Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

1821 – Η Ελληνική Επανάσταση αλλιώς


Δεν είναι γιορτή της εθνικής συμφιλίωσης ούτε της αγάπης και των λουλουδιών. 

Είναι η γιορτή μιας επανάστασης που γεννήθηκε για να νικήσει όχι μόνο μια ξένη δύναμη αλλά κυρίως τους Έλληνες κοτσαμπάσηδες

Είναι η γιορτή του Γεώργιου Καραϊσκάκη που έπεσε από ελληνικό βόλι ψιθυρίζοντας «αν γίνω καλά θα τον χαλάσω εγώ αυτόν που με βάρεσε, εάν ψοφήσω κλάστε μου το μπούτσο». 

Είναι η γιορτή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που κύρηξε τον πόλεμο στους νενέκους φωνάζοντας «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». 

Και όσες δικτατορίες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την φλόγα αυτής της επανάστασης για να ενισχύσουν τα εθνικοπατριωτικά τους διαπιστευτήρια στο τέλος κάηκαν από τη φλόγα της

Πρωτοβουλία ερευνητριών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών θέλει να προσεγγίσει την Ελληνική Επανάσταση υπό το πρίσμα των απο-αποικιακών σπουδών.

Διαδικτυακή εκδήλωση του περιοδικού ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ την Τετάρτη 31/3 στις 19:30 με τίτλο «Επανάσταση του 1821: άγνωστες πτυχές και νέες αναγνώσεις»

Διαδικτυακή εκδήλωση με σειρά ομιλιών διοργανώνει η Ένωση Αθέων, με θέμα: «1821: ο ρόλος της εκκλησίας στην επανάσταση».

Ο Τζίμης Πανούσης διαβάζει τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, σε αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ.

— του Σπύρου Αλεξίου
Το νέο βιβλίο του Σπύρου Αλεξίου επιχειρεί μέσα από 21 ιστορίες να αποδομήσει τα στερεότυπα γύρω από την Επανάσταση του 1821.

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.