Πίσω από το success, ή έστω ημι-success story της φροντιστηριακής παραπαιδείας, κρύβονται χιλιάδες, συνήθως ανείπωτες, ιστορίες, για μεροκάματα που κατρακυλάνε σε ένα βαρέλι που μοιάζει να μην έχει πάτο, εργοδότες που αγριεύουν όσο η κρίση σφίγγει και εργαζόμενους-λάστιχο.
Ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών ρίχνουν τα μεροκάματα σε επίπεδο «δουλοπαροικίας».
Η «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη απέλυσε συνδικαλιστές
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Μέσα καλοκαιριού και στα φροντιστήρια της επικράτειας λειτουργούν τα θερινά τμήματα προπαρασκευής των επόμενων υποψηφίων για τις Πανελλαδικές. Σε πολλά βρίσκονται αναρτημένοι, σε περίοπτη θέση, οι πίνακες επιτυχόντων προηγούμενων ετών, ως απόδειξη ότι τα χρήματα του γονιού πιάνουν τόπο, κι ο γιος ή η κόρη βρίσκουν μια θέση στον, χλομό πια, ήλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Μόνο που πίσω από το success, ή έστω ημι-success story της φροντιστηριακής παραπαιδείας, κρύβονται χιλιάδες, συνήθως ανείπωτες, ιστορίες, για μεροκάματα που κατρακυλάνε σε ένα βαρέλι που μοιάζει να μην έχει πάτο, εργοδότες που αγριεύουν όσο η κρίση σφίγγει και εργαζόμενους-λάστιχο, που μετράνε στον εργασιακό τους βίο τουλάχιστον τις διπλάσιες απολύσεις από τα χρόνια απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας των φροντιστηριούχων ΟΕΦΕ, 150.000 μαθητές περνάνε κάθε χρόνο από τα 2.300 φοντιστήρια της επικράτειας, με τα 750 από αυτά να βρίσκονται στην Αττική. Μαθητές των οποίων οι γονείς πληρώνουν με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία τα δίδακτρα, ενώ οι φροντιστηριούχοι μειώνουν τις τιμές για να τους κρατήσουν. Οπως συμβαίνει ...
συνήθως, οι περικοπές μετακυλίονται στις πλάτες του προσωπικού, που αναγκάζεται να υπογράψει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις υπερδιπλάσιες των εκπτώσεων που διαφημίζονται.
Μειώσεις μισθών 50%
Με τις συλλογικές συμβάσεις να έχουν πλέον καταργηθεί, το ωρομίσθιο αφήνεται στις ορέξεις του εργοδότη και στην ανάγκη του καθηγητή για δουλειά, με μισθούς μειωμένους έως και 50%. Στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με το ωρομίσθιο να είναι κάτι λιγότερο από τρία ευρώ την ώρα. Οπως έχουν καταγγείλει οι καθηγητές ξένων γλωσσών μέσα από τον σύλλογό τους, τον «Βύρωνα», οι ιδιοκτήτες σύστησαν πέρυσι το φθινόπωρο «μαϊμού» σωματείο, με συγγενικά τους πρόσωπα, υπογράφοντας συμβάσεις με μειώσεις και περικοπές που φτάνουν το 90% της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης.
Σε αυτή την κατάσταση κανιβαλισμού και κατακερματισμού, οι αγώνες των καθηγητών στα φροντιστήρια για αξιοπρεπή μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς θυμίζουν άλλες εποχές του εργατικού κινήματος, όταν τα στοιχειώδη δικαιώματα που τώρα χάνονται κερδίζονταν με αίμα.
Η υπόθεση των απολυμένων καθηγητών στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη, έχει γίνει γνωστή πέρα από τα όρια του δήμου, μέσα από συνεχείς κινητοποιήσεις, αφισοκολλήσεις, πορείες και παρεμβάσεις στα δύο παραρτήματα. Μια τέτοια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, από απολυμένους καθηγητές και συναδέλφους τους, με αλληλέγγυους από τη Λαϊκή Συνέλευση Ηλιούπολης, συνδικαλιστές από ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ και πρωτοβάθμια σωματεία. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), εργαζόμενοι που εργάζονταν 8 χρόνια στο φροντιστήριο και συμμετείχαν στη γενική συνέλευση στον χώρο δουλειάς, απολύθηκαν εκδικητικά επειδή αρνούνταν να υπογράψουν ατομικές «συμβάσεις δουλοπαροικίας» όπως τις αποκαλούν, υπερασπιζόμενοι τις ΣΣΕ. Επιπλέον, τους οφείλονται 23.000 ευρώ σε δεδουλευμένα, τα οποία ο ιδιοκτήτης αρνείται να καταβάλει, ενώ του έχει επιδικαστεί πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκονται πρωτεργάτες του ΣΕΦΚ, που έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο εκδικητικών διώξεων.
«Πειραματικός σωλήνας»
«Στις χιλιάδες απολύσεις, το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό», μας λέει ο πρόσφατα απολυμένος Κλέαρχος Σμυρναίος, φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΦΚ. «Οι απολύσεις στα φροντιστήρια “Ανέλιξη” εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της εργοδοσίας, να βρεθούν εκτός χώρου εργασίας όσοι εργαζόμενοι μπήκαν μπροστά την τελευταία 15ετία, πετύχανε να υπάρχει και να εφαρμόζεται η ΣΣΕ. Πλέον, οι εργοδότες προσλαμβάνουν καθηγητές με προγράμματα μαθητείας του ΟΑΕΔ με τρία ώς έξι ευρώ την ώρα».
Οι καθηγητές περιγράφουν τα φροντιστήρια ως τον «πειραματικό σωλήνα», όπου εφαρμόζονται πρώτα οι πρακτικές που τώρα επεκτείνονται και στον δημόσιο τομέα. «Οι ενώσεις των φροντιστηριούχων ήταν οι πρώτες που κατήγγειλαν τις ΣΣΕ, εκμεταλλευόμενες το Μνημόνιο», μας λέει ο Πέτρος Μαραφής, γραμματέας του ΣΕΦΚ και φιλόλογος. «Δεν είμαστε προπονητές σε άλογα κούρσας. Επιμένουμε να διαμορφώνουμε ανθρώπους, όχι μηχανές», διευκρινίζουν οι καθηγητές. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι δεκάδες μαθητές και απόφοιτοι που ήρθαν να τους συμπαρασταθούν τις ημέρες των κινητοποιήσεων.
Η προσφιλής εργοδοτική τακτική τού «διαίρει και βασίλευε» δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χώρο των φροντιστηρίων, όπου γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η συλλογική διεκδίκηση μισθών και θέσεων εργασίας ως «μεθόδευση» που στρέφεται ενάντια στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
«Προσπαθούν να επιβάλουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Οσο είχαμε τη γενική συνέλευση, ο εργοδότης δεν μπορούσε να το κάνει αυτό», καταλήγει ο Σταμάτης Κρητικός, καθηγητής Φυσικής, από την τελευταία «φουρνιά» των απολυμένων της «Ανέλιξης».
Οι κινητοποιήσεις στην «Ανέλιξη», τις οποίες στηρίζουν με ψηφίσματά τους πρωτοβάθμια σωματεία, συνελεύσεις, η ΟΙΕΛΕ και η ΟΛΜΕ, έρχονται να προστεθούν σε μια μαχητική παράδοση του ΣΕΦΚ, που πέρυσι τέτοια εποχή έδινε μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλη αλυσίδα φροντιστηρίων της ίδιας περιοχής.
Ο αγώνας τους δικαιώθηκε, όμως στη συνέχεια οι εργοδότες προτίμησαν να κλείσουν τα τρία από τα πέντε φροντιστήρια της αλυσίδας, για να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς, και πιθανόν να τα ξανανοίξουν με διάδοχο σχήμα, απαλλαγμένα από τα βάρη. Σας θυμίζει κάτι; Αν ναι, είναι γιατί το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται διόλου πετυχημένα, από εκδότες, επιχειρηματίες, και προσφάτως την ίδια τη μνημονιακή κυβέρνηση, και όχι μόνο στην περίπτωση της ΕΡΤ.
«Δεν χρωστάω τίποτα»
Η «Εφ.Συν.» ήταν παρούσα στην απόπειρα αντιπροσωπείας συνδικαλιστών και αλληλέγγυων να συναντήσουν τον ένα εκ των δύο ιδιοκτητών των Φροντιστηρίων «Ανέλιξη», Τ. Τσαρπαλή. «Δεν είναι απολυμένοι και δεν τους χρωστάω τίποτα», είπε, ενώ καλούσε τηλεφωνικά την αστυνομία. «Δεν πρόκειται καν για απολύσεις. Ο ένας έχει δικό του φροντιστήριο στο όνομα των παιδιών του. Οι άλλοι δεν έχουν απολυθεί, το έχουν συμπεράνει μόνοι τους. Τα δεδουλευμένα που δήθεν χρωστάω είναι ένα μεγάλο ψέμα, και θα προσφύγω κατά της απόφασης της Επιθεώρησης Εργασίας» μας είπε ο κ. Τσαρπαλής σε τηλεφωνική επικοινωνία.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.