Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

«Η Ελλάδα μάς ξεπερνά» – ή, μια μικρή προεκλογική λαθροχειρία: "Selbst Griechenland überholt uns" [Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης, το «FOCUS» και εμείς]

Στην αρχή σκεφτόμουν να αφήσω για τα σαββατιάτικα μεζεδάκια το σημερινό μας θέμα, επειδή όμως θα έβγαινε μεγάλο και θα μονοπωλούσε τον χώρο στην πιατέλα αποφάσισα, για λόγους ισορροπίας, να το παρουσιάσω σε χωριστό άρθρο. 

Εξάλλου, αφιέρωσα κάμποσο χρόνο στο θέμα, οπότε δικαιολογείται το άρθρο.

Ποιο θέμα; Μια μικρή προεκλογική λαθροχειρία του φιλοκυβερνητικού Τύπου, που όμως έχει και μεταφραστικό ενδιαφέρον, αφού αφορά τις δηλώσεις μιας Γερμανίδας πολιτικού, που δημοσιεύτηκαν αρχικά σε γερμανικό περιοδικό και στη συνέχεια μεταφράστηκαν (πονηρά, λέω εγώ) σε ελληνικά φιλοκυβερνητικά μέσα. 

Καθώς στο ιστολόγιο έχουμε καλούς γερμανομαθείς, καλύτερους από μένα (κάτι σκαμπάζω πάντως κι εγώ), όσα θα υποστηρίξω θα διασταυρωθούν αν και νομίζω  ότι είναι μάλλον προφανής η σωστή απόδοση.


Οι δηλώσεις έγιναν από την Judith Gerlach, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας. 

Η κ. Gerlach ανήκει στο συντηρητικό κόμμα CSU, το οποίο κυβερνά μεν στη Βαυαρία, αλλά σε ομοσπονδιακό επίπεδο βρίσκεται στην αντιπολίτευση. 

http://sarantakos.wordpress.com/2010/02/25/focus/#comment-24924).

 Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης, το «FOCUS» και εμείς

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιοδικό Focus, που ίσως θα το θυμάστε μια και το μακρινό 2011 είχε γίνει διάσημο στη χώρα μας όταν δημοσίευσε το περίφημο εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο. . .

(είχαμε γράψει σχετικά, τότε).

Λοιπόν, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο η κ. Gerlach σε συνέντευξή της στο Focus εξέφρασε επαίνους για τη χώρα μας και είπε «Η Ελλάδα μάς ξεπερνά». Σταχυολογώ άρθρα:

Πρώτο ΘέμαΜε τίτλο «Η Ελλάδα μας ξεπερνά», το περιοδικό Focus της Γερμανίας δημοσιεύει συνέντευξη της υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας, σχετικά με την ψηφιακή πρόοδο της χώρας.

ΠαραπολιτικάΨηφιακή ήττα των Βαυαρών – «Η Ελλάδα μάς ξεπερνά», παραδέχεται η Γερμανίδα υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Αποθέωση για Πιερρακάκη … Χθες έσκασε μύτη το θέμα με τίτλο «Η Ελλάδα μάς ξεπερνά», του έγκυρου γερμανικού περιοδικού «Focus»...

iefimerida«Η Ελλάδα μάς ξεπερνά» -Έπαινοι της υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Βαυαρίας για τη χώρα μας. Με τίτλο «Η Ελλάδα μάς ξεπερνά», το περιοδικό Focus της Γερμανίας δημοσιεύει συνέντευξη της υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας σχετικά με την ψηφιακή πρόοδο της χώρας...

Σταματάω εδώ, είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα. Αν κλικάρετε, θα δείτε ότι και τα τρία άρθρα δημοσιεύουν μεγάλες φωτογραφίες του κ. Πιερρακάκη με την κ. Gerlach, οι οποίες βέβαια δεν είναι πρόσφατες αλλά περυσινές, από την επίσκεψή της στη χώρα μας. Ο αναγνώστης των άρθρων λοιπόν μένει με την εντύπωση ότι η υπουργός της Βαυαρίας δεν φείσθηκε επαίνων για την Ελλάδα και την πρόοδό της και ειδικά για τον κ. Πιερρακάκη.

Ωστόσο, κάτι λείπει από τα άρθρα αυτά, δεν βρίσκετε; Θέλω να πω, γιατί δεν έβαλαν μια φωτογραφία των σελίδων του Focus όπου υπάρχει ο υμνητικός τίτλος «Η Ελλάδα μάς ξεπερνά», στα γερμανικά βεβαίως;

Δεν έβαλαν φωτογραφία διότι ο τίτλος μεν υπάρχει αλλά έχει και μια λέξη παραπάνω -ή δυο λέξεις στο ελληνικό κείμενο. Το δε πλήρες κείμενο του γερμανικού άρθρου πολύ μικρή σχέση έχει με τα όσα γράφουν οι ελληνικοί ιστότοποι.

Εγώ μπήκα στον κόπο να ανατρέξω στην πρωτογενή πηγή. Στο περιοδικό Focus εννοώ. Όχι στην ιντερνετική του έκδοση, διότι εκεί η συνέντευξη δίνεται αποσπασματικά -ιδού το άρθρο του Focus, στην ονλάιν έκδοση.

Η ονλάιν έκδοση είναι περίληψη της έντυπης έκδοσης -θα επανέλθω στην ονλάιν έκδοση παρακάτω, αλλά θέλησα να δω την αρχική πηγή, οπότε υποβλήθηκα σε μια μικρή δαπάνη, 3,99 ευρώ, και αγόρασα το τεύχος του περιοδικού σε pdf. Η επίμαχη συνέντευξη είναι στη σελ. 54 και εκτείνεται και στη μισή σελ. 55 (η άλλη μισή έχει διαφήμιση).

 

Όπως βλέπετε, ο τίτλος του άρθρου είναι

Selbst Griechenland überholt uns

το οποίο σημαίνει «Ακόμα και η Ελλάδα μάς ξεπερνά».

Αυτή η μια λεξούλα, το Selbst, χρωματίζει διαφορετικά το νόημα της πρότασης. Ακόμα και η Ελλάδα, όπως κι εμείς εδώ λέμε «Ακόμα και στην Αφρική πιο οργανωμένοι είναι», «Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά». 

Ασφαλώς η παράλειψη της λεξούλας δεν έγινε τυχαία, έγινε για να εξωραϊστεί η δήλωση της κ. υπουργού.

Το είπε όμως αυτό η κ. Gerlach; Όχι ακριβώς. Η Γερμανίδα πολιτικός χρησιμοποίησε μια κάπως (ή αρκετά) διαφορετική διατύπωση, και ο συντάκτης ύλης του περιοδικού επέλεξε να την διατυπώσει διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, και αφού η υπουργός της Βαυαρίας έχει προηγουμένως διαμαρτυρηθεί ότι σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν υπάρχει υπουργείο αρμόδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση και ότι το θέμα αντιμετωπίζεται ως πάρεργο (με μια σπόντα προς το FDP που έχει τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακού Τομέα και Μεταφορών), ο συντάκτης ρωτάει (μεταφράζω πρόχειρα, οι γερμανομαθέστεροι ας βελτιώσουν):

— Ποιον ψηφιακό βαθμό δίνετε στη Γερμανία σε σύγκριση με άλλες χώρες;

Πρέπει να βελτιωθούμε. Εξαιτίας της βραδυκίνητης ψηφιακής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωλαίνουμε σε πολλούς τομείς και υποχωρούμε ολοένα σε σημαντικές κατατάξεις, προκειμένου για θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης. Ακόμα και η Ελλάδα απειλεί να μας ξεπεράσει. (δικιά μου υπογράμμιση). Στην Αυστρία εν τω μεταξύ, παίρνουν την άδεια οδήγησης στο κινητό τους. Ασφαλώς υστερούμε πολύ από χώρες όπως η Εσθονία στη δικτύωση.

Οπότε, η κ. Gerlach δεν είπε ότι «μας ξεπερνά η Ελλάδα» αλλά ότι «Ακόμα και η Ελλάδα απειλεί να μας ξεπεράσει». Ίσως δεν είναι μεγάλη η διαφορά αλλά δεν είναι και τόσο μικρή, και σε κάθε περίπτωση δεν είναι το ίδιο, ο εξωραϊσμός, διπλός μάλιστα, είναι σαφής.

Στην υπόλοιπη συνέντευξη δεν γίνεται καμιά αναφορά στην Ελλάδα· η κ. Γκέρλαχ αναπτύσσει τις θέσεις της και κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Ανέβασα εδώ το δισέλιδο αν έχετε περιέργεια να διαβάσετε τη συνέντευξη, όσοι ξέρετε γερμανικά. 

Στην ηλεκτρονική έκδοση του Focus υπάρχει, όπως είπα, περίληψη της συνέντευξης, όπου διαβάζουμε:

Zugleich kritisierte Gerlach gegenüber FOCUS, dass Deutschland „wegen der schleppenden Digitalpolitik des Bundes auf vielen Feldern hinterher“ hinke. „Selbst Griechenland droht uns zu überholen.“

Ταυτόχρονα η Γκέρλαχ επέκρινε στο Focus το γεγονός ότι η Γερμανία «εξαιτίας της βραδυκίνητης ψηφιακής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε πολλούς τομείς» χωλαίνει. «Ακόμα και η Ελλάδα απειλεί να μας ξεπεράσει».

Και κάτι τελευταίο, που ένα σοβαρό μέσο θα μπορούσε να το αναφέρει: η κ. Γκέρλαχ είναι στην αντιπολίτευση (σε ομοσπονδιακό επίπεδο), επομένως έχει την τάση να παρουσιάζει την κατάσταση στη χώρα της με μελανότερα χρώματα. «Ακόμα και η Ελλάδα απειλεί να μας περάσει τόσο ανίκανοι που είστε, κύριοι του κυβερνητικού συνασπισμού! Ακόμα και η (καταχρεωμένη, καθυστερημένη) Ελλάδα!»

Αυτά θα τα έκανε ένα σοβαρό μέσο, αφού είχε ανατρέξει (έδειξα ότι δεν είναι δύσκολο) στις πρωτογενείς πηγές. Όχι όμως τα ελληνικά πετσωμένα μέσα, που, μέσα στον επαρχιωτισμό τους, το παραμικρό επαινετικό σχόλιο ξένου αξιωματούχου το υπερπροβάλλουν αφού, όπως είδαμε, το εξωραΐσουν.

Κι εδώ τελειώνει η ανάλυση μιας ακόμα μικρής λαθροχειρίας.

Posted by sarant στο 13 Απριλίου, 2023


===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.