Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Αποστολή αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών στη Γάζα


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή της πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών «Ένα σχολείο για τη Γάζα».

Η αντιπροσωπεία ήταν η πρώτη αποστολή που επισκέφτηκε τη μαρτυρική Γάζα μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα καράβια του «Στόλου της Ελευθερίας».

Η αντιπροσωπεία ξεκίνησε από την Αθήνα την Πέμπτη 10 Ιουνίου, στις 19.00 αεροπορικώς για την πόλη του Καΐρου και από εκεί οδικώς για τη Γάζα μέσω της Ράφα, όπου έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους από τις αιγυπτιακές αρχές, κατάφερε τελικά να περάσει τα σύνορα φτάνοντας, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στη μαρτυρική Γάζα.

Στην αποστολή θα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί:
  • 1.Αντωνόπουλος Παύλος, καθηγητής, μέλος της Ε'ΕΛΜΕ Αθήνας,
  • 2.Γαλάνης Γιώργος, δάσκαλος, Πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «η Πρόοδος»,
  • 3. Δαφνής Γρηγόρης, καθηγητής, μέλος της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας
  • 4. Ιωαννίδου Γιώτα, καθηγήτρια, Ελευσίνα
  • 5. Μαχά Μαρία, καθηγήτρια, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Περιστερίου ,
  • 6. Προκόπη Αδριανή, δασκάλα, μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ « Ο Παρθενώνας».
  • 7. Φατούρου Αγγελική, καθηγήτρια, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ,
  • 8. Φωκιανός Στέλιος, δάσκαλος μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης»,
  • 9. Ψιμούλη Χρυσούλα, καθηγήτρια, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής (σχετικό)
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να υπερκεράσει το φονικό, όπως τον χαρακτηρίζουν τα μέλη της, αποκλεισμό της Γάζας, να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακού λαού. Οι προσπάθειες των μελών της πρωτοβουλίας να βρεθεί ένα σχολείο στη Γάζα, το οποίο με τη συμβολή τους θα ανοικοδομηθεί, ευοδώθηκαν. Το κτίριο βρέθηκε και η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για την επιτυχία του στόχου της.

Το σχολείο βρίσκεται στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό των κατεχόμενων, στη συνοικία Τζαμπάλια, προπύργιο της αντίστασης του παλαιστινιακού λαού εδώ και εξήντα χρόνια. Πρόκειται για ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 2.600 μαθητές και στοιβάζονται περισσότεροι από 60 σε κάθε αίθουσα. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον υπουργό παιδείας ένα μέρος – περίπου 20.000 ευρώ - από τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό στην Αγροτική Τράπεζα (Αριθμός λογαριασμού: 4260100830920). Στο σχολείο θα δοθεί το όνομα «Σπύρος Μαρκόπουλος» στη μνήμη εκπαιδευτικού και μέλος της πρωτοβουλίας που έχει φύγει από τη ζωή.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Γάζας Ιαμαήλ Χανίγια, με τον υπουργό παιδείας, με εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και εργατικών συνδικάτων, κοινωνικών οργανώσεων και με συγγενείς των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Κοινό τόπο όλων αποτέλεσε η εκτίμηση ότι πέρα από την σημαντική προσπάθεια για ανοικοδόμηση του σχολείου πολλαπλάσια πολιτική σημασία είχε η ίδια η παρουσία της αποστολής στη Γάζα ως συμβολή στην προσπάθεια για το σπάσιμο του φονικού αποκλεισμού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, η καμπάνια «Ένα σχολείο για τη Γάζα θα συνεχιστεί» έως ότου η προσπάθεια για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας στεφθεί με επιτυχία. (TVxs)

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.