Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ασφαλιστικό: Ο διπλός φόρος των συνταξιούχων και η παρακράτηση του 40%


Οι συνταξιούχοι πληρώνουν φόρο πάνω στο φόρο. 
Και αυτό γιατί τόσο ο φόρος όσο και η ΕΑΣ υπολογίζονται στο αρχικό μεικτό ποσό αποδοχών.


Η εφορία και οι εισφορές απομυζούν τετραπλά τις αποδοχές των συνταξιούχων σε σημείο δε που στα μεικτά ποσά πάνω από 1.700 ευρώ παρακρατείται το 40% της σύνταξης.

Μετά τις ονομαστικές περικοπές στις συντάξεις κατά την περίοδο 2010-14 της τάξης του 25% έως 40%, αναλόγως του αρχικού ύψους των αποδοχών, ήρθε ο νέος τρόπος υπολογισμού (ν.Κατρούγκαλου) και οι αποδοχές βγαίνουν ακόμη μειωμένες έως και 20%.

Όμως δεν είναι οι μόνες επιβαρύνσεις που υπομένουν οι συνταξιούχοι:

1. Είναι η μόνη κατηγορία φορολογουμένων που πληρώνει διπλή φορολογία: αφενός τον φόρο εισοδήματος, αφετέρου δε την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχοι (ΕΑΣ) για κάθε ποσό σύνταξης ή αθροίσματος κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.400 ευρώ μεικτά το μήνα.

Δηλαδή οι συνταξιούχοι πληρώνουν φόρο πάνω στο φόρο. Και αυτό γιατί τόσο ο φόρος όσο και η ΕΑΣ υπολογίζονται στο αρχικό μεικτό ποσό αποδοχών.

Μάλιστα η εν λόγω εισφορά-χαράτσι παραμένει εδώ και 13 χρόνια, καίτοι μειώθηκαν δραματικά οι συντάξεις, αυξήθηκαν υπέρμετρα τα όρια ηλικίας και, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση διαλαλεί ότι το «ασφαλιστικό λύθηκε». Άρα δεν υφίστανται λόγοι έκτακτων μέτρων, υπερβολικών εισφορών και διπλής φορολογίας.

Η ΕΑΣ υπολογίζεται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό της σύνταξης και καθορίζεται ως εξής:

-Για συντάξεις από 1.400,01 € έως 1.700,00€, ποσοστό 3% επί του συνόλου.

-Από 1.700,01 € έως 2.000,00€, ποσοστό 6%.

-Από 2.000,01 € έως 2.300,00€, ποσοστό 7%.

-Από 2.300,01 € έως 2.600,00€, ποσοστό 9%.


-Από 2.600,01 € έως 2.900,00€, ποσοστό 10%.

-Από 2.900,01 € έως 3.200,00€, ποσοστό 12%

-Από 3.200,01 € έως 3.500,00€, ποσοστό 13%.

-Από 3.500,01 € και άνω, ποσοστό 14%.

2. Οι συνταξιούχοι όχι μόνο πληρώνουν ποσοστιαία εισφορά υγείας (ανάλογα των αποδοχών τους), αλλά αυτή παρακρατείται τόσο από την κύρια όσο και στην επικουρική και σε κάθε άλλη αποδοχή (δεύτερη σύνταξη κ.λπ.).

Αντιθέτως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό (60,3 ευρώ το μήνα στην χαμηλότερη κλάση που επιλέγει το 90% αυτών), ανεξαρτήτως εισοδήματος. Προφανώς και πρόκειται για αντισυναγματική διάκριση ως προς τα βάρη που επωμίζονται οι πολίτες. Πόσο μάλιστα όταν έχουν καταργηθεί και οι διακρίσεις στα νοσοκομεία (μονόκλινα κρεβάτια νοσηλείας κ.α.)

Μάλιστα το εν λόγω ποσοστό είναι 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από 4% που ήταν μέχρι το 2015 και μόνο στην κύρια σύνταξη.

Έτσι, όποιος συνταξιούχος λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από τα περίπου 1.700 ευρώ, «χάνει» από την εφορία και λόγω ΕΑΣ το 40% των αποδοχών του.

3. Οι φετινές αναπροσαρμογές κατά 7,75% που έλαβε το 60% των συνταξιούχων (καθώς 1,1 εκ. δικαιούχοι από ένα σύνολο 2,5 εκ. εξαιρέθηκαν των αυξήσεων λόγω της «προσωπικής διαφοράς»), εξανεμίστηκαν από τις κρατήσεις λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Και αυτό καθώς η αύξηση, ιδίως σε περίπτωση αθροίσματος σύνταξης πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά, πλήρωσε μεγαλύτερο φόρο, εισφοράς Αλληλεγγύης και εισφορά υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνταξιούχοι των Ειδικών Ταμείων, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, καθώς και των ενστόλων, οι οποίες διαμορφώνονται μεικτά πάνω από 1.500 ευρώ (κύρια, επικουρική, Μετοχικό κ.α.) από την φετινή αύξηση του 7,75% έλαβαν τελικά σαν αύξηση λιγότερα από 3%...

4. Τέλος, καθώς οι συνταξιούχοι δεν αποταμιεύουν και δαπανούν το σύνολο των εισοδημάτων τους, κυρίως δε σε τρόφιμα, θέρμανση κ.λπ., πληρώνουν και τους υψηλότερους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ), αλλά και ακριβό Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο. Πόσο μάλιστα όταν τα εν λόγω προϊόντα έχουν δεχθεί την μεγαλύτερη επίθεση ακρίβειας κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Διατηρώντας δε η κυβέρνηση σταθερά υψηλά τα ποσοστά του ΦΠΑ, αυξάνεται υπέρμετρα η φορολογική επιβάρυνση στο καταναλωτή, ωθώντας ακόμη υψηλότερα τις τιμές (πληθωριστική έκρηξη).

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.