Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Στο αρχείο ο φάκελλος Μαλιακός. Δεν υπάρχει μόλυνση. Φάτε και κολυμπήστε άφοβα λέει η Νομαρχία Φθιώτιδας

lamianews
Ο Μαλιακός, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Φθιώτιδας, σύμφωνα με τον ιδιώτη βιολόγο, κ. Κουκάρα (ο οποίος λειτουργεί για λογαριασμό της νομαρχίας Φθιώτιδας αφού έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ τους για μετρήσεις των νερών και παρακολούθηση του Μαλιακού) και του διευθυντή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που εκπροσωπεί το κράτος, δεν παρουσιάζει πλέον κανένα πρόβλημα και όλοι μας μπορούμε πλέον να καταναλώνουμε τα ψάρια που αλιεύονται μέσα στον κόλπο αλλά και να απολαμβάνουμε τα μπάνια μας σε μια πεντακάθαρη θάλασσα, όπως αυτή του Μαλιακού.
Τα ευχάριστα ευρήματα, ενίσχυσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κ. Χατζής αλλά και ο Γεν. Γραμμ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Σκλιάς.
Ωστόσο προκύπτουν κάποια ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ή δεν υποβλήθηκαν από τους παρευρισκόμενους, όπως:
1. Σε όλες τις μετρήσεις, όπως ειπώθηκε, ο Μαλιακός ήταν πεντακάθαρος. Γιατί τότε δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος από την πλευρά της νομαρχίας και κλήθηκαν ειδικοί επιστήμονες να αναλύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών και να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους;
2. Αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καθαρότητα των νερών, γιατί ο κ. Κουκάρας πρέπει να πληρώνεται και να διεξάγει μετρήσεις κάθε εβδομάδα, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Χειμάρας;
3. Πως δημιουργήθηκαν τα τοξικά φύκη; Ποια ήταν η αιτία που τα προκάλεσε; Σίγουρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών επιστημόνων, αφού δεν είναι η μόλυνση των νερών, τότε τι είναι;
4. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι σε μια καθαρή θάλασσα δημιουργούνται τοξικά φύκη, χωρίς αιτία, γιατί τότε όλες οι θάλασσες θα ήταν γεμάτες με τέτοια φύκη.
5. Γιατί χρειάστηκε η νομαρχία Φθιώτιδας και ο κ. Κουκάρας, που παρακολουθούσε από την αρχή την υπόθεση και είχε κάνει και τις σχετικές μετρήσεις από την αρχή, όπως λέει, του φαινομένου να ανασκευάσουν τις αρχικές τους δηλώσεις περί έλλειψης οξυγόνου με δηλώσεις στη συνέχεια για τα τοξικά φύκη. Τι άλλαξε στην πορεία και πήραν πίσω τις αρχικές τους δηλώσεις;
6. Κάποιοι, που αναγκάστηκαν να μεταφέρουν επειγόντως το ιχθυοτροφείο που διατηρούσαν στην περιοχή, ισχυρίζονται ότι τα νεκρά ψάρια που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του νερού, στον πυθμένα του Μαλιακού, σε μερικά σημεία ξεπερνούσε το πάχος του στρώματος το ένα μέτρο. Εμείς δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε, ωστόσο πρέπει να δεχτούμε ότι τα νεκρά ψάρια του βυθού, θα φαγωθούν ενώ αποσυντίθενται, από άλλα ψάρια, χταπόδια, σουπιές κλπ.
Υπάρχει περίπτωση, αυτά κατά την αποσύνθεσή τους, να δημιουργήσουν προβλήματα και στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού;
7. Σε κάποια σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Μπαλόπουλος, ομολογεί ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δεν έκανε άλλες μετρήσεις παρά μόνο αυτές που έγιναν τον Απρίλιο, κατά την περίοδο της μεγάλης έξαρσης των πολλών θανάτων των ψαριών. Τότε γιατί συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη και όλα αυτά που μας είπε δεν τα έλεγε ένα μήνα νωρίτερα για να σταματήσει όλος αυτός ο θόρυβος που δημιουργήθηκε και που έκανε τόσο κακό στον τόπο και στους επαγγελματίες;
8. Ο κ. Κουκάρας, ομολογεί στις δηλώσεις που είδατε ότι μπορεί να μιλάει μόνο για την περίοδο των μετρήσεων που έκανε ο ίδιος. Πριν, ούτε γνωρίζει τι μπορεί να συνέβαινε ούτε και μπορεί να μας πει τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο που μπορεί να μας διαβεβαιώσει είναι ότι τα τοξικά φύκη που ανιχνεύθηκαν, προς το παρόν δεν μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον άνθρωπο, είτε τρώγοντας ψάρια είτε κολυμπώντας.
Μπορεί να μας διαβεβαιώσει τουλάχιστον, ότι στο μέλλον τα τοξικά αυτά φύκη, θα έχουν πάντα την ίδια μορφή και συμπεριφορά και ουδέποτε θα αποδειχθούν επικίνδυνα για τον άνθρωπο;
Υπάρχει περίπτωση να "μεταλλαχθούν" (ίσως να μην σωστή επιστημονικά η έκφραση) και ν' αλλάξουν συμπεριφορά, απέναντι στον άνθρωπο;

Ίσως υπάρχουν πολλές ακόμη ερωτήσεις που θα χρειάζονταν απαντήσεις. Εμείς θα αρκεστούμε σ' αυτές και θα περιμένουμε απαντήσεις.
Σε περίπτωση που δεν απαντηθούν, θα εξακολουθήσουμε να αμφιβάλλουμε για την επιστημονικότητα των απαντήσεων.
Και γι' αυτή την αμφιβολία δεν φταίμε εμείς αλλά οι διαφορετικές απαντήσεις της νομαρχίας Φθιώτιδας και των ειδικών επιστημόνων από την αρχή του φαινομένου μέχρι σήμερα.
Γιατί κι' αυτή τη φορά να μείνουμε με την αμφιβολία για το ποιος φταίει για όλα όσα συνέβησαν στον Μαλιακό;
Εάν αποκλείσουμε τη ρύπανση και τη μόλυνση, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, τι είναι αυτό που προκάλεσε το φαινόμενο και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε στο μέλλον από τέτοιου είδους φαινόμενα.
Απαντήσεις εδώ και τώρα...
Περισσότερα στο LamiaNews

Σχόλιο: Τα "Ήξεις αφήξεις (χωρίς κόμμα) ουκ εν τω Μαλιακώ θνήξεις...
(μάλλον η Πυθία δεν έλαβε υπόψη τις αφίξεις των νεοελλήνων ειδικών και τα πολλά μπλά-μπλά του κ.Νομάρχη)


Αλήθεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είναι; Συμφωνεί;

Ερώτηση εργασίας:

Τελικά από τι πέθαναν τα ψάρια; βρέθηκε η αιτία;

Τι μέτρα καταπολέμησης των αιτιών έλαβαν και το φαινόμενο εξαφανίστηκε και τα νερά έγιναν καλύτερα από πρώτα.
"Πεντακάθαρα" είπε ο ο Νομάρχης!!! άρα καλύτερα από πριν . . . γιατί πεντακάθαρα ΔΕΝ ήταν και πέρυσι. . .


Το "ΔΕΝ αποκλείεται" του ιδιώτη βιολόγου, κ. Κουκάρα (ο οποίος λειτουργεί για λογαριασμό της νομαρχίας Φθιώτιδας αφού έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ τους για μετρήσεις των νερών και παρακολούθηση του Μαλιακού) και του διευθυντή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που εκπροσωπεί το κράτος έχουν βαρύτητα εφησυχασμού; ή είναι οι χρησμοί της Πυθίας ;

Γιατί ακούγονται λόγια άτεχνα ψελλίσματα, με έναν αφελή ενθουσιασμό του Νομάρχη (με βεβαιότητα παρρησίας να καθησυχάσει παρά να ενημερώσει με επίσημα πορίσματα αξιόπιστων κέντρων).


Τα άτεχνα επιφωνήματα για τα "ευχάριστα ευρήματα", που μας έδωσε με ρητορικό τρόπο προς ενίσχυση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κ. Χατζής όπως και ο Γεν. Γραμμ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Σκλιάς, προσωπικά ΔΕΝ με έπεισαν!!!

Για μένα . . . προκύπτουν τα παραπάνω ερωτήματα, που δεν απαντήθηκαν ή που δεν υποβλήθηκαν από τους παρευρισκόμενους... όπως αναρωτιέται εύλογα και ο συντάκτης του παραπάνω άρθρου.

Ίδωμεν την συνέχεια. . .

Νάσος Ζαγγογιάννης.
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.