Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Αποκατάσταση της μνήμης με τη βοήθεια νεαρού εγκεφαλονωτιαίου υγρού


Αυτή η ιστορία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Drug Discovery News , το κορυφαίο ειδησεογραφικό περιοδικό για επιστήμονες στον τομέα της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα συστατικό του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένα ποντίκια, ανοίγοντας ενδεχομένως την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκων.


ΛΟΡΕΝ ΝΤΡΕΪΚ - Lauren Drake

Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός γερνά και το κόστος των νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία αυξάνει, οι επιστήμονες εστιάζουν αυξημένες προσπάθειες στη μελέτη των βιολογικών οδών που εμπλέκονται στη γήρανση και πώς συμβάλλουν στη γνωστική έκπτωση (1). 

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έκαναν ένα βήμα προς την αποσαφήνιση αυτής της διαδικασίας, μελετώντας το ρόλο των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στη σύνθεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στη μείωση της μνήμης.  . .

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) είναι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη διάλυμα που λούζει τις κοιλίες του εγκεφάλου και το νωτιαίο μυελό που υποστηρίζει το νευρικό σύστημα. Καθώς ο εγκέφαλος γερνά, το επίπεδο των φλεγμονωδών παραγόντων στο ΕΝΥ αυξάνεται και αυτό των αυξητικών παραγόντων μειώνεται. Για να μάθουν εάν αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ερεύνησε εάν η έγχυση ΕΝΥ από νεαρά ποντίκια σε ηλικιωμένα ποντίκια θα αναζωογονούσε τους γηρασμένους εγκεφάλους τους (2).

«Γνωρίζουμε ακόμη και στους ανθρώπους ότι οι πρωτεΐνες του ΕΝΥ αλλάζουν δραματικά με την ηλικία, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι η λειτουργία αυτού. Πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία, είτε στα κύτταρα είτε στον εγκέφαλο;» ρώτησε ο Tal Iram, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Εξακολουθούμε να βυθιζόμαστε σε αυτούς τους μηχανισμούς».

Η Iram και η ομάδα της ενέθηκαν προσεκτικά σε νεαρό ΕΝΥ στις κοιλίες του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ποντικών και αξιολόγησαν τα ηλικιωμένα ποντίκια για αλλαγές συμπεριφοράς. Τα ηλικιωμένα ποντίκια που είχαν εγχυθεί με νεαρό ΕΝΥ ανταποκρίθηκαν καλύτερα σε ένα ερέθισμα μάθησης, το οποίο οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν τον ιππόκαμπό τους, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. 

Η ομάδα χρησιμοποίησε αλληλουχία RNA για να μελετήσει πώς το νεαρό ΕΝΥ μπορεί να άλλαξε την έκφραση του γονιδίου του ιππόκαμπου για να βελτιώσει τη μνήμη. 

Παρατήρησαν ρυθμισμένη προς τα πάνω έκφραση ενός συγκεκριμένου παράγοντα μεταγραφής γνωστού ως παράγοντας απόκρισης ορού (SRF) που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των ολιγοδενδροκυττάρων , κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος που συνδέονται με τη λειτουργία της μνήμης (3). 

Στην περαιτέρω ανάλυση του νεαρού ΕΝΥ, οι επιστήμονες εντόπισαν έναν αυξητικό παράγοντα γνωστό ως αυξητικό παράγοντα 17 ινοβλαστών (FGF17) που ενεργοποιεί το SRF και υποστηρίζει τον πολλαπλασιασμό των ολιγοδενδροκυττάρων. 

Οι ερευνητές έκαναν ένεση FGF17 στις κοιλίες των ηλικιωμένων ποντικών και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια παρουσίασαν βελτιώσεις στη μνήμη συγκρίσιμες με το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε με το νεαρό ΕΝΥ. 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χορήγησαν ένα αντίσωμα αποκλεισμού του FGF17 στα νεαρά ποντίκια και παρατήρησαν ότι η αναστολή του FGF17 μείωσε τη νευρική πλαστικότητα και τον πολλαπλασιασμό των ολιγοδενδροκυττάρων. 

Καθώς είναι γνωστό ότι ο FGF17 μειώνεται στο ανθρώπινο ΕΝΥ με την ηλικία, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έναν ρόλο αυτού του αυξητικού παράγοντα στη λειτουργία της μνήμης. 

Η Iram και η ομάδα της ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πώς η επίδραση της σύνθεσης του ΕΝΥ στη μνήμη θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για νέες θεραπείες. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να διερευνήσουν εάν η προς τα πάνω ρύθμιση της έκφρασης αυξητικών παραγόντων που ενεργοποιούν το SRF με χρήση φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

«Όσον αφορά τον αντίκτυπο αυτής της εργασίας, μεταφέρει την ιστορία του ΕΝΥ με μεγαλύτερη ασφάλεια στον χώρο των πιθανών θεραπευτικών μεθόδων για την αρνητική πλευρά της τροχιάς της υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε ο Anthony-Samuel LaMantia, ένας νευροεπιστήμονας στο Virginia Tech που δεν ήταν που συνδέονται με τη μελέτη.

Ο LaMantia επεσήμανε ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν μία εβδομάδα μετά τις εγχύσεις ΕΝΥ, καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστεί εάν αυτές οι αλλαγές που προκαλούνται από το ΕΝΥ ήταν παροδικές ή μακροπρόθεσμες.  

βιβλιογραφικές αναφορές
Σύλλογος Αλτσχάιμερ. 2023 Στοιχεία και αριθμοί για τη νόσο του Αλτσχάιμερ . Στη διεύθυνση <https://www.alz.org/media/documents/alzheimers-facts-and-figures.pdf>.
Iram, Τ., Kern, F., Kaur, Α. et αϊ. Το νεαρό ΕΝΥ αποκαθιστά την ολιγοδενδρογένεση και τη μνήμη σε ηλικιωμένους ποντικούς μέσω του Fgf17. Nature   605 , 509–515 (2022). 
Οι Munyeshyaka, M., Fields, RD Oligodendroglia είναι αναδυόμενοι παίκτες σε διάφορες μορφές μάθησης και μνήμης. Commun Biol   5 , 1148 (2022).
-------------------------------------
Κατανόηση της Νευροεπιστήμης της Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις πυροδοτούν πολυάριθμες βιολογικές διεργασίες που επηρεάζουν την ψυχική και σωματική υγεία.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία, ο κόσμος μόλις ανακτά μια αίσθηση κανονικότητας. Ενώ οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν ξανά κοινωνικά προσωπικά, οι ερευνητές αρχίζουν να κατανοούν τις βιολογικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης.

Κατεβάστε αυτό το ebook από το Drug Discovery News για να εξερευνήσετε αναδυόμενες έρευνες σχετικά με το πώς οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. 

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.