Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

The Apartment (Η γκαρσονιέρα 1960) Billy Wilder: Γλυκόπικρη κοινωνική σάτιρα και απολαυστική ερωτική κομεντί, γραμμένη με ευφυέστατη κομψότητα και σκηνοθετημένη με υποδειγματική διακριτικότητα.


Ενα ακόμα χαρωπό στην όψη μα μελαγχολικό στην καρδιά κομψοτέχνημα του Μπίλι Γουάιλντερ, το οποίο περιγράφει με διακριτικές, χαριτωμένες πινελιές και σκληρό σαρκασμό τη μοιραία συνάντηση δύο γραναζιών ενός καλοκουρδισμένου μηχανισμού· του υπαλλήλου μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας που καλοπιάνει τους ανωτέρους του δανείζοντάς τους το διαμέρισμά του για τις «διακριτικές» ερωτικές στιγμές τους, και της ερωμένης του μεγάλου αφεντικού την οποία εκείνος ερωτεύεται.

Γραμμένη με ευφυέστατη κομψότητα, η «Γκαρσονιέρα» είναι μια απολαυστική ερωτική κομεντί και ταυτόχρονα μια γλυκόπικρη κοινωνική σάτιρα, σκηνοθετημένη με υποδειγματική διακριτικότητα – δεξιοτεχνική η αξιοποίηση των κλειστών χώρων, των γυάλινων επιφανειών, των επίπλων και οποιουδήποτε άλλου πράγματος εμποδίζει τους ήρωες να έρθουν σε επαφή. Δέκα υποψηφιότητες και πέντε Όσκαρ, τρία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου) για τον ίδιο τον Μπίλι Γουάιλντερ.


Α/Μ. ΗΠΑ. 1960. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ODEON.


Ο Τζακ Λέμον υποδύεται τον Κ.Κ. Μπάξτερ, έναν μοναχικό χαμηλόμισθο υπάλληλο μιας ασφαλιστικής εταιρίας στη Νέα Υόρκη.  . . .

Προκειμένου να εξασφαλίσει την άνοδό του στην εταιρία προσφέρει εναλλάξ κάποια απογεύματα τη γκαρσονιέρα όπου διαμένει σε τέσσερις διαφορετικούς διευθυντές τμημάτων της εταιρίας για να στεγάσουν τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. 

Ενοχλημένος με το γεγονός ότι καλείται να ξεσπιτωθεί κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά χωρίς και να μπορεί να απογοητεύσει τα αφεντικά του, προσπαθεί να προγραμματίσει τις απαιτήσεις τους που συχνά συμπίπτουν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και ο ίδιος ρομαντικό ενδιαφέρον για την πρόσχαρη κοπέλα που χειρίζεται το ασανσέρ της εταιρίας, τη δεσποινίδα Φραν Κιούμπελικ, την οποία υποδύεται η ΜακΛέην. 

Όσο συμβαίνουν αυτά, οι γείτονές του, ένας φιλήσυχος γιατρός και η σύζυγός του, σχηματίζουν την εντύπωση ότι ο Μπάξτερ είναι ένας αδιόρθωτος πλεϊμπόι που κάθε βράδυ διασκεδάζει με άλλη γυναίκα. 

Ο Μπάξτερ αποδέχεται τα επικριτικά τους σχόλια διστάζοντας να αποκαλύψει την αλήθεια.

Τελικά οι τέσσερις διευθυντές γράφουν λαμπρές αξιολογήσεις για τον υπάλληλό τους εξασφαλίζοντάς του την πολυπόθητη προαγωγή. 

Το γεγονός αυτό κινεί τις υποψίες του Διευθυντή Προσωπικού της εταιρίας, κυρίου Σέλντρεϊκ, που αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως συμβαίνει κάτι ύποπτο. 

Ωστόσο τελικά δεν τον καταδίδει με την προϋπόθεση να γίνει ο πέμπτος επισκέπτης του αμαρτωλού διαμερίσματος.

Ενθουσιασμένος με τη νέα του προαγωγή, ο Μπάξτερ ζητά από τη δεσποινίδα Κιούμπελικ να τον συνοδεύσει στο θέατρο. 

Εκείνη δέχεται, αλλά δεν εμφανίζεται ποτέ στο ραντεβού. 

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Μπάξτερ, έχοντας περάσει μια άθλια νύχτα μοναξιάς και ποτού, επιστρέφει σπίτι όπου, έκπληκτος, ανακαλύπτει στο κρεβάτι του τη δεσποινίδα Κιούμπελικ, ντυμένη, έχοντας όμως πάρει υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. 

Ο κύριος Σέλντρεϊκ είχε δανειστεί το διαμέρισμα την ίδια νύχτα


====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.