Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Θέμα: Συστηματική λογοκρισία και οικονομική χειραγώγηση των ΜΜΕ στην Ελλάδα


Στις 19 Απριλίου, δημοσιογράφος της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατήγγειλε επανειλημμένη λογοκρισία σε έρευνές της, με αποκορύφωμα εκπομπή που είχε θέμα τη λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε ενημερωτικές εκπομπές, όπως π.χ. για τους καταυλισμούς των προσφύγων, ακόμη και σε καλλιτεχνικά έργα.

Στις 16 Απριλίου, δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν με κοινοβουλευτική παρέμβαση εξηγήσεις για τη μετάδοση σατυρικού τραγουδιού σε ψυχαγωγική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

(1) Στις 19 Απριλίου, στην ετήσια έκθεσή τους, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν την πτώση της Ελλάδας στην 70ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην ελευθερία του Τύπου, επισημαίνοντας περιστατικά βίας και συλλήψεων σε βάρος δημοσιογράφων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επιλεκτικές κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις:
«Η ερευνητική δημοσιογραφία και τα επικριτικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, είτε αποκλείστηκαν, είτε τους δόθηκε δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ της αμφιλεγόμενης δημόσιας καμπάνιας για τον κορονοϊό»(
2) Η παραπάνω επιλογή παραβιάζει και τους κανόνες του ανταγωνισμού. Μάλιστα, στη λίστα χρηματοδότησης περιλαμβανόταν και η δημόσια ραδιοτηλεόραση(3).
Ερωτάται η Επιτροπή:
Οι παραπάνω πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες για την ελευθερία των ΜΜΕ;
Τι προτίθεται να πράξει για να αποκατασταθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού;

--------------------------------
Έρευνα Reuters: Αναξιόπιστα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση, μοιάζει πλέον να σταθεροποιείται η προτίμηση του κοινού στη χρήση smartphone για την ενημέρωσή του, η οποία πλέον ανέρχεται στο 70%. Το λάπτοπ χρησιμοποιείται σχεδόν από τους μισούς (55%), ενώ ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιεί τάμπλετ (20%). Όπως είναι φυσικό, η κύρια πηγή πληροφόρησης είναι το διαδίκτυο (89%).
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως, σχεδόν τα 2/3 των πολιτών της Ελλάδας (69%), παρακολουθούν τα νέα μέσα από τα social media, ποσοστό μεγαλύτερο από όλες τις χώρες παγκοσμίως (τις 46 περιλαμβάνονται στην έρευνα), εκτός από την Κένυα. Από το κοινό αυτό, οι μισοί (52%) ενημερώνονται κυρίως από το facebook, με το twitter να είναι τελευταίο (12%), όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρήση.

----------------------------
Θέλουν να κόψουν το Open!
Προσφυγή στο ΕΣΡ σχεδιάζουν τηλεοπτικοί σταθμοί κατά του Open με το επιχείρημα πως παραβιάζει τους όρους χορήγησης της άδειας του.

--------------------------------
Post που «καρφώνει» Μητσοτάκη για λογοκρισία
Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Washington Post και οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας, για τις επενδύσεις, για τη διαχείριση της πανδημίας και τις απαντήσεις του για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων αναπαράγονται ως τα σημαντικότερα σημεία της, όμως υπήρξε ένα ολόκληρο τμήμα της συνέντευξης, που όχι μόνο δεν πήγε τόσο καλά, αλλά απαλλήφθηκε από το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, από το σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου και από όλα τα σχετικά δημοσιεύματα των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης.

----------------------------------------
Ενώσεις δημοσιογράφων καταγγέλλουν τη λογοκρισία και το μπλοκάρισμα ρωσικών ΜΜΕ
Πιο αναλυτικά:
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα και της ΕΣΠΗΤ εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την απαγόρευση ΜΜΕ στην Ευρώπη, όπως έγινε με την πρόσφατη πρωτοφανή απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αποκλεισμό των δικτύων RT και Sputnik.
Συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και διατρανώνουμε την πεποίθηση των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο όπως συμπυκνώνεται στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα της EFJ Ricardo Gutiérrez: «Η πρόκληση για τις δημοκρατίες είναι να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της EFJ, την οποία προσυπογράφουν οι Ενώσεις μας.
«ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

------------------------------------------
Έρχονται οι ξένοι να ελέγξουν τη λογοκρισία στην Ελλάδα!
Αυτή την εβδομάδα φθάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της «Ταχείας Επέμβασης για την ελευθερία των ΜΜΕ» (Media Freedom Rapid Response -MFRR), μιας ομπρέλας στην οποία ανήκουν επτά μεγάλες οργανώσεις δημοσιογράφων και χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσα στις οργανώσεις είναι και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.