Η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με τους μαχητές της να εισέρχονται σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας δεκάδες ομήρους.Ποιο είναι το παρασκήνιο της ομάδας και της τελευταίας της επίθεσης; Ακολουθεί ένας απλός οδηγός για να κατανοήσετε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
ενός προσωρινού παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – οι γνωστές ως γραμμές πριν από το 1967.
Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι ο αγώνας της Χαμάς δεν είναι με τους Εβραίους αλλά με τους «κατοχικούς σιωνιστές επιτιθέμενους». Το Ισραήλ είπε ότι η ομάδα «προσπαθούσε να κοροϊδέψει τον κόσμο».
Κυρώσεις:
Ως αποτέλεσμα, η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς υποβλήθηκε σε σκληρές οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση.
Αφού η Χαμάς εκδίωξε τις δυνάμεις που παρέμειναν πιστές στη Φατάχ από τη Γάζα το 2007, το Ισραήλ έσφιξε τον αποκλεισμό του στο έδαφος με αποτέλεσμα οι παλαιστινιακές ρουκέτες και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να συνεχιστούν. Η Αίγυπτος έκλεισε επίσης το συνοριακό της πέρασμα με τη Γάζα και έκτοτε το άνοιγε μόνο κατά διαστήματα.
Το Ισραήλ θεωρεί τη Χαμάς υπεύθυνη για όλες τις επιθέσεις που προέρχονται από τη λωρίδα, και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση σύγκρουσης, που κυμαίνονται από θανατηφόρα επεισόδια γύρω από τα σύνορα έως εχθροπραξίες υψηλής κλίμακας.
Ο πιο θανατηφόρος γύρος, το 2014, είχε ως θύματα τουλάχιστον 2.251 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 1.462 αμάχων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια 50 ημερών μαχών. Από την ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν 67 στρατιώτες και έξι πολίτες.
Πιο πρόσφατα, μια σύγκρουση 11 ημερών τον Μάιο του 2021 σκότωσε τουλάχιστον 256 ανθρώπους στη Γάζα και 13 στο Ισραήλ προτού λήξει με εκεχειρία υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ
Επανειλημμένες προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ απέτυχαν και οι πρώτες παλαιστινιακές εκλογές εδώ και 15 χρόνια, στις οποίες επρόκειτο να ανταγωνιστεί η Χαμάς, ματαιώθηκαν από τον Πρόεδρο Αμπάς τον Απρίλιο του 2021.
Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση για τα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα έχει επιδεινωθεί. Η οικονομία της λωρίδας έχει καταρρεύσει και υπάρχουν ελλείψεις σε νερό, ηλεκτρισμό και φάρμακα.
Τι είναι η Λωρίδα της Γάζας και γιατί είναι σημαντική;
Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή μήκους 41 χιλιομέτρων (25 μίλια) και πλάτους 10 χιλιομέτρων που βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου Θάλασσας.
Αρχικά κατεχόμενη από την Αίγυπτο, η Γάζα καταλήφθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή το 1967 μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και περίπου 7.000 εποίκους από την περιοχή το 2005.
Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει έναν από τους πιο πυκνούς πληθυσμούς στον κόσμο.
Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της, όπως και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μέσω των συνοριακών διελεύσεων.
Ομοίως, η Αίγυπτος ελέγχει ποιος περνάει μέσα και έξω από τα σύνορά της με τη Γάζα.
Περίπου το 80% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βασίζονται στην καθημερινή επισιτιστική βοήθεια.
Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε «πολιορκία» της Γάζας – διακόπτοντας τις προμήθειες σε ηλεκτρισμό, καύσιμα, τρόφιμα, αγαθά και νερό.
Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Γάζας αναμένεται να ξεμείνει από καύσιμα την Τετάρτη (11/10/2023). Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας θα κλείσουν επίσης.
Το παλαιστινιακό κράτος
Η Δυτική Όχθη και η Γάζα, που είναι γνωστά ως παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και η Ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ αποτελούσαν μέρος μιας περιοχής γνωστής ως Παλαιστίνη από τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.
Αυτά ήταν επίσης τα εδάφη των εβραϊκών βασιλείων στη Βίβλο, και θεωρούνται από πολλούς Εβραίους ως η αρχαία πατρίδα τους.
Το Ισραήλ ανακηρύχθηκε κράτος το 1948, αν και η γη εξακολουθεί να αναφέρεται ως Παλαιστίνη από όσους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν επίσης το όνομα Παλαιστίνη ως όρο ομπρέλα για τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Γιατί η Χαμάς εξαπέλυσε την τελευταία της επίθεση;
Αν και η επίθεση από τους μαχητές στις 7 Οκτωβρίου ήταν απροσδόκητη, ήρθε σε μια περίοδο έξαρσης των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Αυτό το έτος ήταν το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, κάτι που θα μπορούσε να παρακινήσει τη Χαμάς να χτυπήσει το Ισραήλ με μια θεαματική επίθεση.
Η Χαμάς μπορεί επίσης να επεδίωκε να σημειώσει μια σημαντική προπαγανδιστική νίκη εναντίον του Ισραήλ για να ενισχύσει τη δημοτικότητά της μεταξύ των απλών Παλαιστινίων.
Το γεγονός ότι έχει αιχμαλωτίσει τόσους πολλούς Ισραηλινούς ομήρους πιστεύεται ότι έχει σχεδιαστεί για να πιέσει το Ισραήλ να απελευθερώσει μερικούς από τους περίπου 4.500 Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές – ένα εξαιρετικά συγκινητικό ζήτημα για τον παλαιστινιακό λαό.
Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν – τον απόλυτο εχθρό του Ισραήλ – αν και ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν έχει αρνηθεί την ανάμειξη της χώρας του.
Το Ιράν και η Χαμάς αντιτίθενται επίσης σθεναρά στην αυξανόμενη προοπτική μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτό μπορεί να αποτραπεί εάν η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς προκαλέσει εκτεταμένη οργή στον αραβικό κόσμο.
Σύγκριση της νέας με τις προηγούμενες επιθέσεις της Χαμάς
Ο διεθνής συντάκτης του BBC, Jeremy Bowen, αναφέρει ότι αυτή είναι η πιο φιλόδοξη επιχείρηση που έχει ξεκινήσει ποτέ η Χαμάς από τη Γάζα και η πιο σοβαρή διασυνοριακή επίθεση που έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ εδώ και μια γενιά.
Μαχητές παραβίασαν το σύρμα που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ σε πολλά σημεία.
Λεπτομέρειες για μια σφαγή σε μια ισραηλινή κοινότητα, το Kibbutz Kfar Aza, έχουν προκύψει – με έναν ισραηλινό στρατηγό να μιλά για μωρά που σκοτώθηκαν. Ισραηλινοί στρατιώτες είπαν στον Τζέρεμι Μπόουεν ότι κάποιοι από τους νεκρούς αποκεφαλίστηκαν.
Από την έναρξη της τελευταίας επίθεσης, ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έφτασε τους 1.200 – ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.
Η επίθεση είχε προβλεφθεί από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών;
Δεδομένων των συνδυασμένων πόρων της Shin Bet, των ισραηλινών εγχώριων υπηρεσιών ασφαλείας, της εξωτερικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας Mossad και όλων των περιουσιακών στοιχείων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC Frank Gardner τονίζει ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κανείς δεν το είδε αυτό ή παρέλειψε να ενεργήσει, αν υπήρξε προειδοποίηση.
Το Ισραήλ έχει αναμφισβήτητα τις πιο εκτεταμένες και καλά χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, με πληροφοριοδότες και πράκτορες μέσα σε παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες, καθώς και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.
Ο φράχτης των συνόρων μεταξύ της Γάζας και Ισραήλ διαθέτει κάμερες, αισθητήρες επίγειας κίνησης και τακτικές περιπολίες του στρατού.
Φτιαγμένος με συρματόπλεγμα υποτίθεται ότι ήταν ένα «έξυπνο φράγμα» για να αποτρέψει ακριβώς το είδος της διείσδυσης που έλαβε χώρα σε αυτήν την επίθεση.
Όμως οι μαχητές της Χαμάς απλώς πέρασαν με μπουλντόζες, έκοψαν τρύπες στο σύρμα ή μπήκαν στο Ισραήλ από τη θάλασσα και με αλεξίπτωτα πλαγιάς.
Πώς εμπλέκονται οι ΗΠΑ;
Η Αμερική είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει τη «σιδηρά» δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ.
Μετά την επίθεση της Χαμάς, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν αεροπλανοφόρο, πλοία και τζετ στην ανατολική Μεσόγειο και ότι θα δώσουν επίσης στο Ισραήλ επιπλέον εξοπλισμό και πυρομαχικά.
Εκτός από μια επίδειξη υποστήριξης προς το Ισραήλ, η κίνηση θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση για την ισχυρή λιβανέζικη μαχητική ομάδα, τη Χεζμπολάχ – εχθρό του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χαμάς – να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.
Τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες – μαζί με θύματα από περίπου 16 χώρες, εξαιρουμένου του Ισραήλ – σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς. Ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών πολιτών είναι επίσης μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα.
Το Ισραήλ «σφυροκοπάει» τη Γάζα μέσω αέρα
Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από μια πιθανή χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας ως «σκέτο κακό» και εξέδωσε μια προειδοποίηση που φαινομενικά στόχευε στους Ιρανούς υποστηρικτές της.
Τα αντίποινα του Ισραήλ σκότωσαν 1.055 ανθρώπους και τραυμάτισαν 5.184, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί ταχεία τιμωρία για την πιο θανατηφόρα επίθεση που έχει υποστεί στην ιστορία του.
Ο στρατός ανέφερε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους σε μια γειτονιά της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα τη λάβει Αυτό που υπήρχε στη Γάζα δεν θα είναι πλέον το ίδιο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στους στρατιώτες κοντά στον φράχτη την Τρίτη. «Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος».
«Κοιμόμουν εδώ όταν το σπίτι κατέρρευσε από πάνω μου», είπε ένας άνδρας καθώς αυτός και άλλοι χρησιμοποιούσαν φακούς στις σκάλες ενός κτιρίου που χτυπήθηκε από πύραυλους για να βρουν τυχόν παγιδευμένους.
Σε μια άλλη ένδειξη της διεύρυνσης της κρίσης, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις του νότιου Λιβάνου μετά από επίθεση με ρουκέτες από την ισχυρή ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει το Ιράν.
Δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι πολλές γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι εντείνει την έκδοση πυροβόλων όπλων σε πολίτες που έχουν άδεια, προβλέποντας πιθανές τριβές μεταξύ της αραβικής μειονότητας και της πλειοψηφίας των Εβραίων εν μέσω εκκλήσεων για περισσότερες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας.
Τι μέλλει γενέσθαι
Μια χερσαία επίθεση εγκυμονεί κινδύνους για το Ισραήλ, ιδίως για τους ομήρους που κρατούνται στη στενή, πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται αυστηρά από τη Χαμάς που απείλησε να εκτελέσει έναν αιχμάλωτο για κάθε χτύπημα χωρίς προειδοποίηση.
Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι σε ένα από τα σπίτια που έπληξαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τη νύχτα, σκότωσαν τρεις συγγενείς του Παλαιστίνιου μαχητή Μοχάμεντ Ντέιφ, του μυστικού εγκέφαλου της επίθεσης, που σχεδιαζόταν για δύο χρόνια.
Τα διασυνοριακά πυρά από τον Λίβανο αποτέλεσαν την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα βίας και περισσότερες οβίδες που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Συρίας έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές στο Ισραήλ την Τρίτη.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς, ή τη Χεζμπολάχ ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Conricus του Ισραήλ.
Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σπίτια στην πόλη της Γάζας, στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα. Κάτοικοι, ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλά κτίρια κατέρρευσαν, παγιδεύοντας σε πολλά από αυτά έως και 50 άτομα.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι της Γάζας έμειναν άστεγοι, πολλοί στριμωγμένοι στους δρόμους ή στα σχολεία.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα κατέστρεψαν περισσότερες από 22.600 κατοικίες, 10 εγκαταστάσεις υγείας και 48 σχολεία.
«Τέτοια κραυγαλέα απανθρωποποίηση και απόπειρες να βομβαρδίσουν έναν λαό για να υποταχθεί, να χρησιμοποιηθεί η πείνα ως μέθοδος πολέμου και να εξαλειφθεί η εθνική του ύπαρξη δεν είναι τίποτα λιγότερο από γενοκτονία», έγραψε ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η βία ξέσπασε επίσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου αξιωματούχοι λένε ότι 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις από το Σάββατο.
Mε πληροφορίες από BBC, Reuters και CNN
Διαβάστε ακόμη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.