Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ο άνθρακας δεν είναι «ταμπού», καθώς η ΕΕ επιδιώκει την έξοδο από το ρωσικό φυσικό αέριο [Coal not ‘taboo’ as EU seeks Russian gas exit]

Οι χώρες θα μπορούσαν να «μείνουν περισσότερο με άνθρακα» προτού στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αποφύγουν να βασίζονται στο φυσικό αέριο, λέει ο Frans Timmermans. 




Ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ είπε ότι οι χώρες που σχεδιάζουν να καίνε άνθρακα ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

«Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Φρανς Τίμερμανς στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today την Πέμπτη.

Η ΕΕ, και πολλές από τις χώρες μέλη της, έχουν υποστηρίξει σθεναρά το φυσικό αέριο ως σκαλοπάτι καθώς επιδιώκει να μειώσει τη χρήση του άνθρακα, του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου, και να κινηθεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόλις πριν από ένα μήνα, προς μεγάλη απογοήτευση των ακτιβιστών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε το φυσικό αέριο ως βιώσιμη επένδυση. 

"Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εννοώ ότι η ιστορία έχει πάρει μια πολύ απότομη τροπή πριν από μια εβδομάδα και πρέπει να συμβιβαζόμαστε με αυτήν την ιστορική αλλαγή", δήλωσε ο Timmermans.

"Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να διέλθουν από άνθρακα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και μετά να μεταβούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν παραμείνουν περισσότερο με άνθρακα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που ορίσαμε για την κλιματική μας πολιτική», είπε.

Περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία. Ο Τίμερμανς είπε ότι η ΕΕ πρέπει να «απογαλακτιστεί από την εξάρτηση… πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ θα εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων την επόμενη εβδομάδα με στόχο να περιορίσει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο μιας διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε μια ανάλυση σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο. Μια . . .

«βραχυπρόθεσμη επιλογή» θα ήταν η μετάβαση από την ηλεκτρική ενέργεια φυσικού αερίου μέσω της «αυξημένης χρήσης του στόλου της Ευρώπης με καύση άνθρακα ή με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, εντός των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ενέργειας με αέριο», ανέφερε. Αλλά ο οργανισμός δεν συνέστησε αυτή την προσέγγιση, καθώς προέκυψε με «σημαντικές ανταλλαγές».

Ορισμένες χώρες κοιτάζουν ήδη μια στροφή πίσω στον άνθρακα. 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είπε στους νομοθέτες της χώρας την περασμένη εβδομάδα ότι "οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν ξανά για να καλύψουν τυχόν ελλείψεις βραχυπρόθεσμα" ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Ένας εκπρόσωπος της Πολωνίας είπε ότι η κατάσταση ήταν «πολύ δυναμική αυτή τη στιγμή» για να προδικάσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική απάντηση. Ωστόσο, η υπουργός Ενέργειας Άννα Μόσκουα είπε στο POLITICO νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ πρέπει να «απορωσοποιήσει» τον ενεργειακό της τομέα.

Η εισβολή στην Ουκρανία «δεν βοηθά την υπόθεση του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Nareg Terzian, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Ωστόσο, είπε ότι "υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ του ρόλου που παίζει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ και από πού το παίρνει η ΕΕ". Η αναζήτηση νέων πηγών εισαγωγών και η γεώτρηση για νέους πόρους εντός της ίδιας της Ευρώπης θα πρέπει επίσης να είναι μέρος της απάντησης, είπε.

Ο Τίμερμανς είπε ότι ενώ ορισμένες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να κάψουν άνθρακα τώρα, η απάντηση δεν θα πρέπει «να επιβραδύνει τη μετάβασή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε τον άλλο θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε, που είναι η κλιματική κρίση».

Έδωσε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία εκπονεί σχέδια για να ενισχύσει απότομα τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο υπουργός Κλίματος και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Κυριακή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των πυρηνικών στη χώρα, δηλώνοντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι «δεν υπάρχουν ταμπού». 

Ωστόσο, είπε ότι η καθυστέρηση της πυρηνικής εξόδου δεν θα βοηθούσε στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου καθώς οποιαδήποτε παράταση πέραν του τρέχοντος έτους θα εγείρει σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και εφοδιασμού και ότι περισσότερος άνθρακας δεν αποτελεί εναλλακτική καθώς η Γερμανία εισάγει το ήμισυ του σκληρού άνθρακα της από τη Ρωσία.

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα έχουν επίσης αυξηθεί καθώς οι έμποροι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μη ρωσικό άνθρακα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Οι τιμές της ενέργειας, ήδη εξαιρετικά υψηλές, έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις αγορές. Ο Timmermans είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα υποφέρουν. 

«Δεν θα διστάσω να πω στους πολίτες μας, καθώς απειλούμαστε με τόσο θεμελιώδη τρόπο, υπάρχει ένα τίμημα», είπε. «Και είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τιμή πληρώνεται με δίκαιο τρόπο ώστε να προστατεύουμε τους πολίτες μας από τεράστιες αυξήσεις τιμών στην αγορά ενέργειας».

Η America Hernandez συνέβαλε στην αναφορά.

Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος της υπηρεσίας υψηλής ποιότητας πολιτικής του POLITICO : Pro Energy and Climate. Από την κλιματική αλλαγή, τους στόχους εκπομπών, τα εναλλακτικά καύσιμα και πολλά άλλα, οι εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι μας σας κρατούν στην κορυφή των θεμάτων που οδηγούν στην ατζέντα της πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα. Στείλτε email στο pro@politico.eu για μια δωρεάν δοκιμή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ... KARL MATHIESEN , ZOSIA WANAT ΚΑΙ ZIA WEISE

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.