Σχετικό: «Η Ελλάδα δε χρωστάει. Της χρωστάνε»: 4 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
Το «νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και, το κυριότερο, ηθικά επιβεβλημένο αίτημα» των οφειλών της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, τόνισε η Ρένα Δούρου στην πρωτολογία της κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης εξήντα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.
Κατά την παρέμβασή της, η Ρένα Δούρου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
Τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος κατά την πρωτολογία του αναλώθηκε σε αναλύσεις για το ΦΠΑ, και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, στηλίτευσε κατά τη δευτερολογία της, η Ρ. Δούρου, η οποία επεσήμανε επίσης ότι «πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που θα πρέπει να σεβαστούμε».
• «Δεν θα σχολιάσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπατάλησε περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως για να παίξει στα δελτία των 8, για το ΦΠΑ και τη διαφοροποίηση του από τους υπόλοιπους κυβερνητικούς του εταίρους».
• «Δεν θα σχολιάσω την εκλεκτικιστή του ανάλυση για το τι έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, που στην καλύτερη περίπτωση δεν εξηγούν γιατί δεν έγινε τίποτα σε σχέση με τις οφειλές και το δάνειο που στην καλύτερη περίπτωση να οδηγούν στην δυσαρέσκεια του».
• «Δεν θα σχολιάσω ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν κάναμε το ίδιο σήμερα. Θα μπορούσα με πάρα πολύ ευκολία να σχολιάσω τι ΔΕΝ έγινε και να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ Σαχινίδη, ο οποίος όταν ανέλαβε Υπουργός είπε ότι δεν έβρισκε καν τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο του!»
• «Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι η νεότητα δεν είναι αυταξία, άρα η απαρέσκεια του κ Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους νέους που βρίσκονται σήμερα εδώ μέσα μπορεί να με βρίσκει και σύμφωνη. Βεβαίως κύριε πρόεδρε δεν θεωρώ ότι και η εμπειρία και η παλαιότητα είναι αυταξία. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι στους νέους βουλευτές και ιδίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει αλαζονεία να κουνούν το δάχτυλο στον Μανώλη Γλέζο και να του υποδεικνύουν με ποια λίστα θα έπρεπε να κατέβει υποψήφιος».
Κλείνοντας η Ρ. Δούρου τόνισε, απευθυνόμενη στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Αβραμόπουλο:
• «Εμείς θα στηρίξουμε αυτές τις προτάσεις, τις οποίες έχουμε ξανακάνει και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και θέλουμε να τις δούμε να υλοποιούνται από αύριο κ. Υπουργέ».
• «Κλείνοντας θα κρατήσω μόνο τα λόγια του Ρίχαρντ Βάιτσεκερ, προέδρου της Δυτικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου του 1985 για το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου: « Όποιος δεν θέλει να θυμάται την απανθρωπιά γίνεται πάλι ευπρόσδεκτος σε νέους κινδύνους μεταδόσεως».
• «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε στις συλλογικές ευθύνες, μακριά από μας οι ναζιστικές λογικές. Δεν πιστεύουμε ότι οι νέες γενιές Γερμανών κληρονόμησαν ενοχές, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ λέμε ότι αντί για ενοχές οι νέες γενιές των Γερμανών έχουν ευθύνες. Αυτές πρέπει να αναζητηθούν για να ξαναστήσουμε στα πόδια του το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο πρέπει να βασίζεται στη Δικαιοσύνη». (ysterografa)
real.gr-ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive
11:55 Αλ. Τσίπρας Πρέπει να εξαιρεθεί το φιλοναζιστικό κόμμα, που αποτελεί ντροπή για την ελληνική Βουλή, από τη διακομματική επιτροπή που πρέπει να συσταθεί για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
Tο πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης:
Προς τους Υπουργούς: Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Στις οικονομικές συναλλαγές της χώρας μας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μονάχα η Ελλάδα που δανείζεται και χρωστάει. Η ίδια η Γερμανία έχει οφειλές προς την Ελλάδα, τις οποίες ως σήμερα αρνείται να εξοφλήσει. Οι οφειλές αυτές είναι δύο κατηγοριών: οι επανορθώσεις που πρέπει να γίνουν προς το Ελληνικό Δημόσιο και οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν προς τους πληγέντες πολίτες.
1. Προς το Ελληνικό Δημόσιο η Γερμανία οφείλει:
α. 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Το ποσό αυτό το οφείλει η Γερμανία λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής έχει αποτιμηθεί το έτος 1946 από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους.
β. 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένη να δανείζει μηνιαίως στη Γερμανία προκειμένου να συντηρείται ο κατοχικός στρατός. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό έχει υπολογιστεί πως ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, αποτελούν τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας και φυσικά η Γερμανία δε νομιμοποιείται στην ιδιοποίησή τους.
2. Η Γερμανία οφείλει, επίσης, αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συγγνώμης, διότι φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί με χρήμα.
Το Γ' Ράιχ πριν μόλις εβδομήντα τρία χρόνια κήρυξε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έκανε τα πάντα για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν βαθύτατα και σε όλα τα επίπεδα από αυτό τον επεκτατισμό της Γερμανίας. Αυτές τις πληγές δεν τις χωράνε κανενός βιβλίου οι σελίδες και καμιάς αφήγησης τα λόγια. Η πείνα, ο φόβος, ο θάνατος, η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν επανορθώνονται. Οφείλουμε να έχουμε συναίσθηση πως όταν εγείρουμε αξιώσεις προς τη Γερμανία ως προς τις επανορθώσεις που χρωστάει στην Ελλάδα, δε διεκδικούμε μονάχα το αυτονόητο αλλά και το ελάχιστο, ως προς την αποκατάσταση του δικαίου και των ανθρωπιστικών και πανανθρώπινων αξιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ πάντοτε αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Με αυτό το πνεύμα, δε μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η Γερμανία αρνείται να δώσει στην Ελλάδα αυτά που της οφείλει, επιδεικνύοντας την αλαζονεία του ισχυρού, για τον οποίο το δίκαιο είναι το συμφέρον του. Στη στάση, όμως, των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν υποβάλλονται καν στον κόπο να διεκδικήσουν τα χρεωστούμενα προς την Ελλάδα, τι θα έπρεπε να διακρίνουμε;
Είναι αρκετές οι έως σήμερα κυβερνήσεις που έχουν αναγνωρίσει ότι εκκρεμούν από τη γερμανική πλευρά οφειλές προς την Ελλάδα. Καμία δεν έχει υπάρξει, όμως, που να έχει κάνει κάτι γι αυτό. Ιδίως αυτήν την εποχή, κατά την οποία οι συγκυρίες είναι για την Ελλάδα τουλάχιστον δυσμενείς, η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από τη Γερμανία την καταβολή των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
Αυτή τη στιγμή η Τρόικα και η ΕυρωπαΪκή Ένωση με προεξάρχουσα τη Γερμανία, μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και απαιτούν πλήρη υποταγή προκειμένου να αποπληρώσουμε ένα χρέος, το οποίο μας υποχρέωσαν να δεχθούμε για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και να εξοφληθούν υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, μας επιβαρύνουν όλο και με περισσότερα χρέη. Δηλαδή μας δανείζουν με τους γνωστούς απεχθείς και επαχθέστατους, λεόντειους όρους, οι οποίοι μας υποδουλώνουν όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Απέναντι σε αυτήν την εξόφθαλμη οικονομική επίθεση που δέχεται η χώρα μας, οι ελληνικές κυβερνήσεις παραμένουν σταθερά κοντόφθαλμες. Και δειλές.
Η Ελλάδα δε χρωστάει. Της χρωστάνε. Αν η ελληνική κυβέρνηση αποβάλει το σύνδρομο του ραγιά, τότε ο μόνος δρόμος θα είναι να διεκδικήσει αυτό και μόνο αυτό που είναι το δίκαιο για τη χώρα.
______________
Επερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Γιατί η κυβέρνηση προτιμάει να δανειζόμαστε από την Τρόικα με τις δεσμεύσεις που οι όροι αυτού του δανεισμού επιβάλλουν, αντί να αξιώσει από τη Γερμανία τα χρήματα που χρωστά στην Ελλάδα;
2) Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν εξαντλεί κάθε δυνατότητα που της προσφέρει ο νόμος, οι διεθνείς συμβάσεις και οι διεθνείς σχέσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις σχέσεις μας με τη Γερμανία η οποία μας έχει ως λαό κατάφωρα αδικήσει;
3) Τι είναι αυτό που εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις επανορθώσεις που της οφείλει;
4) Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία προτείνεται οι αποζημιώσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας να λυθούν με διακρατικές συνεννοήσεις, σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση; Έχει καταρτισθεί πλήρης φάκελος στοιχειοθέτησης των συγκεκριμένων αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου στο Υπουργείο Οικονομικών; Σε θετική περίπτωση, ποιός είναι ο υπεύθυνος χειρισμού του και σε ποιές ενέργειες και διαβήματα έχει προβεί; Σε αρνητική περίπτωση, σε τι οφείλεται η μη στοιχειοθέτηση φακέλου;
5) Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επίσημων συναντήσεων του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με την Καγκελάριο της Γερμανίας, διατυπώθηκαν συναφή ερωτήματα και αξιώσεις; Σε θετική περίπτωση, ποιά ήταν η επίσημη απάντηση της Γερμανικής πλευράς; Σε αρνητική περίπτωση, για ποιό λόγο δε διατυπώθηκαν;
Οι επερωτώντες Βουλευτές
Γλέζος Μανώλης
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βούτσης Νικόλαος
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζερδελής Γιάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρούλα
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Χαράλαμπος - Σταύρος
Κουράκης Αναστάσιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξιος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Ευστάθιος
Πάντζας Γεώργιος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης»
Δείτε επίσης: Όλη η αλήθεια πίσω από τις πολεμικές αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Απόντος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά από επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο με αίτημα την δημοσιοποίηση του απόρρητου εγγράφου που βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με σκοπό την διεκδίκησή τους.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκαν "αμήχανοι" επικαλούμενοι την κωλυσιεργία της γραφειοκρατίας και ανίκανοι να φέρουν στην επιφάνεια το "απόρρητο" έγγραφο. ...
Ο μεν Αβραμόπουλος αφού δεσμεύτηκε ότι "το θέμα άνοιξε για να κλείσει με το πόρισμά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, για να έχουμε τα απαραίτητα νομικά εφόδια", δεν παρέλειψε να πει ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αναφορά του θέματος να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση για έναν λαό με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια". Πρόσθεσε, μάλιστα, πως: "Είναι λάθος γιατί ένα ζήτημα ανοιχτό επί 60 χρόνια δεν χωρά στο χρονοδιάγραμμα της κρίσης, αλλά με τη διευθέτησή του σβήνει ένα σκοτεινό σημείο που μας άφησε η ιστορία και ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας". Με αυτό τον τρόπο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποσυνέδεσε την "απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις" όπως χαρακτηριστικά είπε "με το ζήτημα των αποζημιώσεων".
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής διερεύνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την οποία επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία οφείλει:
Η.Β.
Η Δούρου “στρίμωξε” τον ΒενιζέλοΠάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκαν "αμήχανοι" επικαλούμενοι την κωλυσιεργία της γραφειοκρατίας και ανίκανοι να φέρουν στην επιφάνεια το "απόρρητο" έγγραφο. ...
Ο μεν Αβραμόπουλος αφού δεσμεύτηκε ότι "το θέμα άνοιξε για να κλείσει με το πόρισμά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, για να έχουμε τα απαραίτητα νομικά εφόδια", δεν παρέλειψε να πει ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αναφορά του θέματος να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση για έναν λαό με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια". Πρόσθεσε, μάλιστα, πως: "Είναι λάθος γιατί ένα ζήτημα ανοιχτό επί 60 χρόνια δεν χωρά στο χρονοδιάγραμμα της κρίσης, αλλά με τη διευθέτησή του σβήνει ένα σκοτεινό σημείο που μας άφησε η ιστορία και ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας". Με αυτό τον τρόπο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποσυνέδεσε την "απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις" όπως χαρακτηριστικά είπε "με το ζήτημα των αποζημιώσεων".
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής διερεύνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την οποία επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία οφείλει:
- 108,43 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας στην Κατοχή. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής αποτιμήθηκε το έτος 1946, από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι, σε 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισ. ευρώ και
- 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό υπολογίζεται στα 3,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
Η.Β.
Το «νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και, το κυριότερο, ηθικά επιβεβλημένο αίτημα» των οφειλών της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, τόνισε η Ρένα Δούρου στην πρωτολογία της κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης εξήντα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.
Κατά την παρέμβασή της, η Ρένα Δούρου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είτε πρόκειται για την ΑΟΖ είτε για τις γερμανικές οφειλές, δεν ανακαλύπτει τα σοβαρά αυτά ζητήματα».
- «Δεν διεκδικούμε την καταβολή των γερμανικών οφειλών για να καλύψουμε το δημόσιο χρέος».
- «Το ελληνικό αίτημα καθίσταται ηθικά επιβεβλημένο. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι όλες οι άλλες χώρες – θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αποζημιώθηκαν. Γιατί η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση;»
- Η Ρ. Δούρου πρότεινε μια στρατηγική σε τρία σημεία: να θέσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση θέμα διαπραγματεύσεων προς τη γερμανική πλευρά, να ενισχύσει με ομόφωνη συστράτευσή της η Βουλή το αίτημα αυτό, ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινή γνώμη, να υλοποιηθεί το αίτημα που έχει θέσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ περί σύστασης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
- «Η Ελλάδα δεν επαιτεί, απαιτεί. Απαιτεί το ηθικά δίκαιο. Αυτό οφείλουν να το ξέρουν όλοι. Όπως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι «χρέη πληρώνεις και στους εταίρους σου».
Τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος κατά την πρωτολογία του αναλώθηκε σε αναλύσεις για το ΦΠΑ, και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, στηλίτευσε κατά τη δευτερολογία της, η Ρ. Δούρου, η οποία επεσήμανε επίσης ότι «πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που θα πρέπει να σεβαστούμε».
• «Δεν θα σχολιάσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπατάλησε περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως για να παίξει στα δελτία των 8, για το ΦΠΑ και τη διαφοροποίηση του από τους υπόλοιπους κυβερνητικούς του εταίρους».
• «Δεν θα σχολιάσω την εκλεκτικιστή του ανάλυση για το τι έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, που στην καλύτερη περίπτωση δεν εξηγούν γιατί δεν έγινε τίποτα σε σχέση με τις οφειλές και το δάνειο που στην καλύτερη περίπτωση να οδηγούν στην δυσαρέσκεια του».
• «Δεν θα σχολιάσω ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν κάναμε το ίδιο σήμερα. Θα μπορούσα με πάρα πολύ ευκολία να σχολιάσω τι ΔΕΝ έγινε και να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ Σαχινίδη, ο οποίος όταν ανέλαβε Υπουργός είπε ότι δεν έβρισκε καν τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο του!»
• «Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι η νεότητα δεν είναι αυταξία, άρα η απαρέσκεια του κ Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους νέους που βρίσκονται σήμερα εδώ μέσα μπορεί να με βρίσκει και σύμφωνη. Βεβαίως κύριε πρόεδρε δεν θεωρώ ότι και η εμπειρία και η παλαιότητα είναι αυταξία. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι στους νέους βουλευτές και ιδίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει αλαζονεία να κουνούν το δάχτυλο στον Μανώλη Γλέζο και να του υποδεικνύουν με ποια λίστα θα έπρεπε να κατέβει υποψήφιος».
Κλείνοντας η Ρ. Δούρου τόνισε, απευθυνόμενη στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Αβραμόπουλο:
• «Εμείς θα στηρίξουμε αυτές τις προτάσεις, τις οποίες έχουμε ξανακάνει και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και θέλουμε να τις δούμε να υλοποιούνται από αύριο κ. Υπουργέ».
• «Κλείνοντας θα κρατήσω μόνο τα λόγια του Ρίχαρντ Βάιτσεκερ, προέδρου της Δυτικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου του 1985 για το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου: « Όποιος δεν θέλει να θυμάται την απανθρωπιά γίνεται πάλι ευπρόσδεκτος σε νέους κινδύνους μεταδόσεως».
• «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε στις συλλογικές ευθύνες, μακριά από μας οι ναζιστικές λογικές. Δεν πιστεύουμε ότι οι νέες γενιές Γερμανών κληρονόμησαν ενοχές, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ λέμε ότι αντί για ενοχές οι νέες γενιές των Γερμανών έχουν ευθύνες. Αυτές πρέπει να αναζητηθούν για να ξαναστήσουμε στα πόδια του το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο πρέπει να βασίζεται στη Δικαιοσύνη». (ysterografa)
real.gr-ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ:
14:18 Π. Κουρουμπλής: Ζητούμε πρωτίστως την ηθική
αποκατάσταση του ζητήματος και να μην κουνάνε το δάκτυλο στον ελληνικό
λαό οι γερμανοί αξιωματούχοι
14:07 Η δευτερολογία του υπουργού Εξωτερικών
14:05 Ρ. Δούρου: Θα στηρίξουμε τις προτάσεις αν
τις υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν πιστεύουμε στις συλλογικές ενοχές αλλά
στις συγκεκριμένες ευθύνες της Γερμανίας
13:58 Η δευτερολογία της Λ. Αμανατίδου: Η κυβέρνηση δεν έστειλε εκπρόσωπο στο δικαστήριο της Χάγης
13:35 Μ. Γλέζος: Δε ζητάμε να πληρώσει ο
γερμανικός λαός αλλά όλες οι εταιρείες που θησαύρισαν στον Β' Παγκόσμιο
Πόλεμο και το γερμανικό δημόσιο
13:30 Ο Μ. Γλέζος ξανά στο βήμα για τη δευτερολογία του
13:15 Στο βήμα τώρα ο Σ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ - «Δεν υπήρξαν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την καταβολή των γερμανικών οφειλών»
13:14 Π. Κουρουμπλής: Πρέπει να αξιοποιήσουμε
εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου για να κινητοποιήοσυμε ευρωπαϊκούς
και παγκόσμιους θεσμους και να αναγκάσουμε τη Γερμανία να παραδεχθεί την
ηθική της ευθύνη
13:08 Π. Κουρουμπλής: Είμαστε η μόνη χώρα στην
οποία επιβλήθηκε τέτοιου είδους δάνειο από τις κατοχικές δυνάμεις, τη
στιγμή μάλιστα που ο ελληνικός λαός πεινούσε
12:26 Βενιζέλος: Συμφωνώ με την άποψη του Αλ. Τσίπρα να κοινοποιηθεί η απόρρητη έκθεση στα κόμματα
12:17 Στο βήμα τώρα ο Ε. Βενιζέλος
11:58 Στο βήμα τώρα ο υπουργός εξωτερικών
Το βίντεο με την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρα (παρακάτω διαβάστε ολόκληρη την ομιλία):
11:55 Αλ. Τσίπρας Πρέπει να εξαιρεθεί το φιλοναζιστικό κόμμα, που αποτελεί ντροπή για την ελληνική Βουλή, από τη διακομματική επιτροπή που πρέπει να συσταθεί για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
11:53 Αλ. Τσίπρας: Αντί ο κ. Σαμαράς να διεκδικήσει από την κ. Μέρκελ, είπε το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος»
11:52 Αλ. Τσίπρας: Θα περιμένω με αγωνία την επίσημη τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου αλλά και η άποψη του πρωθυπουργού για το θέμα
11:51 Αλ. Τσίπρας: Μόνο αν έχουμε ερείσματα στην κοινή γνώμη της Γερμανίας θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα
11:47 Αλ. Τσίπρας: Η παγιωμένη αντίληψη του
Βερολίνου ότι δεν οφέιλονται αποζημιώσεις εδράζεται στην αντίληψη ότι ο
πόλεμος ήταν αναπόφευτκη εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει ηθική ενοχή της
Γερμανίας για τον ΒΠΠ
11:45 Η Γερμανία κατάφερε να διεκδικήσει διαγραφή
του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της και αποπληρωμή του υπόλοιπου με
ρήτρα ανάπτυξης
11:43 Αλ. Τσίπρας: Είναι χρέη που πρέπει να διεκδικήσουμε τα χρέη για ιστορικούς και ηθικούς λόγους
11:40 Αλ. Τσίπρας: Επαναφέρω το αίτημα που αφορά
στη σύσταση διακομματική κοινοβουλευτικής επιτροπής για να τεθεί το θέμα
με τους καλύτερους όρους
11:36 Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι έθεταν το ζήτημα των
γερμανικών επανορθώσεων αλλά η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου τους
θεωρούσε γραφικούς.
11:34 Αλέξης Τσίπρας: Το θέμα της διεκδίκησης των
γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως τόνισε ο
Μ. Γλέζος, ένα εθνικό θέμα που μας αφορά όλους
11:33 Στο βήμα τώρα ο Αλέξης Τσίπρας
11:32 Σ. Παναγούλης: Είναι χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων να διεκδικήσουν την αποζημίωση για το κατοχικό δάνειο των γερμανών
11:26 Γ. Σταθάς: Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη την ώρα που ο φασισμός και ο ναζισμός βρίσκονται ξανά σε άνοδο
11:23 Ρ. Δούρου Είναι ώριμο το αίτημα για τη μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή. Η Ελλάδα δεν επαιτεί, απαιτεί
11:21 Ρ. Δούρου: Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και όχι μόνο νομικό, όπως απεφάνθη ακόμη και το δικαστήριο της Χάγης
11:18 Ρ. Δούρου: Η καταβολή των γερμανικών οφειλών είναι ο μοναδικός τρόπος να διασωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα που καρκινοβατεί
11:16 Ρ. Δούρου: Το ελληνικό κοινοβούλιο δε
φαίνεται να συμμερίζεται όσα είπε ο Μ. Γλέζος για το ηθικά επιβεβλημένο
αίτημα της πατρίδας μας προς τη Γερμανία
11:12 Θ. Δρίτσας: Οι γερμανοί έχουν εμπράκτως και νομοτύπως αναγνωρίσει την οφειλή τους.
11:09 Θ. Δρίτσας: Δικαιοσύνη ζητούν οι μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας.
11:05 Λ. Αμανατίδου: Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των γερμανικών οφειλών
11:03 Λ. Αμανατίδου: Ενώ οι γερμανικές οφειλές δεν
αμφισβητούνται από κανέναν, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν
προχώρησαν σε διακανονισμό των οφειλών αυτών, σε αντίθεση με άλλες χώρες
11:00 Στο βήμα τώρα η Λίτσα Αμανατίδου
10:58 Μ. Κανελλοπούλου:Υπάρχουν και σήμερα στην
Ελλάδα κρυφοί θαυμαστές των δημίων που ονειρεύονται όχι απόδοση
δικαιοσύνης αλλά ένα νέο ολοκάυτωμα, όπως έγραψαν σε τοίχο των
μαρτυρικών Καλαβρύτων
10:55 Μ. Κανελλοπούλου: Δε ζητάμε δανεικά, ζητάμε το αίμα και το σώμα του δικού μας πολιτισμού
10:53 Το διαρκές έγκλημα έχει ενόχους. Αυτούς που
δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να πάρει πίσω τους κλεμμένους
πολιτιστικούς της θησαυρούς. Αλλά, ένοχες είναι και οι ελληνικές
κυβερνήσεις που αδράνησαν.
10:48 Μ. Κανελλοπούλου: Η καταστροφή και η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έιναι έγκλημα που διαρκεί αιώνες
10:45
Όλοι οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και ο ελληνικός λαός
περιμένουμε από την κυβέρνηση να καλέσει τη Γερμανία να συζητήσουμε.
Να μη δεχτεί ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν» όπως λέει ο Σόϊμπλε.
10:44 «Εκείνο που δεν ξεχνώ είναι πως πέθανα από την πείνα»: Απόσπασμα από ποίημα που διάβασε ο Μ. Γλέζος
10:30 Στο βήμα της Βουλής ο Μ. Γλέζος για τις γερμανικές οφειλές
**********************************************************************************************
Η συζήτηση είχε προσδιοριστεί για την προηγούμενη βδομάδα, αλλά
αναβλήθηκε μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Δημ.
Αβραμόπουλου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομιλίες τους καλύπτουν διαφορετικές
θεματικές ενότητες, από το κατοχικό δάνειο και την εσωτερική και διεθνή
νομική διάσταση του θέματος μέχρι τις κλοπές αρχαίων κειμηλίων στη
διάρκεια της Κατοχής. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Κουρουμπλής και οι
βουλευτές Ρ. Δούρου, Θ. Δρίτσας, Μ. Κανελλοπούλου, Γ. Σταθάς, Λ.
Αμμανατίδου.
Σημειώνεται ότι στις 8 Μαρτίου παραδόθηκε στις υπηρεσίες
του υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια προωθήθηκε στο Νομικό
Συμβούλιο του Κράτους πόρισμα 80 σελίδων, το οποίο αφορά τις
γερμανικές αποζημιώσεις. Το πόρισμα, που χαρακτηρίστηκε "απόρρητο",
συνέταξε επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με πρόεδρο τον
γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού
Λογιστηρίου, Παναγιώτη Καρακούση.
Η επιτροπή μελέτησε, ταξινόμησε και αρχειοθέτησε το αρχείο, που
πλέον βρίσκεται σε 761 φακέλους, από 240-300 σελίδες έκαστος, μεταξύ των
οποίων υπάρχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει "οριοθετήσει" τη μέθοδο της
ελληνικής διεκδίκησης, κυρίως "σε νομική βάση", αφήνοντας περιθώρια σε
εκείνους που ανησυχούν για "ενδεχόμενα επικοινωνιακά τρικ" και για
προμόσιον "εσωτερικής κατανάλωσης".
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, η Γερμανία χρωστάει:
α. 108,43 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας στην Κατοχή.
Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής αποτιμήθηκε το έτος 1946, από τη
Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι, σε 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας
έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισ. ευρώ.
β. 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για
το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η Γερμανία
αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό υπολογίζεται στα 3,5 δισ. δολάρια,
αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54
δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς
**********************************************************************************
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τις γερμανικές αποζημιώσεις:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε υπουργέ, κατ’ αρχήν χαίρομαι
που σήμερα αποφασίσατε να έρθετε για να συζητήσουμε από κοινού και
μάλιστα ζητήσατε να αναβληθεί για λίγες μέρες αυτή η συζήτηση, για να
είστε παρών. Νομίζω ότι είναι μία θετική εξέλιξη αυτή, καθότι το θέμα
που συζητάμε δεν είναι ένα θέμα καθημερινής ρουτίνας και οξύτατης
αντιπαράθεσης, όπως έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό
Κοινοβούλιο. Είναι ένα θέμα εθνικό. Μας αφορά όλους και όλες.
Θα ήθελα να εξάρω τη στάση του Μανώλη Γλέζου που ανέβηκε σ' αυτό
εδώ το Βήμα και είπε ότι εμείς δεν θέλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να καταγραφεί
ότι είναι ένα δικό μας θέμα το θέμα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων.
Είναι ένα εθνικό θέμα που οφείλουμε να πούμε ότι όλες οι κυβερνήσεις από
το 1946 και μετά δεν διεκδίκησαν, δεν έθεσαν, δεν έσπευσαν να
διεκδικήσουν. Και πρέπει να δούμε τα γιατί και να συνειδητοποιήσουμε ότι
είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην ιστορική
γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Κυρίως, όμως, είμαστε υπόλογοι απέναντι
στις επόμενες γενιές.
Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια και να φτάσουμε ξανά σε αυτή τη χώρα
να ζούμε συνθήκες ενός νέου ολοκαυτώματος -κοινωνικού ολοκαυτώματος,
δεν θέλω να κάνω παραλληλισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το θέμα
αναδεικνύεται ξανά όταν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, όταν η χώρα μας
έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου, εκ νέου, διακυβεύεται η ανεξαρτησία της,
η λαϊκή κυριαρχία και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ζει συνθήκες
εξαθλίωσης.
Το μόνο που θα πω είναι ότι σε αυτή τη χώρα υπήρξαν κάποιοι –δεν θα
μιλήσω για κόμματα- οι οποίοι ακάματοι επιχειρούσαν εδώ και δέκα επτά
χρόνια, από το 1996, να θέτουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των
γερμανικών επανορθώσεων. Αναφέρομαι στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των
Αποζημιώσεων. Όλη αυτή την περίοδο η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού
κόσμου τους θεωρούσε γραφικούς. Όλη την περίοδο αυτή δεν υπήρξε ποτέ
Κυβέρνηση, Υπουργός Εξωτερικών, που να θέσει στα σοβαρά αυτό το μείζον
ζήτημα.
Είναι σήμερα πολλοί από αυτούς μαζί μας και θα ήθελα να χαιρετίσω
τη δράση τους και την παρουσία τους διότι εκείνοι, πολλοί εκ των οποίων
μαχητές της Αντίστασης –όσοι ακόμα βρίσκονται εν ζωή και τους τιμούμε-
διεκδίκησαν κόντρα στο ρεύμα το δίκαιο του ελληνικού λαού.
Η χώρα, όμως, δεν διεκδίκησε ποτέ αποφασιστικά και δυναμικά τις πολιτικές αποζημιώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι το
αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για αυτή τη συζήτηση
εκκρεμεί εδώ και επτά μήνες. Αυτό δεν θα ήταν κάτι καινούργιο διότι
είναι γνωστό σε όλους ότι το τελευταίο διάστημα η κοινοβουλευτική
διαδικασία βρίσκεται σε συρρίκνωση.
Θα ξεκινήσω με κάτι που μου κάνει εντύπωση, κύριε Υπουργέ, γιατί
σήμερα πρέπει να βγάλουμε ενδεχομένως και κάποια συμπεράσματα για το πώς
από εδώ και στο εξής προχωράμε.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 κατέθεσα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής
Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Σε αυτή την
επιστολή του εξηγούσα το μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα, συλλογικής
διεκδίκησης των αποζημιώσεων και έκανα αναφορά στην από κοινού
συνεδρίαση Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και
Εξωτερικών Υποθέσεων στις 28 Μαρτίου 2012. Ήταν μια σοβαρή πρωτοβουλία,
η οποία κατέληξε στην πρόταση για ανάγκη σύστασης διακομματικής
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Βεβαίως, λίγες μέρες μετά διακόπηκαν οι εργασίες της Βουλής και
προχωρήσαμε στις εκλογές του Μάη και του Ιούνη. Επανέφερα το αίτημα αυτό
και ζήτησα, με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, να
μεριμνήσει ο Πρόεδρος για τη σύσταση διακομματικής Κοινοβουλευτικής
Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Έχουν περάσει
από τον Σεπτέμβρη αρκετοί μήνες και απάντηση δεν έχουμε πάρει. Επαναφέρω
το αίτημα, κύριε Υπουργέ.
Προφανώς και δεν είναι μία απόφαση που αφορά τον πρόεδρο της
Βουλής. Προφανώς και είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι μια πολιτική
απόφαση για το αν αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα
μείζονος σημασίας εθνικό θέμα και θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις, νομικές
και πολιτικές, της διεκδίκησής του με τους καλύτερους όρους, εκτός αν
νομίζουμε ότι είναι μια υπόθεση η οποία αφορά το Νομικό Συμβούλιου του
Κράτους και μόνο.
Θέλω να εξάρω τη δουλειά των ανθρώπων στο Γενικό Λογιστήριο,
υπαλλήλων λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι συνέλεξαν όλα
τα έγγραφα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με ευθύνη όλων των ελληνικών
κυβερνήσεων ήταν καταχωνιασμένα. Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι από εδώ
και στο εξής χρειάζονται πολιτικοί χειρισμοί σε κεντρικό πολιτικό
επίπεδο και προφανώς αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αφορά, αξιόλογους κατά
τα άλλα, λειτουργούς του ελληνικού δημοσίου.
Το 1962, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα άρθρο του στο «Βήμα
της Κυριακής» ο Άγγελος Αγγελόπουλος έλεγε το εξής: «Ικανοποιούμε
προθύμως τις αξιώσεις έναντι άλλων αλλά παραμελούμε τας δικάς μας
διεκδικήσεις». Από τότε πέρασαν πενήντα χρόνια, αλλά αυτή η αναφορά έχει
άμεση επικαιρότητα, όπως καταλαβαίνετε.
Πριν από τρία χρόνια ακριβώς, λίγες μέρες αργότερα από την 23η του
Απρίλη και το διάγγελμα στο Καστελόριζο, σε αυτήν εδώ τη Βουλή ψηφιζόταν
το πρώτο μνημόνιο, ακολούθησε το δεύτερο, το τρίτο και δεν ξέρω εγώ
πόσα άλλα θα έχουμε μπροστά μας. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι Έλληνες
δεν μπορεί να είναι μπαταχτσήδες, ότι δεν μπορούμε να μην αποπληρώσουμε
τα χρέη μας. Δεν ετέθη ποτέ το ζήτημα, όμως, για τα χρέη που οι άλλοι
χρωστάνε σε εμάς.
Κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να αποπληρώνουμε τα χρέη μας, κανείς
δεν είπε ότι θέλουμε να είμαστε μπαταχτσήδες. Αλλά, χρέη που φόρτωσαν
στον ελληνικό λαό χωρίς τη δική του επιλογή για τη διάσωση ενός
χρηματοπιστωτικού, συστήματος που μας βυθίζει διαρκώς, έπρεπε να
αναγνωριστούν και μάλιστα με αυτόν τον οδυνηρό τρόπο! Χρέη τα οποία
ιστορικά και ηθικά οφείλουμε να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας
σήμερα, δεν πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια
τυχαία συμβατική παράλειψη από την πλευρά της Γερμανίας. Αυτή η διαρκής
προσπάθεια υπεκφυγής απέναντι σε μια ηθική, ιστορική υποχρέωση απέναντι
στον ελληνικό λαό αφορά στον πυρήνα του μεταπολεμικού επιχειρήματος της
Γερμανίας, στην αντίληψή της για την οικοδόμηση της Ευρώπης, στην
αντίληψη για το ρόλο και τη συμμετοχή της σε αυτήν.
Εάν ανατρέξει κανείς σε αυτούς που αποζημίωσε η Γερμανία μετά τις
δύο μείζονες πολεμικές συρράξεις, τις οποίες ξεκίνησε στον 20ο αιώνα,
θα διακρίνει δύο γενικές κατηγορίες. Αυτούς που δεν μπορούσε να κάνει
αλλιώς, δηλαδή τις Μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες την νίκησαν στο πεδίο των
μαχών και αυτούς στους οποίους θεώρησε ότι είχε άφευκτη ηθική υποχρέωση
λόγω γενοκτονίας, δηλαδή το εβραϊκό στοιχείο.
Στην πρώτη κατηγορία η Γερμανία διαπραγματεύτηκε σκληρά,
στρεψοδίκησε, προέταξε την ανάγκη επιβίωσης του Γερμανικού λαού. Η
ηττημένη Γερμανία, η κυβέρνηση της ηττημένης από τον πόλεμο Γερμανίας
συνέδεσε την αποπληρωμή των χρεών της με την ανάπτυξη της οικονομίας
της. Δεν αποδέχτηκε η ηττημένη Γερμανία αυτά που εμείς έχουμε αποδεχθεί.
Πλήρωσε εν πολλοίς με την εκχώρηση περιοχών και τη λεηλασία της
υποδομής της.
Κατάφερε, όμως, το 1953 σε μια διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο, στην
οποία συμμετείχαν αρκετές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να
διεκδικήσει διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους της.
Κατάφερε να διεκδικήσει μορατόριουμ στην αποπληρωμή, ρήτρα
ανάπτυξης, δηλαδή, να αποπληρώνει ενόσω η οικονομία της θα είχε ανάπτυξη
και αυτός ήταν ο πυρήνας του μετέπειτα γερμανικού θαύματος της
οικονομίας της.
Στη δεύτερη περίπτωση, της γενοκτονίας των εβραϊκών πληθυσμών, η
Γερμανία έσπευσε να πληρώσει τις πολύ ελάσσονες αποζημιώσεις προς τα
θύματα και το κράτος του Ισραήλ, διαρκώς επιρρίπτοντας την ευθύνη στο
ναζιστικό καθεστώς και στην ιδεολογία του. Το πόσο ρηχή και υπολογισμένη
είναι αυτή η έμπρακτη συγγνώμη του γερμανικού κράτους προκύπτει από το
γεγονός ότι ελάχιστες, μηδαμινές αποζημιώσεις κατεβλήθησαν στα θύματα
της γενοκτονίας των οκτώ εκατομμυρίων Πολωνών και Ρώσων αιχμαλώτων, τους
οποίους η ίδια ακριβώς ρατσιστική ιδεολογία των ναζί καταδίκασε.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η παγιωμένη, μετά τη γερμανική επανένωση,
αντίληψη του Βερολίνου ότι δεν οφείλονται αποζημιώσεις, ο γέγονε γέγονε,
εδράζεται στη βάση της αντίληψης ότι ο πόλεμος ήταν μία ιστορική
εξέλιξη αναπόφευκτη, που αφορά τη σύγκρουση δυνάμεων και ότι δεν υπάρχει
ηθική ενοχή. Δηλαδή, δεν οφείλει και αρνείται, επί της ουσίας, η
Γερμανία την ουσία του επιθετικού και άδικου δεύτερου παγκοσμίου
πολέμου.
Εάν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδεχτούμε αυτή τη λογική -και
αυτό το λέω, διότι διαβάζω άρθρα και τοποθετήσεις που λένε, λίγο-πολύ,
να ξεχωρίσουμε τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις από το κατοχικό
δάνειο- και αν δεν την ανατρέψουμε, τότε δεν θα έχουμε καμία τύχη ούτε
σε νομικό επίπεδο ούτε ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Κυρίως,
όμως, σε επίπεδο διμερούς διπλωματικής διαπραγμάτευσης. Διότι,
επαναλαμβάνω, το θέμα φυσικά έχει τις νομικές του διαστάσεις, που πρέπει
να τις ερευνήσουμε, είναι, όμως, κυρίως ζήτημα πολιτικής
διαπραγμάτευσης. Πολιτικής διαπραγμάτευσης μέσα στους διεθνείς και τους
ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η ανατροπή αυτού του πλαισίου απαιτεί την προσφυγή σε ένα ευρύ
λαϊκό διεθνές κίνημα συμπαράστασης προς το ελληνικό αίτημα. Εμείς σήμερα
εδώ δεν σας καταθέτουμε μια πρόταση εθνικής αναδίπλωσης. Μια πρόταση
αποκλεισμού και απομόνωσης της Ελλάδας, το αντίθετο. Λέμε ότι με
συγκροτημένο τρόπο, με εθνική ευθύνη πρέπει να αναλάβουμε αυτήν την
πρωτοβουλία και να τη φέρουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Και κυρίως,
έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα,
οφείλουμε να βρούμε συμμάχους σε αυτό το αίτημα και σε αυτή τη
διεκδίκηση, προφανώς συνυπολογίζοντας και τη λεηλασία, την ανθρωπιστική
κρίση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα από αυτές τις απάνθρωπες,
εγκληματικές επιλογές της ύφεσης των μνημονίων. Να βρούμε συμμάχους σε
διεθνές επίπεδο, ακόμα και μέσα στη Γερμανία. Αυτό εμείς το κάναμε
άλλωστε πριν ξεσπάσει αυτή η τρομερή κρίση, πριν έρθει το μνημόνιο το
Μάιο του 2010. Οι δικοί μας σύμμαχοι στη Γερμανία μπορεί βεβαίως να μην
έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν την κυβέρνηση, αλλά είναι μια σταθερή
και αξιόπιστη φωνή ηθικής, οι δυνάμεις της Αριστεράς εκεί είναι αυτές
που διακηρύττουν και μέσα στο γερμανικό Κοινοβούλιο την ανάγκη και το
δίκιο των γερμανικών επανορθώσεων. Και με τη διαρκή παρουσία τους εδώ
στους ιστορικούς τόπους όπου καταθέτουν όχι διπλωματικές κορώνες αλλά
επί της ουσίας τη συμβολή τους, τη συμπαράστασή τους σε αυτό το δίκαιο
αίτημα.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι μόνο εάν προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί ένα
ευρύ λαϊκό διεθνές κίνημα συμπαράστασης προς το ελληνικό αίτημα για τις
επανορθώσεις ανάλογο τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών αλλά παρόμοιο μ΄
αυτό που αναπτύχθηκε κατά του πολέμου στου Βιετνάμ, μόνο τότε θα
μπορέσουμε, μόνο αν έχουμε ερείσματα στην ίδια την κοινή γνώμη της
Γερμανίας να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι, -
θα περιμένω βέβαια με αγωνία την επίσημη τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου
του εκπροσώπου της κυβέρνησης όμως θα ήθελα να ακούσω και ποια είναι η
θέση του Έλληνα πρωθυπουργού για το θέμα αυτό. Διότι ο Έλληνας
πρωθυπουργός μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα:
Το πρώτο ήταν να φέρει η κυβέρνησή του στη Βουλή προς ψήφιση την
υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens, να αποσυρθεί δηλαδή το ελληνικό
δημόσιο από τις απαιτήσεις του απέναντι σε μια γερμανική εταιρεία η
οποία διέφθειρε με την παρουσία της στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες
τα κόμματα εξουσίας, κυβερνήσεις προκειμένου να παίρνει έργα.
Και το δεύτερο που έκανε ήταν να μεταβεί στο Βερολίνο, να
συναντήσει την κα Μέρκελ και φυσικά ούτε λόγος για θέμα διεκδικήσεων από
τη δική μας πλευρά αλλά να της πει το περιβόητο ουδείς αναμάρτητος.
Διότι, κάποτε είχε την άποψη ότι είναι εγκληματική αυτή η πολιτική του
μνημονίου.
Κύριε υπουργέ, δεν είναι προσωπικό θέμα, μην το πάρετε προσωπικά.
Αλλά οφείλω να πω ότι μ΄ αυτά και μ’ αυτά δεν μπορούμε να σας
εμπιστευθούμε. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε δύο κόμματα που βρέθηκαν
στην εξουσία από την Μεταπολίτευση και μετά και αδράνησαν, κωλυσιέργησαν
δεν έβαλαν κανένα θέμα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και δεν
μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η απόφασή σας να ορίσετε ως άκρως απόρρητα τα
έγγραφα αυτά είναι μια απόφαση που συνάδει με αυτό το μείζονος σημασίας
εθνικό θέμα.
Σας ζητώ λοιπόν κύριε Υπουργέ, πρώτον, να προχωρήσετε στη σύσταση
της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των
γερμανικών αποζημιώσεων με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής.
Δεύτερο να θέσετε εν γνώσει των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής, -
θα ήθελα να ζητήσω την εξαίρεση του φιλοναζιστικού κόμματος της Βουλής,
που σήμερα απουσιάζει και είναι μεγάλη ντροπή για τη χώρα που βρίσκονται
εδώ μέσα υπερασπιστές των ναζί, αυτοί που μέχρι πρότινος μας έλεγαν ότι
είναι τα παιδιά των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα άλλαξαν
τροπάρι και μας λένε ότι είναι τα παιδιά των νικητών του Εμφυλίου -
αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής οφείλουν να έχουν θέση σε αυτή
τη διακομματική επιτροπή και να γνωρίζουν.
Κυρίως όμως σας ζητώ ως ένδειξη αναγνώρισης την ακάματη προσπάθεια
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των αποζημιώσεων, να τους
ενημερώσετε, να θέσετε εν γνώσει τους τα έγγραφα αυτά.
Τέλος, πιστεύω ότι δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Πρέπει να
οργανώσουμε τα επιχειρήματά μας, να οργανώσουμε την νομική μας
υποστήριξη, κυρίως όμως το θέμα πρέπει να τεθεί σε πολιτικό επίπεδο και
διμερώς και στα ευρωπαϊκά όργανα, μη εξαιρουμένου του Συμβουλίου
Κορυφής, όπου πιστεύουμε ότι μια κυβέρνηση που σέβεται τις θυσίες και
τους αγώνες του ελληνικού λαού θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε θέσει.
Σε κάθε περίπτωση εμείς δεσμευόμαστε ότι, ανεξάρτητα από τις
επιλογές σας, να θέσουμε αυτά τα ζητήματα, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή
της διεκδίκησης ανεξάρτητα από το εάν ο κ. Σόιμπλε έχει διαφορετική
άποψη. Διότι μπορεί κάποιοι να λένε ότι την ιστορία την γράφουν οι
νικητές, οι ισχυροί αλλά την ιστορία την γράφουν και οι αγώνες των λαών
και μπροστά μας έχουμε την ζωντανή ιστορία, τους αγωνιστές της Εθνικής
Αντίστασης, αποτίουμε φόρο τιμής σ΄ αυτούς αλλά κυρίως προς όφελος των
επόμενων γενεών είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με γοργά βήματα
στην διεκδίκηση του δίκιου μας».
Προς τους Υπουργούς: Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Στις οικονομικές συναλλαγές της χώρας μας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μονάχα η Ελλάδα που δανείζεται και χρωστάει. Η ίδια η Γερμανία έχει οφειλές προς την Ελλάδα, τις οποίες ως σήμερα αρνείται να εξοφλήσει. Οι οφειλές αυτές είναι δύο κατηγοριών: οι επανορθώσεις που πρέπει να γίνουν προς το Ελληνικό Δημόσιο και οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν προς τους πληγέντες πολίτες.
1. Προς το Ελληνικό Δημόσιο η Γερμανία οφείλει:
α. 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Το ποσό αυτό το οφείλει η Γερμανία λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής έχει αποτιμηθεί το έτος 1946 από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους.
β. 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένη να δανείζει μηνιαίως στη Γερμανία προκειμένου να συντηρείται ο κατοχικός στρατός. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό έχει υπολογιστεί πως ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, αποτελούν τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας και φυσικά η Γερμανία δε νομιμοποιείται στην ιδιοποίησή τους.
2. Η Γερμανία οφείλει, επίσης, αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συγγνώμης, διότι φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί με χρήμα.
Το Γ' Ράιχ πριν μόλις εβδομήντα τρία χρόνια κήρυξε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έκανε τα πάντα για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν βαθύτατα και σε όλα τα επίπεδα από αυτό τον επεκτατισμό της Γερμανίας. Αυτές τις πληγές δεν τις χωράνε κανενός βιβλίου οι σελίδες και καμιάς αφήγησης τα λόγια. Η πείνα, ο φόβος, ο θάνατος, η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν επανορθώνονται. Οφείλουμε να έχουμε συναίσθηση πως όταν εγείρουμε αξιώσεις προς τη Γερμανία ως προς τις επανορθώσεις που χρωστάει στην Ελλάδα, δε διεκδικούμε μονάχα το αυτονόητο αλλά και το ελάχιστο, ως προς την αποκατάσταση του δικαίου και των ανθρωπιστικών και πανανθρώπινων αξιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ πάντοτε αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Με αυτό το πνεύμα, δε μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η Γερμανία αρνείται να δώσει στην Ελλάδα αυτά που της οφείλει, επιδεικνύοντας την αλαζονεία του ισχυρού, για τον οποίο το δίκαιο είναι το συμφέρον του. Στη στάση, όμως, των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν υποβάλλονται καν στον κόπο να διεκδικήσουν τα χρεωστούμενα προς την Ελλάδα, τι θα έπρεπε να διακρίνουμε;
Είναι αρκετές οι έως σήμερα κυβερνήσεις που έχουν αναγνωρίσει ότι εκκρεμούν από τη γερμανική πλευρά οφειλές προς την Ελλάδα. Καμία δεν έχει υπάρξει, όμως, που να έχει κάνει κάτι γι αυτό. Ιδίως αυτήν την εποχή, κατά την οποία οι συγκυρίες είναι για την Ελλάδα τουλάχιστον δυσμενείς, η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από τη Γερμανία την καταβολή των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
Αυτή τη στιγμή η Τρόικα και η ΕυρωπαΪκή Ένωση με προεξάρχουσα τη Γερμανία, μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και απαιτούν πλήρη υποταγή προκειμένου να αποπληρώσουμε ένα χρέος, το οποίο μας υποχρέωσαν να δεχθούμε για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και να εξοφληθούν υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, μας επιβαρύνουν όλο και με περισσότερα χρέη. Δηλαδή μας δανείζουν με τους γνωστούς απεχθείς και επαχθέστατους, λεόντειους όρους, οι οποίοι μας υποδουλώνουν όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Απέναντι σε αυτήν την εξόφθαλμη οικονομική επίθεση που δέχεται η χώρα μας, οι ελληνικές κυβερνήσεις παραμένουν σταθερά κοντόφθαλμες. Και δειλές.
Η Ελλάδα δε χρωστάει. Της χρωστάνε. Αν η ελληνική κυβέρνηση αποβάλει το σύνδρομο του ραγιά, τότε ο μόνος δρόμος θα είναι να διεκδικήσει αυτό και μόνο αυτό που είναι το δίκαιο για τη χώρα.
______________
Επερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Γιατί η κυβέρνηση προτιμάει να δανειζόμαστε από την Τρόικα με τις δεσμεύσεις που οι όροι αυτού του δανεισμού επιβάλλουν, αντί να αξιώσει από τη Γερμανία τα χρήματα που χρωστά στην Ελλάδα;
2) Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν εξαντλεί κάθε δυνατότητα που της προσφέρει ο νόμος, οι διεθνείς συμβάσεις και οι διεθνείς σχέσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις σχέσεις μας με τη Γερμανία η οποία μας έχει ως λαό κατάφωρα αδικήσει;
3) Τι είναι αυτό που εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις επανορθώσεις που της οφείλει;
4) Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία προτείνεται οι αποζημιώσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας να λυθούν με διακρατικές συνεννοήσεις, σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση; Έχει καταρτισθεί πλήρης φάκελος στοιχειοθέτησης των συγκεκριμένων αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου στο Υπουργείο Οικονομικών; Σε θετική περίπτωση, ποιός είναι ο υπεύθυνος χειρισμού του και σε ποιές ενέργειες και διαβήματα έχει προβεί; Σε αρνητική περίπτωση, σε τι οφείλεται η μη στοιχειοθέτηση φακέλου;
5) Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επίσημων συναντήσεων του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με την Καγκελάριο της Γερμανίας, διατυπώθηκαν συναφή ερωτήματα και αξιώσεις; Σε θετική περίπτωση, ποιά ήταν η επίσημη απάντηση της Γερμανικής πλευράς; Σε αρνητική περίπτωση, για ποιό λόγο δε διατυπώθηκαν;
Οι επερωτώντες Βουλευτές
Γλέζος Μανώλης
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βούτσης Νικόλαος
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζερδελής Γιάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρούλα
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Χαράλαμπος - Σταύρος
Κουράκης Αναστάσιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξιος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Ευστάθιος
Πάντζας Γεώργιος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης»
Δείτε επίσης: Όλη η αλήθεια πίσω από τις πολεμικές αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.