Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Το War Room της Wall Street έχει πάρει φωτιά καθώς ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια χρεοκοπία των ΗΠΑ


Tην ίδια στιγμή η ελληνική πολιτική τάξη επιδεικνύει θανάσιμη εσωστρέφεια ασχολούμενη με τα ήσσονα


Tο War Room της Wall Street έχει πάρει φωτιά καθώς ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια χρεοκοπία των ΗΠΑ την 1η Ιουνίου, η ελληνική πολιτική τάξη επιδεικνύει θανάσιμη εσωστρέφεια ασχολούμενη με τα ήσσονα όπως για παράδειγμα το να συναντάει κάποιος
 Ανδρουλάκης κάποια Σακελλαροπούλου.

Καθώς λοιπόν η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, όπως επίσης και ο επικεφαλής της FED Jerome Powell έχουν τους λόγους τους να θέλουν διακαώς αύξηση των ορίων του χρέους, δλδ σύσφιξη της θηλιάς στο λαιμό ουκ έστιν αριθμός μελλοντικών γεννεών-οντοτήτων, η Wall Street τις τελευταίες ώρες τεστάρει τον οδηγό επιβίωσης από μία χρεοκοπία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sam Goldfarb στη The Wall Street Journal.

Πρωταρχικός στόχος του κλάδου η διατήρηση της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Πολλοί φοβούνται τα πάντα, από δυσλειτουργίες υπολογιστών έως διαδοχικό πανικό, εάν οι ΗΠΑ χάσουν τις πληρωμές με τα Treasurys, τα οποία αποτελούν θεμέλιο συναλλαγών και συνήθως θεωρούνται σχεδόν εξίσου ασφαλή με τα μετρητά.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Wall Street, ωστόσο, οι επενδυτές θα μπορούν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ακόμη και εκείνα με ληξιπρόθεσμους τόκους ή πληρωμές κεφαλαίου. Το χάος και η σύγχυση θα επιχειρηθεί να αποφευχθούν μέσω μιας σειράς τηλεδιασκέψεων, καθεμία με μια ατζέντα που έχει ήδη οργανωθεί από τον εμπορικό όμιλο Securities Industry and Financial Markets Association- Sifma.

Κορυφαίος στην προσπάθεια της Sifma είναι ο Robert Toomey, πρώην δικηγόρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Fed της Νέας Υόρκης. Είπε σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά εξεπλάγησαν όταν η υπουργός . . .

Οικονομικών Janet Yellen είπε στην αρχή του μήνα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει έλλειψη μετρητών για να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόλις την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το χρέος των ΗΠΑ ανώτατο όριο μέχρι τότε.

Αυτό ήταν νωρίτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές, ταράζοντας μια βιομηχανία που εργάστηκε για να αναπτύξει ένα σχέδιο χρεοκοπίας από τη στιγμή που ο αγώνας για το ανώτατο όριο του χρέους του 2011 ταρακούνησε τις αγορές. Τώρα οι εταιρείες σε όλη τη Wall Street σχεδιάζουν ενεργά το πως θα μπορούσαν να μετριάσουν τη ζημιά.

Η απειλή της εκτέλεσης καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στο μυαλό, δήλωσε ο Toomey, επικεφαλής της πρακτικής κεφαλαιαγορών της Sifma.

Οι εργασίες της Wall Street για τον σχεδιασμό μιας χρεοκοπίας ξεκίνησαν δύσκολα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Στο τέλος της αντιπαράθεσης του 2011, ένα μέλος του προσωπικού της Fed της Νέας Υόρκης είπε σε αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά «δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μια καλά συντονισμένη, πολύ αποτελεσματική προσέγγιση» για τον χειρισμό μιας πιθανής χρεοκοπίας, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του η συνάντηση. Έκτοτε, η πρόοδος σημειώθηκε σταδιακά, με αιχμή του δόρατος τόσο τη Sifma όσο και μια ομάδα συμμετεχόντων στην αγορά που χρηματοδοτείται από τη Fed της Νέας Υόρκης.

Για τον Toomey και άλλους στη Sifma, μια βασική αποστολή τις τελευταίες ημέρες ήταν να βεβαιωθεί ότι τα μέλη της Sifma—συμπεριλαμβανομένων των broker-dealers, τραπεζιτών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων—έχουν γνώση του προεπιλεγμένου σχεδίου αντίδρασης.

Μια υπόθεση είναι ότι η Sifma θα μπορούσε να λάβει προειδοποίηση μίας ημέρας εάν επίκειται μια χαμένη πληρωμή. Σε εκείνο το σημείο, θα πραγματοποιούσε την πρώτη της τηλεδιάσκεψη στις 6:45 μ.μ. ET, με προγραμματισμένη παρακολούθηση στις 10:15 μ.μ.
Εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι την προθεσμία αθέτησης της υποχρέωσης της 1ης Ιουνίου, υπάρχουν τρία πράγματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος Βiden για να αποτρέψει την καταστροφή.

Ο κύριος σκοπός και των δύο προσκλήσεων θα ήταν να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα: εάν το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει να καθυστερήσει, κατά μία ημέρα, την πληρωμή κεφαλαίου που οφειλόταν το επόμενο πρωί. Εάν συνέβαινε αυτό, οι συναλλαγές των επηρεαζόμενων αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ουσιαστικά κανονικά.

Τα ομόλογα που υποτίθεται ότι θα λήγουν την Τρίτη, για παράδειγμα, θα έχουν τώρα μια νέα ημερομηνία «λειτουργικής λήξης» την Τετάρτη. Η καθημερινή ρουτίνα των κλήσεων συνδιάσκεψης και των παρατάσεων ημερομηνίας λήξης θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί έως ότου το Υπουργείο Οικονομικών μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογο. Σε εκείνο το σημείο, η πληρωμή θα πήγαινε σε όποιον κρατούσε το ομόλογο τη νύχτα πριν από την ημερομηνία λειτουργικής λήξης, αντί της αρχικής ημερομηνίας λήξης.

Δεν είναι καθόλου σαφές ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχανε ποτέ μια πληρωμή χρέους, ακόμα κι αν δεν έχει μετρητά για να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του. Το 2011, το υπουργείο αποφάσισε την τελευταία στιγμή ότι θα δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές του χρέους έναντι άλλων τύπων δαπανών, σύμφωνα με το πρακτικό της ίδιας συνεδρίασης της Fed που αποκάλυψε τις προσπάθειες σχεδιασμού της Wall Street.

Σύμφωνα με το προφανές σχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να διεξάγει δημοπρασίες χρέους για να συγκεντρώσει τα μετρητά που απαιτούνται για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν. Εν τω μεταξύ, θα καθυστερούσε τις πληρωμές μη χρέους όπως είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν τα μετρητά που απαιτούνται για την πληρωμή των τόκων στα Υπουργεία Οικονομικών.

Από την πλευρά της, η Yellen έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα υπήρχαν καλές επιλογές εάν οι ΗΠΑ έφταναν το όριο δανεισμού τους και προειδοποίησε ότι τα συστήματα πληρωμών του Υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται να μην μπορούν να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένες πληρωμές έναντι άλλων.

Ορισμένοι στη Wall Street δήλωσαν επίσης ότι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη ζημιά μιας χρεοκοπίας εκτός της αγοράς ομολόγων.

Τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan και της Bank of America θα ήταν πρόθυμες να προκαταβάλουν τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης των πελατών για λίγες ημέρες, με την υπόθεση ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι τράπεζες δεν θα το έκαναν για πάντα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η τράπεζα θα προετοιμαστεί να παραιτηθεί από καθυστερημένες προμήθειες και άλλα έξοδα για πελάτες που κερδίζουν χρήματα από την κυβέρνηση. Αυτό θα αντικατοπτρίζει τις ενέργειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άλλων κρίσεων.

«Έχουμε πολλούς καταναλωτές που πληρώνονται από την κυβέρνηση», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι έτοιμα για αυτούς».

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχανε μια πληρωμή χρέους, η υλοποίηση του Οδηγού Επιβίωσης της  Sifma δύσκολα θα εξασφάλιζε ηρεμία στην αγορά ομολόγων. Τα συστήματα υπολογιστών που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν αυτοματοποιημένες πληρωμές χρέους θα πρέπει να αλλάξουν χειροκίνητα. Ακόμα κι αν οι επενδυτές μπορούν να διαπραγματεύονται ομόλογα που έχουν ήδη λήξει τεχνικά ή να τα χρησιμοποιούν ως ασφάλεια σε βραχυπρόθεσμες συμφωνίες δανεισμού, μπορεί να μην το θέλουν, δημιουργώντας μετατοπίσεις σε ένα βασικό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να δουν τις αξιολογήσεις τους υποβαθμισμένες. Αργά την Τετάρτη, η Fitch Ratings ανέφερε ότι τοποθέτησε τις αξιολογήσεις τριπλού Α της χώρας στην «αρνητική αξιολόγηση», επικαλούμενη την «υψηλό βαθμό πάνω από το ανώτατο όριο του χρέους». Επιπλέον, ένας αναλυτής της Moody’s Investors Service είπε νωρίτερα στο Reuters ότι η εταιρεία αξιολόγησης θα μπορούσε να αλλάξει την προοπτική της για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αρνητική από σταθερή, ακόμη κι αν φαινόταν απλώς ότι μια χρεοκοπία ήταν πιθανή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές απέφευγαν από τα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν στις αρχές Ιουνίου, προτιμώντας να αποφύγουν την ταλαιπωρία που θα προέκυπτε από μια καθυστέρηση πληρωμής όταν μπορούν να αγοράσουν άλλους τίτλους που αντιμετωπίζουν λιγότερο κίνδυνο.

Άνθρωποι όπως ο Toomey προσπάθησαν να επιτύχουν μια ισορροπία, καταρτίζοντας ένα σχέδιο για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά χωρίς να προτείνουν ότι μια αθέτηση υποχρεώσεων στα Υπουργεία Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Πρόκειται για προσχεδιασμό», είπε σε μια συνέντευξη. «Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις προγραμματισμού, εάν βρεθούμε σε αυτό που θα αναμενόταν να είναι, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μια ανατρεπτική κατάσταση- a disruptive situation».

===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.