Έπειτα από καταγγελίες η Οικονομική Εισαγγελία είχε και προ διετίας διεξαγάγει έλεγχο για την περίφημη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, με αντικείμενο την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.
Με πόρισμά της, ωστόσο, το 2021 είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Ερευνα για τη σύμβαση είχε διεξαγάγει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), με την έκθεση ελέγχου να αριθμεί 185 σελίδες. Σύμφωνα με διασταυρωμένες. . .
πληροφορίες της «Κ», έπειτα από καταγγελίες προερχόμενες από πηγές εντός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) η Οικονομική Εισαγγελία είχε αποφασίσει να διεξαγάγει έρευνα για τη σύμβαση 717 που έχει ως αντικείμενό της την «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και . . . τηλεδιοίκησης» του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2014 και μολονότι το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.Προ διετίας όχι μία, αλλά σειρά από καταγγελίες προερχόμενες από το εσωτερικό του ΟΣΕ κατέληξαν στην Οικονομική Εισαγγελία, αφού προηγουμένως είχαν διαβιβαστεί στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Αφορούσαν πρωτίστως ζητήματα απιστίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε να πραγματοποιήσει προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να διεξαγάγει έλεγχο επί της σύμβασης. Η εντολή για διενέργεια ελέγχου στην εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ δόθηκε το 2019 και το πόρισμα ελέγχου της ΕΑΔ υπεβλήθη στους οικονομικούς εισαγγελείς στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Το πόρισμα αριθμεί 185 σελίδες και όπως προκύπτει από επίσημη απάντηση της ΕΑΔ σε ερώτηση της «Κ» διαπιστώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
α) Παράλειψη τήρησης των υποχρεωτικών προθεσμιών έγκρισης των μελετών.
β) Σφάλματα κυρίως στην τηλεδιοίκηση Αθήνας και Λάρισας κατά το στάδιο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.
γ) Χαμηλή και δυσανάλογη του συμβατικού χρόνου πρόοδο των εργασιών, λόγω καθυστέρησης εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε προτείνει την άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, όπως επίσης και την επιβολή προστίμου ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Η Οικονομική Εισαγγελία πάντως αποφάσισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση καθώς, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, δεν είχαν προκύψει ενδείξεις απιστίας, αδίκημα για το οποίο διενεργήθηκε η προκαταρκτική εξέταση. Μετά την πρόσφατη παραγγελία Ντογιάκου η υπόθεση ξανανοίγει.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Αρκετούς μήνες αργότερα, τον επανέλεγχο της σύμβασης και όσων είχαν μεσολαβήσει από την υπογραφή της το 2014 μέχρι σήμερα ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η ανάμειξή της προέκυψε κατόπιν καταγγελίας που έφτασε σε αυτήν τον Μάιο του 2022. Η σύμβαση 717 άλλωστε είναι χρηματοδοτούμενη σε ποσοστό 85% από κοινοτικά κονδύλια.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απηύθυνε αίτημα στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές ζητώντας να μάθει εάν για την ίδια υπόθεση –δηλαδή τη σύμβαση 717– υπάρχει εκκρεμής δικογραφία. Η απάντηση δόθηκε πέντε μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2022, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να διαμηνύουν στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι η παλαιότερη έρευνά τους είχε τεθεί στο αρχείο. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να κληθούν για κατάθεση στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και των εταιρειών της κοινοπραξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.