Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Τι φέρνει το χάος, η άγνοια ή η γνώση; - What brings chaos, ignorance or knowledge?

Άγνοια

Η άγνοια είναι καλό πράγμα, είναι στην πραγματικότητα μια ευτυχία. 
Τα μωρά είναι αδαή και είναι τα πιο χαρούμενα πλάσματα. Δεν αξιολογούν σε καμία παράμετρο, δεν κρίνουν. Δεν ζηλεύουν και δεν μισούν κανέναν. Είναι απλά ειρηνικοί.

Η δημιουργικότητα θέλει και άγνοια. Φυσικά, χρειάζεται γνώση της τέχνης, αλλά η υπερβολική εφαρμογή γνώσεων και προσδοκιών μπορεί να βλάψει την ακεραιότητα της δημιουργικής εργασίας. Ο λόγος που η τέχνη πληρώνεται ακριβά είναι επειδή κανείς δεν μπορεί να πει τι να δημιουργήσει στην αρχή. Είναι σαν να περιηγείστε στο μυαλό και τις εκφράσεις χωρίς χάρτη.

Γνώση
Η γνώση είναι δύναμη, μας δίνει σαφήνεια των συνεπειών των πράξεών μας. Η γνώση του καιρού δίνει στους αγρότες τη δύναμη να προετοιμαστούν για την κακοκαιρία. Η διαύγεια είναι αντώνυμο του χάους.

Τι φέρνει το χάος;


Η ελλιπής γνώση οδηγεί στο χάος. Το χάος συμβαίνει όταν γνωρίζουμε εν μέρει κάτι αλλά το μυαλό μας αρχίζει να βγάζει συμπεράσματα με βάση αυτό. Οι ελλιπείς πληροφορίες μας εξαπατούν να πιστεύουμε τα μεροληπτικά και περιορισμένα συμπεράσματά μας. Γινόμαστε επικριτικοί και σχηματίζουμε απόψεις πολύ νωρίς. Έτσι συχνά απλά κοιτάζοντας κάποιον για πρώτη φορά σε μια δημόσια εκδήλωση, αρχίζουμε να συμπεραίνουμε αν κάποιος είναι πλούσιος/επιτυχημένος/εξωστρεφής/καλόκαρδος κ.λπ.

Το χάος ξεκινά όταν αρχίζουμε να ενεργούμε πάνω στην ελλιπή γνώση πιστεύοντας το αντίθετο. Αυτό οδηγεί συχνά σε καταστάσεις που είναι απροσδόκητες και εκτός ελέγχου μας. Ως εκ τούτου, με αποτέλεσμα το χάος. Το χάος είναι ένα υποπροϊόν του να ενεργούμε βάσει ελλιπούς γνώσης και να περιμένουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από το πραγματικό αποτέλεσμα.

Πώς να αποτρέψετε το χάος;
1. Να είστε πάντα ανοιχτόμυαλοι και να είστε έτοιμοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
2. Συνειδητοποιήστε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι πλήρως προετοιμασμένος και ζούμε σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Η γνώση του χθες μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμη σήμερα.
3. Μη σχηματίζετε απόψεις και μη βγάζετε συμπεράσματα πολύ νωρίς. Να είστε πάντα έτοιμοι για εκπλήξεις.
4. Συνειδητοποιήστε ότι αυτή δεν είναι η τελευταία σας ευκαιρία, η ζωή θα παρουσίαζε συνεχώς νέες ευκαιρίες.

5. Συνεχίστε πάντα να μαθαίνετε καθώς όλοι είμαστε μαθητές της ζωής .

-------------------------

Για μένα είναι το ίδιο πράγμα. Άγνοια είναι να αγνοείς την αλήθεια και να αγκαλιάζεις ψεύτικη γνώση, ένα ψέμα.

Το να μην ξέρεις είναι διαφορετικό. Με αυτό δεν αγκαλιάζεις κανένα ψέμα και δεν αγνοείς την αλήθεια, που είναι ότι απλά δεν ξέρεις.

Και ναι, το να σκέφτεσαι ότι ξέρεις ενώ στην πραγματικότητα δεν το ξέρεις είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να παραδέχεσαι ότι δεν ξέρεις. Φανταστείτε ότι περπατάτε με τα μάτια σας κλειστά κοντά στην άκρη μιας αβύσσου, αλλά νομίζετε ότι ξέρετε ότι είναι ένα επίπεδο χωράφι. Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά; :)


Όλη η εμπιστοσύνη δημιουργείται από την άγνοια. Κάθε δυσπιστία δημιουργείται επίσης από την άγνοια.

Όταν δεν υπάρχει άγνοια, απλώς άμεση γνώση των γεγονότων, δεν χρειάζεται καθόλου η ιδέα της εμπιστοσύνης.

Όταν δεν υπάρχει άμεση γνώση, η άγνοια σε ωθεί να βασιστείς στην εμπιστοσύνη.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή βλέπω το χέρι μου. Δεν χρειάζεται να εμπιστεύομαι ή να μην εμπιστεύομαι το γεγονός ότι βλέπω, απλώς το ξέρω. Η εμπειρία της όρασης είναι αυτονόητη.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι όντως βλέπω το χέρι μου θέλει εμπιστοσύνη, γιατί δεν είναι άμεση γνώση. Υπάρχει πραγματικά «χέρι»; Υπάρχει πραγματικά «εγώ»; Είναι όντως αυτό το χέρι «δικό μου»;

Αποδεικνύεται ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι στην πραγματικότητα μια περίπλοκη πεποίθηση, όχι άμεση γνώση. Για να ενεργήσω με βάση αυτό, πρέπει να το εμπιστευτώ.

Έτσι, βασικά, η εμπιστοσύνη είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα στο οποίο βασίζεστε ελλείψει γνώσης. Είναι μια πιθανότητα και όχι βεβαιότητα.


Πολλοί άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι, απλά ονομάζοντας ένα πράγμα, έχει εξηγηθεί. Σκεφτείτε τη βαρύτητα ή τις μαύρες τρύπες ή τα κβάζαρ ή τις «ιδιομορφίες».

Γνωρίζουμε ότι η βαρύτητα υπάρχει. Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι διαμεσολαβείται από «γκραβιτόνια». Ξέρουμε (λίγο πολύ) πώς λειτουργεί. Αλλά δεν έχουμε ιδέα για το τι είναι στην πραγματικότητα ή γιατί λειτουργεί όπως λειτουργεί.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα κβάζαρ και για τις μαύρες τρύπες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν και τους έχουμε δώσει ονόματα. Τα κβάζαρ εκπέμπουν πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που είναι θεωρητικά ανάλογη με το μέγεθός τους. Δεν υπάρχει ακόμη καθολική συμφωνία μεταξύ των αστροφυσικών ακόμη και ως προς το πώς μπορούν να το κάνουν αυτό.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες και τους έχουμε δώσει ένα όνομα. Αλλά ούτε ο Stephen Hawking μπορεί να μας πει οριστικά τι συμβαίνει πέρα ​​από τον ορίζοντα γεγονότων ούτε τι συμβαίνει, αν μη τι άλλο, «στην άλλη πλευρά» των μαύρων τρυπών.

Η ενέργεια φαίνεται να «χύνεται» και «αποστραγγίζεται» από το σύμπαν μας με τρόπους που είναι, ακόμη, ανεξήγητοι και ασύλληπτοι.

Το να περιγράψεις κάτι ως «μοναδικότητα» είναι στην πραγματικότητα ένας σχολαστικός τρόπος να πεις «Δεν ξέρουμε ότι το WTF συμβαίνει εδώ». Υπάρχουν ακόμη και πολλές διαφορετικές απόψεις για το τι συνιστά «μοναδικότητα» ( Singularity).

Δεν θα ξεκινήσω καν με τη «σκοτεινή» ύλη και τη «σκοτεινή» ενέργεια, που λέγεται ότι αποτελούν περίπου το 96% του σύμπαντος. Δεν μπορούμε να πούμε σχεδόν τίποτα γι 'αυτούς εκτός από το να συμπεράνουμε ότι πρέπει να είναι εκεί (μερικοί θα διαφωνούσαν ακόμη και σε αυτό!)

Η σημαντική διάκριση, νομίζω, είναι μεταξύ γνώσης και σοφίας.

Η σοφία δεν είναι η συσσώρευση πολλών γνώσεων. Είναι η αναγνώριση, μάλλον, του πόσο λίγα γνωρίζουμε.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε την φαινομενικά απεριόριστη φύση της άγνοιάς μας.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε απαντήσεις. Ακριβώς το αντίθετο. Η αναζήτηση της γνώσης είναι συναρπαστικά ατελείωτη.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.