Εξαρτάται τι εννοείς με τον όρο «σκλαβωμένος».
Όταν σκεφτόμαστε τη σκλαβιά το πρώτο πράγμα που σκάει στο μυαλό του μέσου ανθρώπου είναι η «σκλαβιά». Μεταξύ 1619 και 1865 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ή οι αποικιακοί προκάτοχοί τους, άσκησαν μια μορφή δουλείας με βάση τη φυλή.
Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό το σύστημα, οπότε δεν θα μπω στον κόπο να το περιγράψω εδώ:
Όμως, μεταξύ 1607 και 1865 υπήρχε ένα άλλο σύστημα που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «σκλαβιά» που ασκούνταν στην Αμερική, η δεσμευμένη υποτέλεια. Οι φτωχοί λευκοί, πολλοί από αυτούς από την Ιρλανδία, θα μπορούσαν να κλείσουν το πέρασμα στην Αμερική ουσιαστικά με πίστωση. Όταν έφτασαν, θα έπρεπε να δουλέψουν για όποιον αγόραζε το συμβόλαιό τους για προκαθορισμένο αριθμό ετών, μετά το οποίο θα θεωρούνταν ελεύθεροι άνδρες.
Ενώ οι υπηρέτες είχαν λίγα δικαιώματα, μπορούσαν να ξυλοκοπηθούν ή να παραταθούν τα συμβόλαιά τους ως τιμωρία, σε αντίθεση με τους Αφρικανούς ομολόγους τους, η δουλεία τους ήταν προσωρινή, δεν κληρονομήθηκε από τα παιδιά τους και είχαν κάποια νομική προστασία.
Κινέζοι υπηρέτες, «Coolies», που μεταφέρονται με βρετανικά πλοία.
Η δεσμευμένη δουλεία εξαντλήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα του διατλαντικού δουλεμπορίου. Καταργήθηκε πλήρως με την 13η τροπολογία. Αν και παρέμεινε στη Βρετανική Αυτοκρατορία μέχρι το 1920, μέχρι το σημείο αυτό αφορούσε κυρίως φτωχούς Ινδούς και Ασιάτες.
Το αν αυτή η πρακτική αποτελούσε ή όχι «σκλαβιά» είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Από τη μια πλευρά, οι υπηρέτες που είχαν συμβιβαστεί ήταν πολύ καλύτερα από τους σκλάβους. Αλλά από την άλλη το σύστημα της σκλαβιάς της Αμερικής ήταν ένα ιστορικό ακραίο στοιχείο. Ήταν τελείως διαφορετικό από τη μορφή της δουλείας που ασκείται στη Ρώμη, στην ακτή της Βαρβαρίας, ακόμη και από τη «εμπορία ανθρώπων» που ασκείται σήμερα.
Θα υποστήριζα ότι είχε περισσότερο κοινό με το ρωμαϊκό σύστημα δουλείας από οτιδήποτε άλλο, και όλοι συμφωνούμε ότι ήταν σκλαβιά, έτσι δεν είναι;
Επεξεργασία :
Όπως επισημαίνεται στα σχόλια, μια τρίτη μορφή δουλείας ασκούνταν στην Αμερική από τους ιθαγενείς πριν από τον αποικισμό. Δεν το είχα συμπεριλάβει γιατί κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν θεωρούσε τον εαυτό του «Αμερικανό». Αλλά η ύπαρξή του αξίζει ακόμα να επισημανθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.