Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Δικαιοσύνη: Η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των δικών φέρνει παραγραφές στις αξιώσεις των διαδίκων

Χαρακτηριστική η περίπτωση διαφοράς εργαζόμενων με υπουργείο, την οποία δίκασε το Πρωτοδικείο Αθηνών - Η υπόθεση προσδιορίστηκε μετά το πέρας διετίας, με συνέπεια να παραγραφούν οι αξιώσεις των εργαζόμενων

Πέρα από ατέρμονες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης που επιφέρουν καταδίκες της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και αγανάκτηση των δικηγόρων και των πολιτών, οι δικαστικές αποφάσεις προχώρησαν ένα ακόμη βήμα σε βάρος των διαδίκων. Σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία τους για τις μακρόχρονες καθυστερήσεις, τους φόρτωσαν και με απώλεια δικαιωμάτων λόγω αυτών.

Και είναι σε βάρος των διαδίκων, καθώς αδρανούν, παραλείπουν ή καθυστερούν να προσδιορίσουν υποθέσεις με αποτέλεσμα να επέρχεται παραγραφή αξιώσεων και επιπλέον επιβάλλουν σε βάρος τους τα δικαστικά έξοδα.

Κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο δίκασε εργατική διαφορά απασχολουμένων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε υπουργείο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν την καταβολή δεδουλευμένων (υπερωρίες, νυκτερινή εργασία, εργασία Κυριακών και αργιών, κ.λπ.) και έκαναν λόγο για αδικαιολόγητο πλουτισμό. . . .
Η κατάθεση της αγωγής ξεκίνησε από το Ειρηνοδικείο Αθηνών το έτος 2012, το οποίο εξέδωσε την απόφασή του το 2013. 

Η απόφαση επιδόθηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Δημόσιο και εν συνεχεία ασκήθηκε εμπρόθεσμα έφεση κατά της ειρηνοδικειακής απόφασης. 

Η έφεση κατατέθηκε 19.10.2015 και επιδόθηκε στο υπουργείο στις 10.11.2015. 

Η συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 7.12.2018 και αναβλήθηκε για τις 12.11.2021. Δηλαδή ο προσδιορισμός της υπόθεσης έγινε σε χρόνο μεταγενέστερο της διετίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (πρόεδρος η πρόεδρος Πρωτοδικών Κονδυλία Παπαγιάννη), η «διετής παραγραφή των αξιώσεων διακόπηκε στις 10.11.2015, όποτε και άρχισε εκ νέου, μέχρι δε τις 7.12.2018 είχε συμπληρωθεί ο χρόνος της παραγραφής των αξιώσεων».

Να σημειωθεί ότι η παραγραφή στις αξιώσεις κατά του Δημοσίου είναι διετής και όχι πενταετής.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους και τα δικαστικά έξοδα ύψους 250 ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:


Άρτα: «Να μην τύχει σε κανέναν» - Τα πρώτα λόγια του 37χρονου που ξέχασε το βρέφος στο αυτοκίνητο και πέθανε

Εκλογές 2023 - Ντιμπέιτ: Αυτό είναι το στούντιο που θα γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Θοδωρής Μαραντίνης: Έχω δώσει στη Σίσσυ Χρηστίδου 173.568 ευρώ από τότε που χωρίσαμε

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.