Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ο κύκλος του χρήματος Καραβέλλα (Siemens Hellas, Brigantinus Foundation)

Τεράστιο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών σε όλο τον κόσμο για τη νομιμοποίησή του

Ο Χρίστος Καραβέλλας, πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, που κατηγορείται για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ και είναι φυγόδικος, η συζυγός του Μάρθα, αλλά και ο Γερμανός υπήκοος Ολιβερ Χέμερ οικοδόμησαν ένα τεράστιο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών με επίκεντρο ένα ίδρυμα στο Λιχτενστάιν (Brigantinus Foundation), για να φυγαδεύσουν χρήματα από την Ελλάδα, ενώ διαρκούσε η προανάκριση με τη βοήθεια των δικηγόρων Ν.Σ., Σ.Π. και του μεσίτη Κ.Β.

Πρόκειται για μία από τις πιο γιγάντιες επιχειρήσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, στην οποία φέρονται να συνήργησαν και δικηγόροι. Ιδιαίτερο ρόλο στην οικοδόμηση των υπεράκτιων εταιρειών του κ. Καραβέλλα φέρεται να έπαιξε και ο δικηγόρος Λονδίνου Ντέιβιντ Μπ.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2009 και ενώ ο τότε ανακριτής της Siemens κ. Νίκος Ζαγοριανός «πάγωνε» τους λογαριασμούς του κ. Καραβέλλα και άλλων κατηγορουμένων, ο Γερμανός υπήκοος Ολιβερ Χέμερ συγκροτούσε ένα ίδρυμα στο Σάαν του Λιχτενστάιν με το όνομα Brigantinus Foundation και κεφάλαιο 30.000 ελβετικά φράγκα. Στόχος του ιδρύματος ήταν η κάλυψη των οικογενειακών δαπανών της οικογένειας Καραβέλλα. Ταυτόχρονα, με συμβουλή των κ. Χέμερ και Μπ. (σ.σ. του δικηγόρου στο Λονδίνο) κλείνουν οι λογαριασμοί των υπεράκτιων εταιρειών του κ. Καραβέλλα Topclass Foundation, Buildact Foundation SA, Joystar Overseas Inc. (Οι εταιρείες αυτές δημιουργήθηκαν από δικηγόρο Αθηνών στην Centrum Bank στη Βαντούζ του Λιχτενστάιν). Στο χρονικό αυτό σημείο περιέχουν το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ και 2,4 εκατ. λιρών Αγγλίας, που έχουν φτάσει από την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια διαδρομή από τον Μάιο του 2008.

Από τον λογαριασμό της κ. Μάρθας Καραβέλλα στην Αθήνα, είχαν φθάσει στο Λιχτενστάιν μέσω των εταιρειών Chamonix Ltd. και Anisata Ltd. Ο κ. Καραβέλλας ήθελε να αποκτήσει ο ίδιος το δικαίωμα της υπογραφής και οι δικηγόροι του τον συμβουλεύουν να αλλάξει τη δομή των εταιρειών του και να φτιάξει ένα ίδρυμα στο Λιχτενστάιν. Τα χρήματα από τους λογαριασμούς του Λιχτενστάιν χρησιμοποιούνται για να αγοραστούν ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ένα στο Λονδίνο από την Brigantinus Foundation.

Στις 5 Απριλίου 2009 ο κ. Χέμερ παίρνει εντολή από τον κ. Καραβέλλα να δημιουργήσει τις εταιρείες Larutil SA και Cilbun SA για να επενδύσει 3 εκατ. δολάρια και 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα στην Ουρουγουάη. Λίγο αργότερα ο κ. Καραβέλλας καλείται από τον ανακριτή αλλά κατ’ αρχήν δεν εμφανίζεται -το πράττει ένα 48ωρο αργότερα. Οταν καλείται και πάλι στις 25 Μαΐου 2009, εξαφανίζεται.

Οι αρχές του Λιχτενστάιν ζητούν εξηγήσεις στις αρχές Ιουνίου 2009 από τους δικηγόρους του κ. Χέμερ, Walch and Schurti, που ήταν και δικηγόροι του κ. Σίκατσεκ στο Λιχτενστάιν. Το δικηγορικό γραφείο απαντά στη μονάδα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του Δουκάτου ότι το 1985 ο κ. Καραβέλλας είχε περιουσία 10 εκατ. ευρώ και ότι μόνο τα διαμερίσματα της οικογένειας στο Λονδίνο αξίζουν 15 εκατ. λίρες. Το δικηγορικό γραφείο στο Λιχτενστάιν γράφει χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Καραβέλλας δεν κατηγορείται για την παρακράτηση χρημάτων για δωροδοκία, αλλά για ενεργητική δωροδοκία στο όνομα της Siemens Hellas, όπου όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανταμειφθεί ο δωροδοκών για τις δωροδοκίες».

Παρά το γεγονός ότι οι πράξεις της δωροδοκίας διώκονται κατά το δίκαιο του Δουκάτου από το 2001, οι δικηγόροι του κ. Χέμερ στη Βαντούζ δεν αποκλείουν να έχει συντελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.