Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Η εκτυλισσόμενη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσει άμεσα


Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Fédération internationale des ligues des droits de l’homme – FIDH) ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει πως οι πράξεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων συνιστούν εκτυλισσόμενη γενοκτονία και καλεί σε εφαρμογή άμεσης εκεχειρίας. Καλεί επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει άμεσα εντάλματα σύλληψης για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για διεθνή εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, ενώ χαρακτηρίζει συνένοχους τα κράτη και τα άτομα που παρέχουν βοήθεια στο Ισραήλ.

Η FIDH είναι από τους παλαιότερους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη έχοντας ιδρυθεί το 1922 και συγκεντρώνει υπό την ομπρέλα της 188 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 116 χώρες, υπερασπιζόμενη όλα τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως ορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε παρακάτω μεταφρασμένο το δελτίο τύπου της FIDH:

Παρίσι, 12 Δεκεμβρίου 2023.

Οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κάθε μέρα, κάθε ώρα, και οι συνθήκες διαβίωσής τους μετατρέπονται αμείλικτα σε συνθήκες προγραμματισμένης εξόντωσης. Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, μετά από μια μακρά και ενδελεχή εξέταση, το Διεθνές Συμβούλιο της FIDH — το εκλεγμένο σώμα νομικών εμπειρογνωμόνων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο — υιοθέτησε ψήφισμα που αναγνωρίζει τις ενέργειες του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού ως μια εξελισσόμενη γενοκτονία.

«Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται χιλιάδες και χιλιάδες αδιανόητες τραγωδίες, όλες σκόπιμες. Αυτό το επίπεδο ενορχηστρωμένης βίας από μια κατοχική δύναμη είναι γενοκτονία», δηλώνει η Alice Mogwe, πρόεδρος της FIDH. «Το να λέμε ότι εκτυλίσσεται είναι επίσης σαν να λέμε ότι μπορεί και πρέπει να σταματήσει. Προς τους πολιτικούς ηγέτες και τους υψηλούς αξιωματούχους, πρέπει να τονίσουμε ότι η υποστήριξη και η βοήθεια προς το Ισραήλ είναι συνενοχή σε αυτή την εξελισσόμενη γενοκτονία. Έχετε προειδοποιηθεί».

Από τις επιθέσεις και τη λήψη ομήρων της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες, τις οποίες η FIDH κατήγγειλε ως εγκλήματα πολέμου, η ισραηλινή εκστρατεία αντιποίνων παραβίασε το διεθνές δίκαιο σκοτώνοντας πάνω από 16.000 αμάχους στη Γάζα, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες ή παιδιά, και εκτοπίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Η σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με σκοπό την ολική ή μερική καταστροφή μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας», ιδίως με τη «θανάτωση των μελών της ομάδας» και τη «σκόπιμη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που αποσκοπούν στην ολική ή μερική φυσική καταστροφή της». Για να χαρακτηριστεί το έγκλημα ως τέτοιο, πρέπει να πληροί δύο συστατικές προϋποθέσεις: μια πράξη που χαρακτηρίζει το έγκλημα και την πρόθεση να πραγματοποιηθεί το έγκλημα αυτό.

Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο δημοσιογράφους, ιατρικό προσωπικό, ασθενοφόρα, σχολεία, χώρους λατρείας, πανεπιστήμια, καταφύγια και νοσοκομεία. Πάνω από το 60% των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί, καθώς και οι υποδομές ύδρευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, καθιστώντας τις συνθήκες ζωής σχεδόν αδύνατες για τους Παλαιστίνιους. Επιπλέον, ο αποκλεισμός της Γάζας, η σχεδιασμένη πείνα, οι επανειλημμένες μαζικές αναγκαστικές εκτοπίσεις, οι δολοφονίες και ο ακρωτηριασμός δεκάδων χιλιάδων αμάχων είναι η πραγματικότητα των Παλαιστινίων σε έναν απελπισμένο αγώνα για απλή επιβίωση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, οι υπουργοί, οι στρατιωτικοί στρατηγοί και οι εκπρόσωποί του έχουν μιλήσει άφθονα και δημόσια για τις προθέσεις τους στη Γάζα. Μίλησαν για τη μετατροπή της «Γάζας σε έρημο νησί», για «μάχη με ανθρώπινα ζώα» και για την έμφαση που δίνεται «στη ζημιά και όχι στην ακρίβεια». Έτσι, ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο διέπραξε τις ενέργειες, αλλά οι ισραηλινοί ηγέτες ανέφεραν ρητά και δημόσια ότι είχαν συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψουν την ομάδα.

Στις 13 Οκτωβρίου, η FIDH έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ισραηλινά εγκλήματα, δηλώνοντας ότι μπορεί να αντανακλούν πρόθεση γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων. Στις 19 Οκτωβρίου και στις 2 Νοεμβρίου, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο γενοκτονίας. Στα μέσα Νοεμβρίου, οργανώσεις μέλη της FIDH, όπως η Al-Haq, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, και το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (CCR) στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέθεσαν αγωγή κατά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ για την αποτυχία τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία και τη συνενοχή τους σε αυτήν.

«Αυτή η εξελισσόμενη γενοκτονία απειλεί το σύνολο του παλαιστινιακού λαού. Τώρα, η Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο. Αλλά στη Δυτική Όχθη, δεκάδες κοινότητες έχουν εκτοπιστεί βίαια και άλλες απειλούνται με την ίδια μοίρα. Στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι σκοτώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Φιμώνονται και συλλαμβάνονται και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. Το σύστημα αποικιακού απαρτχάιντ του Ισραήλ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέλλον για τον παλαιστινιακό λαό πουθενά στη γη του», λέει η Diana Alzeer, αντιπρόεδρος της FIDH και εκπρόσωπος της Al-Haq.

Διαβάστε το πλήρες ψήφισμα της FIDH (στα αγγλικά) 

εδώ ή ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

article_30198Download


===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.