Το ελικοειδές μονοπάτι των περιβαλλοντικών μικροπλαστικών οδηγεί τους ερευνητές στο ανθρώπινο πεπτικό οικοσύστημα.
Οι ωκεανοί της γης περιέχουν δίνες από πλαστικά σκουπίδια. Αυτά τα αργά στροβιλιζόμενα μπαλώματα από αιωρούμενα συντρίμμια εκτείνονται σε μια συλλογική περιοχή εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
1 Το πολυαιθυλένιο—που χρησιμοποιείται συνήθως για ιατρικούς, καλλυντικούς, συσκευασίας τροφίμων και βιομηχανικούς σκοπούς—είναι η πιο διαδεδομένη θαλάσσια πλαστική ρύπανση.
2 Μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων είναι μικροπλαστικά (MP) σωματίδια, τα οποία διαταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων από τους πιο μικροοργανισμούς μέχρι την τροφική αλυσίδα. Οι άνθρωποι καταναλώνουν έως και πέντε γραμμάρια MPs την εβδομάδα
3 —το ισοδύναμο πέντε συνδετήρων— μέσω διαφόρων οδών, μετατρέποντας το ανθρώπινο σώμα στη δική του δεξαμενή απορριμμάτων MP. . .
4 Ερευνητές ανακάλυψαν MPs που ρέουν μέσα από ανθρώπινο αίμα 5και νησίδες βουλευτών σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των νεφρών, του σπλήνα, των πνευμόνων και του πλακούντα.
6-10 Οι άνθρωποι επίσης εκκρίνουν βουλευτές στα κόπρανα τους.
11 Η γαστρεντερική οδός (GI) είναι η πιο κοινή είσοδος για τους βουλευτές και είναι μια πύλη για πιο διαδεδομένη συστηματική δυσλειτουργία.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Hazardous Materials , οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα in vitro μοντέλο τεχνητού παχέος εντέρου και καλλιέργειες εντερικών κυττάρων για να εξετάσουν πώς η έκθεση σε MP επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τον εντερικό φραγμό.
12 «Οι κλινικές μελέτες περιορίζονται από προφανείς ηθικούς περιορισμούς. Τα in vitro ανθρώπινα μοντέλα παχέος εντέρου είναι πολύτιμα εργαλεία που επιτρέπουν τη διατήρηση ενός πολύπλοκου και μεταβολικά ενεργού μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου για αρκετές εβδομάδες υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε ο Muriel Mercier-Bonin, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας (INRAE). ) και συν-κύριος ερευνητής αυτής της μελέτης.
Η Mercier-Bonin και η ομάδα της χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο παχέος εντέρου ανθρώπου - ένα σύστημα βιοαντιδραστήρα που μιμείται τις μικροβιακές κόγχες του ανθρώπινου παχέος εντέρου - για να μελετήσουν πώς η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μικροσφαίρες πολυαιθυλενίου επηρεάζει τις μικροβιακές κοινότητες και τη μεταβολική τους δραστηριότητα.
Δείγματα μικροβίων κοπράνων από υγιείς ενήλικες δότες ζυμώθηκαν σε αυτό το μοντέλο σύστημα και εκτέθηκαν σε MPs καθημερινά για δύο εβδομάδες.
Η Mercier-Bonin και η ομάδα της εξέτασαν πώς άλλαξε η ποικιλομορφία και η δραστηριότητα αυτών των μικροβιακών κοινοτήτων.
Πρόσθεσαν επίσης δείγματα μικροβίων από τον βιοαντιδραστήρα σε κυτταροκαλλιέργειες εντερικών κυττάρων δότη που ελήφθησαν από τράπεζες κυττάρων για να μελετήσουν εάν η έκθεση σε MP διαταράσσει τον εντερικό φραγμό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνεχιζόμενη έκθεση σε MP μείωσε τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και αύξησε τα παθογόνα είδη, καθώς και την παραγωγή δυνητικά επιβλαβών μεταβολιτών που σχετίζονται με δυσλειτουργία του εντέρου. Αυτοί οι μεταβολίτες δεν διέκοψαν σημαντικά την καλλιεργημένη επένδυση του εντέρου, αλλά τα δείγματα υγιούς μικροχλωρίδας ενηλίκων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη μπορεί να διαφέρουν από άτομα με υποκείμενες διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα ή από άτομα που είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε MP, όπως τα βρέφη. 13,14 Για παράδειγμα, άλλοι ερευνητές έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των συγκεντρώσεων MP στα κόπρανα. 15
Σύμφωνα με τον Ian Carroll, μοριακό μικροβιολόγο και επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι κεντρικής σημασίας για την υγεία. Οποιοσδήποτε περιβαλλοντικός παράγοντας ή παράγοντας του τρόπου ζωής που μετατοπίζει την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου προς τα παθογόνα είδη μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη νόσο και, ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα. «Πρέπει να το σκεφτείς στο πλαίσιο της ασθένειας. Μελέτες όπως αυτή είναι εξαιρετικά σημεία εκκίνησης—είναι διατομεακές και θα σας πουν τι έχει συμβεί, αλλά ποια είναι η συνέπεια; Η [έκθεση] προκαλεί επακόλουθη ασθένεια; Δεν γνωρίζουμε τους μηχανισμούς και χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα», είπε ο Carroll.
Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν την άμπωτη και τη ροή των μικροβιακών κοινοτήτων του εντέρου, το flotsam των θαλάσσιων πλαστικών αποβλήτων εμπεδώνεται περαιτέρω στις περιβαλλοντικές θέσεις και στην τροφική αλυσίδα. Στο τέλος, το ανθρώπινο τζετ με GI μπορεί να έχει το κλειδί για την αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο η έκθεση σε MP διαμορφώνει τα πεπτικά οικοσυστήματα και τη συνολική υγεία.
Αυτό το άρθρο εκδόθηκε στις 8 Μαΐου 2023 για να διευκρινιστεί ότι ο Ian Carroll δεν συμμετείχε σε αυτήν τη μελέτη.
βιβλιογραφικές αναφορές
- SR Mir Salimi et al., «The five ocean garbage patches», https://storymaps.arcgis.com/stories/92bdc2bc1f7f4cda9e4261876d4eb417 , StoryMaps , 2021. Πρόσβαση στις 22 Φεβρουαρίου 2023.
- G. Erni-Cassola et al., "Διανομή τύπων πλαστικών πολυμερών στο θαλάσσιο περιβάλλον: Μια μετα-ανάλυση", J Hazard Mater , 369:691-98, 2019.
- K. Senathirajah et al., "Εκτίμηση της μάζας των μικροπλαστικών που καταπίνονται – Ένα βασικό πρώτο βήμα προς την αξιολόγηση του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία", J Hazard Mater , 404:124004, 2021.
- P. Wu et al., "Απορρόφηση, κατανομή, μεταβολισμός, απέκκριση και τοξικότητα μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα και επιπτώσεις στην υγεία", J Hazar Mater , 437:129361, 2022.
- HA Leslie et al., «Ανακάλυψη και ποσοτικοποίηση της ρύπανσης από πλαστικά σωματίδια στο ανθρώπινο αίμα», Environ Int , 163: 107199, 2022.
- LC Jenner et al., "Ανίχνευση μικροπλαστικών σε ανθρώπινο πνευμονικό ιστό με χρήση φασματοσκοπίας μFTIR", Sci Total Environ , 831:154907, 2022.
- T. Horvatits et al., "Μικροπλαστικά που ανιχνεύονται σε κιρρωτικό ιστό ήπατος", EBioMedicine , 82:104147, 2022.
- A. Ragusa et al., "Plasticenta: Πρώτη ένδειξη μικροπλαστικών στον ανθρώπινο πλακούντα", Environ Int , 146:106274, 2021.
- S. Liu et al., "Η συσχέτιση μεταξύ μικροπλαστικών και μικροχλωρίδας στους πλακούντες και το μηκώνιο: Τα πρώτα στοιχεία στους ανθρώπους", Environ Sci Technol , doi: 10.1021/acs.est.2c04706, Epub πριν από την εκτύπωση, 2022.
- American Chemical Society, "Μικρο- και νανοπλαστικά ανιχνεύσιμα σε ανθρώπινους ιστούς", Science Daily , 2020, www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200817104325.htm , Πρόσβαση στις 22 Φεβρουαρίου 2023.
- P. Schwabl et al., "Ανίχνευση διαφόρων μικροπλαστικών σε ανθρώπινα κόπρανα: μια προοπτική σειρά περιπτώσεων", Ann Intern Med , 171(7):453-57, 2019.
- E. Fournier et al., "Μικροπλαστικά: Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα; Πρώτες ενδείξεις σε ενήλικες που χρησιμοποιούν μοντέλα εντέρου in vitro," J Hazard Mater , 442:130010, 2023.
- S. Quaglia, «Περισσότερα μικροπλαστικά στα κόπρανα των μωρών παρά στα ενήλικα – μελέτη», The Guardian , 2021, https://www.theguardian.com/science/2021/sep/22/more-microplastics-in-babies- Faeces-than-in-adults-study , Πρόσβαση στις 22 Φεβρουαρίου 2023.
- S. Liu et al., "Ανίχνευση διαφόρων μικροπλαστικών σε πλακούντες, μηκώνιο, βρεφικά κόπρανα, μητρικό γάλα και βρεφική φόρμουλα: Μια πιλοτική προοπτική μελέτη", Sci Total Environ , 854:158699, 2022.
- Z. Yan et al., "Η ανάλυση των μικροπλαστικών στα ανθρώπινα κόπρανα αποκαλύπτει μια συσχέτιση μεταξύ των μικροπλαστικών κοπράνων και της κατάστασης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου", Environ Sci Technol , 56(1):414-21, 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.