Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε.

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

1. Μίλησε για τον πολίτη και τα προβλήματά του. Μίλησε για την σημερινή κρίση, δεν κρύφθηκε από την πραγματικότητα όπως ο σημερινός πρωθυπουργός.

2. Έδωσε όραμα για την Ελλάδα: να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη σε μία ανθρώπινη κοινωνία.

3. Έδωσε λύσεις: Προσδιόρισε, με συγκεκριμένες προτάσεις-λύσεις, τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

· Την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού

· Την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους

· Την ανάπτυξη για τον άνθρωπο – πράσινη ανάπτυξη

· Το ευνομούμενο κράτος

4. Απάντησε με συγκεκριμένο τρόπο στο ερώτημα «Που θα βρείτε τα λεφτά;», έδωσε στοιχεία για τα δις ευρώ που η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να χαρίσει στους λίγους, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να τα δώσει για την ενίσχυση των πολλών.

5. Δεσμεύτηκε, ως επόμενος πρωθυπουργός να πάρει από την πρώτη ημέρα, «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη σχέση πολίτη-κράτους», για να ξεκολλήσει η χώρα από την κρίση. Κάλεσε όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες σε κοινή πορεία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Πρώτη προτεραιότητά μας η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος με…

  • Φορολογική δικαιοσύνη και μείωση του φορολογικού βάρους
  • Τη στήριξη του εισοδήματος
  • Την καταπολέμηση της ακρίβειας
  • Την προστασία από την υπερχρέωση

Φορολογική δικαιοσύνη και μείωση φορολογικού βάρους

1. Θέλουμε να νιώθει ο πολίτης ότι πληρώνουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους -- δίκαια. Και το κράτος ανταποδίδει με όσα προσφέρει και λογοδοτεί στους πολίτες. Θέλουμε να μειώσουμε το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

2. Προτείνουμε 7 συγκεκριμένα μέτρα:

  • Πρώτον, όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Τέρμα στο καθεστώς τα εισοδήματα από εργασία να φορολογούνται περισσότερο από τα εισοδήματα από κεφάλαιο.
  • Δεύτερον, ένα όριο αφορολόγητου εισοδήματος θα ισχύει για όλους. Επαναφέρουμε έτσι το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατήργησε η κυβέρνηση.
  • Τρίτον, κάθε χρόνο οι φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού..

· Τέταρτον, μειώνουμε το συντελεστή φορολόγησης στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και γίνονται επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

  • Πέμπτον, φορολογούμε τα μερίσματα από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων και όχι αυτοτελώς με 10% για όλους όπως η σημερινή κυβέρνηση.
  • Έκτον, φορολογούμε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές αφού ληφθούν υπόψη ζημιές.
  • Και έβδομον, καταργούμε το νόμο της ΝΔ για την φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφέρουμε την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς! Ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά, ούτε ουδείς άλλος.

2. Άμεση στήριξη του εισοδήματος. Σε περιόδους κρίσης όμως χρειάζονται και γενναία μέτρα στήριξης.

· Προτείνουμε ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης αλλά και τη θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα.

· Το χρηματοδοτούμε από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα του κράτους από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Και από την φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

3. Ενισχύουμε την αξία των χρημάτων του πολίτη με την πάταξη της ακρίβειας!

· Μειώσεις τιμών – εδώ και τώρα! Ξεκινώντας από το κράτος -- ανακουφίζουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό με μειώσεις στα κρατικά τιμολόγια.

· Χτυπάμε τα μεγάλα και μικρά καρτέλ στην αγορά εφαρμόζοντας τη νομοθεσία περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων. Ενισχύουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προχωράμε στη δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Αντιμετώπισης των Καρτέλ.

4. Προστατεύουμε τον πολίτη από την υπερχρέωση.

Εμείς προτείνουμε ένα βασικό πλέγμα μέτρων, όπως:

· Να μην γίνεται καμία κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.

· Να διπλασιάσουμε το όριο, από τις 10 στις 20 χιλιάδες ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται στην Τράπεζα να κάνει κατάσχεση.

· Να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα σε αξία πιο χαμηλή από την αντικειμενική.

· Επίσης, προτείνουμε την εισαγωγή ενός νέου θεσμού για τους δανειολήπτες με αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Μια δεύτερη ευκαιρία που θα τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν μέρος των οφειλών τους αυτών και να απαλλαγούν από τα υπόλοιπα.

Δεύτερη προτεραιότητα μας, η αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους

στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία, στην ασφάλιση

1. Παιδεία: εκπαίδευση ποιότητας για όλους

· Εκπαίδευση που προάγει την κριτική σκέψη και την δημιουργικότητα. Που δημιουργεί ελεύθερους πολίτες. Εκπαίδευση ποιότητας που δεν κοστίζει στους γονείς.

· Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τα ολοήμερα σχολεία παντού και τα πανεπιστήμια μας, είναι τα νέα μεγάλα έργα για εμάς. Οι γέφυρες με το μέλλον.

· Ποιότητα, αξιοκρατία, σωστή χρηματοδότηση, αξιολόγηση: για μια δημόσια παιδεία που θα μας κάνει όλους περήφανους.

2. Εργασία: δέσμευσή μας η αξιοπρεπείς δουλειά για όλους

· Θέλουμε πρώτα απ’ όλα να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν πρώτη δουλειά. Για αυτό το λόγο θα χρηματοδοτήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων προκειμένου να διευκολύνουμε την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Δεσμευόμαστε για κάλυψη τμηματικά των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα 4 πρώτα χρόνια της εργασίας τους.

· Προχωράμε στη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημόσιους υπαλλήλους.

· Καταργούμε το «μπλοκάκι» στο δημόσιο και βάζουμε τέρμα στην ομηρία χιλιάδων νέων.

· Αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και το συνδέουμε με πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.

· Βάζουμε τέλος στη ζούγκλα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος στα ανασφάλιστα stage.

· Τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες. Τέλος στην ανεπαρκή υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

3. Υγεία: να αισθάνεται ο πολίτης ασφάλεια, να μην σκέφτεται τι θα του κοστίσει η περίθαλψη

· Η στελέχωση και η λειτουργία όλων των μονάδων του ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο σήμερα να παραμένουν δεκάδες χειρουργεία και κρεβάτια κλειστά επειδή δεν υπάρχει προσωπικό ή κατάλληλα υλικά.

· Θα σεβαστούμε κάθε ευρώ που δαπανά ο πολίτης για την υγεία.

· Θα μπει τάξη στο χώρο της υγείας, αυτό ας το καταλάβουν καλά όσοι λυμαίνονται το χώρο.

· Θα στηρίξουμε όλες τις προνοιακές δομές που εμείς δημιουργήσαμε, και τώρα στραγγαλίζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι».

4. Δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα.

· Καθιερώνουμε τη βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία όλων των συντάξεων και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών.

· Αναμόρφωση του ΕΚΑΣ και επέκτασή για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους.

· Θέσπιση πόρου από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ.

· Αποτελεσματικό έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας, των δαπανών υγείας.

· Βελτίωση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να αρθούν οι αδικίες.

· Δημιουργούμε το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

· Και δεσμευόμαστε: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Δεν θα εφαρμόσουμε λίστα για τα βαριά και ανθιυγειινά επαγγέλματα που δεν βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια για κάθε κλάδο εργαζομένων αλλά και σε κοινωνικό διάλογο και συναίνεση.

Τρίτη προτεραιότητα μας, η ανάπτυξη για τον άνθρωπο

1. Γνωρίζουμε ότι δεν φτάνει να αναδιανέμουμε δίκαια τον πλούτο. Πρέπει να δημιουργήσουμε και νέο πλούτο.

· Να επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που στηρίζονται στις επενδύσεις και όχι στον υπερδανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

· Να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική όχι στη βάση της φθηνής εργασίας αλλά επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και την ποιότητα των προϊόντων μας.

2. Βασικοί τομείς στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα, μέσα στο πλαίσιο της “Πράσινης Ανάπτυξης”, είναι:

· Πρώτον, ο αγροδιατροφικός τομέας - γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

· Δεύτερον, ο τομέας της ενέργειας, κυρίως με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών.

Θα ιδρύσουμε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, το Ταμείο Ήπιων Μορφών Ενέργειας που στόχο θα έχει να υπερκαλύψουμε την υποχρέωση μας το 18% κατανάλωσης ενέργειας να παράγεται μέχρι το 2020 από ανανεώσιμες πηγές.

· Τρίτον, οι υπηρεσίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις μεταφορές, και τις επικοινωνίες.

3. Η ανάπτυξη για τον άνθρωπο με επένδυση στα στρατηγική μας πλεονεκτήματα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας, προϋποθέτει:

· Επένδυση στην παιδεία, την γνώση, την καινοτομία, την έρευνα. Με εθνικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση που φτάνει το 7% για την παιδεία και την έρευνα. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον από την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης μας.

· Επένδυση στην περιφέρεια, ανάπτυξη παντού. Κάθε περιφέρεια να καταστεί ξεχωριστή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Να αποκτήσει τη δική της ισχυρή ταυτότητα.

· Σεβασμό της υγιούς επιχειρηματικότητας. Κάθε δημιουργικός πολίτης που κατέχει μια βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση έναρξης και πρώτης ανάπτυξης και να μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση εύκολα, χωρίς κόστος και γραφειοκρατία.

· Σωστή χρήση δύο στρατηγικών εργαλείων: των δημοσίων επενδύσεων και των δημοσίων επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε για δημόσιες επενδύσεις που φτάνουν το 5% του ΑΕΠ, και επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2007-2013. Με δημόσιες επιχειρήσεις να αποτελούν εθνικά εργαλεία ανάπτυξης. Για μας, τα δίκτυα επικοινωνιών και ενέργειας, είναι εθνική υποδομή. Δεν τα εκποιούμε σε τιμή ευκαιρίας. Δεν τα παραχωρούμε σε ξένους κολοσσούς. Θέλουμε, να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

«Τέταρτη προτεραιότητα: Ένα διαφορετικό κράτος, ευνομούμενο κράτος. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει και δεσμεύομαι να το κάνω».

1. Όλες οι παραπάνω προτεραιότητες προϋποθέτουν ένα διαφορετικό κράτος. Ένα ευνομούμενο κράτος. Όχι ένα διογκωμένο, συγκεντρωτικό, σπάταλο και πελατειακό κράτος. Αλλά ένα κράτος επιτελείο, που σχεδιάζει, ελέγχει, και έχει την ισχύ και την βούληση να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών του. Αυτά δεν έχουν οικονομικό κόστος. Το αντίθετο. Έχουν βέβαια κόστος πολιτικό. Διότι όποιος τα προχωρήσει – θα συγκρουστεί με αντιλήψεις και συμφέροντα.

2. Γι’ αυτό δεσμεύομαι σε «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» στη σχέση κράτους-πολίτη::

· Πρώτον, η διαφάνεια πρέπει να γίνει ζωτική αρχή λειτουργίας του κράτους.

Όλες οι αποφάσεις των Υπουργών στο διαδίκτυο. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, των Μέσων Ενημέρωσης και του ελεγκτικού έργου της Βουλής.

· Δεύτερον: Αξιοκρατία παντού. Δεν μπορεί διοικήσεις να στελεχώνονται με κουμπάρους και οι δημόσιες υπηρεσίες με ρουσφέτια

· Τρίτον, ο έλεγχος και η αξιολόγηση να είναι εργαλείο στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του πολίτη και την προστασία του από την εκμετάλλευση.

Για να πάψουν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες μεταξύ κράτους και αγοράς, πολιτικών και επιχειρηματιών. Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να θωρακιστούν και να λειτουργήσουν με βάση το τεκμήριο ειλικρίνειας του πολίτη. Ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον φορολογούμενο.

· Τέταρτον, αξιολόγηση παντού ξεκινώντας από τους Υπουργούς και την κυβέρνηση.

Είναι καιρός σ’ αυτή τη χώρα ο πολίτης να ξέρει που πάνε τα λεφτά του και αν πιάνουν τόπο.

· Πέμπτον, αποκέντρωση. Ισχυρό αλλά επιτελικό κεντρικό κράτος. Για μας, διοικητική μεταρρύθμιση σημαίνει ριζική αλλαγή, μια επανάσταση στη δομή και λειτουργία του κράτους και όχι απλά ασκήσεις επί χάρτου για τον αριθμό και τα όρια των δήμων.

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;

1. Απαντώ ευθέως: Στην πολιτική πάντα υπάρχουν επιλογές:

· Η σημερινή κυβέρνηση διάλεξε να μειώσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα, στη μεγάλη περιουσία και στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Μόνο από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, χάρισε μέχρι σήμερα πάνω από 4 δις, τα περισσότερα στους μεγαλομετόχους των 200 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

· Άρα χρήματα υπάρχουν. Εμείς επιλέγουμε να τα κατευθύνουμε σε μέτρα στήριξης των πολλών, στα μέτρα στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος και στην αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους.

2. Την μάχη της εξεύρεσης των πόρων θα την δώσουμε σε όλα τα μέτωπα:

· Θα φορολογήσουμε αποτελεσματικά τον πλούτο εκεί που πραγματικά υπάρχει – τις υπεράκτιες εταιρίες, τα μερίσματα στα υψηλά εισοδήματα, τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ακόμη και την εκκλησιαστική, που αξιοποιείται οικονομικά..

  • Θα εξαντλήσουμε τα τεράστια περιθώρια εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών – ελέγχοντας ουσιαστικά τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, τις σπατάλες. Θα πάμε κωδικό – κωδικό στον προϋπολογισμό για να εντοπίσουμε τις περιττές δαπάνες.
  • Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στις αμυντικές δαπάνες.
  • Θα αποκαταστήσουμε την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
  • Θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τους κοινοτικούς πόρους που λιμνάζουν, αλλάζοντας σταδιακά και το αναπτυξιακό πρότυπο.

«Με αυτούς τους τρόπους θα βρούμε χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες του πολίτη.

Έτσι θα πραγματοποιήσουμε τη νέα μεγάλη αναδιανομή!»


===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.