Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Τι είναι το 3D-εκτυπωμένο κρέας; Κόψεις κρέατος από εργαστήριο σε τραπέζι χτισμένα στρώμα-στρώμα που αναπαράγουν το πραγματικό.

Φτιαγμένο από βλαστοκύτταρα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο, το τρισδιάστατο εκτυπωμένο κρέας είναι μια βρώσιμη απόδοση ενός προϊόντος που μοιάζει με κρέας που δημιουργήθηκε από μια διαδικασία παραγωγής πρόσθετων. Στρώμα-στρώμα, το τρισδιάστατο εκτυπωμένο κρέας κατασκευάζεται ή σκελετό, από μια βιομελάνη που εξωθείται από ένα ακροφύσιο τρισδιάστατου εκτυπωτή. 


Αυτές οι εκτυπώσεις γεμάτες πρωτεΐνη αντιγράφουν την εμφάνιση και την αίσθηση του κρέατος συμβατικής εκτροφής, σφαγμένου κρέατος σε κυτταρικό επίπεδο - σε σημείο που μπορούν να θεωρηθούν " 
γνήσιο κρέας " από το Good Food Institute - ενώ είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμα και χωρίς σφαγή.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ 3D-ΕΚΤΥΠΩΜΈΝΟ ΚΡΈΑΣ;

Το τρισδιάστατο τυπωμένο κρέας είναι ένα προγραμματιζόμενο αντίγραφο κρέατος που κατασκευάζεται από την προσθετική διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης που αντιγράφει το συμβατικά εκτρεφόμενο αντίγραφό του σε επίπεδο κυψέλης. 

Εκτός από το κέρδος, η καθιέρωση της νέας τεχνολογίας πίσω από την τρισδιάστατη εκτυπωμένη παραγωγή τροφίμων έχει να κάνει με την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για εναλλακτικές λύσεις κρέατος, την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΉ ΑΝΆΓΝΩΣΗ:


Από τι είναι φτιαγμένο το 3D-εκτυπωμένο κρέας;

Το τρισδιάστατο τυπωμένο κρέας παρασκευάζεται από καλλιεργημένο κρέας, που σημαίνει ότι καλλιεργείται στο εργαστήριο, βασίζεται σε κύτταρα ή καλλιεργείται. Ενώ δημιουργείται από το λίπος και τα μυϊκά κύτταρα ενός ζώου, η διαδικασία δεν απαιτεί τη σφαγή των ζώων.

«Μπορείτε να ελέγξετε το σχήμα, τη δομή, το προφίλ γεύσης και τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου ενσωματώνοντας προσεκτικά διαφορετικά συστατικά στη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης».


«Έχει την ίδια σύνθεση με ένα ωμό κομμάτι κρέατος», είπε στο Built In η Rosalyn Abbott, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής και μηχανικής επιστήμης υλικών στο 
Carnegie Mellon's College of Engineering "Έχει πρωτεΐνες για να μιμηθεί τη δομή του ιστού και έχει λιπώδη κύτταρα, γνωστά ως λιποκύτταρα, και κύτταρα σκελετικών μυών που παρέχουν γεύση και υφή, αντίστοιχα."

Τα υποκατάστατα κρέατος, ή τα φυτικά "alt meats", είναι επίσης πρωτοπόροι στον χώρο του κρέατος με τρισδιάστατη εκτύπωση. Αυτά τα προϊόντα ψεύτικο κρέας δημιουργούνται συνήθως από μείγματα νημάτων που συνδυάζουν σόγια, πρωτεΐνη μπιζελιού, παντζάρι, ρεβίθια, λίπος καρύδας και ακόμη και πρωτεΐνες φυκιών, ανάλογα με τη μάρκα. 

Πώς παρασκευάζεται το τρισδιάστατο κρέας;

Για να ξεκινήσουν τη διαδικασία του τρισδιάστατου εκτυπωμένου κρέατος, οι επιστήμονες βιοψούν ένα δείγμα παρτίδας ζωικών βλαστοκυττάρων ανάλογα με τον επιθυμητό τύπο κρέατος - βοδινό, χοιρινό, πουλερικό ή ακόμα και ψάρι. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια υποβάλλονται σε μια διαδικασία πολλαπλασιασμού in vitro, λούζοντας σε έναν θρεπτικό, πυκνό σε θρεπτικά συστατικά ορό μέσα σε έναν ελεγχόμενο από το κλίμα βιοαντιδραστήρα. 

Κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, αυτά τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, αλληλεπιδρούν και διαφοροποιούνται στα λιπώδη και μυϊκά κύτταρα που συνθέτουν τη βιομελάνη. Στη συνέχεια, ένας ρομποτικός βραχίονας χρησιμοποιεί ένα ακροφύσιο για να διανείμει αυτό το νήμα κρέατος που μοιάζει με πάστα, σε λεπτές στρώσεις το ένα πάνω στο άλλο. Ο βραχίονας ακολουθεί τις οδηγίες ενός μεταφορτωμένου ψηφιακού αρχείου χρησιμοποιώντας λογισμικό σχεδιασμού με τη βοήθεια υπολογιστή ή CAD, προκειμένου να αναπαραχθεί το σωστό σχήμα και δομή του προβλεπόμενου κρέατος. Το τρισδιάστατο εκτυπωμένο υλικό κρέατος πρέπει να είναι παχύρρευστο αλλά αρκετά σταθερό ώστε να αναπαράγει ένα δομικό μοντέλο με ακριβή αγγείωση των ιστών, ανάλογα με τον τύπο και το κομμάτι του κρέατος.

Το τυπωμένο προϊόν επιστρέφει σε μια δεύτερη φάση επώασης, η οποία επιτρέπει στα βλαστοκύτταρα να διαφοροποιηθούν και να ωριμάσουν όπως θα έκαναν μέσα σε ένα ζώο. Εδώ σχηματίζονται πλήρως οι μυϊκές ίνες με τη σωστή πυκνότητα, πάχος και μήκος τώρα που έχει πάρει σχήμα. Μετά από μερικές εβδομάδες ακόμη, το κρέας από εργαστήριο είναι έτοιμο για μαγείρεμα και σερβιρισμό.  

Ορισμένοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων παραλείπουν αυτό το τελευταίο βήμα ενσωματώνοντας λέιζερ, τα οποία παρέχουν ένα θερμαντικό στοιχείο που μαγειρεύει το φαγητό καθώς εκτυπώνει παρόμοιο με έναν φακό κρεμ μπρουλέ, αναφέρει το Scientific American .  

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τρισδιάστατου εκτυπωμένου κρέατος;

Για να ξεκινήσουν τη διαδικασία του τρισδιάστατου εκτυπωμένου κρέατος, οι επιστήμονες βιοψούν ένα δείγμα παρτίδας ζωικών βλαστοκυττάρων ανάλογα με τον επιθυμητό τύπο κρέατος - βοδινό, χοιρινό, πουλερικό ή ακόμα και ψάρι. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια υποβάλλονται σε μια διαδικασία πολλαπλασιασμού in vitro, λούζοντας σε έναν θρεπτικό, πυκνό σε θρεπτικά συστατικά ορό μέσα σε έναν ελεγχόμενο από το κλίμα βιοαντιδραστήρα. 

Κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, αυτά τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, αλληλεπιδρούν και διαφοροποιούνται στα λιπώδη και μυϊκά κύτταρα που συνθέτουν τη βιομελάνη. Στη συνέχεια, ένας ρομποτικός βραχίονας χρησιμοποιεί ένα ακροφύσιο για να διανείμει αυτό το νήμα κρέατος που μοιάζει με πάστα, σε λεπτές στρώσεις το ένα πάνω στο άλλο. Ο βραχίονας ακολουθεί τις οδηγίες ενός μεταφορτωμένου ψηφιακού αρχείου χρησιμοποιώντας λογισμικό σχεδιασμού με τη βοήθεια υπολογιστή ή CAD, προκειμένου να αναπαραχθεί το σωστό σχήμα και δομή του προβλεπόμενου κρέατος. Το τρισδιάστατο εκτυπωμένο υλικό κρέατος πρέπει να είναι παχύρρευστο αλλά αρκετά σταθερό ώστε να αναπαράγει ένα δομικό μοντέλο με ακριβή αγγείωση των ιστών, ανάλογα με τον τύπο και το κομμάτι του κρέατος.

Το τυπωμένο προϊόν επιστρέφει σε μια δεύτερη φάση επώασης, η οποία επιτρέπει στα βλαστοκύτταρα να διαφοροποιηθούν και να ωριμάσουν όπως θα έκαναν μέσα σε ένα ζώο. Εδώ σχηματίζονται πλήρως οι μυϊκές ίνες με τη σωστή πυκνότητα, πάχος και μήκος τώρα που έχει πάρει σχήμα. Μετά από μερικές εβδομάδες ακόμη, το κρέας από εργαστήριο είναι έτοιμο για μαγείρεμα και σερβιρισμό.  

Ορισμένοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων παραλείπουν αυτό το τελευταίο βήμα ενσωματώνοντας λέιζερ, τα οποία παρέχουν ένα θερμαντικό στοιχείο που μαγειρεύει το φαγητό καθώς εκτυπώνει παρόμοιο με έναν φακό κρεμ μπρουλέ, αναφέρει το Scientific American . 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τρισδιάστατου εκτυπωμένου κρέατος;

https://builtin.com/3d-printing/3d-printed-meat


===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.