Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

4η Αυγούστου 1936 - 4η Αυγούστου 2009...

Aπό τον Αναστάσιο Κουτσούκο

4ης Αυγούστου 1936: Το τέλος της Δημοκρατίας

Η επιβολή δικτατορίας με δύναμη μόλις δύο στρατιωτών.

4ης Αυγούστου 2009: Το τέλος της Νέας Δημοκρατίας

Η «επιβολή» εκλογών με το σύνολο της θέλησης του ελληνικού λαού.

Το βράδυ της 4ης Αυγούστου 1936 έκλεισε μια κοινοβουλευτική περίοδοςυόμενης Δημοκρατίας είτε με τη μορφή της Προεδρευομένης Δημοκρατίας. Η δικτατορία του Μεταξά είχε πολλά εξωτερικά γνωρίσματα των φασιστικών καθεστώτων. Δημιουργήθηκε η ΕΟΝ οργάνωση νεολαίας – η συμμετοχή στην οποία δεν ήταν υποχρεωτική – στην οποία χρησιμοποιούσαν σκούρες μπλε στολές (αντίστοιχα οι Ιταλοί φασίστες φορούσαν μαύρες στολές). Επίσης υιοθετήθηκε ο φασιστικός χαιρετισμός δι’ ανατάσεως της δεξιάς χειρός (όπως στη Γερμανία του Χίτλερ).

Το βράδυ της 4ης Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς πηγαίνει στα Ανάκτορα να συναντήσει τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄. Έχει μαζί του έτοιμα τα Διατάγματα που προβλέπουν την αναστολή ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος και τη διάλυση της Βουλής.

Η μεταβολή επιτυγχάνεται ταχύτατα και «αναίμακτα». Το ίδιο βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο. Το μόνο μέτρο που πήρε ήταν να τοποθετήσει δύο Ευζώνους στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών με την εντολή να επιτρέπουν την είσοδο στους υπουργούς και να απαγορεύουν την έξοδο σε όλους. Αυτό αποτελεί μοναδικό ιστορικό προηγούμενο διεθνώς. Δηλαδή επιβολή δικτατορίας με δύναμη μόλις δύο στρατιωτών. Οι λαϊκές δυνάμεις της περιόδου εκείνης αποδείχτηκαν ανέτοιμες να αποτρέψουν την δικτατορία.

Σήμερα η δημοκρατία δεν έχει φόβο κατάλυσης αλλά «εκτροπής» από τους νεοφιλελεύθερους ολιγάρχες. Ο Γ. Παπανδρέου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Ν.Δ, η οποία όπως λέει, υποστηρίζει ιδιοτελή συμφέροντα."Όσοι ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ δεκανίκια για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, με τα σενάρια για κυβέρνηση "Μεγάλου Συνασπισμού", κάνουν λάθος. Εμείς και η Ν.Δ. βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες" σημειώνει."Τέλος στη λογική κολλητών - κουμπάρων". Παράλληλα, δίνει το στίγμα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, τονίζοντας ότι θα αναζητήσει συναινέσεις με προοδευτικά κόμματα και θα αξιοποιήσει πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας που έχουν διακριθεί στη δουλειά τους και στην κοινωνία.

"Θα αναδειχθεί η φρεσκάδα και η δυναμική των νέων προσώπων, μαζί με την πείρα και την σοφία παλαιότερων στελεχών. Θα επιστρατεύσω ό,τι καλύτερο διαθέτει το κίνημα μας και ευρύτερα η κοινωνία χωρίς κομματικές παρωπίδες με αξιοκρατία. Τέλος στη λογική των κολλητών και των κουμπάρων". Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται σε σκάνδαλα υπογράμμισε ότι δεν έχουν θέση στο κίνημα, ενώ για την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ δηλώνει πως η αντι-πασοκική τακτική είναι αδιέξοδη και προσφέρει άλλοθι στην ΝΔ. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συσπειρωθούν σε μια αντιδεξιά τακτική,
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, θα είναι ένας «μακράς πνοής» δημοκρατικός πρωθυπουργός, αφού είναι ταυτόχρονα και κλασικός και εναλλακτικός και συμβατικός και αντισυμβατικός και θα εμπνεύσει με την πολιτική του παρουσία και ηγεμονική ηρεμία και τις επόμενες γενιές πολιτικών. Το Πασοκ σαρώνει σε όλη την Ελλάδα με ποσοστό διαφοράς 11% με ανοδική τάση και σχηματίζει ισχυρή, αυτοδύναμη, δημοκρατική κυβέρνηση!! Αγέρωχα νιάτα, περήφανα γηρατειά ο νέος μας Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, η μοναδική μας ελπίδα, είναι πανέτοιμος να αναλάβει το πηδάλιο της Ελλάδος, ακολουθήστε τον με αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, σιγουριά , ενθουσιασμό, πίστη και ήθος!!
Σε όλη τη χώρα τώρα επικρατεί πρωτοφανής ανεργία, πείνα, φτώχεια, μαρασμός υπογεννητικότητα, υπερδανεισμός, κατασχέσεις, εγκληματικότητα, μαφία. Το 80 % των Ελλήνων είναι υπερδανεισμένοι. Κάθε μέρα 5 κατασχέσεις σπιτιών. Κανείς βιοπαλαιστής δεν έκανε φέτος διακοπές, ενώ οι ληστρικοί τραπεζίτες έχουν μόνιμη ξαπλώστρα στην Ψαρού!! Έρχεται λοιμός και λιμός. Όσο αργούν οι εκλογές τόσο μεγαλώνει η διαφορά. Το νέο έντιμο ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική πλέον διέξοδος των εργατών, αγροτών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών, υπαλλήλων, ανέργων, υπερδανεισμένων… Στόχος μας: νίκη, αυτοδυναμία και διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων για τις μεγάλες αλλαγές. Όλοι στις λαϊκές δημοκρατικές κινητοποιήσεις. Όλοι στις αγωνιστικές επάλξεις !!!
Εκλογές Εδώ και Τώρα με Υπηρεσιακή διακομματική Κυβέρνηση.
Στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, καλούμε όλα τα έντιμα ιστορικά στελέχη να συμβάλουν στην νίκη στις επικείμενες εκλογές!!!
Αγέρωχα νιάτα περήφανα γηρατειά κρατάτε ψηλά τη σημαία της δημοκρατικής παράταξης. Η νίκη είναι δική σας!!!
Νυν υπέρ πάντων ο αγών!!!
Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος
Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας
www.koutsoukos-anastasios.gr ===========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.