Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ακολούθησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πρώτο έτος της πανδημίας 5.028 άνθρωποι με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας.
Ωστόσο, εξ αυτών μόνο 2.061 δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, άρα ο θάνατός τους μπορεί να αποδοθεί απευθείας στον ιό.
Αντίθετα, τα υπόλοιπα 3/5 των θανόντων παρουσίαζαν σοβαρή συννοσηρότητα.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την περίοδο της πανδημίας για το 2020 στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα για τον αριθμό των θανάτων και τα αίτια απώλειας της ζωής των ασθενών με κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το 60% των θανάτων που σημειώθηκαν το 2020 από κορονοϊό οφείλονταν σε υποκείμενο νόσημα, η ύπαρξη του οποίου έπαιξε άκρως αρνητικό ρόλο για την επιβίωση των ασθενών που νοσηλεύονταν σε μία περίοδο που η πανδημία στη χώρα βρισκόταν στη μεγαλύτερη έξαρση.
Οι υπόλοιπο θάνατοι προήλθαν από απλή νόσηση, χωρίς την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος στους ασθενείς.
Κατά συνέπεια, πολλοί θάνατοι καταχωρήθηκαν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο ως συνέπεια του κορονοϊού ενώ θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση της χώρας στις παγκόσμιες κατατάξεις.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ακολούθησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πρώτο έτος της πανδημίας 5.028 άνθρωποι με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας.
Ωστόσο, εξ αυτών μόνο 2.061 δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, άρα ο θάνατός τους μπορεί να αποδοθεί απευθείας στον ιό. Αντίθετα, τα υπόλοιπα 3/5 των θανόντων παρουσίαζαν σοβαρή συννοσηρότητα. . . .
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 1.450 ασθενείς έπασχαν από νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ σχεδόν 500 είχαν διαγνωστεί με κάποιας μορφής καρκινοπάθεια. Τα κυκλοφορικά προβλήματα και τα νεοπλάσματα ήταν, άλλωστε, οι δύο κυριότερες παθολογικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα τόσο το 2020 όσο και την πενταετία 2015-2019.
Η απόκλιση ανάμεσα στους θανάτους Covid και στον αριθμό των νοσούντων που είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα δείχνει ότι μολονότι ο ιός αναμφίβολα συνέβαλε σε πολλούς θανάτους, δεν ήταν απαραίτητα ο καθοριστικός παράγοντας. Κάτι το οποίο όμως δεν αποτυπώθηκε τελικά στα επιδημιολογικά στοιχεία.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.