Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Δεν θα σας στηρίξουμε στρατιωτικα εναντίον του Ιράν - Biden told Bibi U.S. won't support an Israeli counterattack on Iran


Του Αρη Χατζηστεφάνου

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ σε ενδεχόμενη νέα επίθεση εναντίον του Ιράν είναι το μήνυμα που έστειλε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου σύμφωνα με την συνήθως καλά πληροφορημένη για τα εσωτερικά του Λευκού Οίκου, ιστοσελίδα Axios.

Το ίδιο προκύπτει και από τη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος πέρα από τις συνηθισμένες αναφορές στη στήριξη προς το Ισραήλ αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υπάρξει κοινή «διπλωματική απάντηση» στο πλαίσιο των G7.

Από την πλευρά του το δίκτυο NBC επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρει ότι μιλώντας σε συνεργάτες του ο Μπάιντεν ανέφερε πως ο «Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχειρεί να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύρραξη».

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες ο Νετανιάχου φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς έχει ήδη υποσχεθεί σαρωτική αντεπίθεση εναντίον του Ιράν η οποία όμως μπορεί να μετατραπεί σε αποστολή αυτοκτονίας εάν δεν έχει εξασφαλίσει  την έμπρακτη στήριξη της Ουάσινγκτον.

Σαφείς αποστάσεις από το Τελ Αβίβ κράτησε και το Πεκίνο αναφέροντας ότι ο τελευταίος κύκλος έντασης είναι αποτέλεσμα του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα ενώ η Σαουδική Αραβία – μέχρι πρότινος βασικός αντίπαλος της Τεχεράνης στην περιοχή – αρκέστηκε να ζητήσει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου του Ισραήλ είναι ότι ζήτησε εσπευσμένα τη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – τον οποίο μέχρι πρότινος παρουσίαζε σαν υποχείριο της Χαμάς.

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ιράν χρησιμοποιώντας drones χαμηλού κόστους και πυραύλους που μπορούσαν έυκολα να αναχαιτιστούν από την ισραηλινή και την αμερικανική αεράμυνα πραγματοποίησε μια «μετρημένη» επίθεση σαν απάντηση στο βομβαρδισμό της πρεσβείας του στη Συρία.

Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες ιρανικών πυραύλων που πετούν πάνω από το κτίριο του ισραηλινού κοινοβουλίου, το γεγονός ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε για πρώτη φορά drones από δικό της έδαφος και η άρνηση του Ισραήλ να δείξει εικόνες από στρατιωτικές βάσεις που χτυπήθηκαν, ανατρέπει άρδην την αντίληψη ισχύος στη Μέση Ανατολή σε βάρος του Τελ Αβίβ.

https://x.com/snarwani/status/1779349322410397714

Το ερώτημα είναι αν o Νετανιάχου, που επιχειρεί με κάθε μέσο να διευρύνει τις συγκρούσεις για να διατηρήσει την πρωθυπουργία (και να μην καταλήξει στη φυλακή), θα αρκεστεί σε κάποιο συμβολικό πλήγμα ή θα επιχειρήσει να βυθίσει την περιοχή στο αίμα. . . .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περπατά στο νότιο γκαζόν του Λευκού Οίκου 

το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024. Φωτογραφία: Shawn Thew/EPA/Bloomberg μέσω Getty Images

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας κλήσης το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν , δήλωσε στο Axios ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Γιατί έχει σημασία: Ο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του ανησυχούν ιδιαίτερα μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα οδηγούσε σε έναν περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

  • Το Ιράν εξαπέλυσε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, τοπική ώρα, ως αντίποινα για αεροπορική επιδρομή στη Συρία που σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό στρατηγό.
  • « Περισσότερα από 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Οι περισσότερες από τις απειλές αναχαιτίστηκαν εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου, είπε.
  • Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας νωρίτερα δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν με στόχο το Ισραήλ.

Παρασκηνιακά: Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

  • "Έχετε μια νίκη. Πάρτε τη νίκη", είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
  • Ο αξιωματούχος είπε ότι όταν ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν και δεν θα υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρήσεις, ο Νετανιάχου είπε ότι καταλαβαίνει.
  • Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε το Σάββατο με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ και ζήτησε από το Ισραήλ να ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε απάντηση κατά του Ιράν, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Τι λένε: Ο Μπάιντεν είπε σε μια δήλωση μετά την κλήση ότι ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά βαλλιστικών άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, γεγονός που βοήθησε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους από Ιράν, Υεμένη, Συρία και Ιράκ.

  • «Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι το Ισραήλ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν.

Τι να παρακολουθήσετε: Ο Μπάιντεν είπε ότι πρόκειται να επικοινωνήσει την Κυριακή με τους ηγέτες της G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

  • "Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους της σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση σε όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του λαού μας», είπε ο Μπάιντεν.

Σημείωση του συντάκτη: Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί για να διευκρινιστεί ότι ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι δεν θα υποστηρίξει μια ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν. Διορθώθηκε επίσης για να αντικατοπτρίζει ότι ο Λόιντ Όστιν είναι Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και όχι Υπουργός Εξωτερικών.


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.