Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Συνέντευξη Τύπου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 14.09.2008

Συνέντευξη Τύπου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
14.09.2008

Αναγκαία και εφικτά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, τα μέτρα για την αναδιανομή του εισοδήματος κατά την διάρκεια της εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ. Παρουσίασε αναλυτικά τις πηγές χρηματοδότησης των κοινωνικών παροχών που προτείνει το Κίνημα για τους χαμηλόμισθους και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. «Η κυβέρνηση είναι όμηρος συμφερόντων» είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι αποτελεί εθνική ανάγκη να σταματήσει ο κατήφορος της χωράς. Επιδιώκουμε την αυτοδυναμία, αλλά είναι αναγκαίες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δήλωσε ότι το πρώτο και αναγκαίο βήμα είναι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών και σημείωσε ότι αποτελεί βούληση όλου του ΠΑΣΟΚ η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την αναγέννηση της χώρας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΤΗΝ 73η Δ.Ε.Θ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πολλοί συνάδελφοί σας έχουν ζητήσει να θέσουν ερωτήσεις, θα σας παρακαλούσα μία ερώτηση ανά δημοσιογράφο.
Και θα δώσω απευθείας το λόγο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Καλή σας ημέρα. Δυο λόγια πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη. Χθες, είχα την ευκαιρία να περιγράψω το σχέδιο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Σχέδιο, για το πώς θα βγει η χώρα από την πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας και που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση.
Όλοι μας αισθανόμαστε το τέλμα μιας πολιτικής χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχους, χωρίς όραμα και με τις χειρότερες των πρακτικών. Ο ρόλος της πολιτικής, όμως, είναι να περιγράψει ένα όραμα και να εμπνεύσει. Να εμπνεύσει όλους τους πολίτες, ώστε να συνεργαστούμε, όλοι μαζί, σε μια κοινή κατεύθυνση.
Το δικό μας όραμα είναι διαχρονικό, είναι μια διαχρονική υπόσχεση για μια ανθρώπινη κοινωνία. Και η δική μου τοποθέτηση, χθες, ήταν και μια πρόσκληση. Μια πρόσκληση, να δουλέψουμε μαζί. Όλοι μαζί, για να πετύχουμε αυτό το όραμα. Και ξέρω, ότι μπορούμε.
Για να κερδίσουμε, όμως, την εμπιστοσύνη του πολίτη, που έχει χαθεί, πρέπει εμείς να κάνουμε το πρώτο βήμα, η πολιτική ηγεσία του τόπου. Αυτό θα κάνουμε εμείς, ως κυβέρνηση, αύριο. Γι´ αυτό και χθες αναφέρθηκα αναλυτικά στο κράτος που θέλουμε να χτίσουμε και τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη.
Πώς δηλαδή ένα επιτελικό κράτος, με σωστή αντίληψη, θα σέβεται, θα προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη, θα στηρίζει τον πολίτη στην προσπάθειά του. Ένα κράτος ευνομούμενο, με κανόνες, αρχές, αξίες, διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, αξιολόγηση.
Αναφέρθηκα, επίσης, στη σημασία του κοινωνικού κράτους, που διασφαλίζει βασικά κοινωνικά δικαιώματα και, στα μέτρα, βεβαίως, που θα πάρουμε για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Αναφέρθηκα στη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και με βάση την «πράσινη ανάπτυξη», που ουσιαστικά συνδυάζει τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Όλα τα βασικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, για να είμαστε και ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί.
Τέλος, αναφέρθηκα αναλυτικά σε μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα το οικογενειακό εισόδημα και των μεσαίων και των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Χωρίς αυτή την ανακούφιση, καμία άλλη προσπάθεια δεν θα πιάσει τόπο, ό,τι κι αν κάνουμε.
Είναι προφανές, βεβαίως, ότι πολλά από αυτά τα οποία έχουμε προτείνει και τα οποία είναι στα σχέδιά μας, έχουν κόστος. Είναι προφανές ότι, κανένα σχέδιο διαφυγής από την κρίση, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί από τους πολίτες, όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τις πηγές χρηματοδότησής του και, σε αυτές, αναφέρθηκα εκτενώς χθες.
Αλλά θέλω να τονίσω και κάτι άλλο. Κάθε κυβέρνηση κάνει επιλογές. Η χώρα μας έχει πλούτο, αλλά η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει τους πλουσιότερους, φορολογώντας τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα, με αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους.
Επέλεξε, επίσης, να διαχειριστεί τον πλούτο που έχει η χώρα μας, τον πλούτο του Ελληνικού λαού, με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Με αδιαφάνεια, με εστίες διαφθοράς, με σπατάλη. Λειτούργησε πολύ περισσότερο ως μεσίτης, βοηθώντας μια παρασιτική οικονομία, παρά μια παραγωγική οικονομία.
Ως αυριανή κυβέρνηση, εμείς επιλέγουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Θα φορολογήσουμε αναλογικά τις μεγάλες περιουσίες και τα μεγάλα εισοδήματα, την εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται, τις υπεράκτιες εταιρείες που έχουν περιουσία στη χώρα μας.
Ως αυριανή κυβέρνηση, δεσμευτήκαμε, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να κάνει αυτό το απαραίτητο πρώτο βήμα. Ένα πρώτο βήμα, που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, που είναι τόσο αναγκαία, στο κράτος, στην Πολιτεία, και την αυτοπεποίθηση, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε μια πράγματι δύσκολη πορεία - αλλά εφικτή - ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.
Σ' αυτή την πορεία, λοιπόν, κάλεσα όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε μία κοινή συστράτευση. Σας ευχαριστώ. Και τώρα, μετά χαράς, να ακούσω τις ερωτήσεις σας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε για τις εισαγωγικές σας παρατηρήσεις.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή χθες στην ομιλία σας να περιγράφετε ένα πρόγραμμα, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται να απαντάει όντως στην πολυεπίπεδη κοινωνική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.
Μου γεννήθηκαν όμως δυο απορίες και θέλω τις απαντήσεις σας παρακαλώ. Η πρώτη απορία μου είναι πού θα βρείτε συγκεκριμένα τα χρήματα για να χρηματοδοτήσετε όλα αυτά τα μέτρα που εξαγγείλατε, και δεν θεωρώ, να μου επιτρέψετε, απάντηση το ότι τα χρήματα υπάρχουν ή αυτό που είπατε τώρα, ότι θα φορολογήσετε τη μεγάλη περιουσία, ή θα φορολογήσετε την αξιοποιήσιμη εκκλησιαστική περιουσία.
Η δεύτερη ερώτησή μου έχει να κάνει με το εξής. Πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ του 2008 δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 2004 που υπέστη τέσσερις συνεχόμενες ήττες. Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά Κίνημα λαού. Το σχέδιό μας είναι πολύ συγκεκριμένο και, οι πόροι, από τους οποίους θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα μέτρα, τα οποία εμείς έχουμε προτείνει, έχουμε σχεδιάσει, είναι πολύ συγκεκριμένοι.
Πρώτα απ' όλα, πολύ συγκεκριμένα, να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχει χάσει 4 δισεκατομμύρια εσόδων αυτή η κυβέρνηση, 4 δισεκατομμύρια εσόδων από τις χαριστικές πράξεις του υπουργού Οικονομίας προς τις μεγάλες εταιρείες, τους μεγαλομετόχους περίπου 200 επιχειρήσεων, με το αφορολόγητο των μερισμάτων. Αυτά τα 4 δισεκατομμύρια είναι αυτά τα οποία ψάχνει να βρει σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης, με το χαράτσι το οποίο επιβάλλει επί όλων, επί δικαίων και αδίκων.
Είναι μια αδικία, αλλά είναι και μια συγκεκριμένη ταξική επιλογή, που δείχνει πώς ρίχνουν τα βάρη στους πολλούς και αφήνουν να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο οι πλούσιοι. Άρα, λοιπόν, να μια πηγή.
Μια δεύτερη πηγή, ναι, είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Χάνουμε, πιστεύω, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από αυτή την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι, το 1993, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, μας έλεγε τότε ο κ. Έβερτ ότι, σε 6 μήνες, θα καταρρεύσει ο προϋπολογισμός. Και πήραμε τον πληθωρισμό από το 14%, και τον κατεβάσαμε στο 3%. Κατεβάσαμε το επιτόκιο από το 30% σε χαμηλά επίπεδα για να μπούμε στο ευρώ και, παράλληλα, αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες, μειώνοντας τον πληθωρισμό στο 3%.
Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είναι απλώς να βάζει ως εθνικό στόχο να μην ξαναμπούμε σε επιτήρηση. Μην ξαναμπούμε σε επιτήρηση! Μάλιστα, όταν δεν είχε καν Ολυμπιακούς Αγώνες πια και όταν έχουμε μια αύξηση της ανάπτυξης κάθε χρόνο. Πώς έχουμε αύξηση της ανάπτυξης; Έχουμε αύξηση του ΑΕΠ, 5% ήταν αρχικώς. Δυστυχώς, κατέβηκε στο 3,5%, έχουμε μια φθίνουσα πορεία επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά εν πάση περιπτώσει υπήρξε μια αύξηση. Πού πάνε τα λεφτά αυτά;
Έκοψε. Από πού έκοψε; Από την υγεία, από την παιδεία. Κάποιος, όμως, κερδίζει από τα λεφτά αυτά. Κάποιοι παίρνουν λεφτά. Άρα, λοιπόν, υπάρχει δυνατότητα και έχουμε βεβαίως συγκεκριμένα μέτρα. Δεν σας τα ανέφερα όλα. Αυτά τα μέτρα, είναι σίγουρο ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε.
ΣΤ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε, τον τελευταίο καιρό όλες οι δημοσκοπήσεις σχεδόν δείχνουν ότι η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία έχει κλείσει σε ποσοστά γύρω στη 1 μονάδα, κάτω από τη μονάδα, λίγο πιο πάνω από τη μονάδα. Ωστόσο σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά.
Πρώτον, η μη αυτοδυναμία. Και δεύτερον, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία υστερεί το ΠΑΣΟΚ. Ένα είναι ότι εσείς υστερείτε του κ. Καραμανλή στην καταλληλότητα ως Πρωθυπουργού και δεύτερον, ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που ασκεί αντιπολίτευση βρίσκεται πολύ χαμηλά, πιο χαμηλά από το Συνασπισμό για παράδειγμα.
Τι θα κάνετε με το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με το Συνασπισμό και δεύτερον, τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που δείχνει τόσο χαμηλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Ευχαριστώ, κ. Γιαννίση. Σίγουρα, δεν θέλω να είμαι ο καταλληλότερος, όπως είναι καταλληλότερος σήμερα ο κ. Καραμανλής. Θέλω να είμαι πολύ καλύτερος. Καλύτερος για την παιδεία, για την υγεία, καλύτερος για τις κοινωνικές υποδομές που χρειαζόμαστε, καλύτερος για την ανάπτυξη στη χώρα. Απ' αυτά θα κριθώ.
Δεύτερον, εμείς έχουμε στόχο τη νίκη και την αυτοδυναμία. Έχουμε μιλήσει βεβαίως για ευρύτατες πολιτικές συμμαχίες, κοινωνικές συμμαχίες. Θα κυβερνήσουμε με ευρύτατες συναινέσεις, όχι με αυταρχισμούς και αιφνιδιασμούς, όπως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και με αυτοδυναμία, την οποία επιδιώκουμε και, πιστεύουμε, θα έχουμε. Θα θελήσουμε να συνεργαστούμε με κόμματα, τα οποία θέλουν να συμβάλουν στη μεγάλη αλλαγή την οποία εμείς προωθούμε.
Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, να δεχθούμε ότι εσείς ως κυβέρνηση θα πετύχετε εκεί που απέτυχαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Δηλαδή θα βρείτε πόρους από την πάταξη της φοροδιαφυγής, που κάθε κυβέρνηση επιδιώκει αλλά ποτέ δεν το πετυχαίνει, από τον εξορθολογισμό των δαπανών, από τον έλεγχο των εσόδων.
Όμως αυτοί οι στόχοι για να επιτευχθούν θέλουν κάποιο χρόνο. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλουν κάποια χρόνια. Με δεδομένο αυτό, δεν είναι στον αέρα οι προτεραιότητες που θέσατε χθες για την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων; Δεν μοιάζει λίγο με ένα επικοινωνιακό ας πούμε τρικ αυτό που είχατε χθες, ότι έχετε χρήματα, υπάρχουν χρήματα και θα βρεθούν άμεσα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Πρώτα απ' όλα, δεν πιστεύω σ' αυτή τη λογική, ότι επειδή στο παρελθόν κάποια πράγματα δεν έγιναν, δεν μπορούμε να τα κάνουμε και στο μέλλον. Όταν βάζουμε στόχους, μπορούμε και τους καταφέρνουμε. Όταν βάλαμε στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν βάλαμε στόχο να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν βάλαμε στόχο να μπούμε στην ΟΝΕ, όταν βάλαμε στόχο τα μεγάλα έργα, τα καταφέραμε.
Και η δική μας προτεραιότητα σήμερα είναι ένα κράτος ευνομούμενο, ένα κοινωνικό σύστημα λειτουργικό, που θα αποδίδει παιδεία, υγεία, με σωστό τρόπο, με αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς κόστος για τη μέση οικογένεια και για τις χαμηλότερες εισοδηματικά οικογένειες και, βεβαίως, χωρίς να έχουμε τα βάρη της ακρίβειας.
Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν και με τους δανειολήπτες, για να ελαφρύνουμε και την υπερχρέωση των δανειοληπτών, καθώς και με την ακρίβεια και τη λειτουργία της αγοράς, με τη λήψη άμεσων μέτρων, που είναι θέμα πολιτικής επιλογής - το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν - και έχουν να κάνουν, επίσης, με συγκεκριμένα εισοδηματικά μέτρα.
Όλα αυτά είναι μέτρα εφικτά, είναι μέτρα συγκεκριμένα, είναι μέτρα τα οποία θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ»): Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βάλλεται από πολλές και διαφορετικές πλευρές λόγω του ότι ο κ. Καραμανλής υπέστειλε την προεκλογική του σημαία περί σεμνότητας και ταπεινότητας. Εσείς, αλλά και το Κόμμα σας, κατηγορείτε σημερινούς υπουργούς της κυβέρνησης, ότι μπήκαν στην πολιτική και πλούτισαν.
Θέλω να σας ρωτήσω, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κ. Πρόεδρε, που πλούτισαν τα προηγούμενα χρόνια -και σας θυμίζω και τη δήλωση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου - αποτελούν αλήθεια βαρίδια στην δική σας πορεία για την Πρωθυπουργία; Έχουν μία θέση στο δικό σας Υπουργικό Συμβούλιο; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαστε πολύ ξεκάθαροι, είμαι πολύ ξεκάθαρος στον τρόπο με τον οποίο και σήμερα, ως αντιπολίτευση, αντιμετωπίζουμε τα όποια φαινόμενα διαφθοράς και αύριο, ως κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα διαφθοράς.
Έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις - δεν τις υιοθέτησε η κυβέρνηση - για τη διαφάνεια και για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαφθοράς στη δημόσια πολιτική ζωή, όπως βεβαίως και για την αυτονομία της πολιτικής. Να σταματήσουμε και την όποια προσπάθεια αιχμαλωσίας της πολιτικής ζωής από διάφορα εξωθεσμικά συμφέροντα.
Αυτά είναι θέματα πολιτικής βούλησης. Και αυτή τη βούληση, εγώ την έχω, την έχει όλο το ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών από την πολιτική είναι τρομακτικά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατά τη γνώμη σας τι φταίει περισσότερο, φταίει το σύστημα, φταίνε τα Κόμματα ή τα πρόσωπα; Και στην προκειμένη περίπτωση ποιες είναι οι ευθύνες του κ. Καραμανλή, οι δικές σας, της κυρίας Παπαρήγα και των άλλων πολιτικών αρχηγών;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ κατανοώ απόλυτα αυτή τη δυσαρέσκεια. Ζώντας σ' αυτή τη χώρα, ποιος πολίτης αισθάνεται ότι πάμε καλά; Υπάρχει αδιαφάνεια, κοινωνική αδικία. Αν δείτε τους τίτλους των εφημερίδων των τελευταίων τεσσάρων ετών, ίσως η πλειοψηφία των τίτλων έχει να κάνει με κάποιο σκάνδαλο, με κάποια σκοτεινή υπόθεση, με κάποια παραβίαση δικαιωμάτων των πολιτών, με μια ζούγκλα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των νόμων, με την ακρίβεια, με την ανέχεια, με τη φτώχεια. Μια χώρα με δυναμική, αυτή τη στιγμή, αισθάνεται απαισιόδοξη και χωρίς προοπτική.
Είναι πολύ λογικό, που απογοητεύτηκε ο Ελληνικός λαός. Γι' αυτό, η δική μας ευθύνη είναι διπλή. Δεν είναι απλώς να έχουμε ένα καλό σχέδιο, το οποίο έχουμε, συγκεκριμένο σχέδιο, τη λήψη μέτρων ώστε να ανακουφίσουμε τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό σύστημα, για να μπορεί να υπάρχει σωστή υγεία, παιδεία, πρόνοια, ποιότητα ζωής, για να βάλουμε τη χώρα μας πάλι σε μια τροχιά ανάπτυξης.
Η δεύτερη ευθύνη είναι να αποκατασταθεί ακριβώς η εμπιστοσύνη, η αίσθηση δικαίου, η αίσθηση ότι, κάποιες βασικές αρχές και αξίες, τις τιμούμε, τις σεβόμαστε, τις εφαρμόζουμε, είναι μέρος της καθημερινής μας πρακτικής στη διακυβέρνησή μας.
Η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, από τον υπουργό μέχρι τον υπάλληλο, η καθημερινή αξιολόγηση. Αυτά είναι εκείνα, τα οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Αυτό το οποίο εμείς φέρνουμε ξανά είναι η ελπίδα. Και ο λόγος μας, είναι και λόγος τιμής.
ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, προσφάτως είπατε, ότι οι Ευρωεκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα για την Κυβέρνηση. Βάλατε τον πήχη ψηλά και για εσάς. Αυτό θα προϋπέθετε ή μάλλον προϋποθέτει σαφώς την κατάρτιση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές.
Εξετάζετε ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε κορυφαία στελέχη του Κόμματός σας, ώστε να μπουν σ' αυτή τη μάχη; Και θα μπορούσε, ας πούμε, μια τέτοια συζήτηση να γίνει ακόμα και με τον κ. Βενιζέλο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πάντως, η συζήτηση δεν γίνεται σήμερα. Στην κατάλληλη στιγμή, θα τα δούμε αυτά.
Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε, χθες ανάμεσα στα άλλα που δεσμευτήκατε στην ομιλία σας, σας άκουσα να λέτε ότι όταν γίνετε Κυβέρνηση θα φορολογήσετε ακόμα και την εκκλησιαστική περιουσία. Κάτι, το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Κατ' αρχήν είχαμε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από εκπροσώπους της Εκκλησίας
Θέλω να σας ρωτήσω: Εάν γίνετε Κυβέρνηση και εφαρμόσετε αυτό που προτείνετε, δεν φοβάστε μια νέα εξέγερση, ένα νέο ιερό πόλεμο εναντίον σας; Και επί τη ευκαιρία αν έχετε κάποια ευχή για τον κ. Καραμανλή που έχει τα γενέθλιά του σήμερα.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Του εύχομαι καλή υγεία, σ' αυτόν και στην οικογένειά του. Είπαμε, ότι όλοι φορολογούνται. Βεβαίως, δεν μιλάμε για Ιδρύματα, που εκ των πραγμάτων και από τη νομοθεσία έχουν ένα κοινωφελές έργο και δεν έχουν έσοδα, δεν έχουν μια κερδοσκοπική δραστηριότητα. Μιλάμε για τις αξιοποιήσιμες περιουσίες, τις εκμεταλλεύσιμες περιουσίες.
Πιστεύω δε, ότι υπάρχει και κάτι ακόμα. Αυτή τη στιγμή, που θέλουμε να δώσουμε όλοι μας το παράδειγμα μιας κοινωνίας δικαίου, πιστεύω ότι ούτε η Εκκλησία θα θελήσει να απέχει απ' αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα η Εκκλησία.
Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα επιστρέψω στα θέματα της οικονομίας, γιατί θεωρώ, ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στην ελληνική κοινωνία και έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην οικονομία.
Μιλούσα χθες με στελέχη του Κόμματός σας μετά την ομιλία σας και μου ανέφεραν δύο συγκεκριμένα παραδείγματα για να υπάρξουν απαντήσεις στο ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά».
Μου είπαν, λοιπόν, ότι μόνο η αύξηση περίπου 3,5% των πόρων σε παιδεία και έρευνα απ' αυτό που είναι σήμερα, κοστίζει περίπου 6,5 δις ευρώ. Μου είπαν επίσης, ότι η εξαγγελία σας για άμεση μείωση των κρατικών τιμολογίων, της ΔΕΗ για παράδειγμα, είναι δύσκολη να επιτευχθεί, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ λέει, ότι η ΔΕΗ είναι μία επιχείρηση προς πτώχευση. Άρα, λοιπόν, το ερώτημα επιστρέφει και μάλλον με πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
Ο Καραμανλής σας θυμίζω – και τελειώνω μ' αυτό για να είμαι σύντομος- στην προεκλογική περίοδο του 2004 είχε αναφέρει και ποσό, είχε πει 10 δις ευρώ θα εξοικονομήσουμε από την μείωση της σπατάλης στο κράτος. Δεν έγινε ποτέ. Πώς απαντάτε σ' αυτά τα διλήμματα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα σας πω συγκεκριμένα, γιατί πράγματι εγώ κατανοώ και την καχυποψία του πολίτη, και τη δική σας.
Για τη ΔΕΗ. Εμείς παραδώσαμε μια ΔΕΗ πλεονασματική. Αυτοί δημιούργησαν τα ελλείμματα. Και όχι μόνο δημιούργησαν τα ελλείμματα, αλλά με τη μέθοδο με την οποία, αυτή τη στιγμή, αναπτύσσουν κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το δίκτυο της ΔΕΗ, χρηματοδοτούν ουσιαστικά, δηλαδή, ο απλός καταναλωτής, ο οποίος πληρώνει τη ΔΕΗ, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη αυτών των εταιρειών εις βάρος της ΔΕΗ.
Άρα, λοιπόν, μιλάμε για μια χρηστή διοίκηση, κατ' αρχήν. Μιλάμε για μια αναπτυξιακή πολιτική, κατά δεύτερον. Πού είναι η ένταξη της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Πουθενά.
Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Έχουμε περίπου έναν διπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής, τα τέσσερα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Ότι ήταν μικρότερη η εισφοροδιαφυγή επί των δικών μας ημερών και μεγαλύτερη η εισφοροδιαφυγή επί Νέας Δημοκρατίας. Άρα, θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Δεν είναι θεωρητικό, γινόταν. Ήταν έτσι. Ήταν μικρότερη η εισφοροδιαφυγή. Διπλασιάστηκε.
Έχουμε χάσει τουλάχιστον 5 δις έσοδα από την φοροδιαφυγή. Γιατί; Διότι ήρθε αυτή η κυβέρνηση και διέλυσε τις υπηρεσίες της Εφορίας, κομματικοποίησε τις υπηρεσίες της Εφορίας, δημιούργησε ένα κλίμα ασυδοσίας γενικά, αύξησε μετά τον ΦΠΑ, γεγονός που δημιούργησε, όχι μεγαλύτερη φορολογική συνείδηση, αλλά μειώθηκε η φορολογική συνείδηση ή μάλλον υπονομεύτηκε η φορολογική συνείδηση, διότι αισθάνθηκε ο φορολογούμενος, ότι πληρώνει τα σπασμένα κάποιων άλλων.
Όλα αυτά, είναι σημαντικοί πόροι τους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε. Αλλά να σας πω και κάποιες άλλες πηγές, τις οποίες ανέφερα και χθες. Πράγματι, δεν αξιοποιούμε σωστά τη δημόσια περιουσία και, βεβαίως, όταν λέω «δημόσια περιουσία», δεν εννοώ αυτό που αντιλαμβάνεται ως αξιοποίηση αυτή η κυβέρνηση που εκποιεί τα πάντα, για να μπαλώσει προσωρινά κάποιες τρύπες, με μακροπρόθεσμες ζημίες, μεγάλες για τη χώρα και, βεβαίως, όχι για την ανάπτυξη.
Γιατί το να πουλήσεις ένα κτήμα ή μια μεγάλη εταιρεία, δεν σου δίνει, παρά ένα προσωρινό τίμημα. Πόσα πήρε η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση, για τον ΟΤΕ; Για μία κερδοφόρα επιχείρηση, με τεράστια παρουσία στα Βαλκάνια; Πήρε μόνο 140 εκ. ευρώ. Μπορούμε να πούμε ότι με μια τέτοια πολιτική, που δεν είναι αναπτυξιακή, θα μπορέσει η οικονομία να αντέξει;
Αλλά εγώ να σας πω και κάτι άλλο και, το λέω όχι απλώς ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών: αμυντικές δαπάνες. Οι προμήθειες και μόνο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι περίπου 30 δις μέχρι το 2013.
Υπάρχει κανένας στη χώρα μας, που πιστεύει ότι δεν μπορεί να γίνουν με μεγαλύτερη διαφάνεια, με μεγαλύτερο εξορθολογισμό, διατηρώντας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων; Εγώ σας λέω, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ότι μπορούμε να έχουμε σοβαρή οικονομία από αυτό το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Και βεβαίως, με μια δυναμική εξωτερική πολιτική, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και για ένα «μέρισμα ειρήνης».
Ανέφερα μόνο μερικά παραδείγματα, για να απαντήσω στα ερωτήματά σας.
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ALTER»)»: Κύριε Πρόεδρε, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής». Εσείς με όλα αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με όλα αυτά τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί, ποιο τίτλο θα βάζατε στον Κώστα Καραμανλή; Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι έντιμος και καθαρός πολιτικός;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Δεν είμαι εδώ για να βάζω τίτλους. Πιστεύω ότι υπάρχουν συμπεράσματα για το πώς έχει κυβερνήσει αυτό τον τόπο, τα οποία πια δεν είναι δικά μου, δεν είναι συμπεράσματα ή –αν θέλετε- κριτικές, τις οποίες έκανα στο πρόσφατο παρελθόν, όπου υπήρχαν και πολλές επιφυλάξεις γι' αυτά τα οποία έλεγα και λέγαμε.
Πιστεύω ότι οι αλήθειες είναι πια πασιφανείς και τα συμπεράσματα τα έχει βγάλει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ (Ρ/Σ «ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, επιδιώκετε αυτοδυναμία, αλλά ζητάτε από το Συνασπισμό συνεργασία και εσείς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και στις αρνήσεις του, τον εγκαλείτε και τον καλείτε να αναλάβει τις ευθύνες του. Το ερώτημα αναγκαστικά είναι διττό:
Πρώτον, γιατί είναι υποχρεωμένος ο Συνασπισμός να σας στείλει στην εξουσία; Και δεύτερον, ας πούμε ότι το κάνει. Ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αλαβάνου και Τσίπρα, έχει στην πολιτική του φυσιογνωμία προσδώσει αριστερίστικα χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι κακό, μπορεί να είναι και συμπαθές και αναγκαίο για ένα Κόμμα διαμαρτυρίας.
Όμως επειδή μια χώρα δεν κυβερνάται με αριστερίστικες κορώνες, με πολιτική ολικής άρνησης, με αέναη καταγγελιολογία, όπως είναι τουλάχιστον τα εμφανή μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του Συνασπισμού, εσείς ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχετε διαγνώσει και πιστεύετε, ότι θα τον καθιστούν συνετό, συνεπή και εχέγγυο κυβερνητικό εταίρο; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Σιδέρη, πολύ σωστά τα ερωτήματά σας. Γι' αυτό κι εμείς έχουμε προτείνει ένα ανοιχτό διάλογο, για να δούμε τις δυνατότητες προσέγγισης σε ένα προγραμματικό λόγο.
Η πρότασή μας ισχύει. Βεβαίως, ενώπιον του Ελληνικού λαού, όλοι μας κρινόμαστε. Όπως τόνισα και προηγούμενα, με αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, αρκετά σημαίνοντα στελέχη του Κόμματός σας έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα, ότι ύστερα από 4 εκλογικές ήττες που έχετε υποστεί επί δικής σας Προεδρίας, το Κόμμα σας δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ δεν θα άντεχε πολιτικά μια ακόμη ήττα στις Ευρωεκλογές.
Δεδομένου ότι εσείς προσφάτως χαρακτηρίσατε αυτές τις εκλογές ως δημοψήφισμα για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να ρωτήσω εάν εκλαμβάνετε αυτές τις εκλογές ως δημοψήφισμα και για σας προσωπικά;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Το στοίχημα είναι για την Ελλάδα, το στοίχημα είναι να αλλάξουμε πορεία. Μια καταστροφική πορεία, την οποία έχει πάρει η χώρα τα τελευταία 4 - 5 χρόνια, κάτι το οποίο έχει πια συνειδητοποιήσει ο Ελληνικός λαός. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες.
Β. ΠΕΤΟΥΡΗ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σταθώ στις δεσμεύσεις που αναλάβατε χθες, όπου αν γίνετε Κυβέρνηση, θα είναι μέτρα πια, ουσιαστικά ήταν μέτρα οι δεσμεύσεις αναδιανομής του εισοδήματος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα έχετε κοστολογήσει αυτά και αν σας είναι εύκολο να μας δώσετε αυτό το κοστολόγιο αυτή τη στιγμή;
Και επίσης αν μέσα σε αυτές τις δεσμεύσεις έχετε συνυπολογίσει σε ποιο βαθμό θα αυξήσετε το βασικό μισθό; Διότι φαντάζομαι ότι αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητές σας όταν ο ίδιος στηλιτεύετε τη «γενιά των 700 ευρώ».
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Πρώτα απ' όλα, έχουμε μια πολύ βασική αρχή. Η βασική αρχή είναι η δικαιοσύνη και, σε αυτή την περίπτωση, και η φορολογική δικαιοσύνη. Θέλω να το τονίσω αυτό, διότι εάν δεν το καταφέρουμε ως κοινωνία, μην περιμένετε να μπορούμε να μιλάμε για ένα ευνομούμενο κράτος, για μια σοβαρή ανάπτυξη, για ένα αίσθημα δικαίου που θα πρέπει να έχει και ο φορολογούμενος.
Ξέρετε σήμερα τι μου λένε πάρα πολλοί; «Με τα μέτρα της κυβέρνησης, εγώ θα κάνω προσπάθεια» - έτσι μου λένε – «να βρω άλλα κόλπα για να ξεφύγω, γιατί αισθάνομαι αδικημένος». Γι' αυτό το λόγο! Τόσοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και πολλοί άλλοι, μου το λένε. Και αυτό, βεβαίως, συμπαρασύρει όλους.
Άρα, αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο. Και αυτό το βασικό στοιχείο μπορούμε να το κατακτήσουμε, με μια απλή αρχή: τα μεγάλα εισοδήματα, οι μεγάλες περιουσίες έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα και θα φορολογηθούν με τους ανώτατους συντελεστές. Τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν μικρότερη φοροδοτική ικανότητα και θα φορολογηθούν με χαμηλότερους συντελεστές και, βεβαίως, μερικοί δεν θα πληρώσουν και καθόλου φόρο, διότι θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο, το οποίο υπήρχε πριν.
Από εκεί και πέρα, τα συγκεκριμένα μέτρα, ναι, βεβαίως έχουν κοστολογηθεί. Έχουν κοστολογηθεί, όχι για να κάνω εγώ τον υφυπουργό Οικονομίας, αλλά έχουν κοστολογηθεί στα βασικά τους μεγέθη. Βασικά μεγέθη, τα οποία εμείς βεβαίως θα πρέπει να προσαρμόσουμε ως κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν αλλάζει, ούτε τους στόχους μας, ούτε την πορεία μας.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η διαδρομή είναι γνωστή και, όποιο εμπόδιο κι αν βρούμε μπροστά μας, δεν θα σταματήσει αυτή τη δυναμική. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι, με τη δική μας κοστολόγηση, βλέπουμε ότι αυτά είναι, όχι μόνο εφικτά, είναι και αναγκαία.
Και λέω ότι είναι αναγκαία, γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη - διότι υπάρχει και μία αντίληψη, δυστυχώς, ότι η ανάπτυξη, για να υπάρχει, θα πρέπει να μειώσουμε τις κοινωνικές παροχές, θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος της παιδείας, το κόστος των νοσοκομείων κλπ. – αν θέλουμε να υπάρχει σήμερα ανάπτυξη στη χώρα μας, χρειάζεται να δημιουργήσουμε σιγουριά, χρειάζεται να δημιουργήσουμε ασφάλεια, χρειάζεται να δημιουργήσουμε το αίσθημα δικαίου στους πολίτες.
Η ανάπτυξη θα έρθει από την ποιότητα, και όχι από τη φθήνια. Μπορώ να σας πω ότι, με τα δικά μας φορολογικά μέτρα, όχι μόνο θα κάνουμε αναδιανομή, βοηθώντας πάντα τις μεσαίες και χαμηλότερες σε εισοδήματα τάξεις, αλλά θα είναι και αναπτυξιακή αυτή η αναδιανομή για τη χώρα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα.
Σήμερα, έχει χαρίσει η κυβέρνηση αυτή το φόρο στα αναδιανεμόμενα κέρδη, κέρδη δηλαδή τα οποία πάνε στις τσέπες κάποιων ανθρώπων. Εμείς λέμε, αυτά θα πρέπει να φορολογηθούν. Απ' αυτά θα κερδίσουμε τα 4 δις για τα οποία μίλησα. Θα μειώσουμε το συντελεστή στα έσοδα τα οποία επανεπενδύονται, τα κέρδη τα οποία επανεπενδύονται στην εταιρεία, δημιουργώντας μια αναπτυξιακή δυναμική, διότι βεβαίως θα έχει κάθε κίνητρο ο επιχειρηματίας να επενδύσει στην εταιρεία του και, επενδύοντας στην εταιρεία του, να διαμορφώσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μια νέα αναπτυξιακή δυναμική.
Από αυτά θα έχουμε έσοδα. Θα έχουμε επιπλέον έσοδα. Η ανάπτυξη θα δώσει επιπλέον έσοδα. Αυτά τα οποία λέω εγώ, δεν είναι η ανακάλυψη κάποιου πρωτοφανούς μέτρου. Είναι βασικές πολιτικές σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη. Είναι βασικές πολιτικές, επίσης, πολλών χωρών που έχουν γίνει ατμομηχανές ανάπτυξης στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι πολύ συγκεκριμένες πολιτικές.
Είναι πολιτικές, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία υπονόμευσε. Και βεβαίως, αυτή τη στιγμή, με τη δική της πολιτική, έχει δημιουργήσει μια φθίνουσα αναπτυξιακή πορεία.
Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Ευχαριστώ κ. Παπακωνσταντίνου για την ευκαιρία που μου δίνετε να κάνω ερώτηση. Η αισιοδοξία και η ελπίδα κ. Πρόεδρε αντιλαμβάνομαι ότι στη ζωή είναι ο κινητήριος μοχλός, πολύ περισσότερο στην πολιτική που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Σας άκουσα να μιλάτε για «αυριανή κυβέρνηση», να μιλάτε για «αυτοδυναμία», για «νίκη».
Δεν ξέρω αν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας κ. Πρόεδρε, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις στα φέρνουν στο 25 με 30%, όταν πριν ένα χρόνο πήρατε 38,5%. Και στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει μία διακυβέρνηση, την οποία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τη θεωρεί ως τη χειρότερη και δίνει χαρακτηρισμούς χειρότερους απ' αυτούς που χρησιμοποιείτε ακόμη και εσείς.
Επίσης, ο Συνασπισμός έχει εγκατασταθεί σε διπλάσιο ποσοστό και όσοι τις τελευταίες μέρες φεύγουν από το Συνασπισμό φαίνεται να προτιμούν τους Πράσινους Οικολόγους και όχι το ΠΑΣΟΚ.
Το κυριότερο όμως απ' αυτές τις μετρήσεις κ. Πρόεδρε, είναι ότι εσείς εξακολουθείτε να υστερείτε έναντι του κ. Καραμανλή, τον οποίο μπορεί τώρα να μη θέλετε να χρησιμοποιήσετε τίτλους και χαρακτηρισμούς, ωστόσο γράφηκε και λέχθηκε ότι τον χαρακτηρίσατε «τελειωμένο» μόλις προ ολίγων ημερών, αμέσως μετά την ομιλία σας για τις 3 Σεπτέμβρη.
Πιστεύετε ότι όντως ο κ. Καραμανλής κ. Πρόεδρε είναι τελειωμένος, ή απλώς φοβάστε την προσωπική αντιπαράθεση των δυο σας, όπου υστερείτε; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλετε να με παρασύρετε σε προσωπική αντιπαράθεση. Όχι, δεν θα μπω σε μια προσωπική αντιπαράθεση, ούτε έχω προσωπικά με κανέναν. Όμως, αυτή η πολιτική, η πολιτική της κυβέρνησης, έχει τελειώσει. Έχει συγκρουστεί πια με το κοινό αίσθημα του Έλληνα πολίτη, του λαού. Και όλοι βλέπουμε ότι είναι μια κατηφορική πορεία σε όλα τα επίπεδα.
Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και εμείς, φέρνουμε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, δίκαιη, σίγουρη, υπεύθυνη. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το αξιολογήσει θετικά ο Ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές.
Α. ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ («ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, χθες στην ομιλία σας είπατε ότι θα καταργήσετε το μπλοκάκι στο δημόσιο και ότι έτσι θα θέσετε τέρμα στην ομηρία χιλιάδων νέων. Εκείνο που θέλω να μας διευκρινίσετε είναι, εννοείτε ότι θα μονιμοποιήσετε όλους τους σημερινούς συμβασιούχους;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, υπάρχει ένας εργασιακός μεσαίωνας, όπως είπα, σε πάρα πολλούς τομείς. Έχουμε υπερωρίες που δεν πληρώνονται. Έχουμε μαύρη εργασία. Έχουμε τα λεγόμενα STAGE, τα οποία είναι ένας επαίσχυντος ρουσφετολογικός μηχανισμός, που συντηρεί την ελπίδα για διορισμό στο Δημόσιο, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα γι' αυτά τα παιδιά. Και βεβαίως, έχουμε μια νέα γενιά συμβασιούχων, κάτι το οποίο είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής, όπως θα θυμάστε, να καταργήσει.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου πρέπει να συμπληρωθούν με κανονικές συμβάσεις, με κανονικές προσλήψεις, μέσα από ένα σύστημα διαφανές, αξιοκρατικό. Ένα παράδειγμα. Έχουμε πυροσβέστες. Ξέρετε ότι υπάρχουν πυροσβέστες, οι οποίοι επαναπροσλαμβάνονται κάθε χρόνο για έξι, εφτά, πέντε μήνες;
Και όμως, μετά από έξι, εφτά χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ένα δυναμικό που θα έπρεπε να ενταχθεί μόνιμα στην Υπηρεσία; Αυτές είναι οι πάγιες ανάγκες. Για τις έκτακτες ανάγκες, υπάρχουν άλλες μορφές, που δεν είναι αυτές τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει, όπως το μπλοκάκι. Αυτές τις καταργούμε. Γι' αυτό, δημιουργούμε ένα πλαίσιο που σταματά τον εργασιακό μεσαίωνα και στο Δημόσιο, αλλά βεβαίως και στον ιδιωτικό χώρο.
Ε. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ («STAR»): Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, εκλογές «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» όπως είπατε στο Θησείο ή «όχι στις εκλογές παραγραφής» όπως είπατε στην πρόσφατη συνέντευξή σας στο Ζάππειο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Θα έλεγα και τα δύο. Εκλογές, όχι παραγραφής, και γρήγορα. Είναι, πιστεύω, εθνική ανάγκη για να σταματήσει ο κατήφορος. Και όταν λέμε «όχι εκλογές παραγραφής», σημαίνει ότι θα πρέπει να διαλευκανθούν όλες αυτές οι υποθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση ευθύνεται, τις οποίες συγκαλύπτει και για τις οποίες ο Ελληνικός λαός απαιτεί διαφάνεια και φως παντού.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ («ΗΜΕΡΗΣΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, εκτιμάτε ότι ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και δη πριν τις ευρωεκλογές; Με ποια αφορμή; Και εσείς στις προτάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΤΕ, για το Ζαχόπουλο που είχατε πει ή για το Βατοπέδι όπως σας εγκαλεί σήμερα ο κ. Αλαβάνος, θα προχωρήσετε;
Και επιπλέον ήθελα να σας ρωτήσω τι θα κάνετε με τον κ. Σημίτη, εάν θα τον επαναφέρετε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και πότε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε παρακαλέσει για μία ερώτηση από κάθε δημοσιογράφο.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, θέλω να ξέρετε ότι εμείς έχουμε πρωτοστατήσει σε όλες τις υποθέσεις αδιαφάνειας. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ. Δεν χαιρόμαστε που ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Θα θέλαμε να ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος. Θα θέλαμε να ασχολούμαστε με τα θέματα της παιδείας, θα θέλαμε να ασχολούμαστε με τα θέματα της υγείας, με τα θέματα της ανάπτυξης.
Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση μας έχει βάλει, να ασχολείται όλη η ελληνική κοινωνία και, βεβαίως, και η ίδια η κυβέρνηση που είναι παραγωγός αυτών, με τα σκάνδαλα. Γι´ αυτό λέω ότι είναι βασικό στοιχείο, και είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό και θα πρωτοστατήσουμε, να υπάρχει διαφάνεια παντού, είτε στο Βατοπέδιο, είτε στο θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε στο θέμα του ΟΤΕ, είτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Και το έχουμε αποδείξει.
Και ευτυχώς, οι δράσεις μας έχουν αρχίσει να έχουν αποτελέσματα. Σταματάμε έναν κατήφορο, έστω κι ως αντιπολίτευση. Γι´ αυτό, ως κυβέρνηση, θα είμαι, όχι απλώς αυστηρός, αλλά αυτή είναι δέσμευσή μου, να μπει τάξη σε όλα αυτά τα πράγματα, σε όλον αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης.
Δεν μπορεί να εκποιούμε δημόσιο πλούτο και από την πίσω πόρτα να ιδιοποιείται ο πλούτος. Δεν μπορούμε να διοικούμε αυτή τη χώρα με φιλίες, κουμπάρους, συγγενείς, αλλά πρέπει να διοικούμε αξιοκρατικά. Δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαβούλευση, χωρίς να ξέρει όλος ο Ελληνικός λαός, το Κοινοβούλιο, με ποια κριτήρια ακριβώς και πώς πήραμε αυτές τις αποφάσεις.
Και βεβαίως, για το θέμα του Βατοπεδίου, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία ανάμειξη. Το έχει αποδείξει.
ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ («ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω τη δεύτερη ερώτηση του κ. Σκουρή και θα σας ρωτήσω τι σκέφτεστε να κάνετε με τον κ. Σημίτη.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω μιλήσει πολλές φορές για το έργο των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, στις οποίες βεβαίως ήμουν κι εγώ υπουργός. Δεν έχω κάτι καινούργιο να πω πάνω σε αυτό και, βέβαια, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σημίτης παλεύει κι αυτός, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, όπως όλοι μας.
Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΝΕΤ RADIO»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και με αφορμή την κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών είπατε ότι "θα προχωρήσετε σε προσλήψεις".
Συχνά-πυκνά μιλάτε για «κομματικοκρατία», για προσλήψεις ημετέρων στο δημόσιο από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, θέλω να ρωτήσω ευθέως εάν σκέφτεστε και θα πορευτείτε με ρεβανσισμό, θα τακτοποιήσετε τα «δικά σας παιδιά», πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αυτό διότι έχουν αδικηθεί.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κάθε άλλο. Ακριβώς αυτή την αντίληψη θα αντιπαλέψουμε, κατοχυρώνοντας την αξιοκρατία για όλους.
Βεβαίως, θέλω να ξέρετε ότι αυτή την αντίληψη πάλεψα κι εγώ, και η δική μου γενιά βουλευτών, ακόμα και τη δεκαετία του ´80, με αποτέλεσμα να έχουμε το Νόμο Πεπονή, το ΑΣΕΠ, πολύ σημαντικές καινοτομίες, απαραίτητες για τη χώρα μας.
Η αξιοκρατία θα είναι παντού. Θέλουμε να επιβραβεύσουμε τους άξιους, κι όχι τους αρεστούς. Δεν υπάρχουν χρώματα για μας, είναι όλα παιδιά του Ελληνικού λαού. Και δεν το λέμε προεκλογικά, για να το αλλάξουμε μετεκλογικά, όπως θα έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το έχω και το έχουμε αποδείξει. Να τελειώνουν αυτά, λοιπόν, για να μπορεί και το Δημόσιο να λειτουργεί σωστά.
Δ. ΛΑΓΟΥ («FLASH»): Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε να λέτε εχθές και για μια ακόμη φορά, να υπόσχεστε μάλλον, ότι "θα αντιμετωπίσετε στα πλαίσια της ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας". Ως πρώτο μέτρο αναφέρατε την "άμεση μείωση των κρατικών τιμολογίων".
Δεδομένης της πολιτικής της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων, ποια θα είναι η δυνατότητα της δικής σας κυβέρνησης να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική ιδιωτικών πλέον στην ουσία επιχειρήσεων;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστό το ερώτημά σας.
Τουλάχιστον σε σχέση με τις μεγάλες, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, που είναι η ενέργεια και τα δίκτυα επικοινωνίας, όπως και κάποιες βασικές συγκοινωνίες, εμείς θεωρούμε ότι η ιδιωτικοποίηση, στην οποία προχωρά έμμεσα ή άμεσα η κυβέρνηση, όχι μόνο είναι λάθος, αλλά δημιουργεί ακριβώς αυτό που λέτε, την αδυναμία ενός κράτους να σχεδιάσει για την ανάπτυξη και την οικονομική της πολιτική σε αυτούς τους τομείς.
Θέλουμε τα δίκτυα τα οποία υπάρχουν να είναι, με τη μία ή την άλλη μορφή, πάντως, υπό δημόσιο έλεγχο. Όμως, από την άλλη μεριά, εμείς μπορούμε και ξέρουμε ότι υπάρχουν περιθώρια άμεσης ελάφρυνσης του βάρους των τιμολογίων από τις μεγάλες ΔΕΚΟ.
Όπως βεβαίως, όχι μόνο από τις ΔΕΚΟ, αλλά και με πολύ συγκεκριμένη πολιτική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, όχι με τα 40 και τα 100 ή πόσα άλλα μέτρα, αλλά με την κείμενη νομοθεσία, να χτυπηθεί το όποιο καρτέλ, να ισχυροποιηθεί ο υγιής ανταγωνισμός, να ελεγχθεί η κερδοσκοπία, την οποία ζει πια ο Ελληνικός λαός.
Δεν μπορεί να είμαστε από τις ακριβότερες χώρες στην αύξηση του κόστους του πετρελαίου ή της βενζίνης. Δεν μπορεί, όταν πέφτει διεθνώς η τιμή του πετρελαίου, να μην πέφτει και στην Ελλάδα. Αυτή είναι καθαρή κερδοσκοπία εις βάρος του καταναλωτή, εις βάρος της οικονομίας. Εκεί απαιτείται πολιτική βούληση. Εμείς την έχουμε.
Β. ΜΟΥΡΤΗΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Έχετε κατά καιρούς καταγγείλει διάφορα σκάνδαλα, Πακιστανούς, υποκλοπές, ομόλογα, Ζαχόπουλο κλπ. Επίσης σε όλο αυτό το διάστημα έχετε καταγγείλει προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης.
Θα ήθελα να μου πείτε, αν γίνετε κυβέρνηση και δεν έχουν εκκαθαριστεί αυτά τα σκάνδαλα, πώς σκοπεύετε να τα εκκαθαρίσετε και πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα που έχετε εσείς εντοπίσει στη δικαιοσύνη; Θα δούμε πάλι ειδικά Δικαστήρια; Θα εφαρμόσετε την αρχή κάθε τι νόμιμο είναι και ηθικό; Πώς θα τα χειριστείτε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ σωστά είπατε ότι, αυτή η ρήση, είναι μια ρήση που υποκρύπτει μια μεγάλη υποκρισία, να έρχεται η Βουλή να ψηφίζει για να καλύψει αμαρτίες, κάτι το οποίο κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
Αυτό που ζητάει ο Ελληνικός λαός είναι επιτέλους να υπάρχει διαφάνεια και παραδειγματική τιμωρία για οποιονδήποτε. Όχι απλώς για τον απλό πολίτη, αλλά όσο ψηλά κι αν υπάρχουν ευθύνες. Δεν είμαι εγώ που θα κάνω την κρίση. Θα πρέπει να είναι οι θεσμοθετημένες διαδικασίες της Βουλής και της Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά δε τη Δικαιοσύνη, θέλουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για να μπορεί να βρει το δίκιο του ο πολίτης. Σήμερα, δεν αισθάνεται ότι μπορεί να βρει το δίκιο του, όχι απλώς γύρω από τα γνωστά σκάνδαλα, αλλά και στην καθημερινή του ζωή, επιχειρηματική ή άλλη, όταν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
Η αργοπορία, αλλά ουσιαστικά και οι πιέσεις, η κομματικοποίηση, την οποία έχει προωθήσει αυτή η κυβέρνηση, δεν δημιουργούν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στους θεσμούς. Δεν μιλάω μόνο για τη Δικαιοσύνη, αλλά και για τη Δικαιοσύνη.
Σεβόμαστε τους δικαστές, σεβόμαστε ιδιαίτερα αυτούς που αντιστέκονται και θα τους ενισχύσουμε με τα μέτρα μας, με το Πρόγραμμά μας. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ακρόαση μέσα στη Βουλή των επιλογών που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στα ανώτατα όργανα, για να μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, το 1981 ήταν η αλλαγή, το 1989 η κάθαρση, το ´96 ο εκσυγχρονισμός και το 2004 η επανίδρυση του κράτους. Αυτά ήταν τα κεντρικά συνθήματα και αποδείχθηκε νικηφόρα πλατφόρμες των πολιτικών δυνάμεων. Σήμερα το δικό σας ποιο είναι;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Πρώτα απ' όλα, δεν είμαι λάτρης της επικοινωνιακής αντίληψης ότι, με ένα σύνθημα έχουμε δώσει ολόκληρο το πρόγραμμά μας. Αλλά πιστεύω ότι πολύ συγκεκριμένα μιλάμε για μια ανθρώπινη κοινωνία, για μια δίκαιη κοινωνία, για μιαν άλλη ανάπτυξη, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι τα στοιχεία τα οποία μας χαρακτηρίζουν, ως ένα Κίνημα δυναμικό, ένα Κίνημα που βάζει τις νέες προτεραιότητες της εποχής, ένα Κίνημα που εκφράζει τις νέες ανάγκες και τα νέα οράματα των νέων ανθρώπων, αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού.
Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, η ερώτησή μου αφορά το θέμα της υπόθεσης Βατοπεδίου. Με την παραίτηση του κ. Βουλγαράκη θα έλεγε κανείς ότι ένα μέρος της πολιτικής ευθύνης για την πολύκροτη αυτή υπόθεση έχει αναληφθεί. Βέβαια η ιστορία έχει πολλές πτυχές, έχει μεγάλο βάθος, έχει πάρα πολλούς εμπλεκόμενους.
Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής. Όσον αφορά στην κυβέρνηση, είδαμε με έναν περίεργο τρόπο Υπουργεία να συντονίζονται μεταξύ τους, όπως το Οικονομικών, το Αγροτικής Ανάπτυξης και ένας τέως πλέον υπουργός. Είδαμε επίσης ανώτατες κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, η Κρατική Εταιρεία του Δημοσίου και άλλες, επίσης να συντονίζονται μεταξύ τους και μεταξύ των εταιρειών αυτών και με τα Υπουργεία.
Θέλω να ρωτήσω το εξής. Πιστεύετε ότι η υπόθεση αυτή όσον αφορά στην κυβέρνηση εξαντλείται με τον κ. Βουλγαράκη, ή νομίζετε, ή πιστεύετε ότι υπάρχει εμπλοκή και του Μεγάρου Μαξίμου; Είπατε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Θυμίζω ότι, επιτρέψτε μου την έκφραση, όπως λέμε: το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται επί κυβερνήσεων του κ. Σημίτη. Είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς των υπουργών εκείνων των κυβερνήσεων; Και τέλος, τι θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ ώστε η δημόσια περιουσία, η οποία έχει χαθεί, να επανέλθει πάλι στο κράτος; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καμία περιουσία δεν εδόθη από τις δικές μας, τις παλαιότερες κυβερνήσεις. Θέλω να είμαι και πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Θέλω, όμως, να πω και το εξής. Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω μέχρι πού φτάνουν οι ευθύνες. Προφανώς, οι ευθύνες για όλα αυτά που βλέπουμε, είναι ευθύνες ολόκληρης της κυβέρνησης και βεβαίως του πρωθυπουργού.
Δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Είναι μια αντίληψη. Και κανένας μας πια, δεν έχει κάποιο λόγο, να μην έχει πεισθεί, ότι όλη αυτή η αντίληψη δεν μας αξίζει. Δεν μας αξίζει ως Έλληνες. Δεν τιμά το όνομά μας, την παράδοσή μας, τις αξίες μας, την αξιοπρέπειά μας, τον αυτοσεβασμό μας, την αυτοπεποίθησή μας, αυτή η λογική, η οποία αναβλύζει από κάθε πράξη της Ν.Δ. Δεν λέω, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και υπουργοί που κάνουν προσπάθειες, αλλά το κυρίαρχο, το απόλυτα κυρίαρχο αυτής της κυβέρνησης των τεσσάρων ετών, των πέντε ετών πια, με δύο εντολές από τον Ελληνικό λαό, με εμπιστοσύνη από τον Ελληνικό λαό, είναι αυτά;
Είναι αυτές οι αγοραπωλησίες; Είναι αυτά που έγιναν το καλοκαίρι στην ακτοπλοϊα, αυτά που αποκαλύφθηκαν το καλοκαίρι για το πώς δίνονται οι γραμμές; Είναι ο τρόπος με τον οποίο πουλήθηκε ο ΟΤΕ; Είναι το θέμα των υποκλοπών που έχει πάει στις καλένδες; Είναι η απέραντη ρουσφετολογία παντού; Είναι η αντίληψη ότι μπορεί να είμαστε μεσίτες στο κράτος, στην περιουσία του Ελληνικού λαού, να κάνουμε και τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και να κάνουμε και πολιτική μαζί; Πού είμαστε; Τα δεχόμαστε αυτά; Τα θεωρούμε φυσιολογικά; Θεωρούμε ότι είναι μέρος του DNA μας;
Εγώ το απορρίπτω. Το απορρίπτω και το απορρίπτει ο Ελληνικός λαός. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ, στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα του ενός ή του άλλου υπουργού, αλλά βλέπουμε, ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται αυτά τα αίσχη, ότι αδυνατεί αυτή η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει με τρόπο θαρραλέο, με τρόπο αποφασιστικό, με τρόπο δίκαιο.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Κύριε Πρόεδρε, καλό σας μεσημέρι. Υπάρχει η πολιτική εμπειρία, που υπαγορεύει τόσο στο απώτερο όσο και στο πρόσφατο παρελθόν, ότι εκείνος που προκηρύσσει πρόωρες εκλογές είναι κι εκείνος που τις κερδίζει τελικά.
Εσείς ωστόσο στην ομιλία σας την 3η του Σεπτέμβρη στο Θησείο είπατε: «όσο συντομότερα, τόσο το καλύτερο». Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα ανατρέψετε αυτόν τον άγραφο πολιτικό νόμο; Από πού αντλείτε αυτή την αισιοδοξία; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχουν τέτοιοι άγραφοι πολιτικοί νόμοι, ούτε υπάρχει μια μοιρολατρική αντιμετώπιση τέτοιων νομοτελειακών αντιλήψεων. Μπορούμε. Μπορούμε ως Έλληνες να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι το ζήτημα. Εγώ δεν το βάζω στα στενά όρια του ΠΑΣΟΚ. Το βάζω ως εθνικό θέμα πια. Δεν πάμε καλά. Έχουμε πάρει τον κατήφορο. Δεν πάμε καλά.
Όσο πιο γρήγορα αλλάξει η κατάσταση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε αυτό το ξεπούλημα του ελληνικού δημόσιου πλούτου, τόσο καλύτερα για τους Έλληνες. Όσο πιο γρήγορα πάρουμε σοβαρά μέτρα για την ανάπτυξη, τόσο καλύτερα θα πάει η οικονομία μας.
Όσο πιο γρήγορα ξαναδώσουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα πολίτη ότι, το κράτος, η Πολιτεία τον σέβεται, τόσο πιο γρήγορα θα πάει καλύτερα η χώρα μας, τόσο πιο γρήγορα θα ανακτήσουμε την ελπίδα, την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε, την ενότητά μας ως λαός, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Να πάρουμε, ναι, δύσκολες αποφάσεις, να προχωρήσουμε μπροστά σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Αυτό είναι το απλό, δικό μας μήνυμα.
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα λέγεται από την αντιπολίτευση ότι ελάχιστα είναι αυτά που συμβάλλουν με την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα πρόκειται για νέους φόρους. Εσείς τα τεκμήρια σε πιστωτικές κάρτες και αυτοκίνητα θα τα καταργήσετε όταν γίνεται κυβέρνηση, όπως τα είχε καταργήσει και η κυβέρνηση Σημίτη κρίνοντάς τα ως αναποτελεσματικά;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα τα καταργήσουμε. Παλιά, υπήρχαν τα τεκμήρια. Τότε, ήταν ένα μέτρο, μέσα σε μια κατάσταση όπου δεν υπήρχε κατάλληλη οργάνωση του κράτους. Και νομίζω ότι είναι μία ακόμα απόδειξη πως δεν είναι μοιραίο ότι δεν μπορούμε ποτέ να οργανώσουμε σωστά το φορολογικό μας σύστημα. Υπήρξε μια συγκεκριμένη ανάπτυξη των συστημάτων πληροφορικής, μια καλύτερη συνεργασία των φορέων και, βεβαίως, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπορεί το κράτος να συλλάβει τη φοροδιαφυγή ή την εισφοροδιαφυγή, κι αυτό έγινε χωρίς τη λογική των τεκμηρίων.
Θα τα καταργήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα συστήματα τα οποία έχει η χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το οποίο θα είναι και πολύ πιο δίκαιο και πολύ πιο αποτελεσματικό.
Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να κλιμακώνετε τις επιθέσεις στην κυβέρνηση με αιχμή το μέτωπο της πολιτικής ηθικής, εγείροντας ζητήματα ηθικών ασυμβιβάστων για συζύγους υπουργών και διάφορα άλλα. Μάλιστα η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιείτε για να αναδείξετε αυτή την εικόνα είναι «αθέμιτη επιρροή».
Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω αν η αθέμιτη επιρροή και το ηθικό ασυμβίβαστο λειτουργούν αλά καρτ και επιλεκτικά ή αν ισχύει για όλους τους πολιτικούς, και επειδή είστε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για το δικό σας κόμμα και για τους Βουλευτές σας, διότι έχω στα χέρια μου το βιογραφικό σημείωμα ενός Βουλευτή σας ο οποίος στο παρελθόν είχε κατασκευαστική εταιρεία ο άνθρωπος, έκανε αναπαλαιώσεις και στο Άγιο Όρος και σήμερα διαφημίζει μέσω της ιστοσελίδας του στο internet ότι, σας διαβάζω επί λέξει: «Σήμερα δραστηριοποιούμε στην παραγωγική διαδικασία σαν τεχνικός σύμβουλος σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία παράλληλα με τον πολιτικό μου ρόλο σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ», σε εισαγωγικά αυτό.
Προφανώς δεν είστε υποχρεωμένος να το γνωρίζετε, αλλά τώρα που το μάθατε θα ήθελα το σχόλιό σας και την απάντησή σας στο ερώτημα εάν στην περίπτωση που γίνεται πρωθυπουργός θα επιτρέπετε στους Βουλευτές σας να εργάζονται για λογαριασμό μεγάλων ή μικρών κατασκευαστικών εταιρειών, όπως συμβαίνει σήμερα με τον συγκεκριμένο βουλευτή. Σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχω τα στοιχεία τα οποία έχετε. Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζω και, εν πάση περιπτώσει, μιλάμε αυτή τη στιγμή για μια κατάσταση, όπου υπουργοί της κυβέρνησης ξεδιάντροπα έχουν λειτουργίες, οι οποίες είναι σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα του ρόλου τους, δηλαδή του υπερασπιστή του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του δημοσίου πλούτου.
Αυτή η σύγκρουση αρμοδιοτήτων, αυτή –αν θέλετε- η λογική τού ότι ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος μπορεί να είναι από την ίδια πλευρά, είναι ακριβώς αυτό το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα θέματα διαφάνειας, δημιουργεί πολλά προβλήματα στα θέματα χρηστής λειτουργίας και διοίκησης του κράτους, αλλά και γενικότερα της οικονομίας.
Γι' αυτό, όπου υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων και όπου ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος θα βρίσκονται από την ίδια πλευρά, θα είναι θέματα, τα οποία εμείς, με τις πράξεις μας, με τη νομοθεσία μας και τα μέτρα μας, θα κατοχυρώσουμε να μην γίνονται.
Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Κύριε Πρόεδρε, ας επιστρέψουμε στα θέματα της οικονομίας. Είπατε χθες ότι η οικονομία έχει καταρρεύσει και ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιαστεί. Συγχρόνως υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Οικονομική Νομισματική ένωση.
Σε σχέση με τα κριτήρια στα οποία είναι υποχρεωμένη η οικονομία να βαδίζει για να εφαρμόσετε την πολιτική σας θα τα παραβιάσετε, θα ζητήσετε να αλλάξουν;
Και μια διευκρίνιση. Είπατε χθες και επαναλάβατε πολλές και σήμερα, ότι υπάρχει εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και το ΠΑΣΟΚ θα τις ήθελε να έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Όπου βρείτε τετελεσμένα γεγονότα, για παράδειγμα στον ΟΤΕ, στα Λιμάνια, ενδεχομένως και αλλού, θα αναστρέψετε αυτή την κατάσταση;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ξεκινώ από το τελευταίο. Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ έχουμε πει, πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσει το Δημόσιο τον βασικό έλεγχο. Εμείς το είχαμε κατοχυρώσει αυτό, στη νομοθεσία την οποία είχαμε προωθήσει για τη λειτουργία του ΟΤΕ.
Σήμερα, αυτό που ζητάμε και αυτό που αύριο θα επιδιώξουμε, δεν είναι τίποτε άλλο απ' αυτό που και η γερμανική κυβέρνηση έκανε με την Deutsche Telekom Και θέλω να τονίσω, ότι η ζημιά την οποία έκανε η κυβέρνηση – παίρνω ένα απλό παράδειγμα, που έχει όμως εθνική σημασία - φαίνεται από το γεγονός ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της Deutsche Telekom είναι να κλείσει τον ΟΤΕ στα Σκόπια. Κλείνει τον ΟΤΕ στα Σκόπια, λόγω του ότι είναι πια η ίδια εταιρία, αφού υπάρχει και μια άλλη Deutsche Telekom εκεί, εν πάση περιπτώσει, κλείνει την ελληνική εταιρία του ΟΤΕ στα Σκόπια.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει, πολύ συγκεκριμένα, πόσο μεγάλης σημασίας είναι για μας, ως χώρα στα Βαλκάνια, να έχουμε μία εταιρία η οποία ήταν στο Δημόσιο και λειτουργούσε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και να είναι ένας στρατηγικός μας εταίρος στο σχεδιασμό της πολιτικής μας οικονομικής, αλλά και της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική εκτροπή, έκανε το πρώτο λάθος ο κ. Αλογοσκούφης, και η κυβέρνηση βεβαίως, μέσα σε 15 μέρες, να λοιδορήσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και να δυσφημίσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη λεγόμενη απογραφή. Μέσα σε 15 μέρες, έστειλαν το χαρτάκι και έλεγαν, «η οικονομία καταρρέει».
Δεν κατέρρεε, αλλά ήταν μια εύκολη λύση, για να μην κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν και για να δημιουργήσουν το κλίμα για την εκποίηση των πάντων.
Τώρα έχει γίνει εθνικός στόχος να μην μπούμε σε επιτήρηση, όταν αυτή η χώρα είναι μια χώρα αναπτυσσόμενη, αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα. Όπως σας είπα προηγουμένως, είχαμε φτάσει στο 5% στην αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Τώρα, είμαστε στο 3,5%, είναι μια αρνητική πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά εν πάση περιπτώσει, έχουμε μια αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή αύξηση του πλούτου. Δεν θα έπρεπε να έχουμε αύξηση των εσόδων; Δεν θα έπρεπε να ήμασταν μια πιο πλούσια χώρα; Βεβαίως είμαστε μια πιο πλούσια χώρα, αλλά για κάποιους λίγους. Δεν είναι ούτε πιο πλούσια η παιδεία μας, ούτε πιο πλούσια η υγεία μας, ούτε πιο πλούσιος ο χαμηλόμισθος ή η μεσαία εισοδηματικά οικογένεια. Κάποιοι άλλοι έχουν πλουτίσει.
Άρα, λοιπόν, έχει απόλυτη πια την ευθύνη αυτή η κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας. Και όπως είπα, ο κατήφορος είναι δυστυχώς υπαρκτός και πρέπει να σταματήσει γρήγορα.
Δ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε, χθες παρουσιάσατε πλαίσιο αρχών για τη λειτουργία της κυβέρνησής σας και στόχων για τη χώρα. Ποια εγγύηση υπάρχει, ότι αυτά και θα τηρηθούν και θα υλοποιηθούν, δεν θα μείνουν στο πεδίο των καλών προθέσεων και ότι ο λαός δεν θα απογοητευτεί για άλλη μια φορά; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο δεν ήρθε από το πουθενά, είναι ένα σχέδιο το οποίο ήρθε μέσα από μια συστηματική, συλλογική δουλειά και, δουλειά και με τους παραγωγικούς φορείς, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, Αυτοδιοίκηση και άλλους κοινωνικούς εταίρους.
Δεύτερον, είναι ένα σχέδιο εφικτό.
Τρίτον, είναι ένα σχέδιο το οποίο μας εκφράζει, το πιστεύουμε, όλο το ΠΑΣΟΚ.
Και τέταρτον, είναι εθνική ανάγκη.
Γ. ΜΑΧΑΙΡΑΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ- CITY 99,5»): Εκπροσωπώ και τον «CITY 99,5». Κύριε Πρόεδρε, η υπόθεση του Βατοπεδίου, εκτός από τις σκανδαλώδεις οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας.
Θέλω να σας ρωτήσω, εάν το ΠΑΣΟΚ επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εσείς ως πρωθυπουργός της χώρας θα προωθήσετε το χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βέβαια, το θέμα του Βατοπεδίου έχει σχέση με το Άγιον Όρος και δεν είναι η Εκκλησία της Ελλάδας. Θέλω όμως να τονίσω ότι, οι καθαρές σχέσεις, είναι απαραίτητες σχέσεις. Έχω συζητήσει, παλιότερα με τον Χριστόδουλο και τώρα, βεβαίως, με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο, για τα θέματα αυτά. Είναι οι δικές μας θέσεις να προχωρήσουμε σε μια καθαρή σχέση διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.
ΑΛΦ. ΒΙΤΑΛΗΣ («ΒΡΑΔΥΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάσατε ένα σχέδιο για την οικονομία, για την ανάκαμψη, για την έξοδο από την κρίση, όπως λέτε, το οποίο λογικά είναι και ένα πρόγραμμα τρόπον τινά κυβερνητικό. Είπατε, ότι είναι πολύ συγκεκριμένο το σχέδιο, ότι είναι εθνική αναγκαιότητα, το είπατε και προηγουμένως.
Θέλω να σας ρωτήσω κάτι κ. Πρόεδρε, έχετε μέσα δεσμεύσεις συγκεκριμένες, προτάσεις, ασχέτως αν συμφωνεί ή δεν συμφωνεί κανένας, έχετε δέκα πράγματα συγκεκριμένα, θέλω τις εξής ερωτήσεις:
Κύριε Πρόεδρε, πόσο νομίζετε ότι χρειάζεστε για να υλοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα; Χρειάζεστε μία κυβερνητική θητεία, δύο κυβερνητικές θητείες; Τι ιεραρχείτε; Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές, σχηματίζει κυβέρνηση, πότε θα δει ο συνταξιούχος να αναιρείται η ρύθμιση η οποία αυξάνει τα όρια ηλικίας και μειώνει τις συντάξεις; Πότε θα δει η μεσαία τάξη, ότι δεν θα πληρώσει το τέλος της Ακίνητης Περιουσίας; Έχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στην πρώτη τετραετία θα προχωρήσουμε σ' αυτά τα οποία είπα χθες, σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σε όλες δηλαδή τις αρχές διακυβέρνησης που εμπεδώνουν την αξιοκρατία, που εμπεδώνουν τη διαφάνεια, που εμπεδώνουν την αξιολόγηση, τη λογοδοσία, τη διαβούλευση. Σε αυτά τα οποία, όπως είπα, δεν έχουν οικονομικό κόστος, έχουν πιθανώς πολιτικό κόστος, το οποίο εμείς δεν φοβόμαστε. Σε αυτά που είναι απαραίτητα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στην Πολιτεία.
Τα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος θα είναι άμεσα. Άμεσα τα μέτρα αυτά! Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά -το είπα- εάν δεν υπάρξουν αυτά τα μέτρα. Διότι πάνω σε αυτή τη βάση, θα μπορέσουμε να χτίσουμε τις επόμενες, βεβαίως πιο δύσκολες, αλλά απαραίτητες αλλαγές, μεγάλες, σημαντικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της υγείας.
Παίρνω ένα παράδειγμα απλώς από τον χώρο της υγείας. Χρειάζεται επιτέλους να βάλουμε μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία μας. Θα συγκρουστούμε με συμφέροντα, διότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν αυτή τη διαφάνεια. Υπάρχουν πιθανώς φαρμακοβιομηχανίες, ίσως κάποιοι γιατροί, προμηθευτές. Θα μπει μηχανοργάνωση. Αυτά μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο. Αλλά θα γίνουν.
Και βεβαίως, θα βάλουμε και μια πορεία αναπτυξιακή, όπως είπα, για την «πράσινη ανάπτυξη», και με άμεσες ενέργειες, αλλά και με μια μακροπρόθεσμη στόχευση.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ («ΕΤ-3»): Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με το θέμα της προστασίας των δανειοληπτών που αναφέρατε χτες, στην τετραετία 2000 – 2004 το ΠΑΣΟΚ με τρεις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προσπάθησε να αντιμετωπίσει το θέμα των πανωτοκίων.
Το τραπεζικό όμως σύστημα έδειξε απρόθυμο να συμμορφωθεί και με τους νόμους και με τις εγκυκλίους των αρμοδίων Υπουργών. Τόσο ο κ. Γκαργκάνας, όσο και οι καταναλωτικές Οργανώσεις ακόμη και δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν, δεν έγιναν αποδεκτές από το τραπεζικό σύστημα.
Χθες είπατε «θα τους αναγκάσουμε, θα αναγκάσουμε το τραπεζικό σύστημα». Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Επειδή μιλάμε για συγκρούσεις, είπατε μια εβδομάδα πριν, «υπάρχουν δυνάμεις και κέντρα, που δεν με θέλουν στην εξουσία». Χθες το είπατε πιο συνοπτικά, «θα συγκρουστώ με τα κατεστημένα». Αυτά κ. Πρόεδρε έχουν ονοματεπώνυμο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:. Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει κανένας που είναι υπεράνω του νόμου, ούτε οι Τράπεζες. Αυτό, ας το γνωρίζουν και ας το γνωρίζουμε όλοι.
Δυστυχώς, υπάρχει η αίσθηση αυτή, πολύ σωστά λέτε, ότι κάποιοι στην κοινωνία μας είναι υπεράνω του νόμου. Άλλο αν οι νόμοι είναι σωστοί ή όχι. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η λογική, ότι κάποιοι ή κάποιες επιχειρήσεις ή κάποιος επιχειρηματίας ή κάποιος πολιτικός ή δεν ξέρω ποιος άλλος, είναι υπεράνω του νόμου.
Να τελειώσει αυτό επιτέλους, για να έχουμε ένα κράτος δικαίου. Και οι Τράπεζες έχουν υποχρεώσεις. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, δύο προτάσεις για τους δανειολήπτες, για να τους βοηθήσουμε, για να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές και κακές πρακτικές των Τραπεζών, που πάει ο άλλος και υπογράφει και δεν ξέρει τι υπογράφει, γιατί τα ψιλά γράμματα λένε άλλα. Ή το κόστος των συναλλαγών. Άρα, λοιπόν, θέλουμε να προστατέψουμε τον καταναλωτή, αλλά και τον υπερχρεωμένο. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν.
Εγώ δεν έχω προσωπικά –για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας- με κανέναν επιχειρηματία, με κανέναν καναλάρχη. Δεν έχω προσωπικά. Όχι μόνον αυτό, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα. Μα, αυτό είναι που δεν υπάρχει στη χώρα μας. Αυτό είναι που δεν υπάρχει.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε μια όλο αυξανόμενη, πολύ ανθυγιεινή σχέση κράτους – ιδιώτη, κράτους – αγοράς, και για τις δύο πλευρές. Επιχειρηματίες θέλουν να παίξουν το ρόλο της πολιτικής επιρροής στην πολιτική με αθέμιτα μέσα. Πολιτικοί θέλουν να παίξουν το ρόλο του επιχειρηματία.
Να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους. Να έχουμε καθαρές σχέσεις. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να συνεργαστούμε πάνω σε βασικούς στόχους και αρχές. Όχι στο βόλεμα και στα κάτω από τα τραπέζια «deals». Μόνο με καθαρές σχέσεις, με στόχους διαφανείς και με δεσμεύσεις, με διαφάνεια για όλους μας - κράτος, επιχειρηματίες, εργαζόμενους, Αυτοδιοίκηση, συνεταιρισμούς, καταναλωτικούς Οργανισμούς κλπ.
Αυτό προωθούμε, αυτό θα εφαρμόσουμε. Και δεσμεύομαι γι' αυτό, διότι είναι και θέμα, όχι μόνο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά είναι και θέμα δημοκρατίας και είναι και θέμα - επαναλαμβάνω αυτό το ζήτημα - εμπιστοσύνης επιτέλους που θέλει να αισθάνεται ο πολίτης γι' αυτόν ο οποίος τον εκπροσωπεί, για την Πολιτεία, η οποία θα πρέπει να τον προστατεύει.
Ε. ΖΑΧΟΥ («Ρ/Σ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, σας ακούσαμε προηγούμενα να λέτε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση του Βατοπεδίου και ότι το έχει αποδείξει». Είπατε επίσης ότι «καμία περιουσία δεν δόθηκε από Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».
Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω κ. Πρόεδρε είναι το εξής: Μάθατε, ρωτήσατε με ποιο σκεπτικό τότε ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας τον Ιούνιο του 2003 αποδέχτηκε στο σύνολο της γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου βάσει της οποίας γίνεται η παράδοση από το δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου της λίμνης Βιστωνίδας και της παραλίμνιας περιοχής; Βέβαια εκ των υστέρων ξέρουμε ότι ανακάλεσε αλλά ρωτήσατε γιατί αρχικά προέβη σε αυτή την κίνηση;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρξε καμία ανταλλαγή εκτάσεων.
Κ. ΠΑΠΠΑ («ΕΞΠΡΕΣ»): Κύριε Πρόεδρε, λέτε ότι θα φορολογήσετε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και μάλιστα είναι ένας βασικός φόρος για σας για την πολιτική της αναδιανομής που επαγγέλλεσθε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο εύκολο και εφικτό είναι αυτό, στην εποχή των offshore εταιρειών, που επικαλείται ακόμη κι ένας πρώην Υπουργός ότι έκανε offshore για λόγους φορολογικούς, συν το ότι η χώρα στερείται θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις offshore.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ήδη, υπάρχουν μέτρα τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας είχαν πάρει σε ό,τι αφορά τα ακίνητα. Θα υπάρξουν και μέτρα, που θα εντοπίζουν τις συναλλαγές των offshore εταιρειών με εγχώριες εταιρείες και, άρα, θα μπορεί κανείς να εντοπίσει την ύπαρξη αυτών των οικονομικών δεδομένων.
Και βεβαίως, θα αξιοποιήσουμε και τη διεθνή εμπειρία, η οποία υπάρχει, η οποία είναι συστηματική, της διασταύρωσης πληροφοριών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο μέρος εν πάση περιπτώσει αυτής της φοροδιαφυγής.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ («ΚΕΡΔΟΣ»): Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να ρωτήσω, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε όλοι –ακόμη κι αν δεν είμαστε προσεκτικοί αναγνώστες των εφημερίδων ή ακροατές των ραδιοφώνων- μια στροφή ακόμη και φίλια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέχρι πρότινος προς την κυβέρνηση και μία άσκηση κριτικής δριμύτατης εναντίον υπουργών, ενδεχομένως και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτή η στροφή θα ήθελα να ρωτήσω σηματοδοτεί ότι τα συμφέροντα που καταγγέλλετε κατά καιρούς, ζητούν από εσάς ανταλλάγματα; Και ποια είναι αυτά;
Και αν μου επιτρέπετε επειδή είμαστε στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, γιατί το ΠΑΣΟΚ περίμενε τον κ. Τατούλη να καταγγείλει το άνομο των δραστηριοτήτων, μάλλον το ηθικά ασυμβίβαστο των δραστηριοτήτων του Υπουργού Επικρατείας και της συζύγου του και βγήκε αμέσως μετά; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ έχει καταγγείλει, όπως σας είπα, επανειλημμένως το πρόβλημα που υπάρχει. Και θα έπρεπε η όποια κυβέρνηση να δίνει το παράδειγμα του ασύμβατου, να είναι κανείς ελέγχων και ελεγχόμενος. Και βεβαίως, αυτό δεν έχει καμία αντιφεμινιστική πτυχή. Σκεφτείτε να ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία μιλήσατε. Πάλι τα ίδια θα λέγαμε
Θυμίστε μου ποιο ήταν το άλλο σκέλος της ερώτησής σας.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ («ΚΕΡΔΟΣ»): Επειδή παρατηρούμε μια στροφή...
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα ΜΜΕ. Εγώ, όπως σας έχω πει, μιλώ για την αυτονομία της πολιτικής. Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα ως κόμμα, για να έχουμε καθαρά οικονομικά έσοδα, τα οποία είναι διαφανή. Και βεβαίως, θέλω να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, αλλά καθαρές σχέσεις με όλους. Ούτε εξαρτήσεις, ούτε πιέσεις, ούτε ανταλλάγματα, όπως είπατε, κάτω απ' το τραπέζι.
Πάνω σε αυτή τη βάση, θα φτιάξουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία και θα απελευθερώσουμε την πολιτική ζωή, από ένα βάρος που δεν μας επιτρέπει σήμερα να προχωρήσουμε μπροστά. Να φτιάξουμε μια πολιτική ζωή, που θα την εμπιστεύεται ο Ελληνικός λαός, ώστε να εκπροσωπείται γνήσια ο πολίτης και να μπορεί ο καθένας να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι έχει εξεγερθεί ο Ελληνικός λαός. Και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές εφημερίδες, ακόμα και φιλικές προς την κυβέρνηση.
Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στο θέμα των δανειοληπτών και στα όσα εξαγγείλατε χθες, για να μου απαντήσετε στο εξής: Κάνατε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού για τους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους και είπατε ότι θα τους δίνετε την ευκαιρία να πληρώσουν ένα μέρος των οφειλών τους και στη συνέχεια να απαλλαγούν από τα υπόλοιπα χρέη.
Θα ήθελα να μου πείτε, έχετε συζητήσει με τις τράπεζες για τις σκέψεις σας αυτές; Με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικές. Και έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να το κάνετε αυτό; Ή μήπως βλέπετε εκλογές και θέλετε να γίνετε αρεστός; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, έχουμε συζητήσει με τις Τράπεζες. Δε σημαίνει ότι πάντα συμφωνούμε. Θεωρούμε, όμως, ότι μερικά απ' αυτά τα μέτρα, τα οποία αφορούν τις τράπεζες ειδικά, είναι μέτρα δίκαια και δεν είναι μέτρα, όπως σας έχω πει και για άλλες περιπτώσεις, που εμείς ανακαλύπτουμε απ' το πουθενά. Είναι μέτρα που ισχύουν σε πάρα πολλές χώρες.
Το δικαίωμα, κάποιος, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του και για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη χρηματοδότηση, ή μάλλον με το να πληρώσουμε ένα μικρό μέρος αυτής της οφειλής, να μπορεί να ξεχρεώνει, είναι μία πρακτική η οποία υπάρχει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες.
Είναι λοιπόν μια πρακτική η οποία, στο πλαίσιο της γενικής μας φιλοσοφίας, της ανακούφισης και της υποστήριξης του οικογενειακού εισοδήματος, θα βοηθήσει τους χαμηλόμισθους, τα χαμηλότερα εισοδήματα και τα μεσαία εισοδήματα της χώρας μας.
Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εξέχων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παναγόπουλος, υπέγραψε φέτος με τους βιομήχανους αύξηση 1 ευρώ τη μέρα στους μισθούς των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ και εσείς προσωπικά επικροτήσατε αυτή τη συμφωνία. Με αυτούς τους ρυθμούς αυξήσεων στους μισθούς, πότε ακριβώς προβλέπετε να δημιουργήσετε την ανθρώπινη κοινωνία που επαγγέλλεστε κ. Παπανδρέου;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΓΣΕΕ είναι ένας ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος συνδικαλιστικός φορέας, η οποία έχει κάθε λόγο να διεκδικεί το καλύτερο. Θεωρώ ότι είναι θετικό που μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και χωρίς παρεμβάσεις τρίτων να βρίσκουν λύσεις.
Βέβαια, η κάθε ΓΣΕΕ ή η κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, το κάθε κίνημα που εκφράζει τον πολίτη, έχει τη δύναμη που του δίνει η κοινωνία, η ενότητα των πολιτών ή των κομμάτων, των συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκφράζονται μέσα απ' τις οργανώσεις αυτές. Γι' αυτό, βεβαίως, όσο πιο ενωμένη είναι η στάση των συνδικαλιστικών φορέων και των παρατάξεων που εκφράζονται εκεί, τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα έχει.
Όμως, να πω και κάτι ακόμα. Η κάθε ΓΣΕΕ, η κάθε οργάνωση, μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα πλαίσιο που, εκ των πραγμάτων, επηρεάζεται από την κυβερνητική πολιτική. Εάν η κυβερνητική πολιτική είναι άκρως συντηρητική, άκρως αντιλαϊκή, άκρως αντιεργατική, βεβαίως, τα περιθώρια θα είναι μικρότερα.
Με μια κυβέρνηση, όμως, που έχει ως στόχο τη δίκαιη κοινωνία, την ανακούφιση και την υποστήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τα περιθώρια και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ διαφορετικά.
Α. ΨΙΧΑΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε χαρακτηρίσει το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων ως εθνική υπόθεση. Παράλληλα μιλάτε και για την Πράσινη Ανάπτυξη. Στο Θεσσαλικό Κάμπο υπάρχει εκτίμηση ότι η απάντηση στο θέμα της λειψυδρίας είναι η εκτροπή του Αχελώου.
Τον περασμένο Μάρτιο στο Κιλελέρ στην ομιλία σας και σχετικά με το θέμα του έργου, είχατε καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ των περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιδρούν στην εκτροπή και των εκπροσώπων των αγροτών. Αυτή η αναφορά σας είχε εκληφθεί και ως έμμεση διαφοροποίηση από τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του έργου, το οποίο ως γνωστό είχε εξαγγείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου ουκ ολίγες φορές.
Τελικά τι συμβαίνει; Έχετε αναθεωρήσει τη θέση σας σε σχέση με το έργο της εκτροπής του Αχελώου; Είστε υπέρ ή κατά;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχουμε διαφοροποιηθεί από τη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη δύο μεγάλα ζητήματα. Πρώτον, πέραν του Αχελώου, πέραν του ζητήματος του Αχελώου, υπάρχει μια κυβερνητική πολιτική, που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιήσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και, βεβαίως, και τους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου.
Μια πολιτική που ήρθε για να στηρίξει το εισόδημα του αγρότη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να έχει τη δυνατότητα να μπει σε νέου είδους καλλιέργειες σε ό,τι αφορά – το είπατε και εσείς – την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή ποιοτικές καλλιέργειες, ανταγωνιστικές καλλιέργειες, οικολογικές, βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίες θα έχουν και άλλα πιο θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά απ' την άλλη πλευρά, θα υπάρχει και η δυνατότητα του ανταγωνισμού και θα φέρουν σοβαρό εισόδημα στους αγρότες.
Η κυβέρνηση αυτή, όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με το να δώσει προοπτική στους αγρότες, και όχι μόνο του Κάμπου, αλλά εδώ, στην περιοχή της Μακεδονίας, αν δείτε, θα ακούσετε από τους αγρότες που καλλιεργούν ή καλλιεργούσαν καπνό, την απόγνωση που έχουν από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την κατάρρευση αυτού του κλάδου, από την έλλειψη διαπραγμάτευσης που θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όχι μόνο λοιπόν δεν σχεδίασε για τον αγροτικό τομέα, αλλά βρισκόμαστε στην τραγική θέση, πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα να απειλείται με περικοπή όλων των επιδοτήσεων από την κακή, ρουσφετολογική, κομματική διαχείριση των χρημάτων που έρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους αγρότες.
Αυτή είναι η κατάντια για έναν τομέα, όπως είπα και χθες, όπου έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, τον τομέα της μεσογειακής διατροφής. Αντί λοιπόν να σχεδιάσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει αφήσει να καταρρέει το αγροτικό εισόδημα και ο αγροτικός τομέας.
Έχουμε όμως και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι εθνικό, είναι οι υδάτινοι πόροι. Είναι εθνικό θέμα, μέσα στο πλαίσιο αυτής της κλιματικής αλλαγής. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτές τις δύο συνιστώσες για τις οποίες σας μίλησα, όπου πρέπει να δούμε τα έργα του Αχελώου και πολλά άλλα, παραπλήσια έργα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν για να υποστηρίξουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας.
Γι´ αυτό, τόνισα ότι είναι ανάγκη η κυβέρνηση, όχι να κάθεται και να λέει "ναι, θα κάνουμε, θα δούμε", αλλά να είναι δραστήρια, με ενεργές προτάσεις, με διάλογο, για να προχωρήσουμε μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θέλουμε εμείς είναι, να μπορεί να έχει και τους υδάτινους πόρους που χρειάζεται ο Θεσσαλικός Κάμπος και την «πράσινη ανάπτυξη» που θέλουμε εμείς να έχουμε, ως ποιότητα και ως ανταγωνιστικότητα και ως προστασία του περιβάλλοντος, από πλευράς της αγροτικής παραγωγής.
Λ. ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ («ΠΑΡΟΝ-ΠΡΙΝ»): Κύριε Πρόεδρε, δεσμευτήκατε κατά την ομιλία σας εχθές ότι "θα επαναφέρετε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα καταργήσετε το νόμο για τη φορολόγηση των ακινήτων".
Δεν ακούσαμε όμως να δεσμεύεστε συγκεκριμένα για την κατάργηση ενός άλλου αντιλαϊκού μέτρου της Νέας Δημοκρατίας, τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων και την επαναφορά των συντελεστών στο 35% από 25% που το πήγε η σημερινή κυβέρνηση. Θα μείνει ως έχει αυτός ο νόμος;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι, δεν μιλήσαμε για την αύξηση των συντελεστών, μιλήσαμε για άλλες μορφές φορολόγησης και, βεβαίως, παραμένουμε στη βασική αρχή, ότι όποιος έχει μεγαλύτερα εισοδήματα, όποιος έχει μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα, θα έχει να πληρώσει και αυξημένους φόρους στο ελληνικό κράτος.
Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό είναι που θέλουμε να επαναφέρουμε στην αντίληψη, στη λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος. Ένα φορολογικό σύστημα, βεβαίως, με το οποίο, με την αίσθηση δικαίου που θα δημιουργηθεί στον φορολογούμενο, θα αισθανθεί κι εκείνος, ο οποίος σήμερα φοροαποφεύγει ή φοροδιαφεύγει, ότι εφόσον είναι καλοπληρωτής, δεν θα έχει μπελάδες.
Κι όχι μόνον αυτό, αλλά δεν θα τον θεωρεί και κλέφτη. Διότι σήμερα, δυστυχώς, η αντίληψη η οποία κυριαρχεί είναι ότι, είτε είμαι καλοπληρωτής είτε όχι, θα θεωρεί η Πολιτεία ότι κάποια λαδιά έχω κάνει. Αυτό υπονομεύει την οποιαδήποτε σοβαρή φορολογική συνείδηση και, βεβαίως, τελικά υπονομεύει τη δυνατότητα του κράτους, της Πολιτείας, να έχει σωστά έσοδα και με δίκαιο τρόπο.
Άρα, λοιπόν, εμείς έχουμε προτείνει παράλληλα και μία αντίληψη, η οποία θα αποτυπωθεί με ένα σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια, το λεγόμενο «point system», ή μέσα από τις λογιστικές μονάδες, το οποίο θα μπορέσει ακριβώς να εξακριβώσει με αντικειμενικό τρόπο τη φορολογητέα ύλη και να αισθάνεται και ο επιχειρηματίας ότι έχει τη σιγουριά, την ασφάλεια ότι θα σεβαστούμε τον ίδιο, την περιουσία του, τον κόπο του.
Και δεν θα υπάρχουν οι διάφορες υπόγειες διαδρομές, είτε μέσω μιας άλλης διαδικασίας περαίωσης που θα βοηθήσει κάποιους κακοπληρωτές, είτε με τη συναλλαγή που πολλές φορές υπάρχει με το κράτος, μέσω μιας αδιαφάνειας και μιας διαφθοράς, για τη φορολογητέα ύλη. Αυτά μπορούν να χτυπηθούν, υπάρχουν συστήματα, υπάρχουν διαδικασίες.
Με αποτέλεσμα, τελικό και άμεσο, να μπορούμε να ελαφρύνουμε, όπως είπα, τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα.
Κ. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε προηγουμένως, αλλά νομίζω ότι παραμένουν ορισμένα ερωτηματικά ως προς τη στάση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα που αφορούν την εκκλησία και το Άγιο Όρος.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ απέρριψε δια του κ. Βενιζέλου ως "ανούσια" την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, θέμα για το οποίο έχει παραιτηθεί ένας Υπουργός και παίζεται, τρίζει η καρέκλα ενός δεύτερου, και την ίδια στιγμή προτείνει Εξεταστικές Επιτροπές για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη;
Και δεύτερον θα ήθελα να σας ρωτήσω συγκεκριμένα εάν θα καταργήσετε ως κυβέρνηση το Νόμο 2459/97, νόμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο καταργήθηκε η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και το Νόμο 3220/2004 του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο καταργήθηκε η εισφορά του 35% των εσόδων της εκκλησίας.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στο δεύτερο έχω απαντήσει. Να πω κι εγώ μια φορά το "έχω απαντήσει".
Στο πρώτο, δεν απορρίψαμε, είναι ψέμα αυτό, δεν απορρίψαμε την Εξεταστική Επιτροπή. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο, όμως, από ό,τι έχω καταλάβει, έχει καταθέσει πρόταση ο κ. Αλαβάνος, είναι αυτό το πλαίσιο που λέει να ξεκινήσουμε δέκα χρόνια πίσω. Μα εδώ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο έγκλημα, ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
Αν θέλετε να δώσουμε άλλοθι και να αρχίσουμε να λέμε "όλοι ίδιοι είναι" και να ξεκινήσουμε δέκα χρόνια πριν, δίνουμε βεβαίως χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς στο συγκεκριμένο πρόβλημα, στη συγκεκριμένη υπόθεση και, να μην αρχίσουμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, μέσα από τις Εξεταστικές Επιτροπές.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ («TRT»): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, διαπιστώσατε κατ´ αρχήν ότι υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς.
Ας δούμε λοιπόν πώς αντέδρασε το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο εσείς ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, στο θέμα του σκανδάλου της SIEMENS που είναι πολύ πρόσφατο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε δια του υπουργού Δικαιοσύνης να προαναγγείλει το ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, εσείς είχατε ένα πολιτικό πρόσωπο στο χώρο σας το οποίο ομολόγησε στην ουσία ότι "έπαιρνε χρήματα για λογαριασμό του κόμματος".
Και ενώ απαντώντας στην ερώτηση του κ. Μούρτη προηγουμένως για τη διερεύνηση των σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας είπατε ότι "πίστη σας είναι να υπάρχει πάντα διαφάνεια και παραδειγματική τιμωρία όσο ψηλά κι αν υπάρχουν ευθύνες" δεν είδε θεαματικές κινήσεις ο Ελληνικός λαός και από σας και από τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα της διερεύνησης σκανδάλων που βαρύνουν την πολιτική ζωή του τόπου και συντηρούν αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στους πολιτικούς.
Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο με το οποίο η πολιτική ζωή έχει αρχίσει να συμφιλιώνεται, ή υπάρχει πραγματική πρόθεση σύγκρουσης και πως αυτό αποδεικνύεται στην υπόθεση που βαρύνει το δικό σας κόμμα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε τεχνικό πρόβλημα στον ήχο. Μετ´ εμποδίων, αλλά θα φτάσουμε στο στόχο μας.
Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα-προτάσεις για το θέαμα. Αυτά έχουν τελειώσει. Αυτά τα κάνει η κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε σοβαρές, συγκεκριμένες προτάσεις και οι πράξεις μας είναι συγκεκριμένες. Όταν υπήρχε σοβαρή υποψία, πήραμε αποφάσεις. Πήρα και πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Δεν συγκαλύπτουμε τίποτα. Ζητήσαμε Εξεταστικές, ως οφείλαμε. Περιμέναμε από την πλευρά της κυβέρνησης, και έκανα κι εγώ προσωπική έκκληση στον κ. Καραμανλή, να τελειώσουμε με αυτά τα θέματα, να μπούμε σε μια νέα φάση πολιτικής ζωής.
Όσο αυτά δημιουργούνται, συγκαλύπτονται και δεν τελειώνουν με μια δικαστική ή άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία, τόσο ο Ελληνικός λαός θα αισθάνεται πραγματικά μια έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Όμως, ακριβώς αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης, εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε με τις δικές μας πράξεις, πράξεις δυναμικές, για τη διαφάνεια, για το χτύπημα της διαφθοράς, για ένα διαφορετικό κράτος, για λειτουργίες οι οποίες πια -και έχουμε καταθέσει προτάσεις- διασφαλίζουν τη σωστή, χρηστή διοίκηση του Δημοσίου. Είναι βασικό στοιχείο.
Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά, εάν δεν ξαναδημιουργήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη στην πολιτεία.
Και όπως σας είπα: είναι μέτρα χωρίς οικονομικό κόστος, χρειάζονται πολιτική βούληση. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση. Το απέδειξε. Είναι σε ομηρία. Είναι αιχμάλωτη κάποιων συμφερόντων, κάποιων αντιλήψεων, κάποιων πρακτικών που δεν μας τιμούν. Είναι σε ομηρία. Δεν μπορεί να προχωρήσει.
Εμείς είμαστε εκείνοι, που μπορούμε να συγκρουστούμε μ' αυτές τις αντιλήψεις. Κι αυτό θα κάνουμε. Και σ' αυτό δεσμεύομαι.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ («Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε, στην ομιλία σας εχθές κατεγράφη μια εμφανής και απολύτως θεμιτή προσπάθεια να χτίσετε ένα φιλολαϊκό προφίλ μέσω μέτρων που εξαγγείλατε για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων. Μιλάτε επίσης διαρκώς για την επανάκτηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Την ανάγκη για αυτοκριτική όμως στην ομιλία σας μάλλον δεν την αισθανθήκατε. Δεν ακούσαμε κάτι σχετικό. Θεωρείτε δηλαδή ότι για όλα τα δεινά που ζουν σήμερα οι πολίτες φταίει μόνο η Νέα Δημοκρατία; Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μερίδιο ευθύνης;
Και θα αναφέρω ορισμένα παραδείγματα: Η «Γενιά των 700 ευρώ», τα προγράμματα STAGE που τώρα λέτε θα θεσπίσετε να είναι με ασφάλιση, ιδιωτικοποίηση πολλών ΔΕΚΟ, κάποιες αντεργατικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το κομματικό κράτος, το σκάνδαλο της SIEMENS. Δεν έχετε ως ΠΑΣΟΚ αρνητική συνεισφορά σε όλα αυτά; Και τι απαντάτε σ' αυτούς που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος της κρίσης και όχι λύση του. Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι φέρνουμε τις λύσεις, ότι πάμε μπροστά, ότι έχουμε τελειώσει προ πολλού με το παρελθόν. Και είμαστε από τα κόμματα που, περισσότερο από κάθε άλλο, έχουν κάνει αυτοκριτική.
Δεν αρκεί, όμως, η αυτοκριτική. Χρειάζεται πράξη. Κι εμείς, αυτό το δείχνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να αξιολογούμε με αυτογνωσία και τις αδυναμίες μας, και να βάζουμε νέες προτεραιότητες. Και πάμε μπροστά.
Α. ΜΑΡΑΘΙΑΣ («ΙΣΟΤΙΜΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, διάβασα στον τίτλο μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας ότι «Η ώρα του Γιώργου» με αφορμή τη φετινή επίσκεψή σας εδώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή το παρ' ολίγον ή μάλλον το σοβαρό ατύχημα που είχατε με το ποδήλατο δημιούργησε εντυπώσεις σε εχθρούς κυρίως μεταξύ των αντιπάλων σας, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Τελικά το συμβάν αυτό αποτέλεσε, όπως λένε κάποιοι, ίσως ένα κομβικό σημείο στην πορεία σας για να περάσουμε από την εποχή Γιωργάκη στην εποχή Γιώργου;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τι να απαντήσει κανείς σε αυτό; Το ποδήλατο το συνεχίζω. Οι διαδρομές είναι και ίδιες, αλλά και καινούργιες. Οι στόχοι ακόμα πιο φιλόδοξοι, το βάρος ίσως ακόμα μεγαλύτερο, με τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε, αλλά εμείς είμαστε εδώ και μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος. Κι αν υπάρχουν στο δρόμο και κάποια εμπόδια, ο στόχος παραμένει ο ίδιος και, θα φτάσουμε εκεί, και θα φτάσει η Ελλάδα εκεί, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, παρά την πρωτοφανή κρίση την οποία διέρχεται η κυβερνητική Παράταξη και ειπώθηκε κατά κόρον σ' αυτή την αίθουσα, εξακολουθείτε να βρίσκεστε ως Κόμμα πίσω στις δημοσκοπήσεις και υπολείπεστε κι εσείς στο ερώτημα περί καταλληλότητος.
Αν συνεχιστεί αυτή η δυσάρεστη για το Κόμμα σας κατάσταση στις δημοσκοπήσεις η τάση αυτή, είναι στις προθέσεις σας μετά από τέσσερις ήττες να ορίσετε κάποιο άλλο πρόσωπο ως υποψήφιο Πρωθυπουργό στις προσεχείς εκλογές; Κάτι, το οποίο δεν είναι ασύνηθες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι τόσο παράδοξο, παραμένοντας βέβαια εσείς ως αρχηγός του κόμματος ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μία διόρθωση. Στο κόμμα μας δεν διορίζουμε, εκλέγουμε. Δεύτερον, είστε τόσο βέβαιος για τις δημοσκοπήσεις;
Γ. ΣΟΦΙΑΝΟΣ («ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Συμμερίζομαι την αγωνία όλων των συναδέλφων για το εσωτερικό της Ελλάδος, για την οικονομική κατάσταση, για την κρίση όπως την περιγράφετε, ωστόσο σε λίγες ημέρες θα βρεθείτε κι εσείς, αν δεν κάνω λάθος, στη Νέα Υόρκη για την συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Εκεί θα συναντηθείτε στον ΟΗΕ, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε και με Αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο θα έχετε πιστεύω την ευκαιρία να συζητήσετε και με κάποιους παράγοντες της ομογένειας οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανησυχούν για το μεγάλο θέμα της ψήφου του αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο αν θέλετε η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για προσχηματική άρνηση όσον αφορά προς το νομοσχέδιο που έχει προτείνει.
Οι ομογενείς οι ίδιοι ανησυχούν σοβαρά. Θέλουν να προσφέρουν, ωστόσο δεν βρίσκουν τον τρόπο να προσφέρουν. Κατηγορούν ίσως και τη στάση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στο νομοσχέδιο αυτό. Ποιο θα είναι λοιπόν το επόμενο βήμα σας ως ΠΑΣΟΚ για να απεγκλωβιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, να ψηφιστεί τελικά από τη Βουλή, καθώς απαιτείται και η συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ πολύ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, εμείς είμαστε το κόμμα, το Κίνημα που έβαλε τον στόχο της ψήφου του Ελληνισμού της διασποράς. Προχωρήσαμε ακόμα σε σημαντικές καινοτομίες και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με πάρα πολλά προγράμματα, τα οποία συνέβαλαν στη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον Ελληνισμό της διασποράς.
Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εν μέρει δημιούργημα και Ελλήνων της διασποράς, προσφύγων Ελλήνων, που βρέθηκαν στο εξωτερικό, και όχι μόνο προσφύγων, αλλά και μεταναστών, και εργαζομένων.
Θέλω όμως να πω το εξής: το πρώτο σχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, το απορρίψαμε για έναν απλό λόγο, διότι ήταν ένα σχέδιο που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στον απόδημο Ελληνισμό. Ουσιαστικά, μετέφερε την μικροκομματική σύγκρουση, σε όλες τις εστίες του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Θα ήταν ένα τραγικό λάθος.
Δεύτερον, εμείς θέλουμε την πραγματική γνήσια εκπροσώπηση του Ελληνισμού της διασποράς. Το σημερινό νομοσχέδιο, όπως αυτή η κυβέρνηση το προτείνει, δεν το κάνει. Γι' αυτό είμαστε σε διαβούλευση, για να μπορεί να υπάρξει η λύση, που είναι η σωστή εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς και, με έναν τρόπο, ο οποίος σέβεται ότι δεν μπορούν, ούτε θέλουν, ούτε πρέπει να μπουν σε μικροκομματικές συγκρούσεις του δικού μας, εδώ, χώρου.
Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («FREE SUNDAY»): Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους βασικούς πυλώνες των χθεσινών οικονομικών εξαγγελιών σας ήταν η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Πώς όμως θα αντιμετωπίσετε, αν κληθείτε να κυβερνήσετε, τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, και τις συνέπειες ιδίως δε σε μια περιοχή όπως η Μακεδονία που μαστίζεται επιπλέον από το φαινόμενο της μετανάστευσης βιομηχανιών και επιχειρήσεων στις άλλες βαλκανικές χώρες. Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, ακριβώς λόγω της οικονομικής ύφεσης, της σχετικής ύφεσης, πρέπει να ενισχύσουμε τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, πρέπει να γίνει πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα.
Η λογική και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι με το να χαρίζει λεφτά στους πλουσιότερους, θα φέρει επένδυση, είναι μία ιδεοληψία η οποία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, έχει αποτύχει, έχει αποδειχθεί λανθασμένη.
Είδατε μεγαλύτερες επενδύσεις, απ' αυτά που έκανε η κυβέρνηση; Είδατε δηλαδή με το ότι χάρισε 4 δισεκατομμύρια στους μεγαλομετόχους, να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα; Το αντίθετο. Τα λεφτά αυτά, τα πήραν και κάπου τα έβαλαν. Πάντως, επενδύσεις δεν είδα, ούτε είδε η Βόρεια Ελλάδα, ούτε είδε η Μακεδονία.
Αντιθέτως. Και όχι μόνον αυτό. Η λογική, επίσης, ότι συμπιέζοντας την ποιότητα ζωής του εργαζόμενου - μισθούς, υγεία, παιδεία - μειώνοντας δηλαδή τις παροχές, θα έχουμε πιο ανταγωνιστική οικονομία, και αυτό είναι επίσης, αποδεδειγμένα πια, λάθος.
Η Ελλάδα δεν θα ανταγωνιστεί τους μισθούς της Κίνας, δεν θα ανταγωνιστεί τους μισθούς ούτε της Τουρκίας, ούτε της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα θα ανταγωνιστεί με ποιοτικό προϊόν στον αγροτικό χώρο, στο χώρο των υπηρεσιών, στο βιομηχανικό χώρο, στο χώρο της «πράσινης ανάπτυξης».
Ποιοτική ανάπτυξη, όμως, σημαίνει να έχει ο εργαζόμενος σιγουριά, να έχει ο αγρότης σχέδιο, βοήθεια, στήριξη. Να έχει ο επιχειρηματίας ένα περιβάλλον σίγουρο. Ένα κράτος που να λειτουργεί, ένα κράτος το οποίο θα έχει διαφανείς κανόνες, όπου δεν θα αλλάζουν τα φορολογικά μέτρα κάθε μέρα, όπου δεν θα αιφνιδιάζεται ο πολίτης κάθε μέρα, όπου θα ξέρει ότι μπορεί να προγραμματίσει.
Ξέρετε, όταν ζητούσα ως υπουργός Εξωτερικών και πήγαινα και έλεγα, θέλω να επενδύσετε στην Ελλάδα, τι μου έλεγαν; «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η φορολογική κλίμακα, ξέρετε τις μας ενδιαφέρει; Το σταθερό περιβάλλον, η σιγουριά, να μην αλλάζει ο υπουργός κάθε μέρα την πολιτική του».
Άρα, λοιπόν, η Βόρεια Ελλάδα θέλει άλλου είδους πολιτικές. Εδώ έχουμε πολιτικές που καθυστερούν τα έργα: Στην Εγνατία, δεν έχουμε τους κάθετους άξονες, δεν έχουμε αεροδρόμια, έχουμε αποβιομηχάνιση, έχουμε έλλειψη κάθε πολιτικής για την ανεργία και κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος.
Εάν δεν υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο για κάθε Περιφέρεια, με στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που κοιτάει, όχι τι θα πουλήσει και τι θα αγοράσει, αλλά πώς θα αναπτύξει με τους πόρους που έχει - και έχουμε δόξα τω Θεώ πόρους, και ανθρώπινους, και φυσικούς - αν δεν κοιτάξουμε πώς θα αναπτύξουμε αυτά, μην περιμένουμε να έχουμε σοβαρή προοπτική ανταγωνιστικής οικονομίας.
Έχει καταρρεύσει η ανταγωνιστικότητά μας. Και πρώτο, όπως σας είπα, είναι ένα σταθερό περιβάλλον για τις επενδύσεις, για την επιχειρηματικότητα. Αυτό θα είναι το καλύτερο για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως και η αποκέντρωση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα, οι Βορειοελλαδίτες, οι Μακεδόνες, οι Θεσσαλονικείς, να αποφασίσουν για τον δικό τους τρόπο ανάπτυξης, πού θα πάνε οι πόροι, πώς αυτοί θα αξιοποιηθούν, ποια ταυτότητα αναπτυξιακή θα υπάρξει.
Όχι μέσα από την απύθμενη, συγκεντρωτική και ρουσφετολογική γραφειοκρατία, η οποία καταπιέζει, όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς, αλλά κάθε πολίτη στη χώρα μας.
X. BΟΥΖΑΣ («ΑΞΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για καθαρές σχέσεις με τους επιχειρηματίες, είπατε χαρακτηριστικά ότι "δεν έχω προσωπικά με κανέναν επιχειρηματία", μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή σας στην εφημερίδα στην οποία εργάζομαι, στην «ΑΞΙΑ», απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον επικεφαλής της «MIG», τον κ. Βγενόπουλο για τον ΟΤΕ, που έφτασε όπως ξέρετε πολύ καλά μέχρι τη δικαιοσύνη, είχατε πει ότι "το Κόμμα σας δεν έχει στόχο να αντιδικεί με κανέναν επιχειρηματία".
Αυτό, κ. Πρόεδρε σημαίνει, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν απλώς αποτέλεσμα εντάσεων της συγκυρίας που αποτελεί παρελθόν για σας και δεν χαρακτηρίζει τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον επιχειρηματικό κόσμο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω ήδη απαντήσει, αλλά να απαντήσω ξανά για να είμαι σαφής.
Δεν έχω τίποτα με κανέναν επιχειρηματία προσωπικά. Έχω υποχρέωση, από την εντολή που μου έχει δώσει ο Ελληνικός λαός, να ελέγχω κάθε πράξη της κυβέρνησης, και βεβαίως, πράξεις που έχουν να κάνουν και με επιχειρηματίες, για τη διαφάνεια και για το δημόσιο συμφέρον.
Είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας με καθαρές σχέσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό είναι που εμείς δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, καθαρές σχέσεις με όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ξέρετε γιατί σήμερα υπάρχει το αίσθημα της ποινικοποίησης κάθε συνάντησης ενός πολιτικού με έναν επιχειρηματία; Διότι δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες. Και μπορεί μεν να είναι καθαρός ο επιχειρηματίας, καθαρός ο πολιτικός, αλλά χωρίς καθαρούς κανόνες, δεν προστατεύονται αυτές οι αρχές.
Με καθαρούς κανόνες, η σωστή συνεργασία επιχειρηματιών με το κράτος θα εμπεδωθεί και θα βοηθήσει και την οικονομία, αλλά θα αποτελούν και δεσμεύσεις για μια οικονομία που τηρεί κάποιες αρχές και στόχους, όπως αυτούς τους οποίους βάζει μία κυβέρνηση.
Η δική μας κυβέρνηση θα βάλει συγκεκριμένους στόχους. Το ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει συγκεκριμένους στόχους, μ' αυτά στα οποία αναφέρθηκα χθες. Συγκεκριμένους στόχους, για το πώς θα φορολογείται η επιχείρηση, ποια θα πρέπει να είναι η υποχρέωση κάθε επιχειρηματία, τι περιμένουμε από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τι περιμένουμε από τις Τράπεζες για να βοηθήσουν την ανάπτυξη και πώς θα βοηθήσουμε τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα μας.
Είναι συγκεκριμένα τα πλαίσια και θα μπουν και συγκεκριμένοι κανόνες για τη σχέση κράτους και ιδιώτη.
Ε. ΣΩΚΟΥ («ΔΕΛΤΑ TV ΘΡΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, προέρχομαι από μία Περιφέρεια που απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν διαφέρει και πολύ απ' όλες τις υπόλοιπες. Ο αγροτικός κόσμος βλέπει ολοένα και περισσότερο το εισόδημά του ουσιαστικά να συρρικνώνεται και η τοπική αγορά αντιλαμβάνεται τη μείωση ακριβώς αυτή.
Καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ολοένα και περισσότερα περιστατικά ανεργίας, άνθρωποι που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας, άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη και κοντά στα όρια της σύνταξης και αυτές τις μέρες σε Ροδόπη και Έβρο βρίσκονται στο δρόμο για να μπορέσουν ουσιαστικά να δουν τι θα γίνει με την απασχόλησή τους, αλλά και νέοι που αντιμετωπίζουν την ανεργία και καταφεύγουν αναγκαστικά πολλές φορές στην ανασφάλιστη υποαπασχόληση.
Εάν σήμερα ήσασταν Πρωθυπουργός κ. Πρόεδρε, τι θα κάνατε, ποια θα ήταν τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόζατε για την απασχόληση στην Περιφέρεια και φυσικά για τη συγκράτηση του πληθυσμού της;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως σας είπα, υπάρχουν γενικά μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους νέους για να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Μίλησα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την κατάργηση αυτού του εργασιακού μεσαίωνα, για την επιδότηση θέσεων εργασίας, μέσα από την ένταξη του επιδόματος ανεργίας σε ενεργητικές δράσεις, ακόμα για την κοινωνική εργασία, όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία, που θα ήταν επιδοτούμενη από το κράτος κάτι το οποίο είχαμε προτείνει για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλες περιοχές.
Όμως, από εκεί και πέρα, μια περιοχή όπως η Θράκη, έχει όλες τις δυνατότητες με σωστό σχεδιασμό να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία δυστυχώς δεν απορροφούνται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και το Γ' ΚΠΣ, δυστυχώς, πήγε στράφι κατά ένα μεγάλο μέρος. Και το Δ' ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ, έχει πάρα πολλές και μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να βλέπουμε την Περιφέρεια να αισθάνεται ότι ασφυκτιά.
Μια χώρα, η οποία, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνέχισε να έχει τεράστιες εισροές - τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τελείωσε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων-, συνέχισε να έχει δυνατότητα τεράστιων εισφορών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μια αναπτυξιακή πορεία κοντά στο 5%, παρότι σήμερα είμαστε στο 3,5% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει, γιατί αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στην Περιφέρεια.
Για μια Περιφέρεια, που μπορεί - όπως σας είπα και χθες- να είναι αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης. Η περιοχή της Θράκης, που έχει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γεωθερμία, έχει ένα πολυπολιτισμό, έχει δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού, έχει σημαντικότατες φυσικές ομορφιές για οικολογικό τουρισμό και για ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων, έχει βεβαίως και μια δυνατότητα να αξιοποιήσει και τον δυναμισμό των Πανεπιστημίων που υπάρχουν εκεί.
Είναι απαράδεκτο να αισθάνεται η Θράκη ότι μπαίνει ξανά στο περιθώριο, όταν μάλιστα ανοίγουν νέοι δρόμοι στα Βαλκάνια κι έχουν εκλείψει πολλά από τα σύνορα τα οποία την είχαν σε απομόνωση. Γι' αυτό ακριβώς, η περιφερειακή μας πολιτική θα εδραιωθεί σε μια νέα ταυτότητα της Περιφέρειας, που δίνει νέα ελπίδα.
Γ. ΑΛΕΞΑΚΗΣ(«BLUE SKY»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Πριν λίγο καιρό ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είχε σημειώσει - αναφερόμενος στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ - ότι θα αντιμετώπιζε θετικά ενδεχομένως το κλείσιμο όσων δημοσίων επιχειρήσεων δεν χρειάζονται, δεν είναι αναγκαίες.
Θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα μέτρο, είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα περιορίσετε τα ελλείμματα της σπατάλης στο δημόσιο; Και πως θα περάσετε - αν υιοθετήσετε ένα τέτοιο μέτρο- στην κομματική βάση, η οποία εν πολλοίς ψηφίζει, στηρίζει από αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις το ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι έχει παρερμηνευτεί πλήρως η δήλωση αυτή. Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένα πει, ποιες ΔΕΚΟ θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο, ποιες δομές και υποδομές πρέπει να παραμείνουν δημόσιες, υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως βεβαίως έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι ΔΕΚΟ, ως φορείς ρουσφετολογικής πολιτικής, ή πολιτικής υποστήριξης παρασιτικών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών. Πρέπει να συμβάλουν στην παραγωγική Ελλάδα.
Ζ. ΜΑΝΤΑΣ («ΠΑΤΡΙΣ» ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ): Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα επισκεφθήκατε το νομό Ηλείας πέντε φορές. Επίσης είναι γεγονός ότι προ καιρού καταθέσατε και σχέδιο νόμου για τους πυρόπληκτους.
Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι να μου πείτε εάν αύριο είσαστε στην Κυβέρνηση, με ποιο τρόπο θα κάνετε πράξη τις δεσμεύσεις που έχετε ανακοινώσει και δεν θα είναι μόνο υποσχέσεις ενός Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με ποιο τρόπο δηλαδή θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει μέχρι τώρα.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, ήδη νομίζω ότι και από την πλευρά μας, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουμε κάνει κάτι παραπάνω από ό,τι ένα κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα έκανε. Όχι μόνο φέραμε πρόταση, την οποία παραδώσαμε στον Ελληνικό λαό, και βεβαίως στο λαό της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Ηλείας, για την αναγέννηση της περιοχής, αλλά διαμορφώσαμε και καταθέσαμε πρόταση νόμου στη Βουλή. Απορρίφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Και υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας, ένα σημαντικό ποσοστό των προεκλογικών μας έκτακτων εισφορών από το κράτος, να παραδοθούν στην Αυτοδιοίκηση του νομού Ηλείας. Αυτό το κάναμε.
Και το κάναμε, όχι μόνο ως μια υποχρέωση για αποκατάσταση των ζημιών και για ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο της Ηλείας, αλλά κι άλλων πυρόπληκτων περιοχών, όπως η Αχαΐα, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Κορινθία, η Εύβοια, η Χαλκιδική παλαιότερα, αλλά διότι θεωρούμε ότι, μέσα από αυτή την κρίση, θα πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μας μιλούσε και η συνάδελφός σας προηγουμένως για τη Θράκη.
Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που είναι βασισμένο στην ποιότητα, στην συνέργεια επίσης πολλών τομέων - πρωτογενής παραγωγή, αγροτική παραγωγή - που έχει ο νομός Ηλείας, αλλά και σε ποιοτικές καλλιέργειες, στη μεσογειακή διατροφή, ένα μοντέλο συνδεδεμένο με τον τουρισμό που μπορεί να αναπτύξει αυτή η περιοχή. Αλλά τουρισμό ποιοτικό και ευρύτερα φιλοξενίας, που δεν θα είναι μόνον ο τουρισμός για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά θα είναι για τον πολιτισμό, θα είναι για την παιδεία, θα είναι για το Πανεπιστήμιο ή για την επέκταση του Πανεπιστημίου για την οποία μιλάμε, θα είναι γύρω από τον αθλητισμό και τον ολυμπισμό.
Θα είναι μέσα από δράσεις, που θα αναδεικνύουν ενεργειακές πηγές ανανεώσιμες, που θα συνδεθούν με την παραγωγή και με δουλειές που θα δοθούν στους νέους αυτής της περιοχής. Διότι όταν μιλάμε για «πράσινη ανάπτυξη», κάποιοι λένε ότι «εντάξει, αυτό είναι κάτι με το περιβάλλον». Όχι. Έχει άμεση σχέση με την οικονομία και την ανεργία.
Εάν σήμερα η κυβέρνηση αυτή, είχε εφαρμόσει κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά την ενέργεια στα δημόσια κτίρια, θα είχαμε πιθανώς 15 χιλιάδες επιπλέον θέσεις στις κατασκευαστικές εταιρείες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες κλπ., στην αγορά εργασίας.
Ακριβώς, λοιπόν, θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από την πρότασή μας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που φέρνει εργασία, που φέρνει ποιότητα, που φέρνει ευημερία. Μάλιστα, να το πούμε και αλλιώς, πολύ απλά: Εάν η Ελλάδα θέλει να είναι μια χώρα ποιοτικής φιλοξενίας, ποιοτικού τουρισμού, πρώτα απ' όλα, πρέπει να είμαστε εμείς, να εφαρμόζουμε εμείς αυτή την ποιότητα. Την ποιότητα στις υποδομές, την ποιότητα στις παροχές, την ποιότητα στο δίκτυο προστασίας.
Όπως, παραδείγματος χάριν, θα θυμάστε αυτή την τραγική ιστορία με τον Αυστραλό στη Μύκονο, που κάποια στιγμή είπε ο άνθρωπος, θα έπρεπε να υπάρχει μια υποδομή υγείας, που δεν υπάρχει σε αυτές τις περιοχές. Δηλαδή, οι υποδομές που είναι βασικές, ακόμα και για τον τουρισμό μας, ακόμα και για τη φιλοξενία μας, είναι απαραίτητες καταρχήν για μας τους ίδιους.
Άρα, λοιπόν, όταν θέλουμε να έχουμε ποιοτικό προϊόν, πρέπει να έχουμε ποιοτική κοινωνία, μια κοινωνία αξιών. Και αυτό θέλαμε να φτιάξουμε ως πρότυπο στην Ηλεία. Θα το κάνουμε, διότι είναι μέσα στη φιλοσοφία μας, είναι δέσμευσή μας. Το αποδείξαμε και προχθές στην Ηλεία και, όπως είπα εκεί, ο λόγος μας, είναι λόγος τιμής.
ΑΛ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ («ΑΥΡΙΑΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή συνταγματικώς οι εκλογές είναι ένα προνόμιο, οι πρόωρες εκλογές ουσιαστικά είναι ένα προνόμιο της εκάστοτε κυβέρνησης, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Εάν σκέφτεστε τη μοναδική δυνατότητα που έχετε ως αντιπολίτευση να προκαλέσετε πρόωρες εκλογές, να αξιοποιήσετε την Προεδρική Εκλογή.
Και ένα δεύτερο που μου έκανε εντύπωση ακούγοντάς σας λίγο νωρίτερα, αρκετά νωρίτερα, είπατε σε κάποια αποστροφή του λόγου σας ότι υπάρχουν υπουργοί που κάνουν προσπάθειες. Αν δεν είναι της ευγενείας, μπορείτε να μας πείτε μερικούς ή έναν έστω;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στο πρώτο σκέλος, τιμούμε το κύρος και την πολιτική διαδρομή του σημερινού Προέδρου, του Κάρολου Παπούλια, και δεν θα τον βάζαμε σε μικροκομματικά παιχνίδια.
Για το δεύτερο, όπου και αν υπάρχουν, δυστυχώς, σκεπάζονται από το νέφος των σκανδάλων και της αυθαιρεσίας που κυριαρχεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Π. ΠΛΙΑΤΣΟΣ («TOP CHANNEL» – «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας προσδώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της παιδείας. Πριν από λίγο σας άκουσα να μιλάτε και για περιφερειακή ανάπτυξη. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη δραματική συρρίκνωση φοιτητών σε πολλά περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ, ως απόρροια κυρίως της περίφημης βάσης του 10.
Αυτή η συρρίκνωση έχει μεγάλες εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για πόλεις της ελληνικής περιφέρειας στις οποίες κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διέσπειραν δεκάδες Τμήματα ΑΕΙ και κυρίως ΤΕΙ, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Σε μία ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πως θα αντιστρέψετε αυτή την αρνητική εικόνα; Θα καταργήσετε τη βάση του 10 ή θα πάρετε κάποια άλλα μέτρα; Σας ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν στην παιδεία και, σίγουρα, δεν είναι μόνον η κατάργηση της βάσης του 10, είναι η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος. Αλλά η επιβολή της βάσης του 10 είναι που, πρώτα απ' όλα, δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, που τους έκοψε ουσιαστικά το δρόμο να πάνε να σπουδάσουν.
Αλλά να σας πω κάτι για τη βάση του 10. Σκεφτείτε μια χρονιά έναν κολυμβητή να κολυμπάει για να πιάσει ένα όριο, σε μια θάλασσα που είναι λάδι. Και σκεφτείτε έναν κολυμβητή την επόμενη χρονιά, να έχει δύο μέτρα κύματα και να πιάσει το ίδιο όριο. Δεν είναι ίσα μέτρα και ίσα σταθμά. Έτσι είναι το σύστημα σήμερα.
Η βάση του 10, δεν είναι βάση του 10. Είναι ανάλογα με τη δυσκολία των θεμάτων που βάζουν οι εξεταστές στο Υπουργείο Παιδείας. Ένα σωστό σύστημα θα είχε αντικειμενικά κριτήρια για το ποια είναι η βάση. Δεν υπάρχει. Είναι σχετικά τα κριτήρια.
Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι, ένα εξεταστικό σύστημα, όπου δεν θα βάζουμε εμείς το κριτήριο, εάν είσαι καλύτερος από το διπλανό σου. Για να πάω πάλι σε ένα αθλητικό παράδειγμα, σκεφτείτε να ανταγωνίζονται, να συναγωνίζονται αθλητές μεταξύ τους για ένα μαραθώνιο. Το σημερινό σύστημα, το δικό μας, λέει «οι 100 πρώτοι θα μπουν».
Το σωστό σύστημα είναι να πούμε, όσοι πιάσουν 4 ώρες, θα μπουν. Μια χρονιά μπορεί να είναι 100, την επόμενη μπορεί να είναι και 200. Και εκεί, όμως, σημαίνει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία των Πανεπιστημίων. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, όπου ο υπουργός αποφασίζει για το πόσα παιδιά θα μπουν σε κάθε Τμήμα, πόσοι θα γίνουν μηχανικοί, πόσοι παιδαγωγοί, πόσοι αρχιτέκτονες, πόσοι μαθηματικοί κλπ.
Η μόνη χώρα που είχε παλαιότερα ένα τέτοιο σύστημα ήταν η Σοβιετική Ένωση. Εμείς έχουμε παραμείνει σε αυτό το σύστημα. Θα έπρεπε να υπάρχει η ευελιξία των Πανεπιστημίων, ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών, αυτοί που έχουν τα κριτήρια, να μπορούν να εισάγονται.
Αυτό, πρώτα απ' όλα, θα αποδεσμεύσει το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο. Να ξέρει ο νέος ότι θα πρέπει να φτάσει σε ένα επίπεδο. Όχι ότι θα πρέπει να είναι καλύτερος απ' τον άλλον. Θα φτάσει σε ένα επίπεδο. Αν φτάσει σε αυτό το επίπεδο, το οποίο θα πιστοποιείται από ένα απολυτήριο σοβαρό, θα έχει δικαίωμα να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο.
Εάν είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι, θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση για τα Πανεπιστήμια, για να μπορούν να καλυφθούν αυτές οι επιπλέον θέσεις. Και βεβαίως, θα πάμε και σε ένα ακόμα μέτρο, για να μην χρειάζεται να αποφασίζει ο νέος από τα 15 του, ουσιαστικά, για το τι θα σπουδάσει, σε μια εποχή όπου υπάρχουν τόσες αλλαγές και σε μια εποχή όπου μπορεί να μην έχει ωριμάσει το παιδί για τις επιλογές του.
Σκεφτείτε, να σας δώσω εδώ ένα παράδειγμα, μπαίνουμε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα, μπαίνει ο άλλος, σπουδάζει Παιδαγωγική και βγαίνει παιδαγωγός. Γιατί να μην μπαίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και, μετά από ένα χρονικό διάστημα, να αποφασίζει τι θέλει να βγει. Να δοκιμάσει. Ή να συνδυάσει. Ένας παιδαγωγός να πάρει και management. Ένας παιδαγωγός να πάρει και ψυχολογία. Ένας παιδαγωγός να πάρει και κοινωνιολογία. Και θα βρουν πάρα πολλά επαγγέλματα στο τέλος. Πάρα πολλά επαγγέλματα.
Ποιος είναι πιο εύκολο να τον προσλάβει, ποια αγορά είναι πιο σωστή, για να υπάρχουν οι δυνατότητες πρόσληψης, θέσης εργασίας; Η αγορά που βγάζει τυποποιημένους, πολλούς, με το ίδιο ακριβώς επάγγελμα, με τις ίδιες ακριβώς ικανότητες, ή η αγορά που έχει μέσα της πάρα πολλές δυνατότητες νέων επαγγελμάτων, νέων συνδυασμών; Και άρα, και νέων δυνατοτήτων για τα νέα παιδιά.
Άρα, λοιπόν, πάμε σε ένα σύστημα το οποίο θα αποδεσμεύσει το Λύκειο, θα φύγουμε από τη λογική της αποστήθισης, διότι αυτό θα μπορεί να είναι ένα εξεταστικό σύστημα που θα κρίνει και το ταλέντο, τις δυνατότητες. Και θα δώσουμε το δικαίωμα, με αντικειμενικά πάντα κριτήρια, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αποφασίζουν ποια είναι τα βασικά κριτήρια που θέτουν και ποιες είναι οι δυνατότητες για να αναπτύξουν τους τομείς τους, τα Τμήματά τους.
Θα δώσουμε μεγαλύτερη δυνατότητα και ευχέρεια στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αποφασίζουν και για τα Τμήματά τους, και για τα πτυχία τα οποία θα δίνουν, ώστε να μπορούν να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται.
Και να συνδεθούν επιτέλους και με τις ανάγκες της τοπικής ή περιφερειακής κοινωνίας. Και με την παραγωγή, και με τον πολιτισμό, και με την κοινωνία, και με οποιαδήποτε άλλα ζητήματα μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή, νοσοκομεία κλπ.
Σύνδεση, ευελιξία, άνοιγμα του Πανεπιστημίου, ώστε να γίνει ένας αναπτυξιακός φορέας και, η νεολαία, ο πολίτης να έχει και δικαίωμα στην παιδεία, και το ταλέντο του να αξιοποιείται, να μην ισοπεδώνεται, και να μπορεί να είναι σίγουρος ότι, αν φτάσει σε ένα επίπεδο σπουδών, θα μπει στο Πανεπιστήμιο, θα μπει στο ΤΕΙ, θα μπορεί να συνεχίσει.
Όλα αυτά χρειάζονται θεσμικές αλλαγές, απαιτούν όμως και σωστή χρηματοδότηση. Βάζουμε ως πρώτη προτεραιότητα την παιδεία, γι´ αυτό έχω ανακοινώσει 5% του ΑΕΠ για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, συν άλλο ένα 2% για την έρευνα, συνολικά δηλαδή, ένα 7% για παιδεία και έρευνα. Διότι εκεί είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, εκεί είναι το μέλλον των παιδιών μας, εκεί είναι το μέλλον της ανταγωνιστικότητάς μας και των δυνατοτήτων μας για να έχουμε μια προοπτική σε αυτή τη διεθνή οικονομία.
Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV): Κύριε Πρόεδρε, αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι χρηματοδότησαν τα ολυμπιακά έργα στην Αθήνα, όταν ήρθε η ώρα να γίνουν έργα στην περιφέρεια ανακαλύφθηκε το μοντέλο της συγχρηματοδότησης των έργων με τη σύμπραξη τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη αύξηση των διοδίων. Να πω ένα παράδειγμα, ότι στη διαδρομή Βόλος – Λάρισα - Βόλος μέσα σε μία νύχτα είχαμε μια αύξηση 150% από 2 στα 5 ευρώ. Στην ιδιαίτερη πατρίδα σας στην Αχαΐα η γέφυρα του Ρίου προχθές είχε μια νέα μεγάλη αύξηση.
Το ερώτημα λοιπόν τίθεται κ. Πρόεδρε, θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της περιφέρειας και πάλι οι Έλληνες πολίτες της περιφέρειας; Σκέφτεστε αν γίνετε κυβέρνηση να το αλλάξετε αυτό το μοντέλο; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με τη σημερινή κυβέρνηση, η έννοια της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχει φτάσει στα όρια της ασφυξίας για τον Έλληνα καταναλωτή και τον πολίτη της Περιφέρειας.
Θα σας πω γιατί. Δεν είμαστε εναντίον των συμπράξεων γενικά. Θέλουμε σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν συμπράξεις, βοηθούν και στην ποιότητα και στην εξεύρεση πολλές φορές κεφαλαίων, αλλά εάν μεταφέρουμε ουσιαστικά όλο το βάρος στην ιδιωτική εταιρεία, η ιδιωτική εταιρεία τι θα κάνει; Θα υπολογίσει πώς θα βγάλει κέρδος τα επόμενα χρόνια.
Άρα, λοιπόν, ουσιαστικά, κάνουν τα δημόσια έργα, όχι ένα δημόσιο αγαθό υποδομής για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια, αλλά ένα εργαλείο απομύζησης του καταναλωτή υπέρ κάποιας ιδιωτικής εταιρείας. Έχει χαθεί πλήρως η ισορροπία σε αυτή τη σύμπραξη επί Νέας Δημοκρατίας. Γι´ αυτό και καθυστερούν τα έργα, γι´ αυτό και, φοβάμαι, όπως προχωράνε τα έργα αυτά, θα έχουν τεράστιο κόστος εδώ στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και αλλού για τους καταναλωτές και, βεβαίως, αυτό θα επιβαρύνει και τους επόμενους προϋπολογισμούς.
Αυτό βεβαίως είναι απόρροια και της μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την κυβέρνηση, αλλά και της αδυναμίας τους να απορροφήσουν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα, χωρίς να αναζητήσουν ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις αυτές, ή έστω, αν ήταν ΣΔΙΤ, θα ήταν πολύ μικρότερο το ποσοστό της συμμετοχής του ιδιώτη και, άρα, πολύ μικρότερο το βάρος για τον καταναλωτή αύριο.
Είναι και αυτή μία ακόμα αντίληψη της ιδιωτικοποίησης, της κερδοσκοπίας, την οποία προώθησε αυτή η κυβέρνηση, εις βάρος της Περιφέρειας και γενικότερα των καταναλωτών.
Ε. ΜΩΡΑΪΤΗ («ΔΙΚΤΥΟ ΣΕΡΡΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε, διαψεύδετε σενάρια που μιλούν για μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να περάσετε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως φορολογικό, ασφαλιστικό ή ακόμη και στην παιδεία και στη συνέχεια να περάσετε σε εκλογές;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δοκιμάσαμε να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία σε πολλούς τομείς. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Ίσως στο μόνο, για να είμαι δίκαιος, όπου υπήρξε μια κοινή στάση, μετά βεβαίως από τη δική μας ισχυρή θέση, ήταν στο Σκοπιανό. Οπουδήποτε αλλού, άλλα μας έλεγαν, άλλα έκαναν.
Και βεβαίως, δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συμβιβασμούς με συμβιβασμένους.
Β. ΚΑΛΛΙΑΚΟΥ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV»): Κύριε Πρόεδρε, την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός από τη θέση σας, όταν ρωτήθηκε για το μεγαλύτερο λάθος του είπε ότι "δεν προχώρησε με τόσο ταχείς ρυθμούς το έργο το κυβερνητικό όσο θα ήθελε". Εσείς κάνοντας έναν απολογισμό της Προεδρίας σας, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος σας; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ότι είχα ελπίσει πολλά περισσότερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ («ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»): Παρότι μέχρι στιγμής δε σας τίμησε κανείς με κάποια ερώτηση που να αφορά σε εθνικό θέμα, λόγω της εμπειρίας σας, έχω την άνεση να σας ρωτήσω είτε για το Κυπριακό, είτε για το Σκοπιανό.
Θα προτιμήσω όμως να επιστρέψουμε στη Θράκη, με αφορμή κάποιες παλαιότερες επισημάνσεις του Προέδρου της Βουλής του κ. Κακλαμάνη, αλλά και μία πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον πρώην στενό σας συνεργάτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος επί λέξει μου είπε ότι "η Θράκη θα μας απασχολήσει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια".
Μίλησε για "έκνομη στάση και αποφάσεις του Προξενείου της Κομοτηνής κι ότι στην κυριολεξία έχει στηθεί ένας χορός πρακτόρων". Εάν ξέρετε κάτι παραπάνω, να μας κάνετε σοφότερους. Και τι λέτε στην κυβέρνηση, πως πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα που άπτονται βεβαίως των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι γνωστά τα θέματα. Εμείς προωθούμε και προωθήσαμε, και προσωπικά, σε κάθε πόστο όπου βρέθηκα, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εξωτερικών, την ισονομία και την ισοπολιτεία των κατοίκων και πολιτών μας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, πόσο μάλλον στη Θράκη, όπου υπάρχει μειονότητα.
Δεν θεωρώ ότι είναι ελληνοτουρκικό θέμα. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι εσωτερικό, δικό μας. Εμείς διαφυλάττουμε τα δικαιώματα του κάθε πολίτη της χώρας μας και, κακώς η κυβέρνηση φέρνει ως ατζέντα, όταν μιλά με την άλλη πλευρά, το θέμα αυτό, ως ελληνοτουρκικό ζήτημα.
Εμείς έχουμε την υποχρέωση, αλλά και την ικανότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα κάθε πολίτη στη χώρα μας, οποιαδήποτε είναι η καταγωγή του.
Γ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ («ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε έρθει πολλές φορές στην Καρδίτσα και πάντα εκεί συναντούσατε αγρότες. Πριν λίγες ημέρες ήμουν σε ένα καφενείο της Καρδίτσας και με ρώτησαν εκεί μια παρέα: Αν πας στη Θεσσαλονίκη και σου δοθεί η δυνατότητα να ρωτήσεις τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θέλω να του πεις το εξής, ότι βρισκόμαστε πλέον σε απόγνωση και ότι χάσαμε κάθε ελπίδα για το μέλλον. Πάντα, λέει, κάτι ελπίζαμε. Τώρα δεν ελπίζουμε πλέον σε τίποτα γιατί θεωρούμε ότι όλες οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύουν.
Θα ήθελα, λοιπόν, το εξής: Ο κόσμος θέλει κάτι χειροπιαστό από το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτά τα γενικόλογα που ακούει γενικά πάντα απ' όλες τις κυβερνήσεις και προεκλογικά, αρχίζει πλέον να μην τα πιστεύει κι αυτό φαίνεται καθαρά και από τις δημοσκοπήσεις και από οποιονδήποτε να ρωτήσετε. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι' αυτό; Τι θα κάνετε κ. Πρόεδρε για να επαναφέρετε το χαμόγελο στα χείλη των αγροτών;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κάτι που δεν θα κάνω, είναι να πω προεκλογικά ότι θα μειώσω από το 18% τον ΦΠΑ στο 8% και, μετά, την επομένη, να το κάνω 19% για τους αγρότες. Το πρόβλημα του αγρότη σήμερα είναι το μεγάλο κόστος των λιπασμάτων, της ενέργειας, το πρόβλημα του νερού και εκεί πρέπει να παρέμβουμε δραστικά.
Πρέπει να παρέμβουμε δραστικά, επίσης, στην οργάνωση του αγρότη, σε συλλογικές μορφές οργάνωσης, για να μπορεί επιτέλους να έχει τη δυνατότητα εμπορίου, με ένα τίμημα, το οποίο πραγματικά τον επιβραβεύει για τον κόπο του και για το προϊόν του, ουσιαστικά -αν όχι καταργώντας- μειώνοντας αυτή τη μεγάλη κερδοσκοπία που γίνεται από μεσάζοντες ή πολλές φορές και από καρτέλ.
Χρειάζεται να φτιάξουμε τον επαγγελματία αγρότη. Θέλω να σας πω το εξής, κάτι ίσως που δεν το ξέρουμε. Υπάρχει καμία σχολή που βγάζει αγρότες επαγγελματίες; Είναι η Αμερικανική Σχολή εδώ, της Θεσσαλονίκης και, μια άλλη, δεν θυμάμαι τον τίτλο της Σχολής αυτής, στην Ήπειρο, για κτηνοτρόφους. Ουσιαστικά, δεν έχουμε Σχολές.
Βγάζουμε γεωπόνους, βγάζουμε κτηνιάτρους, βγάζουμε γιατρούς, αν θέλετε, για την παραγωγή μας, όμως, δεν βγάζουμε επαγγελματίες αγρότες. Άρα, λοιπόν, πολύ βασικό επίσης είναι να στηρίξουμε τον επαγγελματία αγρότη. Και τέλος, να έχουμε σωστή λειτουργία των επιδοτήσεων, που παράλληλα θα βοηθήσει σε μια αναπτυξιακή διαδικασία, ώστε να εντάξει τον αγροτικό κόσμο σε μια νέα παραγωγή, αυτήν που λέμε της «πράσινης ανάπτυξης». Ποιότητα προϊόντων και ανταγωνιστικά προϊόντα.
Εδώ έρχεται η Πολιτεία για να βοηθήσει για τις απαραίτητες υποδομές, αλλά παράλληλα και να συμβάλει σε μια διεκδίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει υπάρξει αυτά τα τελευταία χρόνια. Εμείς διεκδικήσαμε. Διεκδικήσαμε και πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Διεκδίκησε το ΠΑΣΟΚ για τη νέα εποχή, μετά το 2013 – και αυτή η διαπραγμάτευση ξεκινάει από το 2009 ουσιαστικά - ώστε να μπορεί να ενταχθεί η χώρα μας σε σοβαρές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά το 2013. Και πιστεύω, και είναι στρατηγική επιλογή αυτή, δεν είναι τυχαία, ότι η «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή, η ανάπτυξη σε προϊόντα ποιότητας και οικολογικά, θα είναι ο τομέας από τον οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε σοβαρά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τα αιτιολογήσουμε και να βρούμε συμμάχους, για να μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω η ελληνική γεωργία. Η ελληνική γεωργία, όπως τόνισα και χθες, και η κτηνοτροφία, και η αλιεία, μπορούν να είναι η αιχμή του δόρατος μιας νέας ανάπτυξης στην Περιφέρεια.
ΣΤ. ΡΕΤΣΑ («ΡΑΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»): Κύριε Παπακωνσταντίνου, ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκπροσωπήσω την περιοχή μου.
Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και γενικότερα στο νομό μου στην Εύβοια, υπάρχει πολύ έντονο το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης. Δυστυχώς, τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο αντί να δημιουργούνται καινούργια και σαφώς νέες θέσεις εργασίας.
Η Εύβοια και η περιοχή νιώθει εγκαταλελειμμένη κατά τα τελευταία χρόνια. Τι έχει να περιμένει ο Ευβοϊκός λαός και γενικότερα η ελληνική περιφέρεια από τον αυριανό πρωθυπουργό που θα είστε εσείς;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ. Η κυβέρνηση αυτή έχει εγκαταλείψει την Περιφέρεια. Παρά τα μεγάλα λόγια 4 - 5 χρόνια τώρα, έχει καταφέρει να μην απορροφήσει σημαντικό κομμάτι από το μεγαλύτερο πακέτο που είχαμε, το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Έχει καταφέρει να καθυστερήσει το Δ' ΚΠΣ, που θα έπρεπε να πάει στην Περιφέρεια. Έχει καταφέρει, παρότι το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαμε συνεχή ανάπτυξη, την ανάπτυξη αυτή, να μην την βλέπει η Περιφέρεια, να μην την βλέπει ο Ελληνικός λαός, να μην την βλέπει ο μισθωτός, να μην την βλέπει το χαμηλό εισόδημα, ή το μεσαίο εισόδημα στη χώρα μας. Να πηγαίνουμε όλο και περισσότερο σε μια Ελλάδα της φτώχειας, αλλά κάποιοι να πλουτίζουν. Να υποβαθμίζεται η παιδεία, να υποβαθμίζεται η υγεία, να υποβαθμίζονται οι προνοιακές δομές και υποδομές, αλλά κάποιοι να πλουτίζουν.
Αυτό, θα τελειώσει. Θα βάλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ένα κράτος που τηρεί κανόνες διαφάνειας και σωστής διαχείρισης του πλούτου που έχει ο τόπος. Και αυτή θα είναι η αναπτυξιακή βάση. Με πρώτο βήμα -όπως είπα- τους κανόνες εμπιστοσύνης, δεύτερο βήμα τη στήριξη των εισοδημάτων, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων της χώρας μας, με φορολογικό σύστημα δίκαιο, με χτύπημα της ακρίβειας και με ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, για να υπάρχει σιγουριά και ασφάλεια στη χώρα μας.
Αυτά θα είναι η βάση, πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που συνδυάζει τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τομέα της φιλοξενίας με την ευρύτερη έννοια, τον τομέα της ενέργειας και της αξιοποίησης του πολιτισμού και της παιδείας, για την «πράσινη ανάπτυξη».
Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αυτές είναι οι δεσμεύεις μας και, αυτά, θα τα κάνουμε πράξη. Σας ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε περί τις 60 ερωτήσεις και αν υπολογίσουμε τις διπλές και τις τριπλές, έχουμε ξεπεράσει τις 75. Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.