Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Gideon Levy: Ο απολογισμός πρέπει να γίνει με τη Χαμάς, όχι με όλους τους πολίτες της Γάζας - The Reckoning Must Be With Hamas, Not With All Gazans


Τα ανθρώπινα όντα ζουν στη Γάζα. Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να αναφερθεί καν αυτό το γεγονός. 

Όταν η συζήτηση για «ζώα» ακούγεται ακόμη και από τον – πολύ έμπειρο – υπουργό Άμυνας, και είναι το κυρίαρχο θέμα στους δρόμους και στα τηλεοπτικά στούντιο, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινα όντα.

Η αλήθεια είναι ότι το «ζώα» δεν είναι καν ο κατάλληλος όρος για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι εισβολείς της Χαμάς το Σάββατο

Κανένα ζώο δεν διαπράττει τέτοιες πράξεις αγριότητας όπως έκαναν. Ωστόσο, η Γάζα φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι απόγονοι προσφύγων, κάτι που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη τώρα, παρά τη δυσκολία.

Η Γάζα μαστίζεται από τη Χαμάς και η Χαμάς είναι μια άθλια οργάνωση. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι έτσι. 

Πριν αρχίσουμε να ισοπεδώνουμε και να καταστρέφουμε, να ξεριζώνουμε και να σκοτώνουμε, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. 

Ο απολογισμός πρέπει να είναι με τη Χαμάς, όχι με όλους τους πολίτες της Γάζας. 

Η καρδιά κάποιου πρέπει να είναι κοντά τους, ανεξάρτητα από τη βαθιά αλληλεγγύη του με τα θύματα του Ισραήλ.





Θα πρέπει να μπορείς να σταθείς με τους κατοίκους του νότου, ενώ να θυμάσαι ότι ζουν στην άλλη πλευρά είναι ανθρώπινα όντα όπως και αυτοί. 

Θα πρέπει να μπορούμε να φοβόμαστε για τη μοίρα των κατοίκων της Γάζας και να κάνουμε διάκριση μεταξύ αυτών και της ηγεσίας της Χαμάς. 

Θα πρέπει να είναι δυνατό, ακόμη και στην τρέχουσα ατμόσφαιρα, να μιλάμε για τη Γάζα με ανθρώπινους όρους.

Επισκέφτηκα το νότο αυτή την εβδομάδα, από το Sderot στο Re'im, και ήμουν εντελώς τρομοκρατημένος. Ήταν αδύνατο να μην είναι. 

Γνώρισα ανθρώπους που πέρασαν έναν αξέχαστο εφιάλτη και η καρδιά μου είναι μαζί τους. Αλλά και εγώ δεν μπορούσα να μην σκεφτώ ότι λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά τους, μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή πλήττει τους κατοίκους της Γάζας. 

Οι εικόνες από τη Γάζα είναι ήδη σοκαριστικές. 

Φήμες λένε ότι υπάρχει ήδη λευκός φώσφορος στους δρόμους. Αλλά πάνω από όλα, είναι η ανικανότητα των ανθρώπων που δεν έχουν πού να τρέξουν, κανένα τρόπο να προστατέψουν τα παιδιά τους, πουθενά να κρυφτούν. Στη Γάζα δεν υπάρχει καταφύγιο και διέξοδος. . .


Καπνός φουντώνει μετά τις ισραηλινές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, την Τετάρτη. Πίστωση: SALEH SALEM/ REUTERS

Αυτή την εβδομάδα στο νότο υπήρχε κόκκινος συναγερμός και τρέχαμε σε ένα ασφαλές δωμάτιο κάθε λίγα λεπτά. Οι σειρήνες φώναξαν και στο Τελ Αβίβ. Στη Γάζα δεν υπάρχει κόκκινος συναγερμός, σειρήνα και ασφαλές δωμάτιο. Η Χαμάς είναι αυτή που είναι ποινικά υπεύθυνη για αυτό, αλλά ο πληθυσμός έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη του – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι χωρίς τίποτα να τους προστατεύσει από τους βομβαρδισμούς. Προσπαθήστε να το φανταστείτε: ανηλεείς βομβαρδισμοί χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Αδιάκριτοι βομβαρδισμοί, όπως λέει ο εκπρόσωπος του IDF, «η έμφαση δίνεται στη ζημιά, όχι στην ακρίβεια».

Η γειτονιά Rimal στη Γάζα, Τρίτη

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόμο στο Sderot. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόμο στην περιοχή Ριμάλ της Γάζας . Δεν χρειάζεται να υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο για να αναγνωρίσουμε ότι τα δεινά στη Γάζα είναι επίσης συγκλονιστικά. Για χρόνια, επισκεπτόμουν τα σπίτια εκεί. Γνώρισα ειλικρινείς, γενναίους, αποφασιστικούς ανθρώπους με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Έχω καταγράψει τρομερά βάσανα σε πολλά μέρη στον κόσμο, αλλά το πνεύμα των ανθρώπων εκεί δεν έπεσε ποτέ.

Δεκαεπτά χρόνια του αποκλεισμού έκλεισαν τη Γάζα μπροστά μου. Υποθέτω ότι έχει αλλάξει από τότε. Μια νέα γενιά γεννήθηκε σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση. Είναι όμως δυνατόν να μένει κανείς αδιάφορος, έστω και να αστειεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις, στη θέα των εικόνων από τη Γάζα; Πώς είναι αυτό δυνατόν? Πώς είναι δυνατόν να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπινα όντα των οποίων οι πρόγονοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους και τοποθετήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπου θα έμεναν; 

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τα ερείπια του τζαμιού Γιασίν που καταστράφηκε μετά το χτύπημα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Shati στην πόλη της Γάζας, τη Δευτέρα. Πίστωση: Adel Hana /AP

Αυτά ήταν ανθρώπινα όντα που το Ισραήλ απέλυσε και έδιωξε, τους οποίους κατέκτησε ξανά στη χώρα του καταφυγίου τους και στη συνέχεια μετέτρεψε σε ζώα σε ένα κλουβί. Έχουν βιώσει αδιάκριτους βομβαρδισμούς στο παρελθόν , αλλά τώρα το χειρότερο από όλα είναι μπροστά τους. Το Ισραήλ έχει ήδη ανακοινώσει ότι αυτή τη φορά θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε σε προηγούμενες επιθέσεις. Ναι, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας διέπραξαν φρικτά εγκλήματα, αποτέλεσμα 17 χρόνων αποκλεισμού και 75 ετών ταλαιπωρίας, με αιματηρό παρελθόν και χωρίς παρόν ή μέλλον. Αλλά δεν φταίει όλη η Γάζα.

Καθώς κάθομαι στο ασφαλές δωμάτιο του γείτονά μου στο Τελ Αβίβ, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι τον φίλο μου τον Munir, ο οποίος δεν έχει πού να τρέξει στο σπίτι του στη Lakiya, ή ακόμα και την ικανότητα να τρέξει μετά το εγκεφαλικό που υπέστη. Σκέφτομαι τους Γάζες τώρα, όταν φαίνεται ότι κανείς άλλος στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται πια τι θα τους συμβεί.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο ειδοποίησης για να ακολουθήσετε θέματα:


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.