Το νομοσχέδιο αυτό θα δημιουργήσει εμπόδια σε περίπτωση που ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας επιχειρήσει να ερευνήσει υποθέσεις που σχετίζονται με «απόρρητα» κονδύλια, γεγονός που καθιστά τη χώρα για ακόμα μια φορά ευρωπαϊκό ορόσημο διαφθοράς και αδιαφάνειας.
Και μάλιστα αυτό έρχεται να ψηφιστεί την στιγμή που δεν έχουν ακόμα δοθεί απαντήσεις ως προς το καθεστώς χρηματοδότησης του Predator και ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης έχει ξοδέψει 1,7 εκατομμύρια χωρίς να ξέρουμε πού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισήγαγε χθες Παρασκευή 17/2 νομοσχέδιο σχετικό με τον ρόλο της Οικονομικής Εισαγγελίας στην Αθήνα, βάσει του οποίου πρόκειται να περιοριστεί η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει διατάξεις που, επί της ουσίας, εξισώνουν τον ρόλο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με αυτόν της Οικονομικής Εισαγγελίας στην Αθήνα, κάτι που πρόκειται να αποτελέσει τροχοπέδη για την διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με «απόρρητα» κονδύλια.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2021, αρμόδιο να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως η απάτη, η διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Τα θεσμικά και λοιπά όργανα της ΕΕ, καθώς και οι αρμόδιες αρχές των 22 κρατών μελών που έχουν προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πρέπει να αναφέρουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάθε αξιόποινη συμπεριφορά που θίγει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ είναι επίσης δυνατή η υποβολή καταγγελιών εκ μέρους πολιτών για εικαζόμενες περιπτώσεις απάτης και άλλων εγκλημάτων.
Σύμφωνα με: σχετικό ρεπορτάζ του News 24/7 και των δημοσιογράφων Κώστα Κουκουμάκα και Μάνο Φραγκιουδάκη, το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι «το νομοσχέδιο ενισχύει το ευρωπαϊκό όργανο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει τοποθετηθεί επί των διατάξεων που εισάγει η κυβέρνηση στο επίμαχο νομοσχέδιο, χωρίς να υιοθετηθούν οι προτάσεις της».
Το νομοσχέδιο αφορά στη βάση του την αλλαγή του πλαισίου για το πόθεν έσχες, ωστόσο στο δεύτερο μέρος του κειμένου περιλαμβάνονται άρθρα που αφορούν τροποποιήσεις στον νόμο σχετικά με την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, βάσει των οποίων, εάν ψηφιστούν δεν θα μπορεί πλέον το όργανο της ΕΕ να ερευνήσει πού δαπανούνται «απόρρητα» κονδύλια που αποτελούν μέρος του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Περίεργη η συγκυρία που επιλέγει η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο
Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να κατατεθεί τη στιγμή που παραμένει ακόμα σε εξέλιξη έρευνα για την λειτουργία του Predator, με το βασικό ερώτημα να αποτελεί το εάν αυτό χρηματοδοτήθηκε με «απόρρητο» κονδύλιο.
Ταυτόχρονα, συμπίπτει με ακόμα μια «περίεργη» συγκυρία. Στις 14 Φεβρουαρίου, το Solomon δημοσίευσε έρευνα σχετικά «απόρρητα» κονδύλια, ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι το τέλος του 2021, και για το οποίο δεν ενημερώθηκε ποτέ η Βουλή, παρότι ο υπουργός Νότης Μηταράκης είχε δεσμευτεί να ενημερώνει το κοινοβούλιο, όταν ιδρύθηκε ειδικός απόρρητος λογαριασμός το 2020.
Αυτός ο απόρρητος λογαριασμός είχε ιδρυθεί τον Μάιο του 2020, στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου για δαπάνες σχετικές με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Αρχικά, δεν προβλεπόταν ενημέρωση αναφορικά με τις δαπάνες, ωστόσο μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υπήρξε πρόβλεψη για σχετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο ήταν υποχρεωμένο να ενημερώνει την Βουλή για δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ.
Βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα του Solomon, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση της Βουλής για δαπάνες του απόρρητου ταμείου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ποσό του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ διανεμήθηκε σε δαπάνες κάτω των 25.000 ευρώ, ώστε να μη χρειαστεί να ενημερωθεί το κοινοβούλιο.
=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.