Απόντος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά από επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο με αίτημα την δημοσιοποίηση του απόρρητου εγγράφου που βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με σκοπό την διεκδίκησή τους.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκαν "αμήχανοι" επικαλούμενοι την κωλυσιεργία της γραφειοκρατίας και ανίκανοι να φέρουν στην επιφάνεια το "απόρρητο" έγγραφο. ...
Ο μεν Αβραμόπουλος αφού δεσμεύτηκε ότι "το θέμα άνοιξε για να κλείσει με το πόρισμά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, για να έχουμε τα απαραίτητα νομικά εφόδια", δεν παρέλειψε να πει ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αναφορά του θέματος να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση για έναν λαό με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια". Πρόσθεσε, μάλιστα, πως: "Είναι λάθος γιατί ένα ζήτημα ανοιχτό επί 60 χρόνια δεν χωρά στο χρονοδιάγραμμα της κρίσης, αλλά με τη διευθέτησή του σβήνει ένα σκοτεινό σημείο που μας άφησε η ιστορία και ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας". Με αυτό τον τρόπο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποσυνέδεσε την "απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις" όπως χαρακτηριστικά είπε "με το ζήτημα των αποζημιώσεων".
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής διερεύνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την οποία επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία οφείλει:
  • 108,43 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας στην Κατοχή. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής αποτιμήθηκε το έτος 1946, από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι, σε 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισ. ευρώ και
  • 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό υπολογίζεται στα 3,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφού μίλησε περί ρεαλιστικής διάστασης στο ζήτημα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων ανέφερε ότι με την με εντολή του προς το Γενικό λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) την 10η/9/2012 συστάθηκε επιτροπή για την έρευνα του αρχειακού υλικού του ΓΛΚ, το οποίο ψηφιοποιήθηκε και ... ζυγίζει 61 τόνους. Όσο για το πόρισμα των 80 σελίδων αυτό ως απόρρητο διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και μετά πήρε τον δρόμο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το πόρισμα μπορεί να καταστεί ένα "εργαλείο για αξιόπιστη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων", κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Η.Β.