Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, Μόσχα, 9 Μαρτίου 2022 - Briefing by Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova, Moscow, March 9, 2022

 

  1. Επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Δημοκρατία της Τουρκίας
  2. Τελετή εγκαινίων για το Καζάν, Πρωτεύουσα Νεολαίας OIC 2022
  3. Ενημέρωση για την Ουκρανία
  4. Βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία
  5. Οι προσπάθειες της Ρωσίας να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία
  6. Ακροάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νέα υπόθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας 
  7. Δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων για «εθελοντές» που πολεμούν στην Ουκρανία
  8. Δυτική απάντηση στις εξελίξεις στην Ουκρανία
  9. Ξενοφοβία στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου
  10. Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική πλευρά
  11. Χάκερ χρησιμοποιούν ολλανδικούς διακομιστές για να επιτεθούν στην υποδομή της Ουκρανίας
  12. Βεβήλωση των μνημείων των Σοβιετικών στρατιωτών στη Σλοβακία
  13. Βεβηλωμένοι σοβιετικοί πολεμικοί τάφοι στην Πολωνία

Απαντήσεις σε ερωτήσεις των ΜΜΕ:

  1. Η αξιολόγηση της Ρωσίας για την πρωτοβουλία του Μπόρις Τζόνσον να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα υποστήριξης της Ουκρανίας
  2. Η έκκληση της Audrey Azoulay για προστασία των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς
  3. Η αντίδραση της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις
  4. «Αυξάνεται» ο αριθμός του προσωπικού στις ρωσικές πρεσβείες και τα γενικά προξενεία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

 

Επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Δημοκρατία της Τουρκίας 

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει ομιλία στην ειδική σύνοδο του φόρουμ για την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο και τη θέση της Ρωσίας στα μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Έχουν προγραμματιστεί αρκετές διμερείς συναντήσεις. . . .

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, με πρωτοβουλία της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για αυτές τις συναντήσεις και εκδηλώσεις. Ακολουθήστε την ιστοσελίδα μας και τους λογαριασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ενημερώσουμε τις πληροφορίες μας εκεί. Μην ξεχνάτε τα κανάλια Telegram του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιστροφή στην κορυφή

 Τελετή εγκαινίων για το Καζάν, Πρωτεύουσα Νεολαίας OIC 2022

 Στις 15 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων για το Καζάν, Πρωτεύουσα Νεολαίας του OIC 2022 στη Μόσχα.

Το Φόρουμ Νεολαίας Ισλαμικής Συνεργασίας (ICYF) επέλεξε το Καζάν ως πρωτεύουσα νεολαίας του OIC το 2022. Οι εκδηλώσεις στην πολυάσχολη ατζέντα του θα προωθήσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των νέων των χωρών μας που δηλώνουν το Ισλάμ και άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες και θα βοηθήσουν στη δημιουργία προϋποθέσεις συνεργασίας, κοινής εργασίας και γνήσιας αλληλεγγύης.

Στην τελετή θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Ρουστάμ Μιννικάνοφ, αξιωματούχοι από ομοσπονδιακούς και περιφερειακούς κυβερνητικούς φορείς, εκπρόσωποι δημόσιων, οργανισμών νεολαίας και ερευνητικών οργανώσεων και πρεσβευτές των χωρών μελών του OIC που είναι διαπιστευμένοι στη Μόσχα.

Θα σας ενημερώσουμε αμέσως για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επιστροφή στην κορυφή  

Ενημέρωση για την Ουκρανία 

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις τηςΡωσική Ομοσπονδίασυνεχίζει μέσαΟυκρανίαΣύμφωνα με την ηγεσία τουΡωσική Ομοσπονδία, προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιο και οι λεπτομέρειες του καλύπτονται σε βάθος στις καθημερινές ενημερώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Με τη σειρά μας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι αυτή η επιχείρηση αναλήφθηκε απρόθυμα και έρχεται στον απόηχο οκτώ ετών επιθετικότητας που διέπραξε ηΚίεβοκαθεστώς κατά του Ντονμπάς, καιΚίεβοτην απροθυμία του να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των ρωσόφωνων πολιτών της χώρας. Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν εν μέσω μιας καταστροφικής πτώσης της παγκόσμιας ασφάλειας που προκλήθηκε από τις ενέργειες του ΝΑΤΟ, κυρίως,Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μερίδα του λέοντος της ευθύνης για την κρίση ανήκει στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία ενθάρρυναν και υποστήριξανΚίεβοΗ ρωσοφοβική πολιτική του και όχι μόνο αναγνώρισε, αλλά ενορχήστρωσε το αντισυνταγματικό πραξικόπημα το 2014. Οι επίσημες δηλώσεις Ουκρανών πολιτικών για αναζήτηση πυρηνικών όπλων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι μακροχρόνιοι φόβοι μας, τους οποίους έχουμε εκφράσει πολλές φορές εδώ και πολλά χρόνια, σχετικά με την εξέλιξη από τηνΗνωμένες ΠολιτείεςσεΟυκρανίατων αντίστοιχων βιολογικών υλικών στρατιωτικής ποιότητας υπό την καθοδήγηση των οικείωνΜΑΣειδικές υπηρεσίες, επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα. Επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο με βάση τα υλικά και τα δεδομένα που ελήφθησαν απευθείαςΟυκρανία, και όχι μόνο από τις δηλώσεις των αντίστοιχων ουκρανικών πρακτορείων. Αυτό αναφέρθηκε και σήμερα στοΒάσιγκτωνμεΜΑΣΗ υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ όταν έλαβε ερωτήσεις από αμερικανούς νομοθέτες.

Στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να προστατεύσει τους κατοίκους των ΛΔΚ και ΛΠΡ, να αποστρατικοποιήσει και να αποναζοποιήσειΟυκρανία, για την εξάλειψη της στρατιωτικής απειλής γιαΡωσίαπου προέρχονται απόΟυκρανίαλόγω του εποικισμού του από χώρες του ΝΑΤΟ που πλημμυρίζουνΟυκρανίαμε όπλα. Δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλαμβάνειΟυκρανία, να καταστρέψουν την κρατικότητά της ή να ανατρέψουν την κυβέρνησή της. Δεν στρέφεται εναντίον αμάχων. Πρέπει να εξετάζουμε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά για να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο όγκο παραπληροφόρησης και κλασικών πλαστών που αναπτύσσουν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στα αντίστοιχα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι μέθοδοι διεξαγωγής επιχειρήσεων της ουκρανικής πλευράς προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Γνωρίζουμε καλά ότι οι εξτρεμιστές, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ήταν νόμιμα εγγεγραμμένοι ως εθνικιστικά παραστρατιωτικά τάγματα, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η ρωσική πλευρά κατέγραψε τη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου, τα οποία απαγορεύονται από το τρίτο πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Απάνθρωπα Όπλα, από τις ένοπλες δυνάμεις τουΟυκρανίαΤα εθνικιστικά τάγματα, μισθοφόροι από τη Μέση Ανατολή και ορισμένες χώρες τηςΔυτική Ευρώπηπου πολεμούν μαζί τους, χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και καταλαμβάνουν θέσεις μάχης σε κτίρια κατοικιών και σε πολιτικούς χώρους. Αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε απόISISτρομοκράτες. Παρατηρούμε εμπόδια στην εκκένωση ντόπιων κατοίκων και ξένων πολιτών από επικίνδυνες περιοχές. Οι πληροφορίες για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αποκρύπτονται εσκεμμένα. Άτομα που επιθυμούν να φύγουν γιαΡωσίααναγκάζονται να εκκενώσουν προς τη δυτική κατεύθυνση. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου εθνικιστές πυροβόλησαν πολίτες που ήθελαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές εχθρότητας.

Μεγάλος κίνδυνος θέτουν οι εγκληματίες που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές σκόπιμα από άτομα που είχαν πλήρη επίγνωση των συνεπειών. Όχι μόνο αυτό, τους δόθηκαν και πυροβόλα όπλα. Τώρα, εκτός από νεοναζί και μισθοφόρους,Ουκρανία, όπως συνέβαινε στον εμφύλιο πόλεμο, τώρα φιλοξενεί συμμορίες λεηλατών, ληστών και βιαστών.

Παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, διεξάγουμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό η περιττή και παράλογη αιματοχυσία και αντίσταση από τις ένοπλες δυνάμεις τουΟυκρανίαΟ τρίτος γύρος τελείωσε σεΛευκορωσίαστις 7 Μαρτίου. Η συζήτηση για πολιτικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά θέματα συνεχίστηκε. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο των αμάχων από εμπόλεμες ζώνες. Μας πλησίασαν με αιτήματα για εκκένωση σεΡωσίααπό περίπου 2 εκατομμύρια άτομα με περίπου 140.000 άτομα ήδηΡωσίαΔυστυχώς, οι συμφωνίες συχνά δεν τηρούνται στην πραγματική ζωή. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στα στατιστικά στοιχεία που παρέχει τακτικά και ξεκάθαρα το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών . Έχει όλα τα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που πέρασαν στην επικράτεια τουΡωσική Ομοσπονδία, τις περιφέρειες και τις περιφέρειες της χώρας μας όπου κατοικούν, τον αριθμό και την κοινωνική τους θέση.

Δυστυχώς, οι συμφωνίες συχνά δεν τηρούνται στην πραγματική ζωή. Καλούμε την ουκρανική πλευρά να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση αμάχων. Ελπίζουμε ότι οι επόμενοι γύροι συνομιλιών θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός πιο ουσιαστικού βήματος προς τα εμπρός.

Όπως έχει δηλώσει η ρωσική ηγεσία, οι στόχοι της επιστροφήςΟυκρανίαστις απαρχές της κυριαρχίας του, που κατοχυρώνονται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που διακήρυξε το ουδέτερο καθεστώς και τη συνεργασία μεΡωσία, θα επιτευχθεί. Είναι καλύτερο να γίνει αυτό μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Βασιζόμαστε ότι οι ουκρανικές αρχές θα τηρήσουν τις ίδιες θέσεις.

Επιστροφή στην κορυφή  

Βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία 

Το σχολιάσαμε χθες. Θα επαναλάβω τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στοΟυκρανία, που αποδεικνύουν ότι τοΚίεβοτο καθεστώς καταστρέφει τα στοιχεία των στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτωνΚίεβουλοποιούνταν με αμερικανική χρηματοδότηση.

Δεν μιλάμε εδώ για ειρηνικές χρήσεις ή επιστημονική έρευνα προς όφελος του κόσμου ή για ανάπτυξη. Γεγονός είναι ότι χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Υποθέτουμε ότι στο εγγύς μέλλον, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η Προεδρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να εξηγήσουν τα προγράμματα στην Ουκρανία στη διεθνή κοινότητα και να το κάνουν επίσημα, όχι με κουβέντες. Πιστεύουμε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία πιθανότητα να σιωπήσει αυτή τη φορά, όχι με τα ακάλυπτα υλικά και τις πρόσφατες επιβεβαιώσεις από την ουκρανική πλευρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες – επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η δήλωση έγινε από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland.

Θυμόμαστε πώς έψαχναν για χρόνια για χημικά, βιολογικά ή βακτηριολογικά όπλα σε όλο τον κόσμο, με εξαιρετική αιματηρή αποτελεσματικότητα, εισβάλλοντας σε χώρες και σκοτώνοντας ανθρώπους. Λοιπόν, έχετε ψάξει σε όλα τα λάθος μέρη. Σας τα βρήκαμε. Τα έργα σας, τα βιολογικά σας δείγματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για στρατιωτικούς σκοπούς αρχικά, βρίσκονταιΟυκρανίαΤι έκανες εκεί; Είναι μια διαφορετική ήπειρος. Χωρίς κοινά σύνορα. ΟχιΜΑΣβάσεις. Τι έκαναν τότε οι ειδικοί σας υπό το πρόσχημα των επιστημονικών εξελίξεων, δίνοντας τακτικές οδηγίες στην ουκρανική πλευρά για το πώς να κάνει την έρευνα και πώς να χρησιμοποιήσει αυτό που έκαναν; Σήμερα, όταν δεν υπάρχει τίποτα που να διαψεύδει αυτά τα στοιχεία, απαιτούμε λεπτομέρειες. Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι επρόκειτο να φτιάχνουν εκεί, ποιος ήταν ο σκοπός τους και το χρονικό τους πλαίσιο και το μέγεθος αυτής της «επένδυσης» στη δραστηριότητα του βιοεργαστηρίου στοΟυκρανίαΔεδομένα, υλικά, έγγραφα, παρακαλώ, όλα στο τραπέζι. Το παιχνίδι τελείωσε.

Λάβαμε έγγραφα από υπαλλήλους ουκρανικών βιολογικών εργαστηρίων σχετικά με την επείγουσα καταστροφή των δειγμάτων τους από πανώλη, άνθρακα, χολέρα και άλλα θανατηφόρα παθογόνα μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Όλα αυτά τεκμηριώθηκαν. Επιπλέον, σας προειδοποιούμε για αυτό εδώ και πολλά χρόνια, εδώ σε αυτήν την αίθουσα κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων και σε δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Οι Ρώσοι ηγέτες έχουν μιλήσει τακτικά για αυτό, θέτοντας ερωτήσεις και στέλνοντας αιτήματα στην αμερικανική πλευρά για να εξηγήσει τις δραστηριότητές της. Τώρα δεν ρωτάμε. είμαστε απαιτητικοί. Ο κόσμος περιμένει.

Αυτό αφορά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας για την ταχεία εξάλειψη των αποθηκευμένων αποθεμάτων επικίνδυνων παθογόνων, οι οποίες στάλθηκαν σε όλα τα βιοεργαστήρια. Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας.

Ειδικοί στις μονάδες ραδιενέργειας, χημικού και βιολογικού πολέμου αναλύουν επί του παρόντος αυτά τα έγγραφα. Ωστόσο, είναι ήδη δυνατό να συναχθεί το συμπέρασμα ότι συστατικά βιολογικών όπλων αναπτύχθηκαν σε ουκρανικά βιοεργαστήρια σε άμεση γειτνίαση με την επικράτειά μας. Η επείγουσα καταστροφή των πιο επικίνδυνων παθογόνων στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί η αποκάλυψη γεγονότων που υποδηλώνουν την παραβίαση από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες του Άρθρου I της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Τοξινών Όπλων (CBTW). . Πώς καταστράφηκαν αυτά τα παθογόνα; Έχουν καταστραφεί όλοι; Αυτές ήταν οδηγίες προς τα αρμόδια υπουργεία. Ποιος ήταν υπεύθυνος του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα; Θυμάσαι? Από ποια χώρα ήρθε αυτός ο υπέροχος γιατρός για να ηγηθεί του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας; Θυμάμαι καλά - από την Αμερική. Ακολουθεί μια απάντηση στο ερώτημα ποιος ασχολήθηκε με την υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία, πώς και για ποιους σκοπούς. Το βασικό ερώτημα παραμένει ανοιχτό: έχουν εξαλειφθεί ή όχι αυτά τα παθογόνα; Πώς είναι δυνατόν να τα ελέγξουμε τώρα; Τα έχουν πάρει εξτρεμιστές ή εθνικιστές; Ποιος μπορεί να το εγγυηθεί;

Αυτές οι πληροφορίες δικαιολογούν τα επανειλημμένα παράπονα της Ρωσίας όσον αφορά τη συμμόρφωση με το CBTW στο πλαίσιο της στρατιωτικής βιολογικής δραστηριότητας από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο. Για την εξάλειψή τους, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί του άρθρου V και του άρθρου VI του CBTW, σύμφωνα με τους οποίους τα συμβαλλόμενα κράτη αναλαμβάνουν να διαβουλεύονται μεταξύ τους και να συνεργάζονται για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε σχέση με τον στόχο ή την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης και τη συνεργασία για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για πιθανές παραβιάσεις της Σύμβασης.

Για να αποτραπούν στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του CBTW, είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση του καθεστώτος του. Καλούμε να συνεχίσουν οι εργασίες για το νομικά δεσμευτικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει από το 2001, όπως έχουμε πει πολλές φορές. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε τη σύσταση μιας ανοιχτής ομάδας εργασίας στο CBTW, η οποία να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών μελών.

Σε αυτό το σημείο, οι άνθρωποι συζητούν τα πάντα: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, εταιρείες, το μέλλον τους, επιχειρήσεις, αεροσκάφη, μεταφορές, επιμελητεία, βίζες και σύνορα. Είναι δυνατό να ρυθμιστούν όλα αυτά τα πράγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχοντας περάσει από τη μάχη κατά του κορωνοϊού το 2020, όλοι καταλαβαίνουμε ότι εάν βγουν βιολογικά όπλα, δεν θα υπάρχει τρόπος να τα περιοριστούν. Ίσως, ολόκληρος ο κόσμος, όλες οι χώρες σε όλες τις ηπείρους θα πρέπει να συνέλθουν και να αναρωτηθούν, αντί να βλέπουν ανοησίες στο CNN ή να διαβάζουν ψεύτικες ειδήσεις στην Washington Post: είναι έτοιμες για άλλη μια «περιπέτεια» με έναν αγνώστου ταυτότητας ιό ή την παγκόσμια διάδοση βιοϋλικών, αν έχουν καταλήξει ή θα καταλήξουν στα χέρια εξτρεμιστών ή αγωνιστών; Είναι έτοιμοι για αυτό; Ή μήπως είναι έτοιμοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους μόνο υπό την έντονη πίεση εκείνων που έχουν κατασκευάσει βιοεργαστήρια σε πολλές χώρες και που καθοδηγούν τις δραστηριότητές τους απευθείας από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ; Αυτές οι δραστηριότητες ταξινομούνται. Δεν είναι διαφανείς και δεν υπόκεινται σε καμία παρακολούθηση.

Για να ενισχυθούν τα θεσμικά θεμέλια του CBTW, προτείνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που απολαμβάνουν ευρείας διεθνούς υποστήριξης και προβλέπουν τη δημιουργία, στο πλαίσιο αυτού του εγγράφου, κινητών ιατροβιολογικών μονάδων (για την παροχή βοήθειας στα θύματα βιολογικών όπλων και για την αντιμετώπιση επιδημιών διαφορετικής προέλευσης), καθώς και τη σύσταση ερευνητικής συμβουλευτικής επιτροπής για την ανάλυση των επιστημονικών και τεχνικών επιτευγμάτων και για την παροχή των σχετικών συστάσεων στις χώρες.

Επιπλέον, προτείνουμε τα μέλη της Σύμβασης να συμπεριλάβουν πληροφορίες για τη στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα στο εξωτερικό στις ετήσιες εκθέσεις τους ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μόνο ολοκληρωμένα μέτρα θα επιτρέψουν να τεθούν υπό σχολαστικό διεθνή έλεγχο οι απεριόριστες στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα εξασφαλίσει επαληθεύσιμη εφαρμογή των δεσμεύσεων των μελών της CBTW.

Θα σας στείλουμε τους συνδέσμους για όλες τις δηλώσεις μας.

Πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στις 13 Μαΐου 2021, απαντήσαμε σε ερώτηση σχετικά με τη σύνταξη ενός νομικά δεσμευτικού πρωτοκόλλου με αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης στο CBTW που μόλις συζητήσαμε. Είπαμε στον κόσμο, για άλλη μια φορά, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκτροχιάσει μονομερώς την έγκριση αυτού του σχεδίου εγγράφου. Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Σημειώσαμε επίσης (την άνοιξη του 2021) ότι η Ουάσιγκτον εμπόδιζε επίμονα οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών για ένα πρωτόκολλο, παρόλο που η εντολή της ειδικής ομάδας παρέμενε σε ισχύ.

Ελπίσαμε ότι η κοινή λογική θα επικρατούσε στην Ουάσιγκτον και παροτρύναμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως θεματοφύλακας CBTW, να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ενίσχυση του συστήματος της συνέλευσης αντί να εμποδίσουν τις εργασίες για αυτό το έγγραφο.

Τώρα γίνεται σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδιζαν σκόπιμα κάθε προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να καταστήσουν αδύνατη την επαλήθευση της έρευνας, των εξελίξεων και άλλων δραστηριοτήτων που συνδέονται με βιολογικά όπλα σε αυτά τα εργαστήρια. 

9 Απριλίου 2021. Ενημέρωση για τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ

Στις 28 Αυγούστου 2020, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε τρία ρωσικά ερευνητικά ινστιτούτα.

Τονίσαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν το μόνο συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που είχε διατηρήσει τα χημικά όπλα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καινοτομίες που συνδέονται με τη χρήση χημικών παραγόντων μάχης πλήρους κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών αερίων.

Σημειώσαμε τη συνολική προσέγγιση των ΗΠΑ: εμπόδιζαν τις προσπάθειες άλλων κρατών να ελέγξουν τις δραστηριότητές τους, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούσαν απεριόριστη έρευνα για την παραγωγή και τον πολλαπλασιασμό χημικών και βιολογικών παραγόντων.

Σημειώσαμε διεθνή σκάνδαλα υψηλού προφίλ γύρω από εργαστήρια των ΗΠΑ. Έτσι, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας τρομοκρατικών επιθέσεων που συνδέονται με τις αποστολές σπορίων άνθρακα το 2001 ότι ο ερευνητής που είχε στείλει αυτούς τους δηλητηριώδεις φακέλους εργάστηκε σε ένα βιοεργαστήριο στο Fort Detrick, τη ναυαρχίδα του Πενταγώνου για τη βιοπροστασία.

Το 2020, εκφράσαμε επανειλημμένα ανησυχία για τις βιολογικές δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στον μετασοβιετικό χώρο.

Μια σειρά από ερωτήματα περιστρέφονταν γύρω από τις δραστηριότητες του Ερευνητικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας Richard Lugar που χτίστηκε από το Πεντάγωνο στη Γεωργία, όπου λειτουργούσε η Μονάδα Ιατρικής Έρευνας του Στρατού των ΗΠΑ-Γεωργία (USAMRU-G). Δεν είναι αρκετό αυτό; Πρέπει να αναφέρουμε περισσότερα παραδείγματα; Δημοσιεύσαμε μερικά. εδώ είναι.

27 Μαΐου 2020: αναλυτικός σχολιασμός για το Lugar Centre.

17 Απριλίου 2020: μια ενημέρωση όπου για άλλη μια φορά σημειώσαμε την ενίσχυση της βιολογικής παρουσίας των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Τα εργαστήρια συμπεριλήφθηκαν επίσημα στο στρατιωτικό σύστημα των ΗΠΑ για τον παγκόσμιο έλεγχο της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, εκτός από παρόμοια ιδρύματα σε πολλές άλλες χώρες.

Κανείς δεν άκουγε, κανείς δεν ήθελε να μάθει. Ήμασταν στενά περικυκλωμένοι από το στρατιωτικό-τεχνικό στοιχείο του ΝΑΤΟ. Κατασκεύασαν εργαστήρια για τη διεξαγωγή έρευνας βιολογικών όπλων στον μετασοβιετικό χώρο αντίθετα με όλες τις δεσμεύσεις και τα πρότυπα που ανέλαβαν οι ΗΠΑ.

17 Ιανουαρίου 2020: Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου για τις ρωσικές διπλωματικές δραστηριότητες το 2019. Αυτό το θέμα τέθηκε ξανά.

17 Δεκεμβρίου 2018: Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Komsomolskaya Pravda. Το θέμα αυτό τέθηκε στο πλαίσιο της Ουκρανίας.

Συνέντευξη με τον Υφυπουργό: Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε ξανά.

Το θίγαμε συνεχώς αυτό το θέμα γιατί καταλάβαμε τι συνέβαινε. Εάν αυτή η απειλή βρει το δρόμο της προς τον έξω κόσμο, δεν μπορεί να ελεγχθεί άμεσα. Τώρα, ίσως, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό.

Επιστροφή στην κορυφή  

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία  

Στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, τέθηκε ο έλεγχος των πυρηνικών σταθμών Chernobylskaya και Zaporozhskaya και των παρακείμενων περιοχών.

Αυτό το μέτρο ελήφθη μόνο για να αποτραπεί ουκρανικές εθνικιστικές ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες ή ξένοι μισθοφόροι –θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα αργότερα– να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα για να πραγματοποιήσουν πυρηνικές προκλήσεις. τέτοιοι κίνδυνοι είναι πραγματικοί.

Η κατάσταση στους πυρηνικούς σταθμούς Chernobylskaya και Zaporozhskaya παρακολουθείται από κοινού από Ουκρανούς ειδικούς και τον ρωσικό στρατό. Η ακτινοβολία υποβάθρου και στους δύο πυρηνικούς σταθμούς είναι φυσιολογική. Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhskaya λειτουργεί σε κανονική λειτουργία, επομένως οι πολίτες που ζουν στις παρακείμενες περιοχές δεν εκτίθενται σε κίνδυνο. 

Ως χώρα που διαθέτει ανεπτυγμένη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, η Ρωσία έχει πλήρη συνείδηση ​​των πιθανών κινδύνων για την πυρηνική υποδομή και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Είμαστε εξοργισμένοι με τη συμπεριφορά των αρχών του Κιέβου, οι οποίες διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού σε σχέση με τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς. Αυτός είναι πόλεμος πληροφοριών. Θα τα απορρίψουμε όλα.

Επιστροφή στην κορυφή  

Ακροάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νέα υπόθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας  

Στις 7-8 Μαρτίου, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ πραγματοποίησε ακροάσεις στη Χάγη μετά από αίτημα της Ουκρανίας να επιβάλει προσωρινά μέτρα σε μια άλλη εικονική υπόθεση κατά της Ρωσίας – αυτή τη φορά βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948. Με αυτόν τον εξωτικό τρόπο, το Κίεβο προσπαθεί να υποστηρίξει ότι οι αξιώσεις του σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία εκδικάζονται από το Δικαστήριο.

Η απόφαση λήφθηκε να μην παρευρεθεί σε αυτές τις ακροάσεις δεδομένου του πόσο ξεκάθαρα παράλογη είναι η υπόθεση της Ουκρανίας, του προφανώς ανεπαρκούς χρόνου που δόθηκε στη Ρωσία για να διατυπώσει τη θέση της ως απάντηση, και άλλων εκτιμήσεων, μεταξύ των οποίων και της ασφάλειας.

Η Ρωσική Πρεσβεία στις Κάτω Χώρες απέστειλε στο Δικαστήριο επιστολή, η οποία εκθέτει τη θέση της Ρωσίας σχετικά με την πλήρη νομική ασυνέπεια των υπονοούμενων των αρχών του Κιέβου και ζητά επίσης να αφαιρεθεί αυτή η υπόθεση από το φάκελο του Δικαστηρίου. Η εστίασή του ήταν στο γεγονός ότι η βάση για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι η Σύμβαση για τη Γενοκτονία, αλλά το δικαίωμα αυτοάμυνας που κατοχυρώνεται βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για το οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία ενημέρωσε αμέσως την Ασφάλεια του ΟΗΕ. Συμβούλιο, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.  

Οι ακροάσεις έδειξαν ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τα κυνικά του ψέματα. Και πάλι, η Ουκρανία κατέφυγε στις συνηθισμένες πλέον κατάφωρα ψεύτικες ιστορίες και χειραγώγηση για να κατηγορήσει τη Ρωσία για κάθε είδους πράγματα, υποστηρίζοντας ότι το μαύρο είναι άσπρο.

Οι δυτικοί δικηγόροι του Κιέβου απηύθυναν ψευδείς κατηγορίες στη Ρωσία, η οποία φέρεται να επιτίθεται σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία με κακόβουλη πρόθεση, με κίνδυνο να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή. Αυτό αποδεικνύεται, ειδικότερα, από μια φωτογραφία του διοικητικού κτιρίου του πυρηνικού σταθμού Zaporozhskaya, το οποίο στην πραγματικότητα πυρπολήθηκε από ουκρανούς στρατιώτες ενώ υποχώρησαν πανικόβλητοι για να πάρουν, τελικά, μια αποτελεσματική φωτογραφία για απαξίωση Ρωσία. Σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, ο ρωσικός στρατός καθοδηγείται από την ανάγκη αποτροπής πυρηνικών προκλήσεων από Ουκρανούς εθνικιστές, οι οποίοι, προφανώς, δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Στην πραγματικότητα, είχαν εκπαιδευτεί να το κάνουν αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που ο ρωσικός στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Όπως έχουν πει επανειλημμένα οι εκπρόσωποι του πυρηνικού σταθμού Zaporozhskaya και ο δήμαρχος της πόλης Energodar, ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά και η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη. Οι ισχυρισμοί των Ουκρανών συμβούλων για 20πλάσια αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των ακροάσεων παραβιάζουν τα γεγονότα. Στις 2 Μαρτίου, παρόμοιες ανεύθυνες φήμες διέψευσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι. Επί του παρόντος, η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επιβλέπεται από κοινού από τον Ρώσο στρατό, τους ειδικούς και άλλο προσωπικό του εργοστασίου, καθώς και την ουκρανική Εθνική Φρουρά. Οι ισχυρισμοί των Ουκρανών συμβούλων για 20πλάσια αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των ακροάσεων παραβιάζουν τα γεγονότα. Στις 2 Μαρτίου, παρόμοιες ανεύθυνες φήμες διέψευσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι. Επί του παρόντος, η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επιβλέπεται από κοινού από τον Ρώσο στρατό, τους ειδικούς και άλλο προσωπικό του εργοστασίου, καθώς και την ουκρανική Εθνική Φρουρά. Οι ισχυρισμοί των Ουκρανών συμβούλων για 20πλάσια αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των ακροάσεων παραβιάζουν τα γεγονότα. Στις 2 Μαρτίου, παρόμοιες ανεύθυνες φήμες διέψευσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι. Επί του παρόντος, η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επιβλέπεται από κοινού από τον Ρώσο στρατό, τους ειδικούς και άλλο προσωπικό του εργοστασίου, καθώς και την ουκρανική Εθνική Φρουρά.  

Ουκρανοί εκπρόσωποι έκαναν εξωφρενικά κυνικές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη μόνο και μόνο για να «πυροβολήσει τους αμάχους που εγκατέλειπαν την πόλη». Ο αμερικανός δικηγόρος που εκπροσωπούσε την Ουκρανία δεν είχε κανένα ενδοιασμό όταν έδειξε φωτογραφίες που έδειχναν ανθρώπους στο Irpen, στην περιοχή του Κιέβου, συνωστισμένους κάτω από μια γέφυρα που κατέρρευσε, η οποία υπέστη ζημιές σε έκρηξη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φύγουν ανεμπόδιστα από την πόλη. Αυτά τα γεγονότα παραποιήθηκαν ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί δικηγόροι του Κιέβου γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι το να πυροβολεί άοπλους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν για τη ζωή τους ήταν μια κίνηση υπογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει τελειοποιηθεί στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό δεν ισχύει; Θα παρουσιάζουν τώρα φωτογραφίες από τις θηριωδίες τους ως κάτι άλλο; Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν όλα αυτά τα κόλπα και στη συνέχεια δίδαξαν στο καθεστώς του Κιέβου να τα χρησιμοποιεί.

Οι τακτικές που εφαρμόζουν οι εθνικιστές μαχητές από το τάγμα του Αζόφ καταδεικνύουν ότι οι Ουκρανοί υφιστάμενοι της Αμερικής ήταν καλοί μαθητές και έμαθαν το μάθημα από τα αφεντικά τους. Στις 6 Μαρτίου 2022, άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων που κινούνταν κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου έξω από τη Μαριούπολη. Την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης στο Pobedy Prospekt, επίσης στη Μαριούπολη, οι μαχητές του Αζόφ έσπρωξαν 150 αμάχους μπροστά τους ως ανθρώπινες ασπίδες. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν. Δεν το είδε κανείς ούτε αυτό; Ο δήμαρχος του Sumy Alexander Lysenko και ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Sumy Dmitry Zhivitsky εξέδωσαν δημόσιες απειλές ότι θα πυροβολήσουν αμάχους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φτάσουν στη Ρωσία. Τι εξωφρενικό και απάνθρωπο πράγμα να κάνεις.

Αλλά τι μπορείτε να περιμένετε, αν συνεχίσουν να ακούν δηλώσεις στο υψηλότερο επίπεδο στη Γαλλία ότι το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Ρωσία είναι κυνικό; Πολύ καλά, απλά δείτε τις πραγματικές αναφορές από τις περιφέρειες: πόσους ανθρώπους έχει δεχτεί η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν πιστεύατε ότι υπήρχε καν το θέμα; Πιστεύετε ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι που ήρθαν στη Ρωσία το 2014 ή το 2015 ή όλα αυτά τα επτά χρόνια; Και τώρα αποδεικνύεται ότι αυτό είναι ένα «κυνικό» πράγμα. Είναι κυνικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς για να λάβουν βοήθεια; Τι να πω.

Τα κίνητρα που οδηγούν σε ενέργειες αυτού του είδους είναι ξεκάθαρα. Διαποτισμένοι από σπηλαιώδη εθνικισμό, οι ριζοσπάστες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για να σώσουν τις ζωές τους και να κάνουν ταράτσα για την περιοχή που ελέγχεται από το Κίεβο. Αυτό μπορεί να είναι κάτι «νέο» για ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το κατάλαβαν αυτό, ή δεν ήθελαν, ή έκαναν ότι δεν το ήξεραν. Τώρα λοιπόν τα «ανακαλύπτουν» όλα αυτά. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για όσους μπαίνουν στον κόπο να κοιτάζουν τα γεγονότα και όχι απλώς τις εικόνες στις οποίες έχουν εκτεθεί. Αυτό είναι ο πυρήνας του τι συνέβη εκεί. Αποτυγχάνοντας να το αντιμετωπίσουν αυτό ως ανθρωπιστικό ζήτημα, το μόνο που ήθελαν ήταν να εξοντώσουν, να τιμωρήσουν και να κατηγορήσουν τους αμάχους για την περιφρόνησή τους, και μετά να τους τελειώσουν χωρίς καν να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι «μουρμούριζαν.

Δεν ήταν το 2022 που ξεκίνησαν όλα, ούτε το 2021, ούτε το 2020. Όλα ξεκίνησαν πολύ πριν από αυτό. Το ενεργό στάδιο ξεκίνησε το 2014, αλλά αυτοί οι μαχητές ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους ακόμη νωρίτερα. Πήραν την πρώτη γεύση αίματος κατά τις εξεγέρσεις του Μαϊντάν το 2013 και το 2014. Τότε ήταν που σκληρύνθηκαν και δοκίμασαν τις ικανότητές τους στην πίεση και την εξόντωση αμάχων για πρώτη φορά. Εκεί συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν, ότι πίσω τους δεν ήταν μόνο οι ντόπιοι πολιτικοί τους, που θα μπορούσαν να είναι εκεί σήμερα, αλλά όχι αύριο, αλλά και υπερδυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το ΝΑΤΟ στο σύνολό του να τους επευφημεί. επί. Τότε ήταν που κατάλαβαν ότι ο δρόμος τους ήταν ανοιχτός. Και το χρησιμοποίησαν διαπράττοντας τις αγανάκτησή τους αυτά τα οκτώ χρόνια. Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται; Γιατί να το κάνουν; Οι άμαχοι δεν τους μετρούσαν ποτέ. Δεν τους είδαν ποτέ ως ανθρώπους. Όταν οι εξτρεμιστές μαχητές, οι τρομοκράτες αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους, δεν τους νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο πλευρό τους στα οδοφράγματα ή στην αντίθετη πλευρά. Ίσως οι δυτικοί προστάτες τους να απέτυχαν να το συνυπολογίσουν αυτό στους υπολογισμούς τους. Ή ίσως το κατάλαβαν αυτό, αλλά παρόλα αυτά κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να τα καλύψουν.

Ενώ κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για τον βομβαρδισμό του Κιέβου και του Kharkov, οι εκπρόσωποι του Κιέβου ξεχνούν ότι το DPR και το LPR βομβαρδίζονται καθημερινά. Δεν το σκέφτηκαν ποτέ ούτε το παρατήρησαν. Εξάλλου, κατοικούνται από «είδη», όχι από ανθρώπους. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να καταστρέφουν εκεί μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας και νοσοκομείων. Σιώπησαν για το γεγονός ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτοξεύουν συνεχώς βαρύ πυροβολικό από πυκνοκατοικημένες κατοικημένες γειτονιές στο Κίεβο και στο Χάρκοβο. Για άλλη μια φορά, χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το βράδυ της 7ης Μαρτίου 2022, ουκρανικοί εκτοξευτές Grad εκτόξευσαν βολές από το Vinogradar, μια κατοικημένη περιοχή στο Κίεβο, με στόχο τις οικιστικές κατασκευές στο Vyshgorod. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα αυτού του είδους, οπότε ορίστε ένα άλλο: στη Μαριούπολη, τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα ανάγκασαν το προσωπικό και τους ασθενείς να εγκαταλείψουν ένα μαιευτήριο και εγκατέστησαν εκεί τις θέσεις τους βολής. Πολλά βίντεο απομυθοποιούν τα ουκρανικά ψεύτικα, ενώ χρησιμεύουν ως αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα που διέπραξε το Κίεβο εναντίον των πολιτών του. Είναι όλα δημόσια διαθέσιμα στοπόρους που καταπολεμούν αυτές τις απομιμήσεις.

Όσο για το γεγονός ότι οι Ουκρανοί μαχητές και εθνικιστές πήραν θέσεις σε μαιευτήριο, δεν σας θυμίζει κάτι αυτό; Ίσως δεν χτυπά το καμπανάκι για τους νεότερους, αλλά όσοι θυμούνται τη δεκαετία του 1990 θυμούνται το Μπουντιόνοφσκ. Θυμόμαστε τους τρομοκράτες, τα καθάρματα που βρήκαν τόση αγάπη στη Δύση και που καταχειροκροτήθηκαν από ολόκληρο τον δυτικό κόσμο ως μαχητές της ελευθερίας. Ποιον πήραν όμηρο; Εχεις ξεχάσει? Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεχαστεί. Το να ξεχάσεις αυτό σημαίνει να γίνεσαι λιγότερο άνθρωπος. Πήραν όμηρο ένα μαιευτήριο. Από εκεί βγήκαν ζωντανά στην τηλεόραση, από εκεί έδιναν συνεντεύξεις, κρατώντας όπλα και κρύβονταν πίσω από εγκύους, μητέρες και μωρά. Έτσι πολέμησαν για την ελευθερία, με γενναιόδωρη χορηγία όπως και από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Την εποχή που ολόκληρος ο κόσμος είδε τον Ρώσο Πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομιρντίν καθώς μιλούσε στο τηλέφωνο από το γραφείο του απευθείας με αυτά τα καθάρματα, τα αποβράσματα που κατέλαβαν ένα μαιευτήριο και χρησιμοποιούσαν ανθρώπους εκεί ως ομήρους. Αυτό έκαναν. Πήραν όμηρο ένα ολόκληρο μαιευτήριο. Τότε γίνονταν συζητήσεις μαζί τους. Ο Βίκτορ Τσερνομιρντίν υπηρέτησε αργότερα ως πρεσβευτής στην Ουκρανία. Είδε πολλά και σε αυτή τη θέση. Πιστεύετε ότι μπορείτε να θεραπεύσετε άτομα που μπορούν να πάρουν θέση σε μαιευτήριο με άλλο τρόπο; Ποιοι είναι οι υψηλοί στόχοι που μπορούν να επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους; Πώς μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό; Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αιτιολόγηση. Απλώς δεν υπάρχει. τα αποβράσματα που κατέλαβαν ένα μαιευτήριο και χρησιμοποιούσαν ανθρώπους εκεί ως ομήρους. Αυτό έκαναν. Πήραν όμηρο ένα ολόκληρο μαιευτήριο. Τότε γίνονταν συζητήσεις μαζί τους. Ο Βίκτορ Τσερνομιρντίν υπηρέτησε αργότερα ως πρεσβευτής στην Ουκρανία. Είδε πολλά και σε αυτή τη θέση. Πιστεύετε ότι μπορείτε να θεραπεύσετε άτομα που μπορούν να πάρουν θέση σε μαιευτήριο με άλλο τρόπο; Ποιοι είναι οι υψηλοί στόχοι που μπορούν να επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους; Πώς μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό; Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αιτιολόγηση. Απλώς δεν υπάρχει. τα αποβράσματα που κατέλαβαν ένα μαιευτήριο και χρησιμοποιούσαν ανθρώπους εκεί ως ομήρους. Αυτό έκαναν. Πήραν όμηρο ένα ολόκληρο μαιευτήριο. Τότε γίνονταν συζητήσεις μαζί τους. Ο Βίκτορ Τσερνομιρντίν υπηρέτησε αργότερα ως πρεσβευτής στην Ουκρανία. Είδε πολλά και σε αυτή τη θέση. Πιστεύετε ότι μπορείτε να θεραπεύσετε άτομα που μπορούν να πάρουν θέση σε μαιευτήριο με άλλο τρόπο; Ποιοι είναι οι υψηλοί στόχοι που μπορούν να επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους; Πώς μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό; Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αιτιολόγηση. Απλώς δεν υπάρχει. Πιστεύετε ότι μπορείτε να θεραπεύσετε άτομα που μπορούν να πάρουν θέση σε μαιευτήριο με άλλο τρόπο; Ποιοι είναι οι υψηλοί στόχοι που μπορούν να επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους; Πώς μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό; Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αιτιολόγηση. Απλώς δεν υπάρχει. Πιστεύετε ότι μπορείτε να θεραπεύσετε άτομα που μπορούν να πάρουν θέση σε μαιευτήριο με άλλο τρόπο; Ποιοι είναι οι υψηλοί στόχοι που μπορούν να επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους; Πώς μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό; Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αιτιολόγηση. Απλώς δεν υπάρχει.

Επιστροφή στην κορυφή  

Δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων για «εθελοντές» που πολεμούν στην Ουκρανία

 Έχουμε σημειώσει τις αναφορές ότι οι ουκρανικές πρεσβείες σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Κοπεγχάγης, του Λονδίνου και πολλών άλλων, στρατολογούν μισθοφόρους. Θυμόμαστε τι έκαναν το Λονδίνο και η Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Βόρειο Καύκασο τη δεκαετία του 1990. Θυμόμαστε επίσης πού διέφυγαν οι επιζώντες τρομοκράτες του Βορείου Καυκάσου, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί ότι πολεμούσαν ενάντια στο «καθεστώς» για την ελευθερία του λόγου, μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Θυμόμαστε πού έγιναν δεκτοί όχι απλώς ως πρόσφυγες αλλά ως θύματα πολιτικών διώξεων. Ήταν στις ίδιες πρωτεύουσες όπου είχαν στρατολογηθεί. Εκεί τώρα οι πρεσβείες της Ουκρανίας στρατολογούν νέους μισθοφόρους. Αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε χθες. Είναι μια μακροχρόνια τάση. Μπορώ να κατανοήσω το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο αρέσει να απηχεί τα αισθήματα του αρχηγού του, ο οποίος είπε ότι δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, και ζήτησε να κοιτάξουμε στο μέλλον. Φυσικά, θα πρέπει να κοιτάξετε στο μέλλον, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε και να θυμάστε την ιστορία. Ξεκίνησαν μια εκστρατεία για τη στρατολόγηση «εθελοντών» για να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της Ρωσίας – με τόσα πολλά λόγια.

Επιπλέον, είναι οι αξιωματούχοι αυτών των χωρών που πιέζουν τους πολίτες τους να συμμετάσχουν στις σωφρονιστικές επιχειρήσεις των Ουκρανών εθνικιστών εναντίον αμάχων, καθώς και το Κίεβο να τους χρησιμοποιήσει στον αγώνα κατά του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού που διεξάγει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Πώς το κάνουν αυτό; Απλώς σιωπούν ή υπενθυμίζουν στην ουκρανική διπλωματική αποστολή τη σύμβαση της Βιέννης, η οποία λέει πώς πρέπει να ενεργούν οι διπλωμάτες; Φυσικά και όχι. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την 1η Μαρτίου 2022, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen είπε ότι οι Δανοί πολίτες που επιθυμούν να προσφερθούν εθελοντικά σε τέτοιες δραστηριότητες δεν θα υπόκεινται σε ποινική δίωξη. Βλέπετε, οι ουκρανικές πρεσβείες δεν είναι μόνο και όχι τόσο ελκυστικές για τους Ουκρανούς πολίτες που ζουν σε ξένες χώρες, αλλά απευθείας για τους πολίτες αυτών των χωρών. Οι ρωσοφοβικές δηλώσεις του Δανού Πρωθυπουργού επιδέχονται κριτική και θυμίζουν τη στρατολόγηση Δανών «εθελοντών» στις μονάδες των SS Danish Legion (Free Corps Denmark), Wiking και Nordland, που διέπραξαν φρικαλεότητες στη Σοβιετική Ένωση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις έγιναν και από την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, η οποία είπε στις 27 Φεβρουαρίου 2022, ότι εναπόκειται στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Ο στόχος τέτοιων δηλώσεων είναι προφανής. Από τη μια θέλουν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Γνωρίζω ότι οι υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τους αρέσει να απαντούν σε ερωτήσεις, αλλά τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να τους ρωτήσετε: Μπορείτε να μας πείτε για τη συμμετοχή των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και υπηρεσιών σας στις εξελίξεις στην Ουκρανία το 2022, πριν από ένα χρόνο και κατά τη διάρκεια του τα τελευταία 15 χρόνια; Ή θα πείτε ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει καμία σχέση με αυτές; Αλλά δεν έχετε καμία σχέση ούτε με τους «εθελοντές», οπότε γιατί να μιλήσετε για αυτούς τώρα; Αφ 'ετέρου,

Έχω ένα μεγάλο αίτημα προς τις χώρες και τις κυβερνήσεις τους, τους υπουργούς Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους που προωθούν και υποστηρίζουν την ιδέα της στρατολόγησης «εθελοντών» για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος: Παρακαλώ, μην τηλεφωνήσετε στη Μόσχα αργότερα για να σας βοηθήσει να βρείτε δείτε τι συνέβη στους πολίτες σας. Θα απαντήσουμε με τα δικά σας λόγια: Αυτοί πήραν την απόφαση τους και εσείς τους βοηθήσατε να την πάρουν.

Αν κρίνουμε από την αντίδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυνική προσπάθεια της Liz Truss να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο αίμα έχει συγκλονίσει ακόμη και τους συναδέλφους της στο Συντηρητικό Κόμμα, οι οποίοι αποχώρησαν από αυτήν. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν συνιστώνται να πάνε στην Ουκρανία και ότι η συμμετοχή τους σε μάχες ή η βοήθεια σε μαχητές στη χώρα αυτή θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος σύμφωνα με τους βρετανικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους. Η απόρριψη των δηλώσεων της Liz Truss έχει γίνει μια νέα παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα θέλαμε να πούμε στους ξένους εταίρους μας για άλλη μια φορά ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις ζωές των πολιτών σας που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε παράνομες στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία. Δεν θα απαριθμήσω τα έγγραφα που έχετε παραβιάσει δηλώνοντας την υποστήριξή σας σε τέτοιες ενέργειες, τα έγγραφα που έχετε υπογράψει. Σίγουρα θα τα βρω, αλλά όχι σήμερα, γιατί αυτό θα πάρει πολύ χρόνο. Οποιαδήποτε ένοπλη δραστηριότητα εναντίον του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού θα διακοπεί αμέσως και οι ένοπλες ομάδες ξένων μισθοφόρων και «εθελοντών» θα εξαλειφθούν.

Επιστροφή στην κορυφή  

Δυτική απάντηση στις εξελίξεις στην Ουκρανία 

Καταδικάζουμε αποφασιστικά την εκστρατεία κατά της Ρωσίας, που εξαπολύθηκε στη Δύση. Η ανοιχτά ρωσοφοβική προπαγάνδα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και οι δηλώσεις δυτικών πολιτικών που απέχουν πολύ από τις αρχές της ανεκτικότητας και της αγάπης για την ανθρωπότητα προκαλούν τις πιο καταστροφικές συνέπειες για αυτούς.

Ένα φορτηγό χτύπησε την πύλη της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ιρλανδία τις προάλλες. Κάποιος πέταξε βόμβα μολότοφ στο Ρωσικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι πριν από αρκετές ημέρες. Επίθεση δέχθηκε και στις εγκαταστάσεις του προξενικού τμήματος της Ρωσικής Πρεσβείας στη Χάγη, με κάποιον να εκτοξεύει εκεί εκρηκτικό μηχανισμό. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν θύματα.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η ατμόσφαιρα ψύχωσης και μίσους, που δημιουργείται στην Ευρώπη, δεν θα παρακινήσει τους ντόπιους εθνικιστές να κάνουν κάτι ανεπανόρθωτο. Μπορείτε να φανταστείτε πώς η ειδικά δημιουργημένη υστερία σας, που διαδίδεται μέσω των μέσων ενημέρωσης, θα επηρεάσει τους ριζοσπάστες και τους εξτρεμιστές; Η Ρωσία βρίσκεται πολύ μακριά τους, αλλά είστε αρκετά κοντά. Οι πολίτες σας θα υποφέρουν από αυτά γιατί είναι εύκολο να ξυπνήσετε αυτό το μικρόβιο του ναζισμού, του εθνικισμού και του εξτρεμισμού. Ωστόσο, είναι αδύνατο να συγκρατηθεί αυτή η μάστιγα. Η Ευρώπη έχει ήδη οργανώσει πειράματα, συμπεριλαμβανομένων «ιερών» πορειών όπου οι συμμετέχοντες κρατήθηκαν χέρι-χέρι, ενώ περπατούσαν και φώναζαν «όχι στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία». Όλα αυτά τα προκαλείς και τα υποκινείς. Εάν το τρομερό καταστροφικό έργο σας σε άλλες κομητείες μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι αυτά τα μέρη βρίσκονται πολύ μακριά, και ότι αυτό δεν συμβαίνει στη Δύση, τότε αυτή τη στιγμή, αυτό θα έχει μπούμερανγκ εναντίον σας. Δυστυχώς, έχουμε προβλέψει πολλά πράγματα και έχουμε ανακαλέσει αυτές τις προβλέψεις, επικαλούμενοι προειδοποιήσεις και δηλώσεις μας. Το ίδιο θα είναι και αυτή τη φορά.

Τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας του Covid-19 έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τους οικονομικούς δεσμούς και πολλά τμήματα του πληθυσμού μετά βίας επιβίωσαν από την οικονομική κρίση που σχετίζεται με την πανδημία. Σήμερα, το έχετε επιδεινώσει με κυρώσεις που σας έχουν ήδη καταφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα, αν και η Ρωσία δεν έχει καν αρχίσει να συντάσσει τα μακροπρόθεσμα αντίμετρά της. Όλα αυτά τα έχετε κάνει μόνοι σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση στις χώρες σας θα επιδεινωθεί δραματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να γίνουν αγωνιστές. Επιτρέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες να καταστρέψουν την Ευρώπη; Πότε θα σταματήσετε;

Οι πρεσβείες της Ουκρανίας σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης στρατολογούν ανοιχτά εθελοντές και μισθοφόρους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Αυτό γίνεται μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Παρόλο που αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πάνε απαραίτητα στην Ουκρανία, τώρα είναι σε πλήρη εγρήγορση. Το καταλαβαίνεις αυτό? Αυτό αναδεικνύει τα πιο πρωτόγονα συναισθήματα στους ανθρώπους. Τι θα τους κάνεις; Από ποιον θα ζητήσετε βοήθεια; Θα είναι αδύνατο να τους διώξουμε πουθενά αλλού. Αυτοί οι πολίτες των κρατών σας εγγράφονται στις λεγόμενες ουκρανικές λίστες. Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την Ουκρανία. Όλα αυτά συμβαίνουν με τη συνεννόηση των τοπικών αρχών και μάλιστα την υποστήριξή τους, αν και τέτοιες ενέργειες αποτελούν ποινικό αδίκημα σε πολλές χώρες. Κανείς δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον ποινικό κώδικα και τη σχετική νομοθεσία. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τέτοιες δραστηριότητες. στην καλύτερη, κάνουν τα στραβά μάτια. Ωστόσο, αυτό το σενάριο της καλύτερης περίπτωσης είναι, στην πραγματικότητα, το χειρότερο σενάριο, επειδή αυτό απλώς ενθαρρύνει τον εθνικισμό και τον εξτρεμισμό.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί υποδαυλίζουν το μίσος προς ορισμένες τάξεις, εθνοτικές ομάδες και άτομα με μια συγκεκριμένη κοινωνική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, πολλοί Ρώσοι πολίτες και απλώς ρωσόφωνοι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης γίνονται πλέον στόχος ριζοσπαστικών στοιχείων και χούλιγκαν. Αυτοί οι χούλιγκαν και οι ριζοσπάστες δεν βλέπουν καμία διαφορά μεταξύ της ρωσικής, της ουκρανικής και της λευκορωσικής γλώσσας, ούτε τη διαφορά μεταξύ των εθνών της Ανατολικής Ευρώπης, που είναι όλα τα ίδια για αυτούς. Αλλά λανσάρετε έναν θανατηφόρο ατμοπλάστη που θα σκίσει τις χώρες σας και θα προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Προς το παρόν, οι Ρώσοι απομακρύνονται από τη δημόσια συγκοινωνία, τα εστιατόρια αναρτούν αφίσες που έγραφαν «Οι Ρώσοι δεν θα εξυπηρετούνται. Φάτε πέτρες." Αυτά τα έχετε βγάλει από τα παλιά σας ντουλάπια, όπου μαζεύουν σκόνη από τη δεκαετία του 1930 και του 1940; Δεν τα έχεις πετάξει ούτε τα κάψεις και είναι ακόμα ξαπλωμένα εκεί; Στις λεγόμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ψεκάζεται μπογιά σε διπλωματικά οχήματα και τα αυτοκίνητα των πελατών πυρπολούνται έξω από ρωσικά καταστήματα. Έχουν αρχίσει να παρενοχλούν τα παιδιά στο σχολείο. Αυτό είναι πλέον εμφανές. Όμως εδώ και χρόνια παρενοχλούν τα παιδιά στο σχολείο. Γνωρίζουμε τα γεγονότα τα οποία, χωρίς να τα δημοσιοποιήσουμε, κοινοποιήσαμε σε ξένους δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια να τους επιστήσουμε την προσοχή. Διπλωμάτες, Ρώσοι δημοσιογράφοι και κάτοικοι της περιοχής, που συνεργάστηκε με ρωσικές εταιρείες ή εξέφρασε ανοιχτά τη συμπάθειά του προς τη Ρωσία, έλαβε μηνύματα με απειλές βίας. Όταν άνθρωποι, που δεν έχουν καμία σχέση με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, λαμβάνουν μηνύματα με λεπτομερείς περιγραφές του τι τους επιφυλάσσει και με συγκεκριμένα παραδείγματα, αυτό σημαίνει ότι κάτι άσχημο συμβαίνει σε αυτές τις χώρες, ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς και τις κοινωνίες τους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεσμεύουν λογαριασμούς για να τιμωρήσουν οικονομικά τους ανθρώπους για την ανεξάρτητη πολιτική τους θέση. ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς και τις κοινωνίες τους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεσμεύουν λογαριασμούς για να τιμωρήσουν οικονομικά τους ανθρώπους για την ανεξάρτητη πολιτική τους θέση. ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς και τις κοινωνίες τους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεσμεύουν λογαριασμούς για να τιμωρήσουν οικονομικά τους ανθρώπους για την ανεξάρτητη πολιτική τους θέση.

Η επιθετική ξενοφοβία σηκώνει το άσχημο κεφάλι της. Δεν έχει εθνικότητα! Δεν είναι ξεκάθαρο; Μπορεί να ξεσπάσει με κάποιο πρόσχημα και τότε την επόμενη στιγμή θα είστε ανίσχυροι να το ελέγξετε. Εάν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι ένα άτομο που ανήκει σε διαφορετική εθνοτική ομάδα είναι κατώτερο από αυτόν ή αυτήν, δεν θα μπορέσετε ποτέ να τον εμποδίσετε να ενεργήσει σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση. Θα συνεχίσουν να κατηγορούν διαφορετικές εθνότητες για τις κακοτυχίες και τις ατυχίες τους. Ξέρουμε καλά σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό.

Πρόκειται για μια περίπτωση λυσσασμένης, επιθετικής ξενοφοβίας του είδους που πάντα καταγγέλλονταν και καταδιώκονταν από τη Δύση όταν εκδηλώνονταν σε άλλες χώρες. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτό ήταν πάντα θέμα δημόσιας συζήτησης και κουλτούρας ακύρωσης. Πώς θα μπορούσε να συμβεί εάν ένα άτομο διαφορετικής φυλής πιαστεί σε λάθος γωνία σε μια διαφήμιση βίντεο ή του ζητηθεί να πει λάθος γραμμή, να τεθεί αμέσως σε λειτουργία ένας σφόνδυλος δίωξης; Ένα λάθος όνομα, μια λάθος διεύθυνση, μια φαινομενικά λάθος νότα σε ένα τραγούδι, μια λάθος προσέγγιση, αν είναι απαλλαγμένη από επιθετικότητα – οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για ευγενή αγανάκτηση… Αλλά τι έχουμε τώρα; Ή υπάρχει ένας συνοπτικός πίνακας που δείχνει ποιανού η ζωή έχει σημασία και ποιανού όχι; 

Η Ρωσία έχει ήδη αντιμετωπίσει μια πανευρωπαϊκή επιθετικότητα αυτού του είδους στην ιστορία της. Είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν υπάρχει φυγή από την ιστορία. Το 1941, πολλά ευρωπαϊκά κράτη που είχαν επικαλεστεί πίστη στο Τρίτο Ράιχ επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ μαζί με τη Γερμανία. Η σταυροφορία κατά της Σοβιετικής Ένωσης περιλάμβανε, εκτός από τη Βέρμαχτ και τα Waffen-SS, 1,5 εκατομμύριο εθελοντές από τις χώρες της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καιροί επαναλαμβάνονται: βλέπουμε το ίδιο πράγμα. Οι Σοβιετικοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από όπλα που κατασκευάζονταν από πρόθυμα άλογα σε στρατιωτικά εργοστάσια σε χώρες που είχαν παραδοθεί στη Γερμανία, σχεδόν χωρίς μάχη. Αναφέρομαι στη Γαλλία, την Τσεχοσλοβακία, τη Δανία, το Βέλγιο… Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα, όπου οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δίστασαν να επωφεληθούν από τις εντολές της Βέρμαχτ. Στην πραγματικότητα, η ΕΣΣΔ πολεμούσε ενάντια σε όλη τη φασιστική Ευρώπη και όχι μόνο ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Το θυμόμαστε αυτό! Η Δύση απανθρωποποιείται ξανά.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συναγωνίζονται η μια την άλλη σε μια επίδειξη πίστης προς την επικυρίαρχη, προσπαθώντας να κερδίσουν την εύνοια και να επιδείξουν τη ρωσοφοβία τους με έναν ιδιαίτερα ζωντανό και προσβλητικό τρόπο. Γινόμαστε μάρτυρες ενός είδους «κολασιακού flash mob».

Ελπίζουμε ότι οι υγιείς δυνάμεις στις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιτρέψουν σε ανεύθυνους πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης να σπείρουν τυφλό μίσος για άτομα από άλλες εθνοτικές ομάδες ή άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις. Ξέρουμε τι έγινε στο τέλος. Όπως καταλαβαίνω, πάρα πολλά μνημεία έχουν καταστραφεί σε ευρωπαϊκά κράτη. Το "Memorial" είναι παράγωγο της λέξης "memory". Προφανώς λοιπόν δεν θυμούνται. Έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να διαβάζουν βιβλία και τα ερτζιανά έχουν διαποτιστεί από εντελώς άσχετα πράγματα. Σας παρακαλούμε να τους υπενθυμίσετε το αποτέλεσμα που περίμενε την Ευρώπη σε παρόμοια κατάσταση πριν από δεκαετίες. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουν να συνέλθουν εγκαίρως και να μαζέψουν ό,τι απομένει από την αξιοπρέπειά τους. Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι δεν θα χρειαστεί να εκκενώσουμε τους συμπολίτες μας από μια υποτιθέμενη ανεκτική και δημοκρατική Ευρώπη.

Επιστροφή στην κορυφή  

Ξενοφοβία στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου 

Έχω δει πολλά. Έχω δει δέντρα να τιμωρούνται (τη βελανιδιά του Τουργκένεφ) και να απαγορεύονται οι γάτες από τα σόου με γάτες. Είναι γελοίο; είναι η άσχημη πλευρά της Δύσης. Αλλά υπάρχουν πράγματα απλά πέρα ​​από το χλωμό.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ζήτησε από τους Ρώσους και Λευκορώσους οδηγούς να υπογράψουν, για να αγωνιστούν, μια δήλωση προσήλωσής τους στην ειρήνη και την πολιτική ουδετερότητα του οργανισμού, η οποία δηλώνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τη λέξη «Ρώσοι».

Τώρα, λοιπόν, δεν είναι μόνο θέμα να ξεχάσουμε τις αρχές του καθαρού και μη πολιτικοποιημένου αθλητισμού. Αυτός είναι απλώς ρατσισμός, ως έχει, που συνορεύει με τον ναζισμό. Έτσι ξεκινάει. Πώς μπορεί ένα άτομο να υπογράψει ένα χαρτί που αποποιείται τη δική του εθνικότητα; Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει εκεί; Έχετε άτομα που ακυρώθηκαν επειδή απευθύνθηκαν σε κάποιον με λάθος τρόπο. Θα μπορούσατε να λιντσάρετε δημόσια κάποιον για μια λέξη. Και τώρα γίνεται φυσιολογικό να απαρνηθεί κανείς την εθνικότητα του; Για ποια ήθη, νόμους, διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, ανθρώπινα δικαιώματα ή συμβάσεις μιλάτε; Μπορείτε να φανταστείτε μια γραπτή απάρνηση της δικής σας εθνικής ταυτότητας; Και αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, τη Δύση.

Καταδικάζουμε αποφασιστικά αυτού του είδους τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Πρέπει να δηλώσουμε ότι η εγκληματική συνεννόηση της Δύσης σε παρόμοια περιστατικά στην Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια (σε ενεργό φάση, με πολλά ακόμη χρόνια να σιγοβράζουν πριν από αυτό) είχε ως αποτέλεσμα τον ιό της εθνοτικής μισαλλοδοξίας να εξαπλωθεί στους διεθνείς οργανισμούς.

Επιστροφή στην κορυφή  

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική πλευρά 

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, είναι ξεκάθαρα προκλητική και προφανώς δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Προφανώς, η αποτροπή της Ρωσίας έχει γίνει για άλλη μια φορά ο κύριος σκοπός του μπλοκ. Τις τελευταίες ημέρες, η συμμαχία αύξησε τον αριθμό των πολυεθνικών ταγμάτων της στην Ανατολική Ευρώπη, τον αριθμό των αεροσκαφών που περιπολούν στον εναέριο χώρο κ.λπ.

Στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού μπλοκ στις 4 Μαρτίου 2022, ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερα από 130 αεροσκάφη και 200 ​​πλοία στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας. Αυτές οι προσπάθειες γίνονται με το πρόσχημα μιας υποτιθέμενης απειλής για το ΝΑΤΟ που προέρχεται από τη Ρωσία. Εσθονοί αξιωματούχοι και κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην υποκίνηση αυτής της αντιρωσικής υστερίας. Μην φοβάσαι. Η Ρωσία δεν απείλησε ποτέ τη συμμαχία και δεν την απειλεί τώρα.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν μπορεί να μην απαντήσει στην συγκρουσιακή πορεία του ΝΑΤΟ κατά της χώρας μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία ξεκίνησε τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα εμπόδιζαν το ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς τα ανατολικά και να μην συνιστά απειλή για τη Ρωσία αναπτύσσοντας συστήματα κρούσης σε γειτονικές χώρες και που θα αποκαθιστούσαν την υποδομή της συμμαχίας στο επίπεδο του 1997, όταν ήταν ο Ιδρυτικός Νόμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ. υπογεγραμμένος.

Επιστροφή στην κορυφή  

Χάκερ χρησιμοποιούν ολλανδικούς διακομιστές για να επιτεθούν στην υποδομή της Ουκρανίας  

Εν μέσω του χάους πληροφοριών που εξαπολύθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της Χάγης, σχετικά με το υποτιθέμενο «ρωσικό μονοπάτι» σε επιθέσεις χάκερ σε εγκαταστάσεις υποδομής της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, σημειώσαμε μια αναφορά στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με ολλανδικούς διακομιστές που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Σημειώνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι επικοινωνιακοί πόροι της Ολλανδίας χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση κακόβουλων δραστηριοτήτων στο τοπίο των πληροφοριών. Μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες σε εντελώς αμέτοχα μέρη και παραπληροφορώντας το δικό τους κοινό, η Ολλανδία προφανώς θέλει να εκμεταλλευτεί τη στιγμή και να πάρει ακόμη και την αμηχανία που υπέστη τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η Χάγη έχασε μια σοβαρή επίθεση hacking στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα από το έδαφος της Ουκρανίας. Οι διακομιστές και τα κέντρα εντολών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την επίθεση βρίσκονταν επίσης στην Ολλανδία. Στις 2 Δεκεμβρίου 2016, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας εξέδωσε επίσημο δελτίο τύπου για το θέμα αυτό.

Το 2016, η Χάγη ένιωσε αμήχανα όταν Ρώσοι διπλωμάτες τους το επισήμαναν στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στον τομέα των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας και του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο. Οι υψηλόβαθμοι Ολλανδοί εκπρόσωποι δεν είχαν σαφή απάντηση τότε, υποστηρίζοντας ότι η «λάθος» συμπεριφορά των Ουκρανών χάκερ στην Ολλανδία ήταν πέρα ​​από τον έλεγχό τους. Τώρα οι Ολλανδοί είδαν ξαφνικά το φως, δηλώνοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους διακομιστές τους για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί τους είναι αβάσιμοι όσο ποτέ. Κανένα στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί σε κανέναν, ακόμη και στο δικό του κοινό.

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση του τοπίου πληροφόρησης και επικοινωνίας για εγκληματικούς σκοπούς.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να υπενθυμίσω τις πρώτες ρωσο-ολλανδικές διυπηρεσιακές διαβουλεύσεις για τη διεθνή ασφάλεια πληροφοριών, οι οποίες διεξήχθησαν με επιτυχία στη Χάγη στις 16-17 Σεπτεμβρίου 2021. Εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες μας αντάλλαξαν απόψεις, σε μια συζήτηση βασισμένη στην εμπιστοσύνη, σχετικά με ένα ευρύ φάσμα πτυχών της χρήσης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών. Επιπλέον, περιέγραψαν ένα σχέδιο συνεργασίας, αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών και, στο μέλλον, άμεσης συνεργασίας σε περίπτωση περιστατικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Είναι κρίμα που αντί να ακολουθεί τις συμφωνίες που επετεύχθησαν και να πολεμήσει τους χάκερ, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της, η Χάγη πολλαπλασιάζει ψεύτικες κατηγορίες κατά της Ρωσίας από κάποια δυτική ψευδοαλληλεγγύη.

Επιστροφή στην κορυφή  

Βεβήλωση των μνημείων των Σοβιετικών στρατιωτών στη Σλοβακία  

Είμαστε εξοργισμένοι από μια πράξη βανδαλισμού, που διαπράχθηκε τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου 2022, στη Μπρατισλάβα, ενάντια στο μνημείο του πολέμου των Σλαβίν που τιμούν τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πέθαναν πολεμώντας για την απελευθέρωση της σλοβακικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σκεφτείτε τους 6.845 στρατιώτες που αναπαύονται στο έδαφος κάτω από το μνημείο. Ίσως οι δράστες που προσέβαλαν τη μνήμη τους δεν κατάλαβαν καν ότι ήταν άνθρωποι που εκπροσωπούσαν μια μεγάλη ποικιλία εθνοτήτων. Οι απόγονοί τους ζουν τώρα σε διάφορες χώρες. Οι εθνοτικές ομάδες, ίσως, έχουν μπερδευτεί εδώ και τόσα χρόνια. Ανάμεσά τους υπήρχαν και Ουκρανοί. Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση βεβήλωσης μνημείου Σοβιετικών στρατιωτών που σημειώθηκε πρόσφατα στη Σλοβακία. Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, μια παρόμοια οργή διαπράχθηκε στο Kosice.

Θεωρούμε αυτές τις ενέργειες ως παράνομες και ανήθικες προκλήσεις και είμαστε βέβαιοι ότι οι σλοβακικές αρχές θα διερευνήσουν αμέσως αυτά τα εγκλήματα, ότι τα μνημεία θα επισκευαστούν και οι δράστες θα τιμωρηθούν. Αναμένουμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Καλούμε τη Σλοβακία να συμμορφωθεί αυστηρά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Φιλικών Σχέσεων και Συνεργασίας του 1993 μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας και τη συμφωνία του 1995 μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για στρατιωτικούς Χώροι ταφής.

Γνωρίζουμε και εκτιμούμε τη δέσμευση της σλοβακικής κυβέρνησης για ισορροπημένες και αντικειμενικές αξιολογήσεις της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είμαστε ευγνώμονες στον λαό της Σλοβακίας για την αταλάντευτη και προσεκτική στάση του απέναντι στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών-απελευθερωτών και για την καλή συντήρηση και φροντίδα των τάφων τους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη οργή για τις προσπάθειες των βανδάλων να δυσφημήσουν το αθάνατο κατόρθωμα των μαχητών κατά του ναζισμού.

Επιστροφή στην κορυφή  

Βεβηλωμένοι σοβιετικοί πολεμικοί τάφοι στην Πολωνία  

Είμαστε επίσης εξοργισμένοι με τις αναφορές για την πράξη βανδαλισμού που φέρεται να έλαβε χώρα τη νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου 2022, στο νεκροταφείο του Σοβιετικού Στρατού στο πάρκο Kosciuszko στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Οι δράστες ζωγράφισαν αισχρότητες και ύβρεις σε μνημείο και εννέα επιτύμβιες στήλες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των Πολωνών αξιωματούχων σε αυτές τις πράξεις, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της γειτονίας. Το Υπουργείο έχει επισημάνει ότι η εκστρατεία κρατικού βανδαλισμού – η κατεδάφιση μνημείων των Σοβιετικών απελευθερωτών και η αποδοχή της ανατρεπτικής συμπεριφοράς – είναι απαράδεκτη και ανήθικη από την άποψη της παγκόσμιας ανθρώπινης ηθικής.

Οι αναφορές για τέτοια εγκληματικά περιστατικά που προέρχονται από την Πολωνία είναι εντυπωσιακά κυνικές. Αυτή τη φορά, ιδού πώς τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το περιστατικό: οι ντόπιοι φέρεται να στενοχωρήθηκαν για την πιθανότητα οι Ουκρανοί να θάβονταν στους βεβηλωμένους τάφους. Δεν ξέρω καν πώς να το ονομάσω αυτό. Η «απανθρωποποίηση» είναι ίσως η μόνη λέξη που μπορώ να βρω.

Ο βαθμός της αντιρωσικής υστερίας που ξεσήκωσαν οι Πολωνοί αξιωματούχοι είναι συγκλονιστικός. Οι κάτοικοι μιας χώρας που φημιζόταν για τη δέσμευσή της στα χριστιανικά έθιμα, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι θεμελιώδης έννοια, βρίσκονται τώρα παγιδευμένοι στη μαζική ψύχωση, εξάγοντας το παράλογο και εντελώς αντιανθρώπινο συμπέρασμα ότι, προφανώς, βεβηλώνει οι τάφοι των Ρώσων και άλλων εκπροσώπων των πρώην σοβιετικών χωρών είναι μια χαρά, ενώ η βεβήλωση των τάφων των Ουκρανών μάλλον όχι. Από πού προήλθαν όλα αυτά; Δεν θα μπορούσε να συμβεί εν μία νυκτί. Αυτά τα λουλούδια του κακού έχουν σαφώς αναπτυχθεί από σπόρους που φυτεύτηκαν πολύ καιρό πριν. Από πού προέρχεται αυτό; Καταλαβαίνω ότι ίσως η καθημερινή χρήση των ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης θα καλλιεργήσει πράγματι μια σοδειά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος φύτεψε τους σπόρους. Από πού πηγάζει αυτή η ζωώδης λογική; Καλά, Δεν μπορώ παρά να «συγχαρώ» τους προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η αληθινή σας «νίκη». Τα κατάφερες.

Μετά τις προσπάθειες να εξαλειφθεί από την πολωνική κοινωνία το ψεύτικο αίσθημα ευγνωμοσύνης, όπως το αποκαλούσαν, προς τον Κόκκινο Στρατό που έσωσε το πολωνικό έθνος κατά τη διάρκεια του πολέμου, το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης απανθρωποποίηση.

Προτρέπουμε τις πολωνικές αρχές να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ηθικά πρότυπα.

Επιστροφή στην κορυφή  

Απαντήσεις σε ερωτήσεις των ΜΜΕ:

Ερώτηση: Τι πιστεύετε για το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να ενώσει τη διεθνή κοινότητα για την Ουκρανία;

Maria Zakharova:Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας» ως περαιτέρω απόδειξη της φιλοδοξίας του Λονδίνου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις αντιρωσικές προσπάθειες της συλλογικής Δύσης. Ενώ παρουσιάζει αυτή τη δομή ως κάποιου είδους συμμαχία για την αλληλεγγύη με την Ουκρανία σε ανθρωπιστικά θέματα, η βρετανική ηγεσία είπε ευθαρσώς ότι οι ομοϊδεάτες χώρες θα επιδιώξουν «ανθρωπιστικούς» στόχους όπως η συνέχιση της παροχής περισσότερων όπλων στο καθεστώς του Κιέβου. να αυξήσει την οικονομική πίεση κατά της Μόσχας και να αντιμετωπίσει αυτό που αναφέρουν ως «υφέρουσα ομαλοποίηση» των ρωσικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία. Θεέ μου, τι ιδέα είναι αυτή η «υφέρπουσα ομαλοποίηση». Απλά δοκιμάστε να το απεικονίσετε. Έχεις ομαλοποίηση αλλά κάπου «σέρνεται».

Συνολικά, τα πρόσφατα ανακοινωθέντα σχέδια του Λονδίνου για την αντιμετώπιση των προσπαθειών αποστρατικοποίησης και αποναζισμού της Ουκρανίας δεν είχαν τίποτα νέο, ενώ οι προσπάθειες «οικονομικού στραγγαλισμού» της χώρας μας έχουν γίνει πρόσφατα ο επίσημος στόχος της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνήθιζαν να κρύβουν ή να καμουφλάρουν τις προθέσεις τους, αλλά όχι πια. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει εδώ και πολλούς αιώνες. Ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό. Απλώς διαβάστε τις επιστολές του Ιβάν του Τρομερού προς τους Άγγλους συνεργάτες του. Ήταν όλα τα ίδια. Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε όλους αυτούς τους αιώνες. Τώρα επιτέλους έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Τώρα το αποκαλούν «πνιγμό». Πριν από αυτό μιλούσαν για «ανθρώπινα δικαιώματα», ελευθερία, δημοκρατία και πρότυπα που έπρεπε να τηρήσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Τώρα έχουν καταλήξει σε μια ιδέα που είναι ξεκάθαρη και συνοπτική: «στραγγαλίστε τη ρωσική οικονομία».

Σαφώς, η επίθεση των Ρωσοφοβικών δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι κυρώσεις είχαν αποτέλεσμα μπούμερανγκ στους συντάκτες τους. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που έχω ήδη πει σήμερα: Η Ρωσία δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτές τις κυρώσεις. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη επινοήσει μέτρα ως απάντηση σε αυτές τις κυρώσεις. Ωστόσο, ήδη νιώθουν την επίδρασή τους. Αυτό καταδεικνύει το επίπεδο της εξειδίκευσής τους. Σαφώς και η ψευδοαλληλεγγύη ραγίζει στις ραφές, αφού δεν υπήρχε αλληλεγγύη για αρχή.

Αυτό φοβάται το Λονδίνο όταν μιλούν για την «υφέρπουσα ομαλοποίηση». Το γεγονός ότι η εστία έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξαλειφθεί αρκετά γρήγορα δεν ταιριάζει με την ατζέντα του βρετανικού πολιτικού κατεστημένου. Ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι η τυφλή τυφλή τήρηση των αρχών της εξωτερικής πολιτικής, όπως διατυπώνονται από τους αγγλοσάξονες πολιτικούς σπιν-γιατρός, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους (όχι κόστος, αλλά κινδύνους!) όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια. κάτι που είναι ήδη προφανές, καθώς και η οικονομική ευημερία και ευημερία της Ευρώπης.

Η Βρετανία έχει κάνει την επιλογή της. Έχει επιδείξει τη στάση της απέναντι στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έχει ταχθεί με το άλλο μέρος του κόσμου. Ίσως αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι ορισμένοι από τους επίσημους εκπροσώπους της δεν έχουν μάθει τη γεωγραφία τους. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο είναι μάλλον αδύναμο.

Επιστροφή στην κορυφή  

Ερώτηση: Μπορείτε να σχολιάσετε τη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO Audrey Azoulay, η οποία είπε ότι τα μέρη της σύγκρουσης στην Ουκρανία πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς προστατεύονται στην Ουκρανία; Κατά τη γνώμη σας, γιατί μόλις τώρα έγινε αυτή η δήλωση; Γιατί η UNESCO έμεινε σιωπηλή όλα αυτά τα οκτώ χρόνια;

Maria Zakharova:Πράγματι, αυτή η δήλωση ήταν ένα αριστούργημα. Σε θέματα που εμπίπτουν καθαρά στην αρμοδιότητα της UNESCO, θέματα που σχετίζονται με τη διατήρηση των πολιτιστικών ταυτοτήτων, τη βοήθεια μιας εθνικής μειονότητας να διατηρήσει τη γλώσσα της, την υποστήριξή της και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, η UNESCO θα έπρεπε να είχε κάνει τη φωνή της να ακουστεί, αλλά δεν το έκανε. Αυτό σχετίζεται, φυσικά, με το Ντονμπάς, το Σοκάκι των Αγγέλων, τα σκοτωμένα παιδιά που έζησαν κάτω από τις βόμβες για οκτώ χρόνια, αλλά όχι, δεν είπαν τίποτα γι' αυτό. Αυτό φαινόταν μια ταλαιπωρία, ένα δυσάρεστο πράγμα που έρχονταν σε αντίθεση με τη συνολική αφήγηση. Αυτό έπρεπε να έχουν αναφέρει και επικοινωνήσει. Γνώριζαν ότι δεν είχαν σχέδια να ενθαρρύνουν το Κίεβο να βρει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με την εκπλήρωση των συμφωνιών του Μινσκ. Κατάλαβαν ότι αυτό θα απαιτούσε παρατεταμένη παρουσία στην περιοχή, όχι για έναν ή δύο μήνες, αλλά για χρόνια, αλλά έτσι έγινε. Ποιος ήθελε να μπει σε όλο αυτό; Ωστόσο, μπορούν πλέον να μεταβούν σε ενεργή λειτουργία. Δεν πρόκειται μόνο για την UNESCO. Ο ΟΑΣΕ επανήλθε επίσης στη ζωή. Κάποτε δεν μπορούσαμε να βγάλουμε λέξη από τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ για την τρέχουσα ατζέντα, αλλά τώρα κοιτάξτε τους…

Σημειώσαμε τη μονόπλευρη και πολιτικά προκατειλημμένη δήλωση που δημοσίευσε η UNESCO στις 3 Μαρτίου 2022, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού που ο επικεφαλής της γραμματείας του παραβίασε το Σύνταγμα της UNESCO με τόσο ωμό τρόπο για να παρενοχλήσει τη συλλογική Δύση. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, Γαλλίδα υπήκοος, ξεπέρασε σαφώς τις εξουσίες της και ξέχασε ότι η UNESCO δεν έχει καμία εντολή να ασχολείται με θέματα εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της UNESCO, «οι ευθύνες του Γενικού Διευθυντή και του προσωπικού έχουν αποκλειστικά διεθνή χαρακτήρα. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν θα ζητούν ούτε θα λαμβάνουν οδηγίες από καμία κυβέρνηση ή από οποιαδήποτε αρχή εκτός του Οργανισμού.

Με άλλα λόγια, η Γραμματεία της UNESCO επέλεξε να λάβει πολιτική θέση τη στιγμή που θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτής.

Επιπλέον, η UNESCO ξέρει πώς να σιωπά όταν το θέλει. Επί οκτώ χρόνια, οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Γραμματείας της κλείνουν τα μάτια στην καταπίεση που αντιμετωπίζει ο ρωσόφωνος λαός στην Ουκρανία. Δεν είχαν ούτε μια λέξη συμπόνιας για τα θύματα του εθνικιστικού τρόμου της Ουκρανίας στο Ντονμπάς. Σε πολλές περιπτώσεις, η Ρωσία έχει καλέσει την UNESCO να εκδώσει μια δήλωση σχετικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις της Σύμβασης του 1960 κατά των Διακρίσεων στην Εκπαίδευση από την Ουκρανία, για το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στερήθηκε τη δυνατότητα χρήσης της μητρικής του γλώσσας, την εξάλειψη της Ρωσόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον χώρο ενημέρωσης της Ουκρανίας και τις πολλαπλές περιπτώσεις δίωξης Ρώσων δημοσιογράφων. Όχι μόνο οι Ρώσοι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν αυτήν την πίεση. Στην πραγματικότητα, αρκετοί Ουκρανοί και ξένοι δημοσιογράφοι που εργάζονταν εκεί διώχθηκαν. Μερικοί από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτι τους γιατί σκοτώθηκαν. Το μόνο που πήραμε ως απάντηση ήταν ρηχές, ανούσιες επίσημες απαντήσεις.

Η UNESCO επίσης απέτυχε να υπερασπιστεί τη ρωσική κουλτούρα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι άτομα με άμεσους δεσμούς με την UNESCO ήταν μεταξύ των ανθρώπων της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης που υπέφεραν από το «κυνήγι μαγισσών» που κήρυξε η Δύση. . Μεταξύ αυτών είναι ο Καλλιτέχνης για την Ειρήνη της UNESCO Valery Gergiev.

Καλούμε τους αξιωματούχους των διεθνών οργανισμών να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον εθνικισμό, τη ρωσοφοβία και την ξενοφοβία που εξαπολύει η Δύση. Η UNESCO πρέπει να επικεντρωθεί στον σκοπό της, σύμφωνα με το Σύνταγμά της, να «συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των εθνών μέσω της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού». Είχαν την ευκαιρία να το κάνουν αυτό στο Donbass, τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές στην ουκρανική επικράτεια, καθώς και για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Πόσα ρωσόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε είναι ρωσικά είτε αποτελούν μέρος των ΜΜΕ που συνδέονται με τη Ρωσία, έκλεισαν και με ποια προσχήματα; Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον τους; Πού είναι η φωνή της UNESCO; Έχει πει κάτι, έστω και μια λέξη; Δεν μιλάμε για ένα μέσο ενημέρωσης, ούτε για δύο, ούτε καν για πέντε. Πρόκειται για εκατοντάδες πόρους, αν μετρήσουμε τηλεοπτικά δίκτυα, ιστότοπους, λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αγγελιοφόρους. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε πολύ πριν από τα τρέχοντα γεγονότα. Το μόνο που έκανε ήταν να αποκτήσει επιπλέον δυναμική. Άλλωστε, οι δημοσιογράφοι μας στο εξωτερικό έχουν παρενοχληθεί και διωχθεί τόσο πολύ, ενώ δεν πέρασε μέρα χωρίς τις εκκλήσεις μας για ειρήνη και για εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Σε κάθε ενημέρωση έλεγα ξανά και ξανά ότι το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ ήταν μέρος της Ουκρανίας. Προχωρήσαμε από την αρχή ότι έπρεπε να επανενταχθούν, ότι πρέπει να ζήσουν ως ενιαία χώρα και ότι το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να φροντίσει για τη συνύπαρξή τους σε μια ενιαία χώρα. Όλα αυτά τα είπαμε.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας εκδιώχθηκαν από τον διεθνή χώρο των ΜΜΕ. Πως είναι αυτό δυνατόν? Τώρα εξαλείφονται γιατί η Ρωσία πραγματοποιεί ειδική επιχείρηση. Ό,τι και να κάνετε, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Επιστροφή στην κορυφή  

Ερώτηση: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και κάλεσαν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ορισμένες δυτικές χώρες συζητούν, τουλάχιστον στα λόγια, αυτό το ενδεχόμενο. Έχει η Ρωσία σχέδιο δράσης για χρήση σε περίπτωση που χάσει μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς και είναι σε θέση η Ρωσία να αναπροσανατολίσει τις εξαγωγές της;

Maria Zakharova:  Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε μια δήλωση  του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Alexander Novak. Είναι διαθέσιμο στους  πόρους πληροφοριών μας . Είπε πολλά για τις τρέχουσες εξελίξεις. Για αυτόν τον λόγο, δεν θέλω να αναλύσω αυτήν την κατάσταση εδώ. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε θέματα τιμολόγησης ενέργειας, διαφοροποίησης, παραγωγής, μεταφοράς ή logistics. Είναι ευθύνη άλλων ειδικών. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μίλησε σχετικά με αυτό ξεκάθαρα και ευρέως, συμπεριλαμβανομένου και του μέλλοντος, στη δήλωσή του .

Επιστροφή στην κορυφή

Ερώτηση: Σκοπεύετε να αυξήσετε τον αριθμό του προσωπικού στις πρεσβείες και τα γενικά προξενεία σας στην Ασία-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής, εν μέσω της περικοπής των σχέσεών σας με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Maria Zakharova:  Δεν έχω πληροφορίες για τέτοια σχέδια. Όσον αφορά τον περιορισμό των σχέσεων, ακόμη και αυτό συνεπάγεται πολύ περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες από τη συνηθισμένη, συνηθισμένη εργασία.

Οι διπλωμάτες μας συνεχίζουν να εργάζονται. Μην νομίζετε ότι κάθονται απλώς να παρακολουθούν τη μαζική υστερία στη Δύση. Τίποτα τέτοιο. Έχουν πολλά να κάνουν για να βοηθήσουν τους πολίτες μας σε όλο τον κόσμο, να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να βοηθήσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα ή τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα στον τομέα των αερομεταφορών. Δεν αναφέρομαι στα logistics. Το θέμα έχει να κάνει πραγματικά με την αεροπορική βιομηχανία, η οποία είναι σαν ένα δέντρο με μεγάλο στέμμα. Είναι μια τεράστια υποδομή. Υπάρχουν πολλά να κάνουμε και οι διπλωμάτες μας δεν κάθονται στα χέρια τους.

Όσο για τις δυτικές δηλώσεις, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι λένε, οι δυτικές αρχές, οι υπουργοί τους και οι εκπρόσωποι των εταιρειών τους. Δεν μπορούμε καν να αναγνωρίσουμε μερικές από αυτές τις δηλώσεις. Είναι απόφαση, δήλωση προθέσεων, οριστική ή προσωρινή απόφαση, δεν είναι απόφαση αλλά δήλωση της θέσης κάποιου, είναι η θέση τους ή μια συλλογική στάση που τους προσφέρεται ή τους επιβάλλεται; Εάν πρόκειται για προσωρινή απόφαση ή δήλωση, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Αυτό είναι εντελώς ασαφές, ακόμα κι αν δούμε τις ενέργειες των εταιρειών, που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους [από τη Ρωσία], λένε ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και μετά λένε ότι τις ξαναρχίζουν. Αυτή δεν είναι μια μεγάλη ιστορία. είναι γεγονός. Και είναι αδύνατο να το καταλάβεις. Γιατί το κάνουν αυτό; Έχω μια εξήγηση. Αυτές οι αποφάσεις τους επιβάλλονται. Όταν παίρνετε μια απόφαση, μπορεί να είστε αβέβαιοι. Μπορείτε να πάρετε μια απόφαση μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης και δισταγμών ή μπορείτε να την πάρετε αφού δώσετε μια εξήγηση των ανησυχιών και των συνθηκών σας. Συνήθως όμως μιλάς για την απόφασή σου ήρεμα γιατί είναι δική σου απόφαση και αναλαμβάνεις την ευθύνη γι' αυτήν. Και ξέρεις τι θα κάνεις αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αλλά προφανώς δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Δεν είναι δική τους απόφαση. Δεν είναι απόφαση των εταιρειών τους, των οικονομικών τους τομέων ή των εταιρειών τους. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που τους εκβιάζει να λάβουν αυτή την απόφαση, μια πολιτική που δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. Αυτή είναι μια επιθετική εκστρατεία. Μπορείτε να πάρετε μια απόφαση μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων και δισταγμών ή μπορείτε να την πάρετε αφού δώσετε μια εξήγηση των ανησυχιών και των συνθηκών σας. Συνήθως όμως μιλάς για την απόφασή σου ήρεμα γιατί είναι δική σου απόφαση και αναλαμβάνεις την ευθύνη γι' αυτήν. Και ξέρεις τι θα κάνεις αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αλλά προφανώς δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Δεν είναι δική τους απόφαση. Δεν είναι απόφαση των εταιρειών τους, των οικονομικών τους τομέων ή των εταιρειών τους. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που τους εκβιάζει να λάβουν αυτή την απόφαση, μια πολιτική που δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. Αυτή είναι μια επιθετική εκστρατεία. Μπορείτε να πάρετε μια απόφαση μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων και δισταγμών ή μπορείτε να την πάρετε αφού δώσετε μια εξήγηση των ανησυχιών και των συνθηκών σας. Συνήθως όμως μιλάς για την απόφασή σου ήρεμα γιατί είναι δική σου απόφαση και αναλαμβάνεις την ευθύνη γι' αυτήν. Και ξέρεις τι θα κάνεις αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αλλά προφανώς δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Δεν είναι δική τους απόφαση. Δεν είναι απόφαση των εταιρειών τους, των οικονομικών τους τομέων ή των εταιρειών τους. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που τους εκβιάζει να λάβουν αυτή την απόφαση, μια πολιτική που δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. Αυτή είναι μια επιθετική εκστρατεία. και αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό. Και ξέρεις τι θα κάνεις αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αλλά προφανώς δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Δεν είναι δική τους απόφαση. Δεν είναι απόφαση των εταιρειών τους, των οικονομικών τους τομέων ή των εταιρειών τους. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που τους εκβιάζει να λάβουν αυτή την απόφαση, μια πολιτική που δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. Αυτή είναι μια επιθετική εκστρατεία. και αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό. Και ξέρεις τι θα κάνεις αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αλλά προφανώς δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Δεν είναι δική τους απόφαση. Δεν είναι απόφαση των εταιρειών τους, των οικονομικών τους τομέων ή των εταιρειών τους. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που τους εκβιάζει να λάβουν αυτή την απόφαση, μια πολιτική που δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. Αυτή είναι μια επιθετική εκστρατεία.

Επιστροφή στην κορυφή

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.