Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

16/2/2011, ημέρα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. Φιλοσοφικό Βήμα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ                                  

Dasein - Coffee Art & Spirits

Σολωμού 12 - Πλατεία Εξαρχείων. Τηλ.: 210.3841857

16/2/11, ημέρα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. Φιλοσοφικό Βήμα
Οι Σωτήρης Γλυκοφρύδης και Παναγιώτης Πέρρος παρουσιάζουν το θέμα: Η Γλώσσα: Από τον Κρατύλο του Πλάτωνα και πίσω ως τον Βιτγκενστάιν και ακόμα παραπέρα. Φιλοσοφικοί και γλωσσολογικοί προβληματισμοί από την αρχαία ελληνική γραμματεία μέχρι την ύστερη δυτική διανόηση.
                                       ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
                                                                                                            
Α. Γνωσιολογική ιστορικο/χρονολογική προσέγγιση 
Τι είναι φώνημα, τι είναι μόρφημα, τι είναι λέξημα. Οι θεωρίες του Ferdinand de Saussure. Τι είναι εσωτερική και εξωτερική γλώσσα, τι είναι λόγος και ομιλία, τα είδη της γλωσσολογίας και τις γραμματικής (συγχρονική, ιστορικοσυγκριτική κλπ). Τα είδη της γλώσσας (κοινωνική/επικοινωνιακή, ποιητική, εσωτερική). Παραδείγματα καταγωγής λέξεων. Μετανεωτερικά ρεύματα της φιλοσοφίας σε ύστερες χρονικές περιόδους.
Β. Στοχαστική  ιστορικο/χρονολογική προσέγγιση
          Γλώσσα, τρόπος επικοινωνίας εμπορικός και ανταλλάξιμος. Βαβυλώνειες δοξασίες, Enouma Elish. Παρμενίδης (προπατορικό αμάρτημα και αίσιον).  Στοχασμός επι της γλώσσας: 

Από τον Αναξίμανδρου στον Πυθαγόρα. Σωκράτης & Αντισθένης,  Πλάτων, Κρατύλος. Μαθηματικά και Ράσελ / Βιντγκενστάιν και πίσω στην αρχή. Χάιντεγκερ και απαρέμφατο. ΜεταΒαβυλώνειος αλφαβητικός σημειοστικτισμός (Φαζλουλλάχ). Επιστροφή στις ρίζες.
Γ. Συμβολή στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας
Η γλώσσα των μωρών, κλειδί αποκρυπτογράφησης της γλώσσας. Συμβολισμοί και έννοιες.
Δ. Συζήτηση
είσοδος είναι ελεύθερη και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.