Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

«Δεν έρχονται καλύτερες μέρες στα ελληνοτουρκικά»-Πρέσβης ε.τ Ελευθέριος Καραγιάννης

 

Από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες ο Ελευθέριος Καραγιάννης ,πρέσβης ε.τ που έχει υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα, σχολιάζει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τα όσα φαίνεται ότι έρχονται.

Ο κ.Καραγιάννης θέτει ερωτήματα για την προετοιμασία που έχει γίνει, αν έχει γίνει, για την συνάντηση Μητστοτάκη-Ερντογάν. Η εμπειρία του λέει ότι αυτή η συνάντηση όπως γίνεται «δεν θα οδηγήσει πουθενά».

Επισημαίνει τα διαρκή βήματα που κάνουμε προς τα πίσω ξεκινώντας από τη Βέρνη ,φθάνοντας στο Ελσίνκι για να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση των «6 ναυτικών μιλίων» του κ.Γ.Γεραπετρίτη.

Και οι «ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας» που κάποιοι διαρκώς επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τέτοιες «πρόχειρες» συναντήσεις; 

«Ασφαλώς και χρειάζονται δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά είναι αναγκαίο να υπάρχουν σε τόσο υψηλό επίπεδο; Δεν νομίζω ότι θα προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντηση», υποστηρίζει.

«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης», λέει ο κ.Καραγιάννης.

Ο κ.Καραγιάννης χωρίς περιστροφές λέει ότι η Τουρκία ποντάρει στην στρατιωτική της ισχύ η οποία ενδυναμώνεται από ένα γεγονός στο οποίο στην Ελλάδα δεν έχουμε δώσει απολύτως καμία σημασία: η ενδυνάμωση και η σε μεγάλο βαθμό «ανεξαρτητοποίηση» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει δώσει στη γειτονικά χώρα άλλες δυνατότητες. 

Ο πρέσβης ε.τ Ελευθέριος Καραγιάννης μιλά αναλυτικά για το μέγα θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και των εκ διαμέτρου διαφορετικών κατευθύνσεων που ακολούθησαν, από το 1975 και μετά.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα λέει ο κ.Καραγιάννης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα. 

Έχει εργαστεί γι΄  αυτό το θέμα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχοντας απέναντι του τον Β.Σόίμπλε! 

Όπως θα διαπιστώσετε απ ΄  όσα αποκαλύπτει ο κ.Καραγιάννης 30 και πλέον χρόνια τώρα η Ευρώπη αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αρκείται να το μεταφέρει στις πλάτες χωρών όπως η Ελλάδα.

*Ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Καραγιάννης είναι από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες διπλωμάτες και έχει διατελέσει ανώτατος διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργών της Ελλάδος και Υπουργών Εθνικής Αμύνης.

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.