Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι η Συμφωνία της Γιάλτας που υπογράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1945

Στην παραλιακή πόλη της Κριμαίας Γιάλτα οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της εποχής συζήτησαν και αποφάσισαν ένα θέμα: πως θα μοιραστούν τον κόσμο.
Ρούζβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν , οι νικητές του πολέμου που αιμοματοκύλισε τον πλανήτη αποφάσισαν στη Γιάλτα το αύριο της Ευρώπης χωρίς τον Χίτλερ και τους ναζί, αλλά με νέες σφαίρες επιρροής. Σ΄αυτή τη συνδιάσκεψη της Γιάλτας, αποφασίστηκε και η τύχη της Ελλάδας, η οποία ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή, για να εισέλθει στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.
Πέπλο μυστηρίου ...


H τελευταία συνάντηση του Ρούζβελτ με τον Τσόρτσιλ και τον Στάλιν έγινε στην παραλιακή πόλη της Κριμαίας, τη Γιάλτα. H διάσκεψη που διεξήχθη μεταξύ 4 και 11 Φεβρουαρίου 1945, τυλιγμένη σε ένα πέπλο μυστηρίου, όπως και η χειμερινή ομίχλη που σκέπαζε την πόλη, έχει αποτυπωθεί στην παγκόσμια συνείδηση ως η σημαντικότερη αναμέτρηση αντιπάλων στη διεθνή σκακιέρα.
Στις 31 Ιανουαρίου 1945 ο πρεσβευτής στην Αγκυρα ενημερώνει με κρυπτοτηλεγράφημά του το ελληνικό ΥΠΕΞ:
«Πληροφορούμαι ασφαλώς ότι διήλθον εκ Στενών επιβαίνοντες αμερικανικού πλοίου και κατευθυνόμενοι νότιον Ρωσίαν εμπειρογνώμονες και λοιπά πρόσωπα συνδιασκέψεως τριών αρχηγών. Κατά τουρκικάς πληροφορίας συνδιάσκεψις αύτη λάβη χώραν πιθανώτατα εν Κριμαία εντός των προσεχών ημερών».
Στη Γιάλτα ο τόπος συνάντησης παραμένει άγνωστος
Ο τόπος σύγκλησης της Διάσκεψης εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος. Μόνο σε ιδιόχειρο απόρρητο σημείωμά του με αριθμό 333 στις 18 Ιανουαρίου 1945 ο πρέσβης Θανάσης Αγνίδης από το Λονδίνο ειδοποιούσε ότι ο Τσόρτσιλ δεν θα είχε αντίρρηση να γίνει όσο πιο μακριά γίνεται και υπό άκρα μυστικότητα η συνάντηση των τριών, σημειώνοντας επί λέξει ότι «... ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι φύσει πλέον ευκίνητος και εκ περισσού δεν φείδεται χρόνου και ευμαρείας διά μακρυνά ταξείδια!».
Στην διάσκεψη της Γιάλτας αποφασίστηκε ότι η χώρα μας ανήκει στη δυτική σφαίρα επιρροής. H διαβεβαίωση των Αγγλων ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας θα διασφαλισθούν και η πληροφορία μέσω τουρκικού ΥΠΕΞ ότι ο Στάλιν απέφυγε να δώσει αρωγή στο KKE, είναι γεγονότα που εξηγεί τη μετέπειτα διαλλακτική στάση του Κόμματος. Το αυτό επιβεβαιώνει και ο Αγνίδης από το Λονδίνο: «Υφυπουργός εξήρε την μέχρι τούδε εκδηλωθείσαν ειλικρινή στάσιν του Στρατάρχου Στάλιν εις το ελληνικό ζήτημα χάριν εις την οποίαν οι ιθύνοντες του EAM εθεώρησαν την παράτασιν του εμφυλίου σπαραγμού ως ασύμφορον και ματαίαν από ιδικής των απόψεως...»

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.