Η Marilyn vos Savant ( / ˌ v ɒ s ə ˈ v ɑː n t / VOSS sə- VAHNT ; γεννημένη Marilyn Mach , 11 Αυγούστου 1946 ) είναι μια αρθρογράφος αμερικανικού περιοδικού που έχει το υψηλότερο καταγεγραμμένο πηλίκο νοημοσύνης ( IQ) στην κατηγορία Records του Guest .
Από το 1986, έχει γράψει το "Ask Marilyn", μια στήλη του περιοδικού Parade την Κυριακή όπου λύνει γρίφους και απαντά σε ερωτήσεις για διάφορα θέματα, και το οποίο έκανε δημοφιλή το πρόβλημα του Monty Hall το 1990.Βιογραφία
Η Marilyn vos Savant γεννήθηκε ως Marilyn Mach στις 11 Αυγούστου 1946, στο St. Louis, Missouri , από γονείς Joseph Mach και Marina vos Savant.
Η Savant λέει ότι κάποιος πρέπει να κρατήσει προγαμιαία επώνυμα, με τους γιους να παίρνουν τα επώνυμα του πατέρα τους και τις κόρες της μητέρας τους.
Η λέξη savant , που σημαίνει κάποιος που μαθαίνει, εμφανίζεται δύο φορές στην οικογένειά της: το όνομα της γιαγιάς της ήταν Savant. του παππού της, vos Savant. Είναι ιταλικής, τσεχοσλοβακικής , γερμανικής, και αυστριακής καταγωγής, με καταγωγή από τον φυσικό και φιλόσοφο Ερνστ Μαχ . . .
Πήγε στο Κοινοτικό Κολέγιο Meramec και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, αλλά τα παράτησε δύο χρόνια αργότερα για να βοηθήσει σε μια οικογενειακή επενδυτική επιχείρηση.
Η Savant μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980 για να ακολουθήσει μια καριέρα στο γράψιμο.
Πριν ξεκινήσει το "Ask Marilyn", έγραψε το Omni IQ Quiz Contest for Omni , το οποίο περιλάμβανε κουίζ για το δείκτη νοημοσύνης (IQ) και εκθέσεις σχετικά με τη νοημοσύνη και τις δοκιμές της.
Η Savant παντρεύτηκε τον Robert Jarvik (έναν από τους συν-προγραμματιστές της τεχνητής καρδιάς Jarvik-7 ) στις 23 Αυγούστου 1987, και έγινε Chief Financial Officer της Jarvik Heart, Inc.
Έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου για την Οικονομική Εκπαίδευση , στο συμβουλευτικό συμβούλιο του National Children 's Association for Economic Education . , και ως μέλος της Επιτροπής Σκεπτικής Διερεύνησης .
Η Toastmasters International την ονόμασε μία από τις "Πέντε εξαιρετικές ομιλητές του 1999" και το 2003 της απονεμήθηκε επίτιμος διδάκτορας Γραμμάτων από το Κολλέγιο του Νιου Τζέρσεϊ .
Άνοδος στη φήμη και στο σκορ IQ
Ο Savant συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες με το "Highest IQ" από το 1985 έως το 1989 και μπήκε στο Hall of Fame του βιβλίου Guinness το 1988 . ορίσει έναν μόνο κάτοχο ρεκόρ. Η καταχώριση τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο.
H Γκίνες ανέφερε την απόδοση του Vos Savant σε δύο τεστ νοημοσύνης, το Stanford-Binet και το Mega Test .
Έκανε το τεστ Stanford-Binet, Δεύτερη Αναθεώρηση του 1937 σε ηλικία 10 ετών: λέει ότι το πρώτο της τεστ ήταν τον Σεπτέμβριο του 1956 και μέτρησε τη νοητική της ηλικία στα 22 έτη και 10 μήνες, αποδίδοντας βαθμολογία 228.
Αυτός ο αριθμός καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες . Αναγράφεται επίσης στις βιογραφικές ενότητες των βιβλίων της και δόθηκε από την ίδια σε συνεντεύξεις της.
Το δεύτερο τεστ που αναφέρθηκε από το Guinness ήταν το Mega Test, που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Το Mega Test αποδίδει βαθμολογίες προτύπου IQ που λαμβάνονται πολλαπλασιάζοντας την κανονικοποιημένη βαθμολογία z του υποκειμένου ή τη σπανιότητα της ακατέργαστης βαθμολογίας του τεστ , με μια σταθερή τυπική απόκλιση και προσθέτοντας το προϊόν στο 100, με την ακατέργαστη βαθμολογία του Savant που αναφέρεται από τον Hoeflin να είναι 46 από ένα πιθανό 48, με βαθμολογία de-rri a, 4 a και z. 186 IQ.
Το Mega Test έχει επικριθεί από επαγγελματίες ψυχολόγους ως ακατάλληλα σχεδιασμένο και βαθμολογημένο, «τίποτα λιγότερο από κονιοποίηση αριθμών».
Η Savant βλέπει τα τεστ IQ ως μετρήσεις μιας ποικιλίας νοητικών ικανοτήτων και πιστεύει ότι η νοημοσύνη περιλαμβάνει τόσους πολλούς παράγοντες που «οι προσπάθειες μέτρησής της είναι άχρηστες». Έχει συμμετάσχει στις κοινωνίες υψηλού IQ Mensa International και στην Mega Society.
"Ρωτήστε τη Μέριλιν"
Μετά την καταχώρησή της στο Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες το 1986 , η Parade έκανε ένα προφίλ της μαζί με μια επιλογή από ερωτήσεις από τους αναγνώστες του Parade και τις απαντήσεις της. Η παρέλαση συνέχισε να δέχεται ερωτήσεις, οπότε έγινε το "Ask Marilyn".
Χρησιμοποίησε τη στήλη της για να απαντήσει σε ερωτήσεις για πολλά κυρίως ακαδημαϊκά θέματα. Λύστε λογικούς, μαθηματικούς ή λεξιλογικούς γρίφους που θέτουν οι αναγνώστες. απαντήστε σε αιτήματα για συμβουλές με λογική. και δώστε κουίζ και παζλ που επινοούνται μόνοι σας.
Εκτός από την εβδομαδιαία έντυπη στήλη, το "Ask Marilyn" ήταν μια καθημερινή ηλεκτρονική στήλη που προστέθηκε στην έντυπη έκδοση επιλύοντας αμφιλεγόμενες απαντήσεις, διορθώνοντας λάθη, επεκτείνοντας τις απαντήσεις, αναδημοσιεύοντας προηγούμενες απαντήσεις και λύνοντας πρόσθετες ερωτήσεις. Δεν έχουν δημοσιευτεί νέες στήλες στο διαδίκτυο από τις 30 Οκτωβρίου 2022.
Τρία από τα βιβλία της ( Ask Marilyn , More Marilyn , and Of Course, I'm for Monogamy ) είναι συλλογές ερωτήσεων και απαντήσεων από το "Ask Marilyn". Το Power of Logical Thinking περιλαμβάνει πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις από τη στήλη.
Διάσημες στήλες
Πρόβλημα Monty Hall
Η Savant έλαβε την ακόλουθη ερώτηση στη στήλη της στις 9 Σεπτεμβρίου 1990:
Αυτή η ερώτηση ονομάζεται πρόβλημα Monty Hall λόγω των σεναρίων που μοιάζουν στην εκπομπή παιχνιδιών Let's Make a Deal , που φιλοξενείται από τον Monty Hall .
Ήταν γνωστό πρόβλημα λογικής πριν χρησιμοποιηθεί στο "Ask Marilyn". Είπε ότι η επιλογή πρέπει να αλλάξει στη πόρτα #2 επειδή έχει 2 ⁄ 3 πιθανότητα επιτυχίας, ενώ η πόρτα #1 έχει μόλις 1⁄3 . Συνοψίζοντας, 2 ⁄ 3 του χρόνου η ανοιχτή πόρτα #3 θα υποδεικνύει τη θέση της πόρτας με το αυτοκίνητο (την πόρτα που δεν είχατε επιλέξει και αυτή που δεν άνοιξε ο οικοδεσπότης). Μόνο το 1⁄3 των φορών θα σας παραπλανήσει η ανοιχτή πόρτα #3 να αλλάξετε από την πόρτα που κερδίζει σε μια πόρτα που χάνεται.
Αυτές οι πιθανότητες υποθέτουν ότι αλλάζετε την επιλογή σας κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα #3 και ότι ο οικοδεσπότης ανοίγει πάντα μια πόρτα με μια κατσίκα. Αυτή η απάντηση προκάλεσε επιστολές από χιλιάδες αναγνώστες, σχεδόν όλες οι αντιμαχόμενες πόρτες #1 και #2 έχουν ίσες πιθανότητες επιτυχίας.
Μια επόμενη στήλη που επιβεβαίωσε τη θέση της βοήθησε μόνο να εντείνει τη συζήτηση και σύντομα έγινε κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα των New York Times . Η Parade έλαβε περίπου 10.000 επιστολές από αναγνώστες που θεώρησαν ότι η λειτουργία της ήταν λανθασμένη.
Σύμφωνα με την "τυπική" έκδοση του προβλήματος, ο οικοδεσπότης ανοίγει πάντα μια πόρτα που χάνει και προσφέρει έναν διακόπτη. Στην τυπική έκδοση, η απάντηση του Savant είναι σωστή. Ωστόσο, η δήλωση του προβλήματος όπως τίθεται στη στήλη της είναι διφορούμενη.
Η απάντηση εξαρτάται από τη στρατηγική που ακολουθεί ο κεντρικός υπολογιστής. Εάν ο κεντρικός υπολογιστής λειτουργεί βάσει μιας στρατηγικής προσφοράς ενός διακόπτη μόνο εάν η αρχική εικασία είναι σωστή, θα ήταν σαφώς μειονεκτική η αποδοχή της προσφοράς.
Εάν ο οικοδεσπότης επιλέγει απλώς μια πόρτα τυχαία, η ερώτηση είναι επίσης πολύ διαφορετική από την τυπική έκδοση. Η Savant αντιμετώπισε αυτά τα ζητήματα γράφοντας τα εξής στο περιοδικό Parade , "η αρχική απάντηση ορίζει ορισμένες προϋποθέσεις, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι ότι ο οικοδεσπότης ανοίγει πάντα μια πόρτα που χάνει επίτηδες. Οτιδήποτε άλλο είναι μια διαφορετική ερώτηση."
Εξήγησε το σκεπτικό της σε μια δεύτερη συνέχεια και κάλεσε τους δασκάλους να δείξουν το πρόβλημα στις τάξεις. Στην τελευταία της στήλη για το πρόβλημα, έδωσε τα αποτελέσματα περισσότερων από 1.000 σχολικών πειραμάτων. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες συμφωνούν τώρα με την αρχική της λύση, καθώς οι μισές από τις δημοσιευμένες επιστολές δήλωναν ότι οι συντάκτες τους είχαν αλλάξει γνώμη.
Πρόβλημα "δύο αγόρια".
Όπως το πρόβλημα του Monty Hall, το πρόβλημα «δύο αγόρια» ή «δεύτερο αδερφό» προϋπήρχε του Ask Marilyn , αλλά προκάλεσε διαμάχη στη στήλη, που πρωτοεμφανίστηκε εκεί το 1991–1992 στο πλαίσιο των μωρών λαγωνικών:
Όταν ο Savant απάντησε "ένας στους τρεις", οι αναγνώστες έγραψαν ότι οι πιθανότητες ήταν 50–50. Σε μια συνέχεια, υπερασπίστηκε την απάντησή της, λέγοντας: «Αν μπορούσαμε να τινάξουμε ένα ζευγάρι κουταβιών από ένα φλιτζάνι με τον τρόπο που κάνουμε ζάρια, υπάρχουν τέσσερις τρόποι που θα μπορούσαν να προσγειωθούν», σε τρεις από τους οποίους τουλάχιστον ένα είναι αρσενικό, αλλά μόνο σε ένα από τα οποία κανένα δεν είναι αρσενικό.
Η σύγχυση δημιουργείται εδώ επειδή ο λουόμενος δεν ρωτιέται αν το κουτάβι που κρατά είναι αρσενικό, αλλά μάλλον εάν το ένα από τα δύο είναι αρσενικό.
Εάν τα κουτάβια φέρουν την ετικέτα (Α και Β), το καθένα έχει 50% πιθανότητα να είναι αρσενικά ανεξάρτητα. Αυτή η ανεξαρτησία περιορίζεται όταν τουλάχιστον ο Α ή ο Β είναι άνδρας.
Τώρα, αν το Α δεν είναι αρσενικό, το Β πρέπει να είναι αρσενικό, και αν το Β δεν είναι αρσενικό, το Α πρέπει να είναι αρσενικό. Αυτός ο περιορισμός εισάγεται από τον τρόπο δομής της ερώτησης και παραβλέπεται εύκολα – παραπλανώντας τους ανθρώπους στη λανθασμένη απάντηση του 50%.
Δείτε το παράδοξο αγόρι ή κορίτσι για λεπτομέρειες λύσης.
Το πρόβλημα επανεμφανίστηκε το 1996-97 με δύο περιπτώσεις που αντιπαρατέθηκαν:
Η Savant συμφώνησε με τον δάσκαλο, λέγοντας ότι οι πιθανότητες ήταν μόνο 1 στις 3 ότι η γυναίκα είχε δύο αγόρια, αλλά 1 στις 2 ο άντρας είχε δύο αγόρια.
Οι αναγνώστες μάλωναν για 1 στους 2 και στις δύο περιπτώσεις, προκαλώντας συνέχεια. Τέλος, ξεκίνησε μια έρευνα, ζητώντας από αναγνώστριες με ακριβώς δύο παιδιά, τουλάχιστον το ένα από αυτά αρσενικό, να δώσουν το φύλο και των δύο παιδιών. Από τις 17.946 γυναίκες που απάντησαν, το 35,9%, περίπου 1 στις 3, είχε δύο αγόρια.
Η γυναίκα έχει | ||||
---|---|---|---|---|
νεαρό αγόρι, μεγαλύτερο κορίτσι | νεαρό κορίτσι, μεγαλύτερο αγόρι | 2 αγόρια | 2 κορίτσια | |
Πιθανότητα: | 1/3 | 1/3 | 1/3 | 0 |
Ο άνθρωπος έχει | ||||
---|---|---|---|---|
νεαρό αγόρι, μεγαλύτερο κορίτσι | νεαρό κορίτσι, μεγαλύτερο αγόρι | 2 αγόρια | 2 κορίτσια | |
Πιθανότητα: | 0 | 1/2 | 1/2 | 0 |
Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά
Λίγους μήνες αφότου ο Andrew Wiles είπε ότι είχε αποδείξει το Τελευταίο Θεώρημα του Fermat , ο Savant δημοσίευσε το βιβλίο The World's Most Famous Math Problem (Οκτώβριος 1993), που ερευνά την ιστορία του τελευταίου θεωρήματος του Fermat καθώς και άλλα μαθηματικά προβλήματα.
Οι αναθεωρητές αμφισβήτησαν την κριτική της για την απόδειξη του Wiles, ρωτώντας αν βασιζόταν σε μια σωστή κατανόηση της μαθηματικής επαγωγής , της απόδειξης με αντίφαση και των φανταστικών αριθμών .
Ιδιαίτερα αμφισβητήθηκε η δήλωση του Savant ότι η απόδειξη του Wiles πρέπει να απορριφθεί για τη χρήση της μη Ευκλείδειας γεωμετρίας .
Η Savant δήλωσε ότι επειδή «η αλυσίδα απόδειξης βασίζεται στην υπερβολική (Λομπατσέφσκι) γεωμετρία » και επειδή ο τετραγωνισμός του κύκλου θεωρείται «διάσημη αδυναμία» παρά το γεγονός ότι είναι δυνατό στην υπερβολική γεωμετρία, τότε «αν απορρίψουμε μια υπερβολική μέθοδο τετραγωνισμού του κύκλου, θα πρέπει επίσης να απορρίψουμε την τελευταία απόδειξη του φερματισμού».
Ειδικοί επισήμανε αποκλίσεις μεταξύ των δύο περιπτώσεων, διακρίνοντας τη χρήση της υπερβολικής γεωμετρίας ως εργαλείου για την απόδειξη του Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά από τη χρήση της ως ρύθμισης για τον τετραγωνισμό του κύκλου:
O τετραγωνισμός του κύκλου στην υπερβολική γεωμετρία είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα από εκείνο του τετραγωνισμού του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, όπου η γεωμετρία της Ευκλείδης δεν είναι σιδηρομετρικά. συγκεκριμένη γεωμετρία.
Η Savant επικρίθηκε για την απόρριψη της υπερβολικής γεωμετρίας ως ικανοποιητικής βάσης για την απόδειξη του Wiles, με τους κριτικούς να επισημαίνουν ότι η αξιωματική θεωρία συνόλων (και όχι η ευκλείδεια γεωμετρία) είναι πλέον το αποδεκτό θεμέλιο των μαθηματικών αποδείξεων και ότι η θεωρία συνόλων είναι αρκετά ισχυρή ώστε να περιλαμβάνει τόσο το Euclige όσο και το Euclide. αριθμοί.
Η Savant ανακάλεσε το επιχείρημα σε μια προσθήκη του Ιουλίου 1995, λέγοντας ότι είδε το θεώρημα ως "μια διανοητική πρόκληση - "να βρει μια άλλη απόδειξη χρησιμοποιώντας μόνο εργαλεία που ήταν διαθέσιμα στον Fermat τον 17ο αιώνα " . οδήγησε τελικά στην αποδοχή της απόδειξης το 1994.
Το βιβλίο ήρθε με μια λαμπερή εισαγωγή του Μάρτιν Γκάρντνερ , η οποία βασίστηκε σε ένα προηγούμενο προσχέδιο του βιβλίου που δεν περιείχε καμία από τις αμφιλεγόμενες απόψεις.
Δημοσιεύσεις
- 1985 – Διαγωνισμός κουίζ Omni IQ
- 1990 - Brain Building: Exercising Yourself Smarter (Συγγραφικό με τη Leonore Fleischer)
- 1992 - Ρωτήστε τη Μέριλιν: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις της Αμερικής
- 1993 – Το πιο διάσημο μαθηματικό πρόβλημα στον κόσμο: Η απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Φερμά και άλλα μαθηματικά μυστήρια
- 1994 – More Marilyn: Some Like It Bright!
- 1994 – "Έχω ξεχάσει όλα όσα έμαθα στο σχολείο!": Ένα μάθημα ανανέωσης που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την εκπαίδευσή σας
- 1996 - Φυσικά είμαι υπέρ της μονογαμίας: Είμαι επίσης υπέρ της αιώνιας ειρήνης και του τέλους στους φόρους
- 1996 – The Power of Logical Thinking: Easy Lessons in the Art of Reasoning...και σκληρά γεγονότα για την απουσία του στη ζωή μας
- 2000 – The Art of Spelling: The Madness and the Method
- 2002 – Μεγαλώνοντας: Κλασική αμερικανική παιδική ηλικία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.