Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ο Α.Χατζηστεφάνου αναλύει την προπαγάνδα κυβέρνησης-ΜΜΕ για τα Τέμπη: αναλύει την προπαγάνδα κυβέρνησης-ΜΜΕ για τα Τέμπη


Τις πρακτικές προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 24ωρα από την κυβέρνηση αλλά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέλυσε ο Αρης Χατζηστεφάνου στο Militaire News με τον Πάρι Καρβουνόπουλο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν πλέον και ίδιον όφελος να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη αφού φέρουν ευθύνη για την αποσιώπηση των προειδοποιήσεων που απεύθυναν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους.

Στη συνέχεια ανέλυσε συγκεκριμένες πρακτικές, όπως τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους, την λογική πλάνη του Whataboutism, τη σύγκριση του δυστυχήματος με φυσικά φαινόμενα και τη χρήση της Θεωρίας του Σοκ.

Οι πανομοιότυποι τίτλοι και τα κείμενα των κυρίαρχων ΜΜΕ αποκαλύπτουν την ύπαρξη κυβερνητικών non papers με τα οποία χαράσσεται η επικοινωνιακή γραμμή τη ς κάθε ημέρας σημείωσε ο Αρης Χατζηστεφάνου επισημαίνοντας όμως ότι μέχρι στιγμής ΄όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό.

Η τραγωδία στα Τέμπη, τα μέσα ενημέρωσης και η «διαχείριση κρίσης»-Άρης Χατζηστεφάνου:

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Θλίψη και οργή στην κοινή γνώμη, η οποία προκαλείται και από τον τρόπο παρουσίασης του θέματος από κάποια μέσα ενημέρωσης.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση-Πως τις εντοπίζουμε», Άρης Χατζηστεφάνου μιλά στο militaire channel για τη «διαχείριση κρίσης» που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας μέσα ενημέρωσης.Ποια είναι η «γραμμή άμυνας» ;

Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει εργαστεί στο BBC World Service και σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως στην εφημερίδα Guardian.

Ως ανταποκριτής έχει εργαστεί στο Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, τη Γενεύη, το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη και έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε δεκάδες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Έχει σκηνοθετήσει έξι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία:

 

Ά. Χατζηστεφάνου: Η προπαγάνδα και παραπληροφόρηση στην κάλυψη της τραγωδίας στα Τέμπη


Για τις «στιγμές σήψης της δημοσιογραφίας» μιλά ο Άρης Χατζηστεφάνου στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA την Πέμπτη 9 Μαρτίου, αναλύοντας την κάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών από τα κυρίαρχα ελληνικά ΜΜΕ.

Περιγράφει τις τεχνικές και τις στρατηγικές της προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, όπως τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους» ή της σύγκρισης με φυσικά φαινόμενα, κάνοντας και αναφορές σε ιστορικά παραδείγματα.

Μιλά για την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ και τις ευθύνες που μοιράζονται για την τραγωδία, αλλά και για το πώς ετοιμάζεται συντονισμένα επικοινωνιακά η επόμενη ημέρα. Σημειώνει όμως ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός Μητσοτάκη των πρώτων ημερών κατέρρευσε, τονίζοντας τις αλλαγές στη στρατηγική του.  

 

 Άρης Χατζηστεφάνου: Στιγμές σήψης της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα 
- Η κάλυψη της τραγωδίες στα Τέμπη 

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.