Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Επιτροπή Φοροτεχνικών Β΄ κατηγορίας…

Γράφει ο Δευκαλίων

Συνεδρίασε στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, για πολλοστή φορά το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα αυτή την φορά το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή και αφορούν, για όσους από τους φορολογούμενους αποφασίσουν να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου, την μείωση της προκαταβολής, την αύξηση του αριθμού των δόσεων και την μείωση των ελαχίστων ποσών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Είναι προφανές ότι αυτή η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε προκειμένου να διασκεδασθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης για την πολυήμερη απουσία του Πρωθυπουργού. Οι εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων που θα δείχνουν τον Πρωθυπουργό να συνεδριάζει μαζί με τους Υπουργούς του, επιστρατεύονται για να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την επίλυση των προβλημάτων.
Φυσικά, εάν κρίνουμε επί της ουσίας τις παρεμβάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τότε μάλλον θα πέσουμε σε φάση βαθειάς κατάθλιψης. Εάν είναι να συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τον αριθμό των δόσεων και το ύψος της προκαταβολής τότε τι θα κάνει Επιτροπή Φοροτεχνικών Β΄ κατηγορίας;
Ας πάμε τώρα στα σοβαρά…
Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα (Πρ.Δ.Ε) θεωρείται το ετήσιο έλλειμμα που δημιουργεί η οικονομία σε ένα έτος (έσοδα- δαπάνες ) χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν για να καλυφθούν οι λήξεις του χρέους καθώς και οι πληρωμές των τόκων.
Εάν:
α) Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα (Πρ.Δ.Ε) είναι αρνητικό (έσοδα λιγότερα από δαπάνες), προστίθεται στο ποσό που απαιτείται για την πληρωμή λήξεων χρέους και τόκων.
β) Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα (Πρ.Δ.Ε) είναι θετικό (έσοδα περισσότερα από δαπάνες), αφαιρείται από το ποσό που απαιτείται για την πληρωμή λήξεων χρέους και τόκων.
Είτε με την πρόσθεση είτε με την αφαίρεση, προκύπτει το Δημόσιο Έλλειμμα που τόσο μας ταλαιπωρεί σαν χώρα τα τελευταία χρόνια.
Για τις ανάγκες των προϋπολογισμών των επόμενων 3 ετών, που θα λειτουργεί το περιβόητο μνημόνιο, έχουμε ήδη γνωστά τα εξής στοιχεία:
1.      Για το 2011 εισροές από μηχανισμό στήριξης 40 δις ευρώ. Λήξεις ομολόγων Δημόσιου Χρέους 35,3 δις ευρώ και πληρωμές τόκων 14,9 δις ευρώ. Δηλαδή απαιτούνται πέραν των εισροών από τον μηχανισμό στήριξης επί πλέον 10,2 δις ευρώ για την αποπληρωμή λήξεων και τόκων του Δημόσιου Χρέους. Είτε το Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα είναι θετικό οπότε θα αφαιρεθεί από το ποσό των 10,2 δις ευρώ είτε αρνητικό οπότε θα προστεθεί ένα είναι βέβαιο ότι θα χρειασθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό για  να καλυφθούν οι ανάγκες εξόφλησης του δανεισμού και των υποχρεώσεων του κράτους. Το ποσό αυτό θα βρεθεί από εξωτερικό δανεισμό γι’ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει μετ’ επιτάσεως ότι η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό το 2011.
2.      Για το 2012 εισροές από τον μηχανισμό στήριξης 24 δις ευρώ. Λήξεις ομολόγων Δημοσίου Χρέους 40,5 δις ευρώ και πληρωμές τόκων 17,1 δις ευρώ. Δηλαδή απαιτούνται πέραν των εισροών από τον μηχανισμό στήριξης επί πλέον 33,6 δις ευρώ για την αποπληρωμή λήξεων και τόκων του Δημόσιου Χρέους. Στο περιβόητο μνημόνιο προβλέπεται ότι θα εκδοθούν το 2012 ομόλογα συνολικού ύψους 35 δις ευρώ που θα πουληθούν στις χρηματαγορές. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι το Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα το 2012 θα είναι λίγο θετικό.
3.      Για το 2013 εισροές από τον μηχανισμό στήριξης 8 δις ευρώ. Λήξεις ομολόγων Δημοσίου Χρέους 34,1 δις ευρώ, πληρωμές δανείων του μηχανισμού στήριξης 6,1 δις ευρώ και 18,9 δις ευρώ για πληρωμές τόκων. Δηλαδή απαιτούνται πέραν των εισροών από τον μηχανισμό στήριξης επί πλέον 51,1 δις ευρώ για την αποπληρωμή λήξεων και τόκων του Δημόσιου Χρέους και δόσεων του μηχανισμού στήριξης. Ακόμα λοιπόν και να είναι θετικό το Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα το ποσό που θα απαιτηθεί για να πληρωθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα είναι πάρα πολύ μεγάλο και θα καλυφθεί εξαναγκαστικά από εξωτερικό δανεισμό.
Κατανοούμε όλοι ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 3 χρόνια και παρά την λειτουργία του μηχανισμού στήριξης είναι τεράστιες (τουλάχιστον 85 δις ευρώ) και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες εάν το Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα είναι αρνητικό έστω και μία χρονιά. Δεδομένο το οποίο ναι μεν δεν προβλέπει το μνημόνιο αλλά πιθανόν να προκύψει εάν το ΑΕΠ μειωθεί πέραν των προβλεπομένων στο μνημόνιο.
Πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα; Μα φυσικά με την μείωση των δαπανών ώστε να προκύψει θετικό Πρωτογενές Δημόσιο Έλλειμμα.
Και πως θα γίνει αυτό; Με την νέα μείωση των αποδοχών και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (εξ’ άλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος το είπε: οι δύο στους τρεις δημόσιους υπάλληλους είναι άχρηστοί).
Το δρόμο στην φίλο-μνημονιακή κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, τον δείχνει ήδη η Ρουμανία (Δευκαλίων 12 Σεπτεμβρίου 2010, Τι μας περιμένει σε λίγο) όπου η εκεί φίλο-μνημονιακή κυβέρνηση του Emil Boc αντιμετωπίζει ένα τεράστιο απεργιακό κύμα και προβλήματα στην κοινοβουλευτική της  αυτοδυναμία  που καθημερινά συρρικνώνεται. 
Φυσικά η επαναδιαπραγμάτευση του Δημόσιου Χρέους, που στοιχίζει στην χώρα μόνο για πληρωμές τόκων τα επόμενα 3 χρόνια περίπου 50 δις ευρώ, ούτε κουβέντα από το συνεδριάζοντα για τον αριθμό των δόσεων και το ύψος της προκαταβολής Υπουργικό Συμβούλιο.
Αυτό το πρόβλημα θα το παραπέμψει ο Πρωθυπουργός σε Επιτροπή Φοροτεχνικών Β΄ κατηγορίας. 

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.