Πρόταση για τη συγκρότηση νέας, στιβαρής κυβέρνησης υπό τον Γιώργο
Παπανδρέου, που θα έχει χαρακτήρα εθνικής ανάγκης, καταθέτει με
συνέντευξη-βόμβα στη «metro» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης.
«Θα συμμετέχει ό,τι το πιο αξιόλογο, ικανό και επαρκές διαθέτει η πολιτική τάξη της χώρας» υπογραμμίζει ο βουλευτής από τη Β΄Πειραιώς, ο οποίος κάνει λόγο για αρρυθμίες και σημάδια κόπωσης στην εικόνα της σημερινής κυβέρνησης.
Συνέντευξη στο Γιώργο Κατσίγιαννη
-Πάμε για αναδιάρθρωση του χρέους;
«Ο όρος “αναδιάρθρωση του χρέους” δεν έχει συγκεκριμένη ερμηνεία αποδεκτή απ’ όλους, οικονομολόγους και μη. Είναι όρος ευρύς, με πολλές τεχνικές και λεπτομέρειες που χρήζουν αναλυτικής αναφοράς και πρέπει να γίνει προς το συμφέρον της χώρας, αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Πρέπει λοιπόν να γίνει μια σοβαρή συζήτηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δούμε αν υπάρχει ή όχι συμφωνία γι’ αυτό. Το θέμα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή προσέγγιση. Αναμφίβολα αυτού του τύπου η συζήτηση δε συμφέρει την εθνική οικονομία».
-Τη σχετική παρέμβαση του κ. Σημίτη πώς την κρίνετε; Ήταν άκαιρη, άσκοπη, προκάλεσε σύγχυση;
«Ο κ. Σημίτης, ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, με λαμπρές πραγματικά επιδόσεις για την ελληνική οικονομία, νομίζω ότι δικαιούται να λέει την άποψή του. Θεωρώ όμως ότι η κυβέρνηση, που ασκεί την εκτελεστική εξουσία, εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να βρει λύσεις για την ανάκαμψη της χώρας, για το πώς δεν θα παράγονται διαρκώς ελλείμματα και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, κάτι που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό».
-Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η έλλειψη συντονισμού και οι αρρυθμίες που παρουσιάζονται κάθε τόσο αποτελούν τροχοπέδη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα;
«Αναμφίβολα αποτελούν μεγάλη τροχοπέδη. Είναι γεγονός ότι υπάρχει αρρυθμία στο συντονισμό της κυβέρνησης και σημάδια κόπωσης. Είναι επίσης διαπιστωμένο ότι υπάρχει μια χαλάρωση και αποσυντονισμός στη λειτουργία του κράτους συνολικά. Υπάρχει πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα εφαρμογής των νόμων που ψηφίζονται. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μια συγκεκριμένη στρατηγική, που θα εμπνεύσει το λαό και θα τον πείσει ότι υπάρχει μια δίκαιη κατανομή των βαρών που θα σηκώσει».
-Αν κατάλαβα καλά, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση;
«Κοιτάξτε, θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, που θα εξειδικεύεται αναλυτικά και συγκεκριμένα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε τομέα δράσης. Και που κυρίως οι λόγοι θα είναι απόλυτα συνακόλουθοι με τα έργα, χωρίς αντιφάσεις και κενά.
Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και ένα σύστημα παρακολούθησης.....
εφαρμογής των όποιων μέτρων λαμβάνονται, ώστε να υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, αν χρειάζονται. Επιμένω ότι το ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού».
-Υπάρχουν υπουργοί στην κυβέρνηση που κάνουν του κεφαλιού τους και δεν κινούνται με μια ενιαία και συντεταγμένη στρατηγική;
«Έχω επισημάνει πολλές περιπτώσεις υπουργών των οποίων τα έργα κινούνται αντίθετα από αυτά που στις δημόσιες τοποθετήσεις του εξαγγέλλει και θέτει ως στρατηγικό στόχο ο πρωθυπουργός. Πάντως είναι υπόθεση του πρωθυπουργού να ελέγξει κατά πόσο οι υπουργοί πράττουν αυτά που ο ίδιος σαν κατευθυντήριες γραμμές τούς δίνει».
-Πιστεύετε ότι σε αυτό το νέο στρατηγικό σχέδιο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα;
«Θεωρώ ότι χρειάζεται ένα shock therapy στην οικονομία, στην κοινωνία και φυσικά στην πολιτική τάξη, που θα πρέπει να προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει λάβει πριν από ενάμιση χρόνο μια πολύ ισχυρή εντολή, την οποία και τιμά. Κοιτάξτε, είμαι ο τελευταίος που θα δώσω συμβουλές στον πρωθυπουργό, ο οποίος και συνείδηση της κατάστασης έχει και τον βλέπουμε όλοι να τρέχει στο εξωτερικό, προκειμένου και την αξιοπιστία της χώρας να ανεβάσει, αλλά συγχρόνως να βρει και λύσεις.
Αλλά πραγματικά νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση το σύνολο της κυβέρνησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμφίβολα στηρίζει αυτή την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και χρειάζεται μια άλλη μεταχείριση».
-Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Πρακτικά τι σημαίνει αυτό το shock therapy;
«Θα μπορούσε να σημαίνει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα μπορούσε να σημαίνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων και ευρύ ανασχηματισμό. Επιμένω όμως ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς τον Παπανδρέου.
Αν εκείνος κρίνει ότι χρειάζεται το shock therapy στο οποίο αναφέρομαι, θα μπορούσε να σημαίνει μια κυβέρνηση ευρύτατης δυνατής συναίνεσης, από παλιούς και νέους του ΠΑΣΟΚ, από σημαντικά μέλη της κοινωνίας, από επιστήμονες και πολιτικούς, από ανθρώπους που εν πάση περιπτώσει μπορούν να εγγυηθούν υπέρβαση αυτής της κρίσης. Η υπέρβαση αυτής της κρίσης δεν είναι ζήτημα μόνο του ΠΑΣΟΚ, αφορά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και το σύνολο της κοινωνίας».
-Σε αυτή την περίπτωση θα μετέχουν και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έτσι δεν είναι;
«Καμία αμφιβολία. Με την προϋπόθεση όμως να συμφωνούν σε μια συγκεκριμένη πολιτική. Το ζήτημα δεν είναι να πάρεις δύο στελέχη από τον Κουβέλη και δύο από την Ντόρα Μπακογιάννη. Το ζήτημα δεν είναι αθροιστικό. Είναι ποιοτικό. Με μια στιβαρή διακυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχει ό,τι το πιο αξιόλογο, ικανό και επαρκές διαθέτει η πολιτική τάξη της χώρας, οι πολίτες θα ξέρουν ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο, ακόμα και αν χρειαστεί να ματώσουν».
(ΜΕΤΡΟ)
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.