Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

O Γρύλος, η Τσιγγάνα και το Μόρφωμα (με αφορμή μια συνάντηση)


        
  του Σωτήρη Γλυκοφρύδη


            1. Ο Γρύλος: Κάποιος είχε πει πως το επενδυτικό κοπάδι είναι σαν ένα κοπάδι βουβάλια. 
Εκεί που τρώνε, ξάφνου ακούγεται ένας γρύλος. Κάποιο τρομάζει και αρχίζει να τρέχει. Μερικά το ακολουθούν. Σε λίγο όλο το κοπάδι μετατρέπεται σε άτακτη φυγή, και όποιον πάρει ο χάρος. Πως λέγεται ο γρύλος, ή μάλλον οι τρεις γρύλοι που τρόμαξαν, κι εδώ, το επενδυτικό κοπάδι; Μήπως έχουν ονόματα από τρεις τράπεζες που κάνουν αξιολογήσεις;

            2. Η τσιγγάνα:  παρατηρώντας την οικονομία, ίσως δει κάποιος να έχει ένα στερεότυπο συμπεριφοράς. Μεταφέρεται από μια εύπορη χώρα σε μια φτωχή, και όταν μετατρέψει το 10% των κατοίκων σε μεγαλοαστική τάξη, την παρατάει, πηγαίνοντας σε μιαν άλλη χώρα, φτωχή, κοκ. Το όριο του 10% φαίνεται ικανό να δημιουργήσει μια επιδημία στον πληθυσμό για υλικές ανάγκες, εκμαυλίζοντας συνειδήσεις, τρώγοντας μυαλά.         

            3. Το μόρφωμα: Ο άνθρωπος στην προσπάθεια για βελτίωση της ζωής του ανέδειξε ιδέες. Οι ιδέες αυτές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σαν υπηρέτες του, και στην πορεία βρέθηκαν να τον διαφεντεύουν. Πατρίς, θρησκεία, φιλοσοφία, επιστήμη, τέχνη, ξεκίνησαν από ιδέες, καταλήγοντας μορφώματα, όπου στο τέλος θα φάνε αυτό από το οποίο βγήκανε. Την καρδιά του ανθρώπου. Προσοχή, θα φάνε την καρδιά, εκεί που είναι το συναίσθημα, και όχι το μυαλό του.

            Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι, με αφορμή συνάντηση αλληλεγγύης, έχω να πω, ότι, ο νέος άνθρωπος, για τον οποίο όλοι νοιαζόμαστε, αν δεν αγνοήσει τα γρυλίσματα των γρύλων, αν δεν απορρίψει την τσιγγανοβοήθεια, και αν δεν θεωρήσει τις μορφωματικές ιδέες του ως ένα μαυσωλείο, δεν μπορεί να λογίζεται επαναστάτης, αλλά αναγεννητής του αυτού πράγματος στον κύκλο της φθοράς του.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.