Tου Πασχου Μανδραβελη kathimerini
Με αφορμή την υπόθεση Κούνεβα έγινε πολύς λόγος για τις εταιρείες καθαρισμού που «πίνουν το αίμα των καθαριστριών με το μπουρί της σόμπας», για συνθήκες εργασίας που θυμίζουν εποχές πρωταρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου κ.ά. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλα τα παραπάνω είναι αληθινά και τα συμβάντα επιθέσεων κατά των συνδικαλιστριών του κλάδου απλώς τα υπογράμμισαν.
Το πρόβλημα, όμως, δεν ξεκινάει από τις εταιρείες καθαρισμού. Ξεκινάει από τις συμβάσεις που υπογράφουν κυρίως με φορείς του Δημοσίου. Εξειδικευμένος περί τα εργατικά φίλος μελέτησε μια σύμβαση έργου της ΔΕΗ Α.Ε. - Διεύθυνση Συστημάτων Μεταφοράς στο Αιγάλεω (Διακήρυξη ΔΣΜ-1320). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 130.000 ευρώ και προϋποθέτει ότι θα απασχολούνται 13 εργαζόμενοι 4ωρης απασχόλησης και 2 εργαζόμενοι 8ωρης απασχόλησης.
Οι αποδοχές των εργαζομένων καθαριότητας οι οποίοι δεν θα έχουν προϋπηρεσία και θα είναι άγαμοι με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (που καθορίζει τα κατώτερα όρια αποδοχών) είναι: ημερομίσθιο 33,04 ευρώ, επί 26 ημέρες, επί 14 μηνιάτικα, επί 2 εργαζόμενους = 24.053,12 ευρώ. Οι μεικτές αποδοχές για τους 13 εργαζόμενους με τετράωρη απασχόληση είναι: 6.013,28 επί 13 μηνιάτικα = 78.172,64 ευρώ. Το σύνολο μεικτών αποδοχών φτάνει τα 102.225,76 ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να προσθέσουμε τις εισφορές εργοδότη για το ΙΚΑ: 102.225,76 επί 1,28 = 130.848,97 ευρώ.
Με άλλα λόγια, μόνο το εργατικό κόστος για τον καθαρισμό των γραφείων είναι 848,97 ευρώ περισσότερο από το ύψος της σύμβασης!
Και δεν είναι μόνο αυτό: 1) Οι αποδοχές θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση τις αντίστοιχες κλαδικές των καθαριστών οι οποίες προβλέπουν ημερομίσθια κατά 10% τουλάχιστον μεγαλύτερα από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. 2) Οι αποδοχές είναι επίσης μεγαλύτερες αν οι εργαζόμενοι έχουν προϋπηρεσία ή είναι έγγαμοι. 3) Οι καθαριστές έχουν μεγαλύτερες του 28% εισφορές λόγω ανθυγιεινής εργασίας. 4) Οι παραπάνω αποδοχές δεν περιλαμβάνουν τυχόν αυξήσεις που θα δοθούν το 2010. 5) Στις υποχρεώσεις του εργολάβου περιλαμβάνονται: ασφάλιση έργου, εγγυητικές, κόστος απορρυπαντικών, διοικητικό κόστος κ.λπ.
Κανονικά ουδείς θα έπρεπε να καταθέσει προσφορά γι’ αυτήν την παράλογη προκήρυξη. Ομως, σίγουρα κάποιοι θα προστρέξουν δίνοντας χαμηλότερη των 130.000 ευρώ τιμή. Το επιπλέον κόστος και το κέρδος του εργολάβου θα βγουν από την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, η επιχείρηση θα κλέψει από το απορρυπαντικό και θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται.
Πάνω σ’ αυτόν τον παραλογισμό και τη συνακόλουθη παρανομία, πολλοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να έχουμε και καθαρίστριες μόνιμους ή επί συμβάσει δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό είναι λάθος. Δεν είναι δουλειά κανενός κρατικού φορέα να παράγει υπηρεσίες καθαριότητας, όταν δεν μπορεί να παράγει σωστά ούτε τις υπηρεσίες για τις οποίες δημιουργήθηκε. Επιπλέον οι επιχειρήσεις καθαρισμού αποκτούν την τεχνογνωσία και δημιουργούν οικονομίες κλίμακας.
Επομένως, οι υπηρεσίες καθαρισμού ορθώς γίνονται outsourcing. Απλώς πρέπει σε ολόκληρη την αλυσίδα να τηρούνται οι νόμοι. Και του κράτους και της λογικής.
Σχόλιο: Εκεί που το κράτος αδυνατεί η ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκει πρόσφορο έδαφος και αυθαιρετεί. Η μεθόδευση γνωστή: "κερδίζει ο έχων την μικρότερη προσφορά", αλλά αυτό είναι που εμπεριέχει "συναίνεση και διαπλοκή" κάποιων κρατικοδίαιτων λαμογιών.
Το κράτος δεν μπορεί να είναι εργοδότης, λένε οι πολλοί, τουλάχιστον ας εξασφαλίσει με διαφάνεια τον έλεγχο των συμβάσεων. Το σκεπτικό του ιδιώτη είναι και θα παραμένει το μεγαλύτερο κέρδος, σε αντίθεση με ένα κράτος δικαίου που θα πρέπει όχι μόνο να εφαρμόζει τη νομιμότητα αλλά και το δικαίωμα στην ασφάλιση και την εργασία.
Αλλά ακόμη είμαστε στη θεωρία...
Νάσος
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.