Οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν μετά τη δημόσια διαβούλευση δεν αλλοίωσαν τον βασικό πυρήνα των διατάξεων του νόμου, όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης σε ενημέρωση που πραγματοποίησε χθες στους δημοσιογράφους.
«Οι τρεις βασικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου ήταν και παραμένουν η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου πολιτογράφησης και η κατοχύρωση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους νόμιμους μετανάστες», επισήμανε.
Τόνισε, επίσης ότι το νομοσχέδιο απευθύνεται στους νόμιμους μετανάστες και δεν αφορά νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Σχετικά με τις αλλαγές που περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο ανέφερε πως «έχει ενσωματωθεί κάθε λογική και χρήσιμη πρόταση απ’ όπου κι αν προήλθε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης», πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν:
Απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών: Τη νόμιμη πενταετή διαμονή στη χώρα και των δύο γονέων-μεταναστών πριν λάβει το παιδί τους -που γεννήθηκε στη χώρα μας-ελληνική ιθαγένεια.
Την κατάργηση της διάταξης που αφορά την υποχρεωτική παρακολούθηση των τριών πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου για τα παιδιά μεταναστών που δεν γεννήθηκαν στη χώρα και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για πέντε χρόνια. Αντικαταστάθηκε με την εξάχρονη επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο.
Τους ενήλικους νόμιμους μετανάστες β’ γενιάς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 6 χρόνια σχολείο αλλά έχουν υπερβεί τα 21 μπορούν με μεταβατική διάταξη να πάρουν και αυτά με δήλωσή τους την ελληνική ιθαγένεια εφόσον δεν συντρέχουν σε βάρος τους τα ποινικά κωλύματα της πολιτογράφησης ή λόγοι ασφαλείας.
Αυστηρές προϋποθέσεις πολιτογράφησης: Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης ειδικών τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής και Ιστορίας από την Επιτροπή Πολιτογράφησης, ενώ θεσπίζεται η κατάθεση τριών συστατικών επιστολών Ελλήνων πολιτών ως δικαιολογητικό εκτός των προβλεπόμενων μαρτύρων. Στα κωλύματα για την απόδοση ιθαγένειας περιλαμβάνεται και ο λόγος δημόσιας η εθνικής ασφάλειας.
Κράτος δικαίου: Η αξιολόγηση των αιτημάτων πολιτογράφησης θα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Πολιτογράφησης, που θα υφίσταται πλέον σε επίπεδο Περιφέρειας και από 1.1.2011 σε επίπεδο Γενικής Διοίκησης του αποκεντρωμένου κεντρικού Κράτους. Προβλέπεται για πρώτη φορά δευτεροβάθμιος έλεγχος από το Συμβούλιο Ιθαγένειας, στο οποίο θα προεδρεύει επίτιμο μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας, σε περίπτωση που ο μετανάστης θεωρεί ότι δεν ικανοποιείται από την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Πολιτογράφησης. Τέλος, όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε μετανάστες και ομογενείς που διαμένουν πέντε χρόνια μόνιμα στη χώρα, προβλέπεται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Ποιοι θα ψηφίζουνΟι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου
1 Απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών
- Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επί μία πενταετία.
- Τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φοιτήσει επί έξι χρόνια με επιτυχία σε ελληνικό σχολείο.
- Τα παιδιά μεταναστών τρίτης γενιάς.
- Νόμιμη διαμονή 5 ετών για τη δυνατότητα αίτησης απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας για όσους ζουν νόμιμα ήδη στη χώρα και προθεσμία 2 ετών για την απάντηση της πολιτείας.
- Για όσους μεταναστεύσουν νόμιμα στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του νόμου ορίζονται ως προϋποθέσεις η 7ετής συνολικά νόμιμη διαμονή στη χώρα και η κατοχή άδειας «επί μακρόν διαμένοντος», ενώ η διοίκηση θα έχει προθεσμία ενός (1) έτους να απαντήσει
- Καταβολή παραβόλου 1.000 ευρώ για την κατάθεση του αιτήματος και 300 ευρώ για επανυποβολή.
- Δίνεται δικαίωμα ψήφου στις Τοπικές Εκλογές μόνον του πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα εφόσον έχουν οριστικές άδειες που προϋποθέτουν τουλάχιστον 5 χρόνια προηγούμενης διαμονής και δεν έχουν καταδίκη.
- Δίνεται δυνατότητα του εκλέγεσθαι μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, όσοι γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα και δεν έχουν ποινική καταδίκη.
Πιέσεις στην κυβέρνηση για ουσιώδεις αλλαγές
Την απόφαση της ΝΔ να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, εξέφρασε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ κ. Χρ. Ζώης.
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ραγκούση για το θέμα αυτό, ο κ. Ζώης επεσήμανε μεν ότι το κόμμα του υποχρέωσε την κυβέρνηση στην προώθηση αλλαγών, αλλά διευκρίνισε: «Αλλαγές που παρά το γεγονός κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πολύ απέχουν από τις θέσεις της ΝΔ και τις ανάγκες του τόπου».
«Το προσεχές διάστημα και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή» -συμπλήρωσε- «η ΝΔ θα κλιμακώσει την πίεσή της και θα προωθήσει πρωτοβουλίες για να περάσει, με ακόμα πιο εμφαντικό τρόπο, τις θέσεις της για αυτό το κορυφαίο ζήτημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑΓια πασιφανή υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις της Δεξιάς και της ακροδεξιάς κάνει λόγο η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας. «Τα αυτονόητα δικαιώματα των μεταναστών θυσιάζονται στο τρικομματικό παιχνίδι της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑΟΣ για την εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας που ισοπεδώνουν την κοινωνία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Απόδοτε τα του Καίσαρος...
Θέση για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες πήρε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού είχαν προηγηθεί αντικρουόμενες δηλώσεις ιεραρχών για το θέμα, αλλά και επιστολή του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου, ο οποίος ζητούσε επίσημη συνοδική τοποθέτηση.
Με ένα κείμενο τεσσάρων σημείων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμφανίζεται να προάγει μεν τον σεβασμό στους διακριτούς ρόλους, ωστόσο να αφήνει και ένα... παράθυρο για τον ρόλο της Εκκλησίας με την επισήμανση ότι η γνώμη των μητροπολιτών «πρέπει να συνυπολογίζεται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσιμων θεμάτων».
ΑνακοίνωσηΣτην ανακοίνωσή της ΔΙΣ σημειώνεται: «Η θέσπιση και η κατά καιρούς τροποποίηση του νόμου που αφορά την ιθαγένεια, δεν προέβλεπε, ούτε και τώρα προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα της ελληνικής πολιτείας, διά του ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά τον λόγο του Χριστού «απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»».
Αναφέρεται δε ότι η Εκκλησία είναι αρμόδια για να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αποδέχεται αλλόδοξους στο δικό της εκκλησιαστικό πολίτευμα.
Η ανακοίνωση της ΔΙΣ περιέχει και ένα συνολικό σχόλιο για το θέμα της ιθαγένειας «Ο νόμος περί ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γι’ αυτό η ελληνική πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια». (ethnos)
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.