Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Οι εκδόσεις Μένανδρος / Αλκυών και η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.) παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο 6ος π.Χ. Αιών-Η Αρχή της Μετακύλησης των Ιδεών σε Ανατολή και Δύση του Σωτήρη Γλυκοφρύδη.


Οι εκδόσεις Μένανδρος / Αλκυών και η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.) παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο 6ος π.Χ. Αιών-Η Αρχή της Μετακύλησης των Ιδεών σε Ανατολή και Δύση του Σωτήρη Γλυκοφρύδη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Πέτρος Δούκας οικονομολόγος-πρ. υφυπουργός

Δημήτρης Ιατρόπουλος ποιητής

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης συγγραφέας

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαλέλης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:

Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Γιώργος Κωνσταντής, Τζωρτζίνα Κώνστα και Μίνα Χειμώνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ως ένας από τους σύγχρονους φιλόσοφους, ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης, ερευνά με κριτικό προσανατολισμό την Ιδεοληψία που προσδιορίζει μέχρι σήμερα την Ανθρωπότητα, εντοπίζοντας πως είναι αποτέλεσμα της εξάρτησής της από ένα συνονθύλευμα ιδεών που το εφαλτήριό τους εντοπίζεται στον 6ο π.Χ αιώνα.

Έτσι, ξεκινώντας από τον μεγαλοιδεατισμό και παρέχοντας σημαντικά πληροφοριακά στοιχεία, ο Σ. Γλυκοφρύδης με το έργο του: «6ος π.Χ. Αιών-η Αρχή της Μετακύλησης των Ιδεών σε Ανατολή και Δύση» ωθεί τον αναγνώστη στην ανάγκη μιας σφαιρικής γνωσιολογικής επανατροφοδότησης προς μια νέα ουμανιστική αντίληψη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο του:

Ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα.

Η ενασχόλησή του με τον ανθρώπινο πόνο τον έκανε να στραφεί σε ένα παράγοντα που επηρεάζει τη βιολογική συμπεριφορά, τη ζωτική ανησυχία. Αυτή με τη σειρά της τον οδήγησε στο ότι ο άνθρωπος εμφορείται από ένα πλήθος ιδεών, η αρχή των οποίων εντοπίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα. Αναλύοντας τα τότε γεγονότα μέσα από τις πηγές, διαπίστωσε πως υπάρχουν 2 πόλοι που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά: Ο ένας, σε υψόμετρο 2-3οοο μέτρα, τα Ιμαλάια, όπου ο ¨Θεός¨ βρίσκεται στον ουρανό, και ο άλλος σε υψόμετρο 0, στη θάλασσα της Μεσογαίας, όπου ο άνθρωπος θέλει τους ΄θεούς¨ δίπλα του, δημιουργούς ή ολετήρες. Και οι δυο αυτοί πόλοι βρίσκονται στη λεγόμενη εύκρατη ζώνη, περί τον 36ο παράλληλο.

Έτσι ο άνθρωπος μέχρι σήμερα κυριαρχείται από αυτές τις ιδέες, που λαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ζωής του, κι εν γένει στον πολιτισμό του, επενεργώντας έως και στον πόνο, του πιο ανασφαλούς αλλά και πιο δυναμικού όντος, του Σισύφειου ανθρώπου.

Σε αυτή την έρευνα, που έγινε βιβλίο με τίτλο «6ος π.Χ. αιώνας – η αρχή της μετακύλησης των Ιδεών σε Ανατολή και Δύση», μπαίνουν και οι νεότερες εκτιμήσεις της επιστήμης, οδηγώντας αυτό το πόνημα, στη θεώρηση μιας νέας ουμανιστικής αντίληψης, δίδοντας στο συγγραφέα τον τίτλο του σύγχρονου νεοέλληνα στοχαστή. Αλλά και στον αναγνώστη ένα πληροφοριακό θησαυρό επαναπροσδιορισμού προς την πραγματικότητα χωρίς να χάνει το χρήσιμο «παραμύθι» της ζωής.

Άλλα έργα του συγγραφέα, είναι: «Το Φως του Παρμενίδη» και το «Σπουδή στον Παρμενίδη», που τον κατατάσσουν στους πιο ενδελεχείς Παρμενιδικούς ερμηνευτές.

Ετοιμάζεται προς έκδοση και βιβλίο για τη Σπάρτη, αποκαθιστώντας μια τεράστια προσωπικότητα της εποχής, τον Σπαρτιάτη βασιλέα Κλεομένη Α΄, επαναπροσδιορίζοντας και ιστορικά δεδομένα.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.