Vaxzevria.

Μια ετερόλογη στρατηγική εμβολιασμού (μερικές φορές αναφέρεται ως «μίξη και αντιστοίχιση»), στην οποία ένα διαφορετικό εμβόλιο χορηγείται για τη δεύτερη δόση σε ένα συνιστώμενο πρόγραμμα 2 δόσεων, ιστορικά έχει εφαρμοστεί για ορισμένα άλλα εμβόλια. 3  Υπάρχουν βάσιμοι επιστημονικοί λόγοι να αναμένουμε ότι αυτή η στρατηγική θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται στον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Η χρήση μιας ετερόλογης στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να επιτρέψει στους πληθυσμούς να προστατεύονται γρηγορότερα και να κάνουν καλύτερη χρήση των διαθέσιμων προμηθειών εμβολίων.

Επί του παρόντος, το EMA και το ECDC δεν είναι σε θέση να υποβάλουν οριστικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων COVID-19 για τις δύο δόσεις. Παρ 'όλα αυτά, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτες στην Ισπανία, 4  Γερμανία 5, 6  και το Ηνωμένο Βασίλειο 7  υποδηλώνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση και κανένα πρόβλημα ασφάλειας. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα σύντομα και το EMA θα συνεχίσει να τα επανεξετάζει μόλις γίνουν διαθέσιμα.

Θα χρειαστεί αναμνηστική δόση μετά την ολοκλήρωση του προτεινόμενου κύκλου εμβολιασμού;

Είναι επί του παρόντος πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσετε εάν και πότε θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση για τα εμβόλια COVID-19, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα από εκστρατείες εμβολιασμού και συνεχιζόμενες μελέτες για να καταλάβετε πόσο θα διαρκέσει η προστασία από τα εμβόλια, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη διάδοση παραλλαγών.

Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις, το EMA και το ECDC συνεργάζονται ήδη μεταξύ τους και τις εθνικές τεχνικές συμβουλευτικές ομάδες ανοσοποίησης (NITAGs), οι οποίες είναι εθνικοί εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν προγράμματα εμβολιασμού που συντονίζονται από το ECDC. Τυχόν νέα στοιχεία που διατίθενται σε αυτό το θέμα θα επανεξεταστούν γρήγορα. Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας του πραγματικού κόσμου από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμπλήρωση δεδομένων από κλινικές δοκιμές που διερευνούν αναμνηστικές δόσεις.

Η EMA συνεργάζεται επίσης με προγραμματιστές εμβολίων για τον συντονισμό της υποβολής αυτών των δεδομένων. Αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιστικά βήματα για να καταστεί δυνατή η δυνατότητα χρήσης αναμνηστικής δόσης μπορούν να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εάν αποδειχθεί απαραίτητο.

Άλλα μέτρα προστασίας

Άλλα μέτρα όπως η φθορά μάσκας και η κοινωνική απομάκρυνση θα πρέπει να διατηρηθούν σε επίπεδο επαρκές για να περιοριστεί η κοινοτική μετάδοση της παραλλαγής Delta έως ότου περισσότεροι από τους πληθυσμούς εμβολιαστούν πλήρως, προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση περιπτώσεων με πιθανή αύξηση των νοσηλείας και θάνατοι. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις εθνικές συμβουλές για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Συνεργασία για τη δημόσια υγεία

Οι συμβουλές για τον τρόπο εμβολιασμού παραμένουν το προνόμιο των NITAG που καθοδηγούν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε κράτος μέλος. Αυτά τα σώματα είναι καλύτερα τοποθετημένα για να λάβουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του ιού (ειδικά τυχόν παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία), τη διαθεσιμότητα εμβολίων και τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας.

Το EMA και το ECDC υπογραμμίζουν εκ νέου την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα εμβολιάζονται πλήρως κατά του COVID-19. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με άλλους φορείς της ΕΕ και εθνικούς φορείς, για να μοιραστούμε τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα και να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας υπό το φως των εθνικών τους καταστάσεων.

Παραμένουμε έντονα δεσμευμένοι να ακολουθήσουμε τα επιστημονικά στοιχεία και να επικοινωνήσουμε με διαφάνεια τις συστάσεις και τις αποφάσεις μας. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στη διεύθυνση:

1 Δύο δόσεις για Comirnaty, Spikevax ή Vaxzevria, μία δόση με COVID-19 Vaccine Janssen.

2  Bernal JL, Andrews N, Gower C, et αϊ. Αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 έναντι της παραλλαγής Β.1.617.2. Διατίθεται στη διεύθυνση : https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.22.21257658v1 .

3 Για παράδειγμα, η χρήση από του στόματος και αδρανοποιημένων εμβολίων από πολιοϊούς σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ τη δεκαετία του 1980. Ο EMA ενέκρινε επίσης πρόσφατα τα εμβόλια Εμπολά Zabdeno και Mvabea, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρώτη και τη δεύτερη δόση ενός μαθήματος, αντίστοιχα.

4  Borobia AM, Carcas AJ, Pérez Olmeda MT, et al . Αντιδραστηριότητα και ανοσογονικότητα του BNT162b2 σε άτομα που έλαβαν μια πρώτη δόση ChAdOx1s: αρχικά αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης, προσαρμοστικής, φάσης 2 δοκιμής (CombiVacS). Διαθέσιμο στη διεύθυνση : https://ssrn.com/abstract=3854768 (πρόσβαση στις 21/06/21).

5  GroßR, Zanoni Μ, Seidel Α, et αϊ . Ο ετερόλογος εμβολιασμός ChAdOx1 nCoV-19 και BNT162b2 προκαλεί ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων εξουδετέρωσης και αντιδραστικότητα Τ κυττάρων. Διατίθεται στη διεύθυνση : https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.30.21257971v1.full (πρόσβαση στις 21/06/21).

6  Hillus D, Schwarz T, Tober-Lau P, et αϊ. Ασφάλεια, αντιδραστικότητα και ανοσογονικότητα της ομόλογης και ετερόλογης ανοσοποίησης πρωταρχικής ενίσχυσης με ChAdOx1-nCoV19 και BNT162b2: μια προοπτική μελέτη κοόρτης. Διατίθεται στη διεύθυνση : https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.19.21257334v2 (πρόσβαση στις 21/06/21).

7 Liu X, Shaw RH, Stuart ASV, et αϊ. Αναφορά ασφάλειας και ανοσογονικότητας από τη Μελέτη Com-COV - μια μονή-τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή μη κατωτερότητας που συγκρίνει τα ετερόλογα και ομόλογα προγράμματα πρωταρχικής ενίσχυσης με ένα εμβόλιο αδενοϊικού φορέα και mRNA COVID-19. Διατίθεται στη διεύθυνση : https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3874014

==========================================
News 14/07/2021

Complete vaccination courses vital for maximum protection

Vaccination remains one of the best protective measures against COVID-19. Recommendations for vaccination are in place in all Member States and roll-out of vaccination is ongoing. The European Medicines Agency (EMA) and the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) urge EU citizens to get vaccinated and to adhere to the recommended number of doses.1 This is particularly important taking into account the spread of the Delta variant of SARS-CoV-2 (the virus that causes COVID-19), the need to protect citizens, especially those at risk of severe COVID-19, and the desire to open up our societies and relax restrictions.

Current COVID-19 situation in the EU

The Delta variant (B.1.617.2) is a variant of concern that is spreading fast in Europe and may seriously hamper efforts to control the pandemic. Evidence suggests it is 40% to 60% more transmissible than the earlier Alpha (Β.1.1.7) variant which was the first major variant of concern in the EU. In addition, the Delta variant may be associated with higher risk of hospitalisation.

ECDC estimates that by the end of August the Delta variant will represent 90 percent of all SARS-CoV-2 viruses circulating in the EU. This makes it essential for countries to speed up vaccination programmes, including delivery of second doses where recommended, and to close the immunity gaps and opportunities for further emergence of variants, as soon as possible.

Importance of completing the recommended vaccination courses

Adherence to the recommended vaccination course,1 in line with the product information, is vital to benefit from the highest level of protection against the virus. As the Delta variant increasingly spreads, the importance of completing the recommended courses is underlined. Preliminary evidence2 suggests that both doses of a 2-dose COVID-19 vaccine like Comirnaty, Spikevax or Vaxzevria are needed to provide adequate protection against the Delta variant.

The risk of severe disease and mortality caused by COVID-19 is greater for older age groups and those with other underlying conditions, emphasising their need for completing the recommended vaccination courses. However, there are still 10 EU/EEA countries where nearly 30% or more of individuals older than 80 years have not yet completed the recommended vaccination course, according to ECDC’s Vaccine Tracker.

Similarly, to protect frail and elderly individuals in closed settings, such as hospitalised patients or residents in long-term care facilities, further work is needed in some countries to increase vaccine uptake among healthcare workers and staff of such institutions. EMA and ECDC encourage healthcare and care workers to take up offers of vaccination as soon as possible, to protect themselves, their families and those they work with and care for.

In order to respond to these needs and increase vaccination coverage, countries may adapt their strategies, for example regarding the interval between first and second dose, based on the epidemiological situation and circulation of variants, and the evolving evidence on vaccine effectiveness against variants.

Using a different vaccine for the second dose

Another such adaptation is that experts responsible for the vaccination programmes in over half of Member States have decided, with a view to their national situations, to use different vaccines for the second dose from the ones used for the first dose. For example, in some countries people may be offered a second dose of an mRNA vaccine such as Comirnaty or Spikevax after a first dose of the adenoviral vector vaccine, Vaxzevria.

A heterologous vaccination strategy (sometimes referred to as ‘mix and match’), in which a different vaccine is given for the second dose in a recommended 2-dose schedule, has historically been applied for some other vaccines.3 There are good scientific grounds to expect this strategy to be safe and effective when applied to vaccination against COVID-19. The use of a heterologous vaccination strategy may allow populations to be protected more quickly and make better use of available vaccine supplies.

Currently, EMA and ECDC are not in a position to make any definitive recommendations on use of different COVID-19 vaccines for the two doses. Nonetheless, preliminary results from studies in Spain,4 Germany5, 6 and the UK7 suggest a satisfactory immune response and no safety concerns. More data are awaited shortly, and EMA will continue to review these as they become available.

Will a booster dose be needed after completing the recommended vaccination course?

It is currently too early to confirm if and when a booster dose for COVID-19 vaccines will be needed, because there is not yet enough data from vaccination campaigns and ongoing studies to understand how long protection from the vaccines will last, also considering the spread of variants.

However, in case booster doses may become needed, EMA and ECDC are already collaborating with one another and the national immunisation technical advisory groups (NITAGs), who are national experts advising on vaccination programmes coordinated by ECDC. Any new evidence that becomes available on this topic will be rapidly reviewed. Real world effectiveness data from Europe and other parts of the world, are of particular interest to supplement data from clinical trials investigating booster doses.

EMA is also engaging with vaccine developers to coordinate submission of these data. This should ensure that the regulatory steps to enable the possibility of using a booster dose can be undertaken as soon as possible should it prove necessary.

Other protective measures

Other measures such as mask wearing and social distancing will need to be maintained at a level sufficient to contain community transmission of the Delta variant until more of the populations are fully vaccinated, in order to avoid a resurgence of cases with a possible increase in hospitalisations and deaths. Citizens should follow national advice to protect themselves and others.

Working together for public health

Advice on how vaccinations should be given remains the prerogative of the NITAGs guiding the vaccination campaigns in each Member State. These bodies are best placed to take into account the local conditions, including the spread of the virus (especially any variants of concern), the availability of vaccines, and the capacities of the national health system.

EMA and ECDC re-emphasise the need to ensure that as many people as possible are fully vaccinated against COVID-19. We will continue to work closely together with other EU bodies and national agencies, to share the best scientific data and help Member States come to the optimal decisions to protect public health in the light of their national situations.

We remain fiercely committed to following the scientific evidence and communicating transparently our recommendations and decisions. More information is available at:


1 Two doses for Comirnaty, Spikevax or Vaxzevria, one dose with COVID-19 Vaccine Janssen.

2 Bernal JL, Andrews N, Gower C, et al. Effectiveness of COVID-19 vaccines against the B.1.617.2 variant. Available at: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.22.21257658v1.

3 For example, the use of oral and inactivated poliovirus vaccines in some EU Member States in the 1980s; EMA also recently approved the Ebola vaccines Zabdeno and Mvabea, which are used for first and second doses of a course, respectively.

4 Borobia AM, Carcas AJ, Pérez Olmeda MT, et al. Reactogenicity and immunogenicity of BNT162b2 in subjects having received a first dose of ChAdOx1s: initial results of a randomised, adaptive, phase 2 trial (CombiVacS). Available at: https://ssrn.com/abstract=3854768 (accessed 21/06/21).

5 Groß R, Zanoni M, Seidel A, et al. Heterologous ChAdOx1 nCoV-19 and BNT162b2 prime-boost vaccination elicits potent neutralizing antibody responses and T cell reactivity. Available at: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.30.21257971v1.full (accessed 21/06/21).

6 Hillus D, Schwarz T, Tober-Lau P, et al. Safety, reactogenicity, and immunogenicity of homologous and heterologous prime-boost immunisation with ChAdOx1-nCoV19 and BNT162b2: a prospective cohort study. Available at: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.19.21257334v2 (accessed 21/06/21).

7 Liu X, Shaw RH, Stuart ASV, et al. Safety and immunogenicity report from the Com-COV Study – a single-blind randomised non-inferiority trial comparing heterologous and homologous prime-boost schedules with an adenoviral vectored and mRNA COVID-19 vaccine. Available at: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3874014

    Complete vaccination courses are vital for protection against #COVID19. Διπλό θαυμαστικό EMA and urge citizens in the Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης to get vaccinated. Read the joint EMA - ECDC statement on the current COVID-19 situation: Πίσω μέρος χεριού με το δείκτη να δείχνει δεξιάema.europa.eu/en/news/ema-ec #HealthUnion #StrongerTogether
    Retweet===================== 
     "O σιωπών δοκεί συναινείν"

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.